Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.01.05. 20:24 Tévésámán

Fatherland (A Harmadik Birodalom, 1994)

fatherland_1994.jpg

Ezt a filmet lehet, hogy már egy évtizede kerestem. Irtó régen láttam és csak egyszer, de annyira erősen megmaradt, hogy újból látni akartam. Nagy örömömre szolgált, hogy jól emlékeztem és tényleg Rutger Hauer a férfi főszereplő, így nemrég sikerült rábukkannom a Fatherlandre. Mivel HBO-s és nekünk azóta van HBO-nk, hogy itthon megjelent, így lehetséges, hogy 1994-95-ben láthattam, 8 évesen?:O Akár ez is elképzelhető. Mindenesetre ez egy nagyszerű film, amit örülök, hogy ismét megtekinthettem. 

Egy alternatív valóságban járunk, ahol a náci Németország megnyerte a II. Világháborút és így Európát Germania uralja. A '60-as években vagyunk, a hidegháború a németek és az oroszok között zajlik, ám Hitlernek szüksége van egy szövetségesre a szovjetek ellen: ez pedig csakis Amerika lehet. Főszereplőnk az SS őrnagy Xavier March (R.H.), aki látja a rendszer visszásságait és megpróbál velük együtt élni; de egyik nap egy furcsa gyilkossági ügy felderítését bízzák rá, ami egyre szövevényesebbé válik. Közben Berlinbe érkezik egy propagandacélokat szolgáló körbevezetésre az amerikai újságírónő, Charlie (Miranda Richardson), aki pedig rejtélyes üzenetet kap, aminek nyomán elindulva egy másik emberölés helyszínére kerül, amit szintén March-nak kell feltárnia. A látszólag tökéletes rendszert szolgáló, alapvetően jó szándékú férfi és az igazságot mindenáron kideríteni akaró külföldi nő egymásban váratlanul szövetségesre lel, de kettejüknek egy egész birodalommal kell szembeszállniuk: a tét a világ sorsa. Vajon létrejön a Germania és Amerika közti szövetség vagy Charlie és Xavier sikerrel járnak és megakadályozhatják ezt?

Fatherland_35717_Medium.jpg

"Hazám hűséges fia vagyok." 

A Robert Harris 1992-es regénye alapján készült A Harmadik Birodalom egy remekül kivitelezett vízió arról, hogy mi történt volna, ha a szövetségesek elveszítik a nagy háborút; és miközben az író által kitűnően felvázolt Reich mindennapjaiba, működésébe és a világ többi része felé mutatott álarca mögé is beleláthatunk, kibontakozik előttünk az a szövevényes összeesküvés, ami végül mégiscsak megbuktathatja a 75 éves Hitlert. A dolog pikantériája Xavier figurája, akit más néven és más külsővel, de mindenütt megtalálhatunk a disztópikus, diktatúrákkal foglalkozó filmekben; például ő Finch nyomozó a V mint Vérbosszúból, aki a rendszer egyik fogaskereke, de aztán mindenütt szembesül vele, hogy a békésnek tűnő felszín alatt elnyomás van. Charlie alakjában az oknyomozó újságíró ideája elevenedik meg, amire a koronát a befejezés teszi fel, mikor megtudhatjuk, mi lett vele. Hauer és Richardson már régóta kiérdemelték helyüket a legkitűnőbb karakterszínészek panteonjában, itt mindketten bizonyíthatják tehetségüket, bár March összetett figurája mellett a zsurnaliszta hölgy csak másodhegedűs. A mellékalakok közül Peter Vaughan (az SS vezére) lehet ismerős, akit a vak Aemon mesterként láthatunk a Trónok Harcában; a többiek közül Jean Marsh-ot (az egész összeesküvést megtestesítő Anna von Hagen) és Rudolph Fleischert (a csupán egy jelentben látható, ám mégis félelmetes Hitler) emelném ki. A sztoriban van néhány kisebb mellékszál, mondjuk maguk a gyilkosságok is ide tartoznak, de a legérdekesebb a March-ot és fiát bemutató tragikus eseménysor. A rendező Christopher Menaul volt, ő elsősorban tv-sorozatok és tv-filmek készítőjeként ismert.

Fatherland_35719_Medium.jpg

"Nem ölhetünk meg angyalokat, igaz?" 

Érdekességek: A felvételek egy része tényleg Berlinben készült, a többit főként Csehországban rögzítették, ahol sok deprimáló külsejű, a hidegháború során emelt épületet találhattak. (Jöhettek volna ide is...) A filmesek által a német fővárosba álmodott monumentális építményeket Albert Speer, Hitler főépítésze tervezte, a négy közül (A Nép Fórumának Palotája, A Diadalív, az Olimpiai Stadion és a Birodalmi Kancellária) csak (az utóbbi) kettő épült meg. Anno a többi német építész úgy gondolta, hogy a másik két, túlontúl óriási méretű konstrukció összedőlne a saját súlya alatt, de azóta számítógépes szimulációkkal kimutatták, hogy Speer tervei hibátlanok voltak, meg lehetett volna valósítani őket, tehát ha a nácik valóban győznek, akkor Berlin kb. úgy nézett volna ki utána, ahogy itt megjelenítik. A Fatherland 4,1 millió fontba került, ám mivel az HBO számára, tévéfilmként készült, így nem volt bevétele. Miranda Richardson Golden Globe-ot nyert Legjobb Női Mellékszereplő Tévés Produkcióban kategóriában, Rutger Hauert több díjra is jelölték, de egyet sem kapott meg... 

Ezt a filmet azoknak ajánlom, akik szeretik a fiktív nácis mozikat, a háborús drámákat és a szövevényes krimiket. Remek színészek tolmácsolnak egy érdekes és eredeti történetet, aminek egyetlen hibája az, hogy a befejezése annyira erőteljesen beleivódik a néző emlékezetébe, hogy utána már aligha érdemes újra megnézni. 

Pontozás: 

imdb: 6.5 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Miranda Richardson benne lesz a következő nagy mese-feldolgozás-fantasy-ben, a Maleficentben Angelina Jolie, Juno Temple és Elle Fanning oldalán. (Láttam, írtam róla.)

A következő írásom tárgyát még nem ismerem...

Szólj hozzá!

Címkék: krimi dráma háborús


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr265000285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása