Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.02.03. 23:11 Tévésámán

Doktor Parnassus és a Képzelet Birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus, 2009)

imaginarium_of_doctor_parnassus_ver15.jpg

Nem is tudom, mikor találkoztam először a filmrendező Terry Gilliam munkásságával, de tény, hogy az ő (egyik?) fő műve, a Brazil inspirált arra, hogy öt évvel ezelőtt létrehozzam ezt az oldalt, így mindenképpen sokkal tartozom neki. A Brazil mellett kedvelem még tőle a Grimmet és a 12 majmot is, bár utóbbit nem szívesen nézem újra, mert elég súlyos alkotás - de ez Gilliam úr szinte minden munkájáról elmondható. És ha ő ül a rendezői székben, akkor engem rögtön érdekel az adott film, a Doctor Parnassus-nak pedig külön érdekessége, hogy ez a szó szerint az egekig emelkedett Heath Leadger utolsó munkája. De nem csak ezért érdekes, úgyhogy vágjunk is bele a történetbe:

0106-imaginarium-of-doctor-parnassus-heath-ledger-1jpg-86b5c663d9d3299c_large.jpg

Modern világunk Londonját különös tákolmány járja: egy szekér, ami pillanatok alatt miniatűr színházzá képes változni. A társulat mindössze négy főből áll: az ezeréves mesemondó, Doktor Parnassus (Christopher Plummer); a lánya, a szép Valentina (Lily Cole); a törpe Percy (Verne Troyer) és a hozzájuk szegődött fiatal Anton (Andrew Garfield). Ez a fura kompánia azzal az ígérettel kecsegteti a nézőket, hogy beléphetnek általuk a Képzelet Birodalmába, ahol bármi lehetséges; ám a mai kor emberét már hidegen hagyja ez az idejétmúlt szórakoztatási forma, így az előadások mindenhol kudarcba vagy botrányba fulladnak. Pedig ez nem csak trükk és szemfényvesztés... A dolgok viszont különös fordulatot vesznek, mikor egy esős éjjelen a Blackfriars-hídon áthaladva egy felakasztott férfira találnak, akit valahogy sikerül megmenteniük, majd befogadják maguk közé. A szélhámosság miatt bajba került Tony (H.L.) cserébe segít fellendíteni a showt és a siker látszólag nem marad el. Ám a háttérben áll egy alku, amiről senki sem tud: a Doktor magával az Ördöggel (Tom Waits) kötött fogadáson nyerte örök életét, ennek az ára a lánya lelke, akiért a Gonosz majd a tizenhatodik születésnapján jön el. Az idő vészesen fogy, de egy újabb fogadás talán megmentheti Valentinát: ha a társulatnak előbb sikerül öt lelket a helyes útra téríteni a Képzelet Birodalmában, mint hogy a Sátán ötöt tévútra vezessen, akkor a Doktor gyermeke szabad lesz. De ha elbuknak, pokolra jut. Vajon ki nyeri meg a fogadást, mi lesz a hősnővel és melyik félt fogja segíteni a titkokkal teli Tony?

l-cole1.jpg

Rég volt már 2008, amikor nagy hírverést kapott Ledger váratlan, tragikus halála; azonban a túlhajszolt ausztrál színész hattyúdalként hátrahagyott két fantasztikus alakítást: a Jokerét Nolan The Dark Knightjában és Tony-t a Parnassus-ban. Az utóbbi körüli hírverésből mindössze Lily Cole jelenléte és Ledger utolsó alakításának ténye maradt meg, így nem sejthettem, mire számítsak. Gilliam, nevéhez méltóképp most is realitásokat kever össze, ahogy az Időbanditákban vagy a fentebb említett alkotásaiban: itt a régmúlt dicső színházának megmaradt igehirdetői és a jelen sivár, egymástól elszigetelten élő emberei kerülnek összeütközésbe; valamint a valóság és a képzelet. A néző láthatja, hogy Terry bácsi szerint milyen lehet belépni egy másik ember gondolataiba, de felmerül ismét az öröklét fájdalmának kérdése, szemtanúi lehetünk a hazugságok pusztító hatásának és mindezt egy néhol már-már Monthy Python-szerű világban tárják elénk. A sztori egyetlen hatalmas baja az első óra, ami rémisztően unalmas. Szerencsére Ledger, Plummer és a néha felbukkanó Waits remekelnek, így végülis ki lehet bírni (Cole-t meg lehet bámulni:P), de szinte semmi nem történik; sőt, egészen Tony első átalakulásáig csak fölvezetést kapunk. A csúcspont a fogadás vége, majd pedig végül a befejezés, ami igazán felemelő - attól a pár perctől az élmény mégis összességében pozitívvá vált.

parnassusfour.jpg

A többféle módon értelmezhető történetet remek színészek tárják elénk, a már említetteken kívül felbukkan még Johnny Depp (Tony 1), Jude Law (Tony 2), Colin Farrell (Tony 3) és Peter Stormare (az elnök), valamint néhány számomra érdekes ember is. [A St. Trinian's 1-2-ből a két emo-vezér, Paloma Faith és Monserrat Lombard, ráadásul egy jelenetben, együtt szerepelnek; valamint az egyik plázabeli gazdag vásárlónő Gwendoline Christie, aki a Trónok Harcából az óriás termetű Brienne.] Gilliam író, producer, látványtervező és zeneszerző volt; a másik író pedig Charles McKeown, akinek a Brazil forgatókönyvét köszönhetjük. A pénzelők között felfedezhetjük Amy Gilliamet, aki Terry lánya.

lily-cole-nippon10.jpeg

Érdekességek: A wikipedia szerint a Képzelet Birodalma válaszút elé állítja azt, aki belép; aki helyesen dönt, az megvilágosodik, aki helytelenül, nos, azt láthattuk... Vannak utalások a Godot-ra várva című klasszikus drámára, például Mr. Nick (az Ördög) ruhája és a Law-féle Tony nyakában lógó kötél. A mágikus tükör mögötti elképesztő világokat híres festmények inspirálták. Tony-t Tony Blairről mintázták, arról az emberről, aki " bátran kimondja a legőrültebb dolgokat, sőt, feltehetőleg még hisz is bennük"; a Doktor pedig Gilliam alteregója, egy idős férfi, akinek lenyűgöző képzelőereje van, de a világ, amiben él, már nem kíváncsi rá... Az akasztásos részlettel Roberto Calvira utaltak, aki egy hírhedt olasz bankár volt az 1900-as évek második felében és azon a hídon találtak rá, felakasztva - azóta bebizonyosodott, hogy meggyilkolták. A sok híres színész közül Johnny Deppet volt a legnehezebb megszerezni - nem mintha tiltakozott volna a projekt ellen, csak éppen alig volt ideje rá a Közellenségek miatt. Végül egy napra és három órára tudott elszabadulni, ezalatt kellett az összes jelenetét felvenni. A stábtagok közül nem csak Ledger hunyt el a felvételek ideje alatt, hanem az egyik fő producer, William Vince is, 44 évesen, rákban; ezen kívül a rendezőt az utómunkálatok idején elütötte egy autó, de szerencsére túlélte csigolyatöréssel. Ezek után azt mondta: "A harmadik alkalom nekünk kedvezett, nem sikerült elkapniuk. Elkapták a főszereplőnket, a producert és most a direktort is el akarták intézni, de a szemetek felsültek az utolsónál. Bárkik is ők... A nagy hármasra hajtottak (...) Ezzel biztosan kicsinálták volna a mozit. De nem sikerült megölniük. Itt maradtam, hogy elmeséljem a történetet." Egy vicces név a mellékszereplők közül: Peter New (az egyik mentős).

5383490.jpg

Heath Ledger-rovat

Az ausztrál színész a humoros szövegeinek nagy részét improvizálta. A filmet William Vince és Ledger emlékének szentelték, így a stáblista elején azt olvashatjuk, hogy "Heath Ledger és barátai filmje". Az ő szereplése volt az egyik tényező, amiért a producerek pénzelték a Parnassus-t, így amikor Gilliam megtudta a szomorú hírt, kijelentette, hogy "Ennek a mozinak annyi, ez ilyen egyszerű." Ezek után pár hónapig állt a munka, amíg kitalálták azt a remek megoldást, hogy a Képzelet Birodalmába való minden egyes belépésekor Tony arca megváltozik, így felfogadhatták az új színészeket és befejezhették a művet. Depp, Law és Farrell mind az elhunyt barátai voltak, ezért felajánlották a gázsijukat elvesztett kollégájuk lányának, a kis Mathildának, akinek így biztosították a jövőjét (egy darabig legalábbis). 

Több különös, megmagyarázhatatlan dolog történet a munkálatok során. Az utolsó mondat, amit Ledgertől rögzítettek, az volt, hogy "A hírnököt nem szokás lelőni." Amikor Johnny Depp részeit vették fel, akkor Depp megkérdezte a rendezőt, hogy mondhatná-e ezt a mondatot, anélkül, hogy tudta volna, hogy ez volt Heath utolsó mondata, amit ő maga is ott helyben talált ki. Terry bácsi kiemelte azt a fura jelenséget, amit én is észrevettem, hogy először alig tűnik fel, hogy Johnny az elődje helyére lépett, mert annyira hasonlítottak egymásra. Amikor az oroszok megérkeznek, akkor Tony megpróbál az éppen aktuális kuncsaft mögött elbújni és egyéb fura mozdulatokkal elrejtőzni. Ekkor Ledger Deppet utánozza és ettől az átalakulás még meggyőzőbb és még hihetetlen lett. Farrell azt állította, hogy Ledger szinte megszállta őt és valójában az elhunyt munkáját folytatta ahelyett, hogy a maga módján játszott volna. Gilliam így mesélt ezekről a furcsaságokról: "Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de... a film önmagát készítette el. (...) Ironikus módon azok a döntések, amiket kényszerből hoztunk, jót tettek neki, ezek miatt olyan, mintha Heath segített volna a rendezésben és az írásban is." Néhányszor szükség volt egy dublőrre, aki Tony-t ábrázolja, erre a feladatra Zander Gladish-t találták. Őt az első két Képzelet-jelenetben láthatjuk, aztán amikor a karakter jelmezeket próbálgat, meg néhol a távolról felvett képeknél is. Gladish minden alkalommal a jellegzetes fehér maszkot viseli és nem szólal meg.

The_Imaginarium_Of_Doctor_Parnassus_18570.jpg

A The Imaginarium of Doctor Parnassus kb. 30 millió dollárból készült és világszerte több mint 60 milliót hozott be - valljuk be, nyilvánvaló, hogy Ledger halála fellendítette a jegyeladást... A kritikai megítélése vegyes volt. A Total Sci-Fi Online Magazin olvasói 2009 legjobb fantasy-jének választották, a jelmeztervező Monique Prudhomme munkájáért megkapta az Amerikai Jelmeztervező-Szövetségtől az Év Legjobbjának járó kitüntetést, valamint a Nemzetközi Újságíró-Akadémia Satellite-díjátadóján a Legjobb Kosztümöknek szólót. 

Imaginarium+Doctor+Parnassus+photocall+TyIaOzSs-VQl.jpg

Végülis nem volt rossz, sokkal több jó dolog van benne, mint negatívum, de sajnos az unalmassága ellen nincs gyógyír. Ennek ellenére ajánlom, mert érdekes, látványos és szokatlan film! 

Pontozás:

imdb: 6.8 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Terry Gilliam következő rendezése a The Zero Theorem című létkérdésekkel foglalkozó dráma. Ezen kívül szinkronizálni fog régi barátjának, Terry Jones-nak, az Absolutely Anything sci-fi vígjátékban: "Egy tanár furcsa dolgokat kezd átélni, miután kiderül, hogy varázshatalommal bír." A főbb szereplők: Gemma Arterton, Benedict Cumberbatch és Robin Williams. (Utóbbiban végül Simon Pegg lett a fő karakter.)

- Andrew Garfield másodszor is pókruhát ölt a jövőre érkező The Amazing Spider-Man 2-ben. (Ami olyan rossz lett, hogy a karaktert teljesen átformálták, és Garfieldot ki is rúgták.)

- Colin Farrell az igen érdekesnek tűnő Winter's Tale-ben (fantasy) látható és az új trendeket meglovagoló A zöld uraiban (szintén fantasy, de animációs, az eredeti címe Epic:D) hallható lesz 2014-ben. (Az első barmóság lett, a második eltűnt a süllyesztőben.)

- Verne Troyer állítólag szerepet kap a boszorkányüldözésről szóló, középkori horrorban, a Judge Ice-ban, ám ennek még az elkészülte sem biztos. 

- Tom Waits a tündérmesék sötét hangulatú feldolgozásainak újabb állomásában, a Pinocchioban lehet majd Gepetto mester hangja. Ez is animációs moziként készül, a rendezői székben Guillermo del Toroval. 

- Peter Stormare a horror vízeire evez új filmjeivel, a Clownnal (átok és gyilkos bohóc) meg a Miloval (horrorvígjáték egy srácról, akinek egy démon lakik a beleiben:D). 

Holnap indul az ünnepi hét, ezalatt sok filmet fogok nézni, valamint jön a 2012-es év értékelése és egy születésnapi bejegyzés is!

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr995061431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása