Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.30. 11:18 Tévésámán

Asterix és Obelix (Astérix et Obélix contre César, 1999)

Asterix poster.jpg

Gyerekkorom egyik kedvelt filmje ez, amit még 1999-ben, a Honvédségi Táborban láttam először egy szabadtéri moziban:) Azóta számtalanszor megnéztem és még mindig remekül szórakozom rajta, dacára annak a néhány butaságnak, ami elsősorban a szinkronból fakad. Mindenki ismeri Asterix és Obelix karaktereit, hiszen ez a két rajzolt figura beépült a köztudatba; a legendás gall hősök ezúttal élőszereplős kalandban elevenednek meg, kiváló európai színészek révén!

asterix3.jpg

Asterix (Christian Clavier) és Obelix (Gerard Depardieu) egy aprócska falu lakói az ókori Galliában. Már csak ez a pirinyó település áll ellen a rómaiak óriási erejének, függetlenségüket a druida Csodaturmix (Claude Piéplu) varázsitalának köszönhetik, amitől kb. tíz percre elképesztő testi erőt és sérthetetlenséget kap az, aki megissza. Ám az egyik római fővezér, a gaz Furunkulus (Roberto Benigni), rájön a titokra és mindent megtesz, hogy megszerezze magának a mágikus nedűt, hogy azzal megdönthesse Cézár (Gottfried John) uralmát. De a bátor gallok nem hagyják magukat: a kicsi, de okos Asterix meg a buta, de rémesen erős Obelix együtt útra kelnek, hogy szembenézzenek Furunkulussal és visszaszerezzék a varázsitalt - útjuk során váratlan ellenségekkel/szövetségesekkel is találkoznak. Vajon ki lesz a nagy Római Birodalom új ura és miként alakul hőseink otthonának sorsa? És vajon büdös a hal vagy friss a hal?:)

asterix-et-obelix-contre-cesar.jpg

Francia film, rámondható, hogy fantasy és a főszereplő páros mellett még Laetitia Casta is benne van - ennél már nem lehet jobb:) A sok gügye figura együtt remek poénokat eredményez, a konfliktus pedig a beharangozótól eltérően valójában három szálon fut, így mindig van valami érdekes esemény. Kifejezetten idegesítő figura nincs, még a szándékosan ripacskodó Benignit sem lehet utálni, engem mindössze a szinkronbeli bakik zavarnak. Néhány példa: olyan szavakat használnak, amiket nem ismerhetnek (szivar, lámpabúra); Matuzsálix egyszer Csodaturmix dédapja, egyszer meg a dédnagyapja; a főnök neve pedig egyenesen marhaság (Hasaló Gazfix:D). De ezektől függetlenül vannak emlékezetes szövegek ("Fennhéjusz!":D), a jelmezek nagyon jók, a mai szemmel kissé gagyi számítógépes trükkök pedig megbocsáthatóak.

asterix 1234.jpg

Depardieu-t mindig is kedveltem, Clavier pedig az utánozhatatlan Jacques Fos, így pláne tök jó, hogy együtt szerepelnek. A druida karaktere tetszik, az őt alakító Claude Piéplunak ez volt az utolsó előtti filmje, mielőtt 83 éves korában elhunyt. További három férfi szereplő van, akik kiemelkednek a többiek közül: a vezér, Hasaló Gazfix (a most 90 éves Michel Galabru), az áljós Finesz (Daniel Prévost) és a beképzelt, ám intelligens Cézár (a már említett Gottfried John). Laetitia Casta - az egyik legszebb fotómodell, aki természetességével és nőiességével nagyon vonzó számomra - itt a vágy elérhetetlen tárgyát kelti életre és minden adottsága megvan hozzá:) Meg kell még említenem a rendkívüli fizimiskával rendelkező Jean-Pierre Castaldit (Kaktuszbónusz) és az adószedő Michel Mullert (Momo a Wasabiból). Az író-rendező Claude Zidi volt.

asterix+obelix.jpg

Érdekességek: Az alapul szolgáló képregényt René Goscinny és Albert Uderzo alkották meg, az első Asterix-képsor 1959. október 29-én jelent meg. Goscinny emellett Gazvezír kitalálója, valamint hozzá fűződik a Lucky Luke legsikeresebb korszaka is. Mindössze 51 évesen hunyt el 1977-ben: egy stressz-teszt alatt szívinfarktust kapott, ezt a mozit az ő emlékének dedikálták - halála után Uderzo egymaga folytatta a gallok sztoriját, de meg sem közelítette a régi sikereket. Utóbbi úriember még most is él, 85 éves. Két különbség van a képregény és a mozgókép között, amik Csodaturmixhoz kapcsolódnak: az első, hogy eredetileg a varázskotyvalék akár napokig is hathat, nem csak tíz percig; a második pedig Matuzsálix figurája, akit a filmesek találtak ki. Az élőszereplős történet elemei több Asterix-könyv sztorijából adódnak össze, a három fő szál az Asterix, a gall; az Asterix, a légionárius és az Asterix, a gladiátorból került ki, de még számos másik kalandból emeltek át részleteket/poénokat/karaktereket.

Az arénás rész volt a leginkább izgalmas forgatási helyszín. A légiósokat alakító statisztákat úgy vették rá a szurkolásra, hogy a rivális focicsapatok drukkereit egymással szemben helyezték el és nekik kellett a másik tábort túlkiabálniuk:) Legalább 100 élő pókot használtak fel a pókos jelenethez, amiknek viasszal vonták be a csáprágóikat, így nem tudtak harapni. Néhány közülük megszökött, a legtöbbjük elpusztult a hidegben, de egy túlélte a megpróbáltatásokat, ezt látva pedig a helyi tűzoltóság örökbe fogadta a szőrös nyolclábút, majd megtették hivatalos kabalaállatnak. A krokodilok közt több mű-hüllő is akadt, azonban ezek olyan élethűek lettek, hogy nehéz volt őket megkülönböztetni az igazi állatoktól. Obelix kaszkadőre például az egyik felvétel során véletlenül egy igazi krokira ugrott rá és csak gyors reakciójának köszönhette, hogy elkerülte a félelmetes ragadozó harapását. Cézár nem Gottfried John hangján szólal meg, hanem Michel Elias-én. Daniel Prévost később együtt játszott Depardieu-vel a Volpone-ban, ahol a címszereplő segédjét, Moscát alakította. A stáblista alatt van egy dal, amit szerintem még sohasem hallottam ezelőtt, hála a kereskedelmi televíziózásnak. Az Asterix et Obelix contre César 48 millió dollárnak megfelelő frankból készült, csak az USA-beli bevétele ismert, ez valamivel több mint másfél millió dollár. A XX. század legdrágább francia filmje ez, ám később saját folytatása, az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés megdöntötte a rekordot.

Asterix getafix.jpg

Leginkább úgy tudnám jellemezni ezt a mozit, mint egy élőszereplős "rajzfilmet": ugyanazok a hanghatások, lehetetlen események és gyerekes poénok vannak benne, de meg kell hagyni, jól működik. Sajnálom, hogy a két folytatása közül egyik sem ér a nyomába... 

Pontozás: 

imdb: 5.9 (4 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek: 

- Hamarosan elkészül a negyedik epizód, az Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté (A királynő szolgálatában), amit részben hazánkban forgattak, az eredeti szereplőgárdából Gerard Depardieu biztosan benne lesz. A forgatási helyszínről készült képeimet lásd itt.

Más téma: Új rendelet van a postán, miszerint ha kiviszik hozzád a küldeményt, de te nem vagy otthon, akkor azon a napon már hiába mész el érte, nem adják oda. Vagyis csak másnap kapod meg, ezzel az expressz küldés és az ajánlott levél tulajdonképpen értelmét veszti, mert feladom, másnapra ott van, de ha az illető épp a boltba ment és nem tudja átvenni, akkor csak a következő napon mehet el érte. Jó, mi? Éljen a bürokrácia! 

Hamarosan megnézem majd a Tesót, ha megtalálom, a tv viszont semmi jót nem ad mostanában, úgyhogy fogalmam sincs, mikor jövök legközelebb.

1 komment

Címkék: fantasy vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr784620510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muse · http://muse.blog.hu 2012.11.10. 21:32:20

Szerintem a 2. rész is elég jól sikerült, bár számomra a magyar szinkron rímbe szedett párbeszédei és narrációja is sokat dobott rajta. :)
süti beállítások módosítása