Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.05.27. 18:01 Tévésámán

Visszatérés a Karib-tengerre

pirates_of_the_caribbean_ver5.jpg

Ismét egy gyöngyszemre /hehe/ akadtam az egyik helyi turkálóban, a nagy sikerű, első A Karib-tenger kalózainak kétlemezes kiadására. Pont valamikor az utóbbi időkben fordult meg a fejemben, hogy csak a nyitó rész hiányzik az eredeti trilógiából a polcomról, erre tessék, megjelent. Bár tény, hogy a tok irtó rossz állapotban van, egy helyen betörött, hiányzik az alja és a borító szintén borzasztóan néz ki, de belül minden oké, még a három reklám-nyomtatvány is benne van, amit annak idején adtak hozzá. A lemezek igencsak karcosak, de még tökéletesen működnek, úgyhogy 100 Ft-ot mindenképp megért /angolul van/. 

/A képek mind a dvdről származnak, kivéve a posztert, köszönet a PrintScreennek a támogatásért:D/ 

A filmről szóló írást itt olvashatjátok el.

Ezt a mozit pár napja néztem meg és előtte jó sokáig nem láttam, eredeti nyelven pedig még sosem, így nagyszerű élményben volt részem. De észrevettem pár furcsaságot is. Az első, hogy a gyermek Elizabeth szeplői felnőtt korára teljesen eltűnnek, szerintem ez igencsak ritka, ha egyáltalán lehetséges. Aztán, Ragettinek a szeme itt fából van, a későbbiekben viszont úgy emlékszem, hogy üveggé válik és bár ekkor messze jártak a folytatás lehetőségétől, a félszemű kalóz és kisebb, kopasz társa arról beszélgetnek, hogy majd vesznek neki egy másik protézist – viszont, amint tudjuk, Ragetti műszeme Barbossa mágikus kalóztanácsbeli „érméje”, vagyis tilos lecserélni. Ami viszont még ennél is jobb, az Will Turner szövege, amikor öngyilkossággal fenyegetőzik, angolul ugyanis a tenger fenekét úgy fejezi ki, hogy „Davey Jones’ locker”; később pedig Pintel ugyanezt a kifejezést mondja neki, mikor elmeséli Bocskor Bill történetét. Szóval Will tudja, ki az a Davey Jones, a második részben viszont már elfelejtette… Amit meg végképp nem értettem: miért írják ki az abszolút lényegtelen Zoë Saldanat főszereplőnek a végén? 

Névtelen4.jpg

Néhány szót az egyes számú lemezről: Az első dolog, amit a korong behelyezésekor megnézhetünk, az egy Minden6ó trailer, ami egész jó, a menü pedig az elátkozott aranyérmével „működik”. Extrák nincsenek, leszámítva egy audiokommentárt és egy kedvcsinálót a kettes lemezhez – ilyet se láttam még… A második diszken kizárólag extrák kaptak helyet, a menüben csak nagyon pici animáció van, ám minden egyes almenüben más zene szól, ez pedig remek dolog! Érhetetlen módon a „dvd-rom features” kedvcsinálót ide is betették, pedig ezen a lemezen van az, amit ajánl, ráadásul külön menüpontot kapott. A képgaléria viszont meglepően jó, normálisan lehet navigálni benne; a bakiparádéból szerintem a kardos rész a legviccesebb. Végigutazhatunk a Karib-tenger kalózai Disney-látványosságon a ’60-as években, láthatjuk azt is hogyan készült, egy eredeti, korabeli bemutatón keresztül. Szemtanúi lehetünk a „Holdfény Szerenád” jelenetsor felvételének, ebből kiderül, hogyan lesznek az élő színészekből csontvázak. Itt az egyik beszélő egy Tom Fejes nevű úriember – talán magyar? Van még 19 kivágott jelenet, ezek közül nagyon jók: Ragetti és Pintel meglesik az öltözködő Elizabeth-et, Jack és Will megérkeznek Tortugára, a „francia szokásos” rész, Elizabeth és Norrington beszélgetése meg kicsit szimpatikusabbá tette volna a férfit, ha benne marad a végső verzióban. 

Névtelen3.jpg

Az egyik szekcióban megnézhetünk három „naplót”. Az első Jerry Bruckheimer fotónaplója, ebben a hobbijáról mesél és hogy milyen remek lehetőséget nyújtott neki a forgatás a gyakorlásra. Megnézhetjük pár képét és meghallgathatjuk hogyan készítette őket, meg a véleményét a rajtuk lévő emberekről. A következő Egy kalóz naplója, avagy a forgatás Lee Arenberg (Pintel) szemszögéből. Elmeséli nekünk, hogy napi másfél óra volt a maszkja/jelmeze felrakása, bemutatja a munkát, a szabadidőt, a kollégáit. Ez tök jó, mert ezúttal a színész beállhat a kamera mögé és sok helyre bevihet minket, rengeteg dolgot meg tud mutatni, amit egyébként nem láthatnánk. Végül jön Egy hajó naplója: A Lady Washingtonról szól, ami egy igazi, 1700-as évekbeli hajó mai másolata, és az Interceptort „játszotta”. Azt a 44 napos utat dokumentálták, amin a Lady eljutott Kaliforniából a Karib-tengeren lévő St. Vincent szigetére, a forgatáshoz. Ebben még a hozzám hasonló hajózási analfabéták is találhatnak izgalmas dolgokat, például: A Panama-csatornán az egyik óceánról a másikra való átkeléshez a hajókat a másik oldalon lévő tengerszintre emelik, ez 9 órába telik!   

A soros extra a Below Deck, ahol a történelmi valóságot tárják elénk a kalózokról. Választhatunk kétféle mesélési mód között: Az Egy rab utolsó meséjében egy fiktív kapitány naplóján keresztül ismerhetjük meg a vízi rablók világát, a Set Sailben pedig ugyanezekhez az információkhoz juthatunk hozzá, más narrációval, egy kalózhajó helyiségein keresztül navigálva. Filmjelenetekkel, korabeli illusztrációkkal mutatják be az igazi tengeri rablókat, a hatalmi rendszerüket, a harci taktikáikat, a zsákmányaikat, a hajóikat, a jelképeiket, az elásott kincseket és a büntetéseket - amiket ők osztottak ki maguk között, meg azokat, amik a kalózkodásért jártak. Valamint megismerkedhetünk a leghíresebb kapitányokkal, Feketeszakállal, Sir Frances Drake-kel, Kidd kapitánnyal és Bartholomew Roberts-szel.

Névtelen8.jpg

A Fly on the Set keretein belül benézhetünk a kulisszák mögé a helyszíneken. Szemtanúi lehetünk a rengeteg statiszta irányításának, a speciális effekteknek, a kaszkadőrök mutatványainak, stb. Végezetül jön az An Epic at Sea, ami dokumentummozi a film készítéséről. Néhány érdekes pluszinformáció, ami kiderül belőle: Jack pisztolya valódi relikvia, a barlang egészét a stáb építette fel és egyike a valaha készült legnagyobb hollywoodi díszleteknek, mindenkinek speciális kontaktlencséi voltak, a bombás fickónak minden alkalommal mikor láthatjuk ég a szakálla vége, Jack Davenport (Norrington) pedig tök jó fejnek tűnik a karakterével ellentétben. 

A számítógépes extrákat fel kell telepíteni, Windows 7 alatt már nem fut, de szerencsére van egy régi XP-s gépem, így meg tudtam nézni. A kettes lemezről telepíthetünk egy lejátszó programot, amivel megnézhetjük az egész dvd-t és az egyes lemezhez tartozó bónuszokat, a Forgatókönyv Szkennert /belenézhetünk a szkriptbe, amíg megy a mozi/ és a Storyboard Viewert /ebben pedig a jelenetek tervrajzait, a storyboardokat tanulmányozhatjuk a játékidő alatt/. Bevallom, az utóbbi kettőt nem próbáltam ki, de biztos nagyon jók.

Névtelen5.jpg

Halott ember nem beszél – A Disney-látványosság története: A kalózok viaszmúzeum figuráiként indultak, aztán tervezték át őket mozgó alakokká, megszólalnak a még most is élő alkotóik. A Pirates… annyira sikeres lett, hogy minden Disneyland-parkba bekerült. Ezután megnézhetünk egy képgalériát az attrakcióról, majd 3ds fotográfia segítségével bejárhatjuk az egyes helyszíneket, mintha mi is ott lennénk. És van még egy szoftver, amivel saját fotónkat változtathatjuk át holdfényben fürdő élőholt-portrévá, nekem egyelőre nem sikerült, de még megpróbálkozom vele. 

Érdekességek A Fekete Gyöngy átkáról, amik a 2008-as írásból kimaradtak: A forgatókönyv már a ’90-es években megszületett, ám akkor a stúdió visszautasította. A filmet az említett kaliforniai Disneylandben található, azonos nevű látványosság ihlette, a premierje is itt volt, ezzel az első filmmé vált, amit itt mutattak be. Ez volt az első 12 éven aluliaknak nem ajánlott mozgókép, ami a Disney-logó alatt jött ki. Keira Knightley Johnny Depphez hasonlóan fényszűrő kontaktlencséket viselt, ám ezek nagyon kényelmetlenek voltak számára és folyton szédült tőlük. Emellett a fiatal színésznő hajhosszabbítást is kapott. Mikor Will Jacket utánozza, az a részlet Orlando Bloom ötlete volt. Depp a forgatás után csináltatott magának egy olyan veréb-tetoválást, amilyet Jack visel. Sparrow látszólag valamiféle forgáccsal fújja le Willt a kovácsműhelyben: ez a valóságban csokoládépor. Geoffrey Rush minden alkalommal igyekezett a képernyő bal oldalán megjelenni, mert szerinte az emberek úgy nézik a mozikat, mint ahogy olvasnak, balról jobbra, ezért ha balra áll, nagyobb fókuszt kap. Jack az angol szinkronban gyakran fejezi be a mondatait azzal, hogy „Savvy?” /Érted?/, ez a színész ötlete volt. Ha megfigyeljük a játékidő alatt a bohókás kapitányt, észrevehetjük, hogy az állán van egy heg, ami egyre nagyobb lesz, ez egy kis belső poén. Mr. Gibbs impozáns arcszőrzete valódi.

Névtelen7.jpg

A Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl az imdb Top 250-es listáján a 217. helyezett, sikerén felbuzdulva az eredeti Disney-látványosságot is átalakították a filmből ismert figurákkal. (2017-re visszaesett a 247. helyre.)

Összesítés: Ez egy igen jó film és hozzá méltó kiadást kapott, amin igaz, hogy meglátszik az eltelt évek száma, de az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. A sok extra kielégítő és érdekes, ráadásul nem annyira hosszú, mint a Holtak kincsénél vagy A világ végénnél. Az egyetlen gond az vele, hogy túlságosan nagy hangsúlyt kap az eredeti Disney-féle Pirates… és ettől néha úgy éreztem, mintha egy Disneyland-reklámot néznék. Ettől függetlenül 100 Ft-ot bőven megért! 

Mostanában a munka és egyéb irányú elfoglaltságaim miatt nem volt időm filmet nézni, de igyekszem bepótolni a lemaradást. Biztosan várható írások: Men in Black 3, The Brass Teapot; ezeken túl pedig még bármi jöhet.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr325320852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása