Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.26. 13:59 Tévésámán

Sucker Punch - Blu-Ray vs. DVD

Már két bejegyzést írtam Zack Snyder mesterművéről, ami pontosan egy éve a kedvenc filmem. Most, hogy elérkezett a születésnapom, megleptem magam egy külső Blu-Ray meghajtóval, ezzel pedig végre megnézhettem a tavaly karácsonyra rendelt külföldi kiadású, kétlemezes Álomháborúmat. Ebben a kiadásban mind a mozis, mind a Bővített Változat megtalálható – előbbiről itt, utóbbiról itt mesélek – és mivel már mindkettőről értekeztem, ezért inkább összehasonlítom a külföldi meg a magyar kiadást, hogy lássátok, mennyivel jobban megéri eredeti cuccokat kintről rendelni. 

Álomháború, magyar kiadás 

Nekem ez csak dvdn van meg, de a Blu-Rayen is pontosan ugyanez található. Az első dolog, ami marhára feltűnő, hogy átalakították a borítót, míg az eredeti plakáton Vanessa Hudgens karaktere hátul áll, addig itt előtérbe helyezték, mégpedig egy elég ostoba megoldással. Ez azt sugallja, hogy nagyon el akarták adni a filmet, és ha már mások nem, hát a hájszkúlmjúzikelesek megvegyék… A hátsó borítón extraként négy rövidfilmet és a műben rendkívül fontos kísérőzene kulisszatitkait bemutató dokumentumocskát ígérik – ezekről még lesz szó. 

Amint kinyitjuk a tokot, lelki szemünk előtt megjelenik freddyD és egyik legjobb videója, a Metal bemutatása; ugyanis itt bizony egy szinte ugyanolyan lemezt pillanthatunk meg. Fekete, ronda, semmilyen, rajta kívül a tok üres, még egy szórólapot se csempésztek bele. Na, de a színvonal igazán akkor mutatkozik meg, ha betesszük a korongot a lejátszóba. Először is, menü, mint olyan, gyakorlatilag nincs. Van egy statikus kép egy ismétlődő zenével, a gombokról, amikre rákattinthatunk, pedig korántsem egyértelmű, hogy mit takarnak. Mindegyikre akkor lehet rájönni, ha rájuk klikkel a néző. Jó, ezen még túl tudom tenni magam. Még azt is elviselem, hogy az extrák közül mindegyik fenn van a youtube-on, és ingyen megnézhető. Na, de hogy ennyire szar legyen a képminőség egy eredeti dvdnél?! Arról már ne beszéljünk, hogy a magyar szinkron óriásit ront a Bővített Változathoz képest amúgy sem túl jó mozis kiadáson… Ennek az ára jelenleg 3000 Ft (vaterán már van 1600-ért) és ilyen rossz minőséget ebben az árkategóriában nem kellene találnunk, még akkor se, ha maga a film pénzügyileg aligha váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A legnagyobb szégyen viszont az, hogy a hazai Blu-Ray-verzió ugyanez, majdnem 7000 Ft-ért! Lehet, hogy a képe szebb, de ezen felül semmi mást nem kínál. Gondolom már mindenkinek leesett, hogy ezeket a magyar lemezeket messzire el kell kerülni, pénzt vesztegetni fölösleges rájuk. (2016-os megjegyzés: Mostanra az összes ilyen korong eltűnt a boltokból, de bolhapiacokon sem látni, úgyhogy talán a végén még ritkaság lesz belőlük!)

Sucker Punch Extended Cut (Kétlemezes Blu-Ray) 

Most pedig bemutatom a külföldi Blu-Rayt, ami az egyik legegyszerűbb kiadása a Sucker Punch-nak, mégis hihetetlen különbség van e között és a miénk közt. Már a kézbevételkor megbizonyosodhatunk róla, hogy kétlemezes kiadást fogunk éppen. A hátsó borító rengeteg extrát ígér, amit valójában egybeépítettek, de erről majd később. Ha kinyitjuk, látható lesz a két korong: az elsőn a mozis verzió van, a hazai extrákkal; a lényeg azonban a második, az Extended Cut, ami a Warner-büntetés miatt hazánkban meg sem jelenhetett. A két film között elképesztően nagy a különbség, gyakorlatilag olyan, mintha két eltérő művet néznél meg – mondanom sem kell, hogy az Extended a jobb. Most kell leszögeznem: ez számomra postaköltséggel együtt került kb. 7600 Ft-ba, de máris megkaptam a boltokban 7000-ért kapható Blu-Rayt (valószínűleg sokkal jobb minőségben) és mellé a Magyarországon legálisan be sem szerezhető Bővített Verziót, aminek még nem szóltam az extráiról. Ez pedig a Maximum Movie Mode, az egyetlen dolog, ami még kimaradt nekem az Álomháborúval kapcsolatban.  

A Maximum Movie Mode egy elképesztően király lejátszási lehetőség, melynek során a már ismert film nézése közben mutatják be nekünk a máshol nem látható, exkluzív extrákat. Maga Snyder úr kísér minket végig a játékidő alatt. Amikor megjelenik, a képernyőt szögesdrótok fonják be, majd a nagy kép összemegy és láthatjuk Zacket egy fehér háttér előtt. Mialatt az adott jelenetről beszél, a háttérben megy a film, kisebb képernyőkön pedig forgatási werkfilmet, fotókat, kezdetleges animációt, storyboardokat figyelhetünk. Amikor éppen nem a rendező beszél, akkor néha lehetőséget kapunk, hogy egy-egy adott részhez érve (például a nyilvánosházba vagy az elmegyógyintézetbe érkezéskor) megnyissunk egy galériát, ahol csupa olyan fényképet csodálhatunk meg, amiket sehol máshol nem mutattak még be.

Bejárhatjuk a helyszíneket, megnézhetjük a szörnyek születését, a harcok koreográfiáját és így tovább. A kezdő-jeleneteknél (mondjuk mikor Blue beviszi a mostohaapát és Baby Dollt a „színházba”) a jobb alsó sarokban pörgő storyboardra pillantva megfigyelhetjük, miként képzelték a részt eredetileg és mi lett belőle. A többi esetben szintén a jobb alsó sarokban egy kép-a-képben opcióval tűnik fel valamelyik stábtag vagy a hősök egyike, és ők beszélnek az adott szekvenciáról. Főként a galériák nyerték el a tetszésemet, Snyder pedig egy csomó olyan kis részletre hívja fel a figyelmünket, amik tök jók (például, hogy a japán templom lépcsője ugyanaz, mint a váré vagy a fináléban a kuplerájé, ami előtt Baby Doll eltereli az őrök figyelmét). Mindössze annyi „hiba” van az egész MMM-ben, hogy egy apró soundbite Zacktől kétszer szerepel és az egyik galériában szintén megismétlődik egy rajz, de ezeket el lehet nézni. 

A képminőség lenyűgöző, a szereplők arcának minden aprócska részlete kivehető, szinte meg lehet számolni a műszempilláikat, olyan részletes a látvány. A lemezen borzasztó sok reklám van, amiket az elején mindig át kell pörgetni, de hát ilyen a világ, ezt már a videokazetták korszakában megszokhattuk. Zavaró negatívumot nem tudok elmondani erről a kiadásról, akinek tetszett a film, az szerezze be nyugodtan, marhára megéri! 

Végül néhány szót az egyéb kiadásokról. Létezik egy Ultimate Edition, ami az én változatomtól annyiban különbözik, hogy van hozzá egy díszes papírtok, egy szépen kidolgozott fém tartó és nem két, hanem három korongot tartalmaz. A harmadik egy különleges lemez, amiről egy kóddal felmásolhatsz a gépedre egy digitális verziót a mozis változatból, vagyis legálisan letöltheted. Továbbá van egy limitált szériás giga-mega-pakk, ami sorszámozott, csak előrendeléssel lehetett szerezni belőle és ezeket tartalmazta: A 256 oldalas könyv (Art of the Movie), 5 poszter a lányokról, a film posztere, a hivatalos zene cdn, 2 jegy a filmre a mozikba, 1 ajándékutalvány (beváltható az Ultimate Editionre), valamint Blu-Ray-en ajándékba a 300 meg a Watchmen. Nagyon király lenne egy ilyet beszerezni, de már biztosan nem kapható és brutális ára volt (100 euró!). (2016-ra az Art of the Movie könyv és a Watchmen Ultimate Edition már a kollekcióm részét képezik, így erre a kiadásra még sincs már akkora szükségem.) 

Szóval látható a különbség a külföldi és a magyar kiadás között: elképesztően nagy. A magyar forgalmazók pedig csodálkoznak, miért tölt le mindenki, miért nem vásárolnak legálisan filmeket – hát ezért (se). Aki úgy érzi, megjött a kedve a kétlemezes Álomháborúhoz, az vegye fel velem a kapcsolatot és megadom neki a címet, ahonnét meg lehet rendelni – ha tetszett a Sucker Punch és van Blu-Ray-lejátszód, akkor ne habozz tovább, rendeld meg, nem fogod megbánni:) 

Ja és még valami: Ezt a filmet bűn magyarul nézni, éppen ezért meg sem említettem, hogy a külföldi kiadásokon természetesen nincs se magyar szinkron, se felirat, úgyhogy csak az vegyen belőle, aki tud angolul! 

Bónusz - Zack Snyder a nézők kérdéseire válaszol egy díszbemutatón:

Szólj hozzá!

Címkék: akció fantasy bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr134341146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása