Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.14. 13:50 Tévésámán

Péntek 13. IV. rész: Az utolsó fejezet [Vágatlan Rajongói Változat] (Friday the 13th: The Final Chapter, 1984)

600full-friday-the-13th-part-iv--the-final-chapter-poster.jpg

Újabb péntek 13, újabb epizód a Friday the 13th-filmfolyamból. A jeles alkalomból nézzük meg, mi történt négy év (vagy inkább négy éjszaka?) alatt Jason Voorhees-zel! 

1980: Az első epizódban a vízbe fulladt, torz külsejű kisfiú még csupán mellékszereplő, látomás, aki tragédiától sújtott édesanyját az őrületbe kergeti és gyilkossá változtatja. A befejezéskor felmerül a kérdés a nézőben: Jason vajon csak Alice és Mrs. Voorhees számára valóságos, vagy tényleg szörnyeteg lett belőle? 

1981: A nagy sikerre való tekintettel az egyedülállónak tervezett filmet újabb rész követte, ahol a csúnya véget ért asszony fiáról kiderül, hogy nem halt meg, sőt, egyfajta vademberként tovább élt a Kristály-tavat övező erdőségben. Ám szemtanúja volt anyja halálának, így elindult, hogy bosszút álljon… A valóságban is megtörtént texarkanai „holdfényes gyilkosságok” által inspirálva fejére liszteszsákot húzó, hosszú vörös hajú és átlagos testfelépítésű antagonistában még nincsenek meg a későbbi legendás gyilkos ikonikus tulajdonságai. 

1982: A korábbi két epizód kritikailag sikertelennek mondható, ám megsokszorozták a beléjük fektetett pénzt, ezért a második részben először legyőzött Jason felkel a porból, hogy ruhát és külsőt cserélve újabb ámokfutásba kezdjen. Ebben az epizódban a zsákot felváltja egy ódivatú hokimaszk és ekkor születik meg az a Jason Voorhees, akit mindenki ismer! 

És elérkeztünk 1984-hez, amikor a Paramount stúdió úgy dönt, leszámol a szériával és pontot tesz a kristály-tavi mészáros történetének végére. Azóta már tudjuk, hogy a hangzatos Az utolsó fejezet alcímet viselő IV. epizód korántsem lett a széria vége – ám egyértelműen lezárt egy korszakot Jason életében és elindított egy újat! Nézzük, mi történik benne:

142531382_18.jpg

A Véres kirándulás végén a gyilkost egy a fejébe vágott balta állítja meg, látszólag véglegesen. A mostani rész elején a halottnak nyilvánított Jasont (Ted White) beszállítják a helyi kórház halottasházába, ahol azonban felébred és végez az éjszakai műszakkal. Majd visszatér a Kristály-tóhoz, ahol a békés Jarvis-család és a szomszédukba költözött bulizó fiatalok életét teszi rémálommá. Ezúttal pedig egy egészen különleges ellenfélre akad, a mindössze 12 éves Tommy Jarvis (Corey Feldman) személyében. Vajon melyikük történetének lesz ez Az utolsó fejezete? 

Alig néhány dolog maradt meg ebből a filmből, amit talán 10 évvel ezelőtt láttam először, viszont a nézése közben beugrottak részletek és Friday the 13th-rajongóként nem volt nehéz rájönni, hogy mikor mi történik majd. A Part IV. esetében a körülmények csak egy picit változtak meg az előzményekhez képest: megint van erdő, tó, viszont egy helyett két házban játszódik a cselekmény. Talán hülyén hangzik, de most először kapunk néhány igazi karaktert, mert korábban akadt néhány jobban kidolgozott figura (Alice az elsőben, Shelly a harmadikban), de én például mindig a nekem leginkább tetsző lánynak szurkoltam és a szépséges karakterek mellett a többiek sorsa nem érdekelt. Ebben az esetben Tommy-val könnyen tudtam azonosulni (egy picit emlékeztetett Rob Zombie gyerek Michael Myers-ére); vagy a külsőre nagyon hasonló, de személyiségileg eltérő ikerlányokkal; de még maga Jason is kapott karakterisztikus dolgokat. Erre az eddigiek során nem volt még példa: a gyilkos direkt előre jelzi az áldozatainak (és így a közönségnek), hogy jön, például lekapcsolja a villanyt a szobában. Ez azt mutatja, hogy szinte párbajozni akar, kihívást intéz a többiek felé, és hogy élvezi látni a félelmüket. Már a Part III-ben felfedezhettünk egy ilyesfajta betegességet Voorhees-ban, ami aztán a The Final Chapterrel kiveszik belőle – kérdés, hogy kár-e érte? 

Lássuk a készítőket! A rendezéssel Joseph Zitot (Ütközetben eltűnt) bízták meg, mellette két kezdő író dolgozott, akik közül az egyiket ő maga vette fel és fizette a saját fizetéséből, mivel eredetileg a rendezés mellett írnia is kellett volna. A színészek között a ’80-as években híres gyerekszínésznek számító Feldman mellett ott van még a fiatal Crispin Glover (Vissza a jövőbe, Willard, Charlie angyalai 1-2), a többiek ismeretlenek, ahogy ez lenni szokott. Kiemelném még az említett ikreket, Camilla és Carey More-t, mert ők cukik:) 

8699_2.jpg

Jöjjenek az érdekességek – köszönet a fridaythe13thfilms.comnak az extra infókért!

Az általam látott Rajongói Verzióba visszaillesztették a filmszínházas változatból kivágott alternatív álom-befejezést, a gyilkosságokat extra véres részletekkel hosszabbították meg és így kb. 5-6 perccel kitolták a játékidőt. Érdekes volt eképp látni, mert tényleg emel a színvonalon, pedig látszódtak a toldások. Ez nem egy hivatalos verzió, úgyhogy csak a Kalóz-öbölben lehet rálelni… 

Joseph Zito megnézte a három korábbi részt és nagy kockázatot vállalt azzal, hogy akkoriban a horror műfajában népszerűtlen jellegzetességeket választott a művéhez: éjszaka, esőben játszódó cselekményt és gyermek főszereplőt. Tom Savini effektmester állítólag csak azért tért vissza az eredeti Péntek után a szériához, hogy megölhesse az általa megalkotott Jasont. A teljes filmfolyamból ebben a darabban van a legtöbb meztelenség. A nyitó hullaszállítós-jelenet az egyetlen a Friday-ek közül, ami az egyik korábbi rész helyszínén játszódik. A Paramount, ami csak reklámozta és forgalmazta az elődöket, ezúttal az előállításban is segédkezett, szintén egyedülálló módon, valószínűleg a lezárási jellege és az előrehozott bemutatási időpontja miatt.

F13-Corey-Feldman.jpg

Corey Feldman állítólag elkényeztetett kölyökként viselkedett a többiekkel szemben, ám ő maga azt mondta, hogy ez a rendező miatt volt, akit nagyon utált. Mikor Jason az ablakon áttörve megragadja Tommy-t, ott az ifjú színész reakciója igazi, mert tényleg halálra rémült; a végső harc során pedig homokzsákokat csapkodott a fegyverével. Az alacsony költségvetés miatt a fiataloknak maguknak kellett végrehajtaniuk a kaszkadőr-mutatványokat: Judie Aronson, aki Samanthát játszotta, például kénytelen volt a fagyos tóban maradni az egyes snittek között; a Dougot alakító Peter Bartonnak pedig saját fejével kellett betörnie az előre preparált zuhanyfülke-üveget. Barton egyébként anno tinisztárnak számított, de nem tetszett neki ez a státusz, ezért vállalt szerepet horrorokban, a Péntek 13-ra való jelentkezésben pedig Amy Steel, a Part II. hősnőjének megformálója biztatta, akivel egy tv-sorozatban szerepeltek együtt. A Trish-t játszó Kimberly Becket a forgatás ideje alatt telefonon hívogatta és követte valaki, de amint a munkálatok befejeződtek, ez az őrült rajongó felszívódott. Crispin Glover maga találta ki Jimmy táncát, és annak idején tényleg ilyen módon mozgott a parketten civilként:) Eredetileg az AC/DC Back in Blackjére lejtett, ám azt később kicserélték a Love is a Lie című Lion-felvételre. (A Lion volt egyébként az együttes, ami a ’86-os Transformers-mozi zenéjét csinálta.) A kórboncnok a tévében az Aerobicise című videokazettát nézi, ebben pedig szerepel az a Darcy DeMoss, aki később a VI. részben csatlakozott a Péntek 13. gárdájához. 

A Jarvis-család szendvics-ölelése az egyik írótól ered, akinek a családja ténylegesen csinált ilyet; a kutyát meg Zito egyik ismerősének akkoriban elpusztult kedvence után nevezték el Gordonnak. A IV. részt péntek 13-án mutatták be. A Németországba importált változatot erősen cenzúrázták, ám az így is tiltólistára került. Ez az általam "ember-Jason-trilógiának" nevezett felvonás utolsó része, ezek után válik az álarcos természetfeletti lénnyé; valamint itt bukkan fel Voorhees legnagyobb ellenfele, Tommy Jarvis, aki még kétszer néz majd szembe az őrült mészárossal.

images_1.jpg

SZPOJELEREK, saját megfigyelésből 

Nem értem, miért kell éjszaka meztelenül fürödni egy tóban? Korábban már volt rá példa, meg később még lesz, de azon túl, hogy ciciket mutogassanak a nézőknek, a karaktereknek mi a motivációjuk? Újfent megismétlődik a villany-kapcsolgatósdi a háromból: a szobában lévő egyik kapcsoló nem működik, de azért megpróbálják a többit is. Továbbá ökörségnek tartom, hogy a saját házukból kijövet a zuhogó esőben se anya, se lánya nem visz védelmet a víz ellen... Ugyanilyen értelmetlen, hogy Paul, aki Jasonre vadászik, a pincébe menet odaadja a machetét Trish-nek, majd egy kiskéssel megy a maszkos ellen.

SZPOJLEREK VÉGE

Ted_White_at_horror_convention_in_nashville_tn_april_2012.jpg

A maszk alatt-rovat 

Ted White, a veterán kaszkadőr már több mint 50 éves volt a forgatáson, korábbi karrierje során helyettesítette John Wayne-t, Clark Gable-t és Rock Hudsont is. White-nak nem tetszettek Zito módszerei, főleg az, hogy tapasztalatlanokra bízta a kaszkadőrmutatványokat. Az említett zuhanyfülkés-rész biztonságosságával kapcsolatban felszólalt, majd azt mondta, hogy kilép, ha nem engedik ki Judie Aronsont a jeges tóból a felvételek szünetében. Jason megformálója és a direktor között erős ellenségeskedés alakult ki, ennek eredményeképpen Ted bácsi levetette a nevét a stáblistáról. Metodikus színészként White egész nap a jelmezében maradt és távol tartotta magát a kollégáitól, hogy hitelesebb reakciót tudjon kicsalni belőlük a találkozásukkor. 

Az utolsó fejezet 2 600 000 dollárból készült és 32 600 000-et hozott vissza. Bár a kritikusok utálták, a stúdiót a bevétel meggyőzte, hogy a szériát folytatni kell! 

Az utóbbi időkben látott négy rész közül ez volt a legjobb, az igazán jók viszont ezután jönnek! Azt kaptam, amit vártam tőle és külön tetszett a vágatlan mivolta – aki rajong a Friday the 13th-ért, az próbálja meg beszerezni! 

Pontozás: 

imdb: 5.9 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Péntek 13-filmként: 5/5

Átlagos filmként értékelve: 5/5 (Ez a Rajongói Változat mindenképpen jobb a hivatalosnál!) 

Hírek: 

- A következő Friday the 13th 2015. március 13-án, pénteken jön majd – elvileg, immár ismét a Paramount égisze alatt. Azt rebesgetik, hogy talán Ideglelés-szerű lesz a felépítése. (2017-ig nincs meg...)

- Készül egy tv-sorozat is, amiben producerként részt vesz az első Friday-t alkotó Sean S. Cunningham. Egyórás részekből áll majd, dráma műfajba tartozik és Crystal Lake lakosai lesznek a hősei, köztük a Voorhees-család tagjai. Új titkokat, friss megközelítési formát ígérnek a készítők, nekem viszont eléggé előzmény-szagú a dolog, lásd Gotham… (Ebből se lett semmi.)

- Corey Feldman következő munkái közt van a JOB’s Daugther című dráma, amiben egy tini puskákkal felszerelve vérengzést rendez egy vegyesboltban, a cselekmény pedig arról szól, hogy kiderítik, miért tette és hogyan csinálta végig a tervét. 

- Crispin Glover egy olyan mozgóképben szerepel legközelebb, amit ő ír és rendez, címe viszont még nincs. 

Három újabb alkotás között választok ma este, vagy holnap, szóval a jövő hét elején már biztosan jelentkezem új írással!

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr826300866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása