Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.04.23. 17:03 Tévésámán

Terminátor: Megváltás (Terminator Salvation, 2009)

terminator_salvation_ver6.jpg

Eljött az ideje, hogy a Terminátor-széria is befejeződjék a Filmrajongó hasábjain. Nézzük, mi a Megváltás a gépemberek és/vagy az ellenük harcoló túlélők számára: 

Az első negyed órában megismerjük a gyilkosságért halálra ítélt Marcus-t (Sam "Avatar" Worthington), aki némi unszolás hatására beleegyezik, hogy a testét tudományos kísérletre használják, miután távozik az örök vadászmezőkre. Végrehajtják az ítéletet, a férfi előtt elsötétül a világ... Ám korántsem örökre, mert amikor ismét felébred, egy csatatér közepén találja magát és egy holttestről a ruhákat magához véve útnak indul, hogy felderítse a számára ismeretlen vidéket. Ez a hely nem más, mint a jövő, 2018, ahol Az ítélet napja után megmaradt emberiség a Skynet fáradhatatlan, félelmetes géplényeivel küzd a túlélésért a romhalmazzá vált Földön. Az ellenállók egyik alacsonyabb rangú vezetője pedig nem más, mint régi ismerősünk, John Connor (Christian "Batman" Bale), akit inspiráló rádióbeszédei és törhetetlen kitartása miatt sokan a legfőbb vezérnek tekintenek. Ebben a rémisztő környezetben a tanácstalan Marcus hamarosan társakra talál két gyerekben: az egyikük a néma Csillag (Jadagrace), aki képes érzékelni a közeledő fémrémeket; a másik meg egy fiatalember, akit Kyle Reese-nek hívnak (Anton Yelchin)... Ez a négy ember, kiegészülve a harcedzett pilótanővel, Blairrel (Moon Bloodgood) az események középpontjába kerül, mikor rájönnek, hogy a Skynet éppen a legújabb gyilkológépéhez, a T-800-as Terminatorhoz keresi az alapanyagot - emberi húst. Connor már tudja, hogy mire képesek ezek a gépek, ráadásul azzal is tisztában van, hogy ha Kyle meghal, akkor megváltozik a múlt és ezzel együtt elbukik az emberiség a végső csatában; szóval mindent megtesz, hogy megvédje a fiút és megállítsa a kiborgok gyártását - ehhez éppen kapóra jön Marcus titka, amiről még ő sem tudott! Vajon mi ez a rejtély és elegendő lesz-e a jófiúknak a győzelemhez vagy a bolygó totális uralmára törő elektronikus sereg ezúttal tényleg felülkerekedik rajtuk?

terminator-salvation-reviews-04.jpg

Elvárások nélkül ültem le elé és miután az eleje borzasztó unalmas volt, kezdtem negatívan gondolni a filmre. Számomra akkor indult be az egész, mikor a Betakarító óriásrobot megjelenik az elhagyatott benzinkútnál - na onnantól viszont félórányi akció-orgiát kapunk. Ezekkel a későbbiekben sem lesz gond, a Salvation legnagyobb pozitívumai között vannak a látványos csaták és az új gépszörnyek. De sajnos már az alaphelyzet magában hordoz egy fatális hibát: a két visszatérő szereplőért (John és Kyle) nem fogunk szorítani, hiszen mindenki tudja: Kyle ment vissza az első részben, hogy megmentse Sarah-t, a harmadikban meg a Terminator elmondja, hogy ő volt az, aki megölte Johnt a jövőben; de mivel Kyle már felnőtt, mikor visszamegy, így nyilvánvaló, hogy még egy pár évnek el kell telnie Connor végső harca előtt. Vagyis biztos, hogy egyikük sem fog meghalni.

Na, de hogy ezt ellensúlyozzák, kitaláltak három új hőst: Marcus-t, aki semmit sem tud erről a világról (és mint később kiderül, önmagáról sem); Csillagot, aki cuki, és Blairt, aki a bombanő (nekem nem tetszik, de mindegy). A baj csak az, hogy mivel PG-13 kategóriában vagyunk (12 éven aluliak számára...), így tuti, hogy a kislány életben marad, a jócsaj meg pláne, szóval marad Marcus. Én tényleg neki szorítottam, bár ő meg túl tökéletes. Szóval képzeljük el a fickót, aki ki tudja, mennyi időt tölt börtönben, a halála előtt a saját hulláját egy csókért cserébe adja oda a kutatónőnek, és aztán a jövőben az erkölcs megtestesülésévé válik, aki még csak hozzá sem ér a hozzábújó Blairhez. Mentségére legyen szólva, hogy az őt játszó Worthington itt tényleg jó, látszik rajta, hogy rámozdulna a nőre, de nem viszi rá az akarat... 

Tehát adott egy posztapokaliptikus világ, ahol király robotok pusztítják a tökös embereket és adnak nekünk egy hőst is, akiért szoríthatunk - ez mind szép és jó, ám miután kiderül, kicsoda Marcus igazából, akkortól eltűnik a kockázat, hiszen látjuk, ahogy ellenfelei lekaszálnak egy teljes folyópartot miatta, ám ő megússza. Nem simán, de mégis. És mi történik a szintén ott lévő Blairrel? Saját társai elfogják, árulónak bélyegzik és bezárják. Jön John és megkérdezi: "Miért tetted?" "Mert így volt helyes." "Oké. Engedjétek el!" No comment... De korábban ugyanúgy akadnak abszurd pillanatok, például, hogy Connor lezuhan egy helikopterrel és annyi történik, hogy a kopter fejre áll, ő kikapcsolja a biztonsági övét, aztán kimászik. Kész. Ami golyóálló vagy alig sérül, azt minden lövés telibe kapja, az embereket persze egyetlen golyó sem karcolja meg, de ami a legnagyobb baromság: a kőprofi harcos Connor a Terminator VÁLLÁRA céloz. Nem a fejére, nem a lábára, a VÁLLÁRA...

A sok marhaság és az unalmas történet mellett szerencsére az akciójelenetek pozitívan hatnak a végeredményre, a színészi játékról már nem lehet ugyanezt elmondani. Bale jó, de a karakteréért lehetetlenség izgulni; Worthington, mint már mondtam, most kicsit jobb, mint egyébként; Yelchin lényegtelen; Bloodgood meg pláne. Melléjük beraktak még pár ismert arcot nyúlfarknyi mellékszerepekbe: Helena Bonham Cartert (a kutatónő), Bryce Dallas Howardot (Kate, aki korábban Claire Danes volt) és Michael Ironside-ot (a főparancsnok), a T-600-as fémbőrébe meg a szörnyek mestere, Brian Steele bújt. A rendezést McG-re (Charlie angyalai) bízták, Bale részt vett a vágásban; a korábbi alkotók és szereplők közül azonban szinte senkinek nem volt köze a filmhez (erről még lesz szó). 

terminator-salvation_192.jpg

Érdekességek: A készítés folyamata több akadályba ütközött. Az eredeti jogbirtokos páros, Andrew G. Vajna és Mario Kassar abbahagyta a közös munkát, aztán eladták a szériát a Halcyon Company-nek, akiket két másik producer később beperelt, mondván nem kapták meg a részesedésüket a bevételből. A forgatókönyv rengeteg átíráson esett át, hiszen például Bale-t eredetileg Marcus szerepére kérték fel, ám ő Johnt akarta eljátszani, emiatt a teljes sztorit meg kellett változtatni, mert Connor csak mellékalak lett volna. Legalább hat ember dolgozott a szkripten, ami olyan szinten megváltozott, hogy az előzetesen meglévő alapból született regénye kéziratát az író Alan Dean Foster visszakérte a kiadótól, hogy a valósághoz igazíthassa, a különbség ugyanis óriási volt. McG alapvetően úgy érezte, hogy a stúdió "egy döglött lovat akar megülni", de aztán a poszt-apokaliptikus világ és a korábbi fontos történeti elemektől (időutazás, a jelenben játszódó cselekmény) való elrugaszkodás miatt rájött, hogy mégiscsak van értelme az egésznek. A Megváltás A halálosztó bemutatásának 25. évfordulóján került a mozikba és ez volt az első a szériában, ami PG-13 besorolást kapott. Létezik belőle egy 16-os karikás Rendezői Változat, ami 3 perccel hosszabb a filmszínházasnál. Stan Winston effektmester látható a begyűjtőhajó gyomrában, ő az ősz hajú fogoly. Winston a felvételek ideje alatt hunyt el, a kész filmet az ő emlékének szentelték. 

A cím utalás a második esélyre, ami Marcus-nak és az egész emberiségnek jár, valamint John erőfeszítéseire, hogy megmentse népét. Kate korábban állatorvos volt, itt viszont már képes embereket is ellátni, a készítők ezt úgy magyarázták, hogy Az ítélet napja után a hölgy a lehető legtöbb információt próbálta meg összeszedni túlélő kollégáitól, így vált általános orvossá. Bár ennél a témánál elkerülhetetlen a számítógépes animáció alkalmazása, mégis amit lehetett, azt makettekkel és kameratrükkökkel formázták meg. A Hydrobotok gumiból voltak, így lehetett velük vízben dolgozni; a Mototerminatorok meg igazi motorok, a rajtuk ülő kaszkadőrök és digitális animáció összeolvasztásából jöttek létre. A benzinkút egésze díszlet, a Terminator-gyárat egy elhagyatott vasöntödéből hozták létre; sőt, még a Skynet laboratórium is egy 6 méteres modell. A géplények megalkotásához robotikával foglalkozó cégek segítségét kérték. A látványvilág fémes, szürke külsejét a Technicolor Oz eljárásának digitális változatával érték el. A már említett Foster-féle regény mellett még három másik könyv és két képregény-minisorozat is született a Salvationből. 

terminator-salvation-conceptNOV-02.jpg

SZPOJLER ITT 

A T-800-as Schwarzenegger arcát viseli, ám nem őt láthatjuk, hanem a szintén osztrák testépítő Roland Kickingert, akinek az arcára számítógéppel vitték fel Arnold vonásait egy 1984-ben készült arcmásról mintázva. Kickinger a hasonló testfelépítése miatt 2005-ben már egyszer eljátszotta a Governatort egy életrajzi filmben. 

SZPOJLER VÉGE 

Sarah Connor hangja tényleg Linda Hamiltoné, de a neve kimaradt a stáblistából. Arnold Schwarzenegger cameo-szereplést nem vállalt, mivel szerinte a közönség átverése lett volna, ha vele reklámoznák a mozit, de alig bukkanna fel benne. Sam Worthingtont James Cameron javasolta, akivel McG egyeztetett a készülő moziról. Cameron nem kívánt részt venni a munkálatokban, csak egy-két tanácsot adott kollégájának. A két férfi főszereplő és a rendező minden nap együtt dolgozott a sztori alakításán. Máig kering az interneten egy hangfelvétel, amin Christian Bale az operatőr Shane Hurlbuttal veszekedik - ebből annak idején nagy botrány lett, a színész aztán nyilvánosan bocsánatot kért. Anton Yelchin az első Kyle Reese-ről, Michael Biehnről mintázta a játékát. John Connor életre keltőjének eltörött a keze, mikor megütötte az egyik Terminator-modellt, Marcus megformálójának pedig a háta sérült meg munkája során, ám ennek ellenére továbbra is maga akarta végezni a kaszkadőrmutatványokat. Az effektekért felelős Mike Menardis súlyosan megsebesült az egyik előkészített robbantás során, kis híján elvesztette az egyik lábát. 

images.jpg

Az eredeti alkotók véleményei: Schwarzenegger először azt mondta, hogy "nagyszerű film, várom már", később megváltoztatta az álláspontját: "... borzasztó lett. Nagyon próbálkoztak, ezt el kell ismerni, de se a színészi játék, se a többi dolog nem sikerült. Egyszerűen nem jött össze." James Cameron: "Érdekes film, (...) nem utáltam annyira, amennyire számítottam rá." Worthington játékát elismerte (az ő színésze....) és hozzátette, a saját két része sokkal jobb lett, mint a többi - "A széria már lefutotta a körét, (...) pár filmes azonban beleköpött ebbe a levesbe." Linda Hamilton: "A legjobbakat kívánom a filmnek. (A sorozat) tökéletes volt két résszel. Egy teljes egészet alkotott, de mindig lesznek olyanok, akik tovább akarják fejni ezt a pénz-tehenet." 

A Terminátor: Megváltás 200 millió dollárból lett, ezzel a mai napig az egyik legdrágább független film. 371 milliót hozott be, ebből 160 milliót a Warner és a Sony fizetett ki a forgalmazásért. A kritikától negatív fogadtatásban részesült. 

Tipikus példája ez a fölösleges folytatásoknak: vannak jó pillanatai, de elődeihez semmi újat nem tesz hozzá. 

Pontozás: 

imdb: 6.6 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- A Salvationt egy új trilógia nyitódarabjának szánták és állítólag lesz ötödik Terminátor. A jogokat már nem a Halcyon birtokolja, hanem az Annapurna Pictures, és bár egyes források megerősítik, hogy a munkálatok most is folynak, a Terminator 5 elkészülte még mindig kérdéses. Schwarzi úgy nyilatkozott, hogy egy jó forgatókönyv esetén visszatér karakteréhez.(Ebből lett a Genisys, amit láttam és írtam róla.)

- McG pénzeli a Stephen King írásán alapuló Mercy című horrort. 

- Michael Ironside két újabb tudományos-fantasztikus mozi munkálataiban vesz részt: az egyik a Synchronicity névre hallgató sötét vízió, a másik a horrorba hajló Liberty

- Helena Bonham Carter megint Johnny Depp oldalán bukkan fel A magányos lovasban; majd ismét láthatjuk a Jean-Pierre Jeunet rendezte The Young and Prodigious Spivet-ben, ami elvileg valamiféle fantasy lesz. (Előbbi megbukott, utóbbi kritikailag sikeres lett, de mégse lett igazi kassza-robbantó.)

- Anton Yelchin visszatér az Enterprise fedélzetére a közelgő Sötétségben - Star Trekben; aztán szinkronizál a Hupikék törpikék 2-höz (miért kell?!); majd mellékszereplő lesz az érdekesnek tűnő borzongatós dráma, az Only Lovers Left Alive-ban, ami egy évszázados vámpírszerelem története - a főbb szerepekben Tom Hiddleston, Tilda Swinton és Mia Wasikowska.

2 komment

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr175243310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2013.04.25. 13:55:38

Nekem nagyon tetszett ez a film. Nem az a műfaj, mint az első kettő, de százszor jobb, mint a harmadik. Én azt tartom tök felesleges folytatásnak, és ha már az a szar elkészült, én el is vártam, hogy valamivel kompenzálják. Imádtam az első két filmet, főleg a másodikat, és legyezgeti a lelkem, hogy a Bale-féle Connor és a fiatal Rees olyan, amilyennek elképzeltem őket, hogy felhangzik benne a Guns-nóta, és hogy elkerülték a paradoxonokat. Mondjuk felirattal nézni kicsit jobb volt, bírom Bale hangját :)

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2013.04.25. 14:05:02

Szép hosszú kommentet írtam, erre eltűnt :/ grr. Akkor újra.
Nekem tetszett ez a film, többször is láttam, és felirattal kicsit jobb élmény volt, leginkább Bale hangja miatt :) Sokkal jobb ez a rész, mint a harmadik, na az egy felesleges folytatás volt, de ha már elkészült, az volt a minimum, hogy ezt is megcsinálják. Imádtam az első két részt, főleg a másodikat, ez ha nem is lett olyan jó, inkább méltó hozzájuk. Tetszik, hogy Connor és a fiatal Rees olyan, amilyennek elképzeltem őket, hogy elhangzik a Guns-nóta, hogy elkerülték a paradoxonokat... Ha ezeket elszúrják, azon fennakadtam volna, akciójelenetes bénázásokat nem mindig veszek észre :D
süti beállítások módosítása