Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.09.19. 13:03 Tévésámán

Az olasz meló (The Italian Job, 2003)

olasz1.jpg

A múltkor, mikor leültem megnézni a Tolvajtempót, akkor Az olasz meló képei villantak be, és a nézés közben rájöttem, hogy utóbbi mennyivel jobb és igazából arra lettem volna kíváncsi. Most kielégíthettem ezt a vágyamat és dacára annak, hogy Mozsárágyú előtte azt mondta, hogy kétszer nincs értelme megnézni, meg annyira nem jó, mégis remekül szórakoztam rajta! 

Főhősünk Charlie (Mark Wahlberg), aki fantasztikus rablásokat tervez és egy elit csapattal végre is hajtja azokat. Ám az utolsó akció másként sül el, mint ahogy várják, mert az egyik tag, Steve (Edward Norton) önállósítja magát és lelép az egész zsákmánnyal - 35 millió dollárnyi arannyal! Ám ha ez még nem lenne elég, megöli a csapat mentorát, Johnt (Donald Sutherland) és azt hiszi, hogy végzett a többiekkel is, akik viszont mindenre fel voltak készülve, így sikerül meglógniuk... Egy évvel később Charlie rábukkan Steve-re és újból összeverbuválja az embereit (Jason Statham, Mos Def és Seth Green), akiket John lánya, a széfszakértő Stella (Charlize Theron) is kiegészít. A tét a hatalmas kincs, ám a valódi hajtóerő a bosszú. Vajon sikerül túljárni a minden hájjal megkent gazember eszén, vagy az arany ismét elúszik? 

olasz2.jpg

Ez egy vérbeli krimi-vígjáték, ahol a hangsúly az elmésen megalkotott rablási akciókon és a jól kitalált szereplőkön van. Mindegyikük valami speciális szakterület (szupersofőr, hacker meg robbantási szakértő) mestere, és felruházták őket valamilyen jellemző tulajdonsággal/heppel, ami pedig kitűnő poénokat szül. A legfőbb különbség a The Italian Job és a Gone in 60 Seconds között az, hogy utóbbiban semmi sem működik, itt viszont minden. Bár sokadszorra láttam, de még most is izgultam azon, mikor Stella álruhában bemegy Steve-hez, vagy amikor a páncélautókat üldözik; újfent halálra röhögtem magam Pöpec Rob (Statham) viccein, és szurkoltam, hogy lefőzzék a rosszfiút. A sebesség megszállottjai örülhetnek, hiszen kapunk hajós üldözést Velence vizein, Mini Morris-os száguldozást L.A.-ben és az utóbbi kocsikkal még a metrójáratokat is megjárják, így átélhetünk egy nagyon pici Kontroll-érzést:) A király akciót odaillő muzsikák festik alá, nagyszerű hangulatot teremtve és még az sem zavaró igazán, hogy az összes robbantás fizikailag lehetetlennek látszik. 

olasz3.jpg

Bírom Mark Wahlberget, szerintem pont az ehhez hasonló karakterek állnak hozzá a legközelebb, amikor akciózik, de emellett viccesnek kell lennie. Charlize Theron gyönyörű és már ennyi is elég tőle, hiszen azért a férfinézőknek szükséges egy csapattag, aki iránt vágyakozhatnak; de ugye nem hiába kapott anno Oscart, hiszen remek színésznő. Jason Statham óriási arc, őt szintén az ehhez hasonló humoros alakításaiban nézem legszívesebben; az meg külön vicc, hogy a Mos Def által játszott fickó süket (angol szóvicc: deaf - süket, Def-DEAF, ugyanúgy kell ejteni:D). Edward Nortont nem szívlelem, de itt szimpatikus, valahogy képtelen voltam utálni, pedig Steve nagy gazember. Seth Greent rendkívül tenyérbemászó arccal áldotta meg a Jóisten, plusz egy tipikus "hű de nagy számítógépbuzi" bőrébe bújik, és még így sem zavart! Szegény Donald Sutherlandet elég gyorsan elteszik láb alól, pedig őt szívesen néztem volna még... A mellékalakok közt az egyetlen igazán érdekes figura Vézna Pete, akit a rapper Gawtti játszik - nem semmi, ahogy ez a pasas kinéz:D A film alapjául az 1969-es brit Az olasz meló szolgált, amiben Michael Caine volt a főszereplő; a 2003-as verzió rendezője a Csak lazán!-t is dirigáló F. Gary Gray. 

Érdekességek: Az eredeti The Italian Job és eközött alig van hasonlóság, a forgatókönyv írói nem is látták a '69-es verziót, mielőtt megírták a szkriptet. A legelején elhangzik egy mondat: "Ki szerzett neked (nemtommit) Budapesten?":) Edward Norton csak azért szerepelt ebben, mert volt egy három filmre szóló szerződése a Paramounttal és kötelezték, hogy benne legyen. Mindegyik főszereplő vezetési leckéket vett a mozihoz, Jason Stathamet például Damon Hill készítette fel. A hősök alakítóinak egybehangzó véleménye szerint Theron volt a legjobb sofőr közöttük, akit vicces módon a forgatás alatt kétszer megbüntettek gyorshajtásért, saját bevallása szerint azért, mert megszokta a sebességet és már hazafelé is ilyen módon vezetett a helyszínről. Mos Defnek többet kellett gyakorolnia, mint társainak, mert nem volt jogsija. Nagyrészt a színészek hajtották végre a kaszkadőrmutatványokat a kocsijaikkal. Charlize Theron egy profi széftörővel gyakorolt a munkához. A Lyle által állandóan emlegetett Napster egy létező fájlcserélő program és a pasi, akit mutatnak, amint lenyúlja az ötletet, az tényleg Shawn Fanning, aki a Napster atyja. Wahlberg a jelenetek nagy részében magasított talpú cipőt viselt, hogy magasabbnak tűnjön:) 

olasz4.jpg

32 speciális Mini készült a filmhez, akadt köztük elektronikus meghajtású és kétkormányos is. A forgalmi dugóhoz 300 kocsit használtak fel, ez volt az első alkalom, hogy egy stábnak megengedték, hogy lezárják a híres Hollywood-Highland-kereszteződést. Amikor a helikopter berepül a híd alá, az nem trükkfelvétel, a pilóta tényleg bevitte oda a gépét. Amikor a páncélautónál robbannak a töltetek, a tömegben fel lehet fedezni egy Pókember-jelmezt viselő férfit:D A stáblista elejét érdemes megnézni, mert ott van a "mi lett velük"-rész. Egy vicces név a háttéralakok közül: Frank Nyi (valami alkalmazottat keltett életre). Az olasz meló 60 millió dollárból lett és több mint 176 milliót kaszált világszerte, elvileg a kritikusok is kedvelték. 

Bár sem autóbuzi, sem akciófilm-megszállott nem vagyok, mégis tetszik ez a film, mert vicces, látványos, izgalmas és szórakoztató! Már a Minis száguldozás miatt megéri látni:) 

Pontozás: 

imdb: 7/10 (Az első változat 7.4-et kapott.) (Ez is, meg az eredeti is 4 év alatt 0.1-et emelkedtek.)

Szerintem: 5/5

Hírek: 

- Ebben az évben készül el a Players című indiai mozi, ami ennek a remake-je. 

- Már 2004-ben meghirdették, hogy gyártják a folytatást, a The Brazilian Jobot, ám valószínűleg nem lesz belőle semmi, pedig a szereplők és a rajongók is szeretnék. 

- F. Gary Gray rendezi a hírhedt videojátékon alapuló Kane & Lynch-et, aminél még most sem értem, hogy Lynch mitől alakul át négerré, de mindegy. 

- Charlize Theron három folytatásban vállalt szerepet: Mad Max: Fury Road, Hancock 2 és Snow White and the Huntsman 2, bár az utolsóban csak állítólag bukkan fel ismét. Ezeken túl producere és főszereplője is lesz a Two Eyes Staring című horrornak, ami egy kislányról szól, aki az anyja halott ikertestvérének szellemével barátkozik. (Az elsőt láttam, marhanagy volt, a második és az utolsó 2016-ig nem készült el, a harmadik megbukott.)

- Donald Sutherland Az éhezők viadalának következő epizódjában, a Catching Fire-ben újból eljátssza Snow elnököt. 

- Rebesgetik, hogy Jason Statham visszatér Sylvester Stallone csapatába a The Expendables 3-ban. 

- Seth Green Michelle Trachtenberggel együtt játszik a Sexy Evil Genius-ban - sci-fi-vígjáték egy csajról, aki az összes exét egyszerre fogja megleckéztetni - vagy valami ilyesmi:) 

Már nagyon rég nem néztem filmet a kereskedelmi adókon, de nevetséges, hogy mennyi reklámot adnak és ez egyszerűen megterheli a nézőt. Totál megértem azokat, akik sosem tévéznek... 

Végezetül pedig két idevágó, klasszikus videó, freddyD elemzése a The Italian Jobból készült pc-játékról:D

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr354787991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása