Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.05.11. 14:56 Tévésámán

Az elveszett világ: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997)

DVbKycgj2X5qed_1_m.jpg

Elképesztően régen adta a tv utoljára a Jurassic Park folytatásait – a harmadikat még nem is láttam – szóval most, hogy túl vagyunk a tavalyi 3D-s mozis premieren, örülök, hogy megtekinthetem ezeket. Az elveszett világhoz már volt szerencsém, sok dologra emlékeztem belőle, de most legalább Viasat3-at megszégyenítő, fél képernyőt betakaró reklámokkal volt teletűzdelve – hogy miért kell reklámozni a „híradót”, azt viszont elmagyarázhatná valaki… Na, de akkor térjünk a tárgyra, lássuk, milyen apropóból szabadította el Steven Spielberg másodszor is a dinoszauruszokat!

Z3.jpg

Több év eltelt már az InGen kísérlete óta, ami katasztrofális következményekkel járt - nem csak emberéleteket, hanem dollármilliókat is felemésztett. Az öreg John Hammond (Richard Attenborough) kénytelen lemondani a vezetői posztról, amit profit-orientált unokaöccse, Ludlow (Arliss Howard) kap meg és ekkor csöppen a történetbe az előző részből megmaradt egyetlen, ténylegesen főszereplővé váló karakter, Ian (Jeff Goldblum), aki megtudja az idős férfitól, hogy létezik még egy sziget, tele dinoszauruszokkal! Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis Hammond expedíciót küld oda, hogy feltérképezzék az állatok életkörülményeit, mert meg akarja védeni őket az emberektől. Ian kénytelen csatlakozni, ugyanis paleontológus barátnője, Sarah (Julianne Moore) már a szigeten van. A kis csapat (Moore, Goldblum, Vince Vaughn, Richard Schiff és Vanessa Lee Chester) partra szállnak a dínók paradicsomában, de hamarosan kiderül, hogy nem ők az egyetlen emberek ott, megérkezik ugyanis Ludlow csapata (köztük Pete Postlethwaite és Peter Stormare), akiket egészen más cél hajt. Fajunk jeles képviselői ismét megbolygatják a prehisztorikus természetet, ami agyarak és karmok segítségével visszavág – vajon lesznek túlélők, hogy elmondják a tapasztalataikat, vagy mindenki otthagyja a fogát?

The_lost_world_jurassic_park_22.png

Egy jó folytatáshoz csak annyi kell, hogy ami az első mozit naggyá tette, azt ismételjék meg, kissé máshogyan, de mégis ugyanúgy. Ismét adott a kételkedő Ian, aki egyben tapasztalt túlélő; megint meg kell védeni egy gyermeket (Goldblum karakterének a lánya Chester), ezúttal több önelégült vadász is akad (Stormare és Postlethwaite), aztán jönnek a Raptorok, az új veszélyforrást jelentő Compsognathusok és három T-Rex! A készítők ugyanazok, akik az elsőnél: Az alapul szolgáló regényt megint Michael Crichton írta (1995-ben jelent meg), ezt a vászonra David Koepp dolgozta át, a rendezői székben meg ismét Spielberg foglalt helyet – ez garancia arra, hogy az izgalmas jelenetek közé néhány komikus pillanat is vegyül. A speciális effektek fantasztikusak, a sztoriban érezhető egy másodlagos „védjük meg a természetet”-vonulat, a színészek pedig megfelelően játszanak. Az első részből Ian és Hammond mellett egyetlen jelenetig visszatérnek a gyerekek (Ariana Richards és Joseph Mazzello), a nyitó családi kiránduláson a kislány Camilla Belle (I.E. 10 000), az apuka meg Robin Sachs (Babylon 5-sorozat, Galaxy Quest).

The_Lost_World_Jurassic_Park_1997_m720p_Blu_Ray_x.jpg

Érdekességek: Crichton eredetileg nem akart folytatást a regényéhez, ám a rajongók és Spielberg unszolták, hogy csinálja meg, így született a The Lost World, amit rögtön a megjelenése után elkezdtek forgatókönyvvé adaptálni. A rendező látható az ügyes nézők számára, amikor Ian és Sarah a kanapén alszanak a tv előtt - ekkor a képernyőn visszatükröződik, amint Goldblum mellett ül, és pattogatott kukoricát eszik. David Koepp (aki a második forgatási egység direktora is volt) szintén felbukkan, őt zabálja fel a Rex a videóbolt előtt. Steve bácsi a Bárbarátok révén ismerte meg Vince Vaughnt, mivel ebben felhasználták a Cápa zenéjét, és annyira tetszett neki az alakítása, hogy ajánlott számára egy szerepet. (Mellesleg Vaughn itt még nem az a ma megszokott, minden filmjében ugyanazt a karaktert játszó tetű alak.) Az első filmben Alant a konzultáns paleontológus Jack Hornerről mintázták, itt Burke-öt ábrázolták úgy, hogy a megszólalásig hasonlítson Horner kollégájára, Robert Bakkerre. Az eredeti regényben mind Hammond, mind Ian meghalnak, de a folytatásban utóbbi mégis visszatér, itt pedig mindketten élnek. A fővadász puskájából két darab készült, speciálisan a forgatás számára, együtt 100 ezer dollárba kerültek. Spielberg megtartotta az egyiket a fegyvergyűjteményébe, de állítólag soha nem lő vele, mert akkorát rúg vissza, hogy megfájdul tőle a válla.

81435f6dccdf957fd26d85140e0b24da.jpg

Bár a játékidő jelentős része San Diegoban játszódik, valójában csak egyetlen jelenetet vettek fel ott. A direktor bevallotta, hogy a munkálatok során valahogy elidegenedett saját művétől. A nyitó stáblista elején a Universal-logót ebben a formájában itt láthatta először a közönség. 13 ember hal meg a teljes játékidő során, ez rekordnak számít a Jurassic Park-trilógián belül. A bemutatóhoz kifejlesztettek egy speciális stroboszkópot, amit több filmszínházban felszereltek. Ez arra lett volna jó, hogy ha valami éles villanás van Az elveszett világban, akkor a fények felvillannak, ezzel fokozva az élményt a közönség számára, ám az egész alkotásban egyetlen villanás sincs. A mozigépészekre bízták, hol használják az effektust, amit legtöbben a viharos résznél indítottak be – volt, ahol hatalmas villódzás kezdődött, volt, ahol semmi sem történt, de legalább a nézőket előre figyelmeztették a vakító trükkökre. E filmnek létezik egy különleges dvd-kiadása, ebben speciális díszdobozban benne van az első és a második rész, mindkét film zenéje cdken, két lencse és nyolc 8x10-es kimerevített képkocka a mozikból. Utóbbiakhoz a három producer aláírásával ellátott hitelesítő okmány is tartozik. Érdekes módon mindegy egyes új dvd-megjelentetés során a kivágott jelenetek minősége egyre csökken. Egy vicces név a mellékszereplők közül: J. Scott Shonka (pont úgy kell kiejteni, ahogy a sonkát, InGen-dolgozót keltett életre).

9.jpeg

Dinoszauruszok és SPOILEREK-rovat 

Megközelítőleg 50%-kal több dínó-akció van ebben, mint az elődjében. A Compsognathus-ok hangját bébi krokodilok, békák, madarak és patkányok hangjaiból állították össze – és majdnem mindegyik őslény üvöltéséhez tehénbőgés az alap. A két T-Rex modell mindegyike 9 tonnát nyomott, így inkább köréjük építették a díszleteket ahelyett, hogy őket mozgatták volna. Stan Winston stúdiója több bábút és mozgó robotot csinált, ám ezek nagy részét kivágták. Amikor a Rex San Diegoban tombol, az előle menekülő japán turisták azt kiabálják anyanyelvükön, hogy „Ezért jöttem el Japánból?” – utalva ezzel Godzillára. A hajón mindenki halott, azonban olyan helyen is akadnak holtak, ahová a zsarnokgyík nem férhetett be – ezeket valójában a Raptorok intézték el, majd az óriás végzett minden mással, ám az ezt bemutató jelenet sosem készült el. Owen Gleiberman az Entertainment Weekly-től kritikájában azt írta: „T-Rex úr nagyon menő volt már az első Spielberg-darabban is, de egészen San Diegoig tartott, hogy über-királlyá változzon. Ez olyan, mint a 'fa kidől az erdőben'-probléma: Nevezheted-e az óriásszörnyedet óriásszörnynek, ha az nem okoz hatalmas károkat a köztulajdonban?” 

SPOILEREK VÉGE 

Az elveszett világ 73 millió dollárból készült és több mint 618 milliót hozott vissza. Pozitív és vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, két díjjal jutalmazták és második helyezett lett az 1997. legnagyobb bevételéért folytatott versenyben a Titanic mögött. 

Tetszett, bár nem olyan hangulatos, mint az első, de mindenképpen nagyon izgalmas és a rengeteg T-Rex-jelenet garantált borzongással tölti majd el a nézőket! 

Pontozás: 

imdb: 6.5 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones 5-öt, valamint producerkedik az alábbi alkotásoknál: Transformers 4, Jurassic World ,Halo (tévésorozat), Vasököl 2, A talizmán (Stephen King regényei alapján, tévésorozat) és még két Tintin-film. (2017-ben ezek így állnak: Nincs kész, láttam és írtam róla, a népnek nem tetszett, nincs kész, nincs kész, nincs kész, nincs kész.)

- David Koepp írja a Hófehér és A Vadász 2 forgatókönyvét – el nem tudom képzelni, mi lehet ebben… (Más se tudta, meg is bukott.)

- Peter Stormare a Clown című horrort és a 22 Jump Streetet erősíti – utóbbi vajon minek? 

- Julianne Moore A hetedik fiúban és Az éhezők viadala harmadik részének mindkét darabjában felbukkan. (Előbbi szintén elhasalt.)

Rengeteg film van, amit meg kellene néznem, szóval hamarosan újra jelentkezem, addig is nézzétek meg a fölöslegessé vált dvdim listáját, hátha valaki átvenné őket tőlem.

4 komment

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr46150217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.05.11. 21:17:41

Nézd meg a Nostalgia Critic videóját erről a filmről, elég jól kiemeli a problémáit

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 09:14:09

ha emlékeim nem csalnak én csak a legelső jurassic parkot láttam, a folytatásokat azótta se.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.12. 10:00:19

"megtudja az idős férfitól, hogy létezik még egy sziget, tele dinoszauruszokkal!"

De miért kellene másiknak léteznie?? Mi van az elsővel???

Hát kérem az, hogy az első KÖNYV végén lebombázzák a szigetet, hogy tényleg minden dínó elpusztuljon... A filmben ez nem történt meg - de akkor a második részben miért kellett itt is egy MÁSIK szigetre menni???

Másrészt milyen hülyeség már az, hogy most az egész világ megtudta, hogy van egy (sőt, ugye kettő) sziget, tele dínókkal - hogyhogy nincs tele paleontológusokkal??? Szóval ez a "visszavisszük a rexet, miközben a híradó ezt közvetíti" - szembeköpi az egész sztorit.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2014.05.12. 12:24:25

@Hoppácska: Talán elképezelhető, hogy azon a szigeten a dínók a lizin-vagy-mi-érzékenység miatt kihaltak, mert ott nem voltak azok a növények, amik kellettek nekik a pótlásukra. Nekem inkább az volt fura, hogy amikor Az öt halál sziget nevét felsorolják, az első rész helyszíne nincs benne.
süti beállítások módosítása