Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.19. 20:46 Tévésámán

Világtörténelem - 1. kötet (History of the World: Part I, 1981)

Ki ne ismerné Joghurtot Mel Brooks-ot? Sajnos nagyon sokan vannak így, mert ugye akik a tvájlájt korában szocializálódtak, azok nem ismerik az igazi vígjátékokat, a valódi komédiázás nagyjait. Most pedig róluk van szó, konkrétan a mára már hajlott kora miatt visszavonult Brooks-ról. Ő színész, rendező, producer, író, szövegíró és még ki tudja, mi minden volt pályafutása során. Ez az alkotás a nagy, kosztümös történelmi mozik paródiája, az ő jellegzetes szájíze szerint. Lássuk, miről szól: 

A film maga egy sor kisebb történet, amiket az fűz össze, hogy mindegyikben szerepel a rendező és mind a múlt jelentős eseményeit karikírozzák ki. Elsőként az ősemberek kezdetleges világába pillanthatunk bele; aztán láthatjuk, hogyan boldogul egy vándorkomikus az ókori Rómában; meg hogy hogyan buliznak a spanyol inkvizítorok. Végezetül pedig kiderül, hogyan lehet egy "pisilős fiúból" francia király és hogy milyen nagy ereje van a filmeknek!

Brooks rendezései mindig tele vannak a valóság kifordításával és zsidóviccekkel. Ezek a jellemzők saját korában biztosan eléggé polgárpukkasztóvá és humorossá tették, de mára már nem annyira az. Az elején van néhány jó poén, a római rész viszont elsősorban csak a rengeteg szép nő miatt érdekes, a spanyol pedig unalmas volt. A többi  elmegy, de igazán érdekessé a sok ismert színész teszi ezt a filmet. Az alábbi emberek bukkannak fel a direktor mellett: Madeline Kahn, Dom DeLuise, Cloris Leachman, John Hurt, Art Metrano (a Rendőrakadémia Mausere), Gregory Hines (Lou a Reneszánsz emberből), Pamela Stephenson (a Superman 3 jócsaja) és Hugh Heffner:) A narrátor pedig egy igazi hollywoodi legenda, Orson Welles. Kiemelném még az elsőfilmes Mary-Margaret Humes-t (Miriam), aki cuki, és Diane Day-t (Caladonia), aki nagyon szexi:) Brooks nem csak rendezte, de írta és pénzelte is a History...-t, valamint a két elhangzó dal szövegét és zenéjét ő szerezte. Ezen kívül öt különböző figurát játszott, ami rekordnak számít az életművében.

A sztorik és a humorzsák elsősorban a szexre vannak kihegyezve, de a modern világ vívmányainak ősi időkbe helyezése (kőkori műkritikus, ókori használt-szekér kereskedő, stb.), a sztereotípiára épülő poénok (korrupt politikusok, füves négerek) és a közismerten héber meggyőződésű főszereplő szájából elhangzó zsidóviccek is megnevettethetik a nézőt. Mindennek a tetejébe jönnek az énekes/táncos számok, sőt, még egy szinkronúszási jelenetnek is szemtanúi lehetünk. A látványvilág egyébként szép, a jelmezek/díszletek jól mutatnak és plusz pozitívum még a férfinézőknek a számtalan gyönyörű nő szerepeltetése. Mint kiderül, az ismert történelmi hősök (Néró, XVI. Lajos vagy Mózes) korántsem voltak olyan nagyszerű figurák, sőt, szinte mindegyikük az élvezetek rabjaként élt. Ja és még valami: Észrevettem egy fura hiányosságot! A jointos részletnél ki gyújtja meg a hatalmas cigarettát és hogyan?

Néhány érdekesség: A film címe egy középkori könyv címén alapszik. Sir Walter Raleigh az 1600-as évek elején, börtönévei alatt kezdte el írni Angliában a The Historie of the World névre hallgató munkáját, ám csak az első kötetet tudta befejezni, mert kivégezték. Ugyanígy a Világtörténelemnek sincs második része, bár a stáblista elején látható egy fiktív trailer a közelgő folytatásból (ezt ugye a kereskedelmik nem adják le, így lemaradtam róla). A legtöbb helyszínen a háttér festmény, az ezeket elkészítő Albert Whitlock pedig látható Rómában, mint a már említett használt-szekér eladó. Mary-Margaret Humes mellett Gregory Hines-nak szintén ez volt az első szerepe. Ő Richard Pryor helyére ugrott be, akivel Brooks már a Fényes nyergekben is együtt akart dolgozni, de most se sikerült neki, mert a fekete komikus éppen akkor gyújtotta fel magát drogmámorában, így kórházban kellett ápolni és nem lehetett ott a forgatáson.

John Hurt azért vállalta el Jézus szerepét, mert az előző két munkája komor hangvételű volt és valami kellemes, humoros forgatáson akart részt venni. A Veszta-szüzek életre keltői mind playmate-ek:) A szinkronúszónők kiemelkedését a vízből fordítva vették fel. A francia korszak kezdetén a kocsma ajtaján az áll, hogy 300 éve szolgálják ki itt a söpredéket, mindez pedig 1789-ben van - a spanyol inkvizíciós szekvencia, amit ez előtt láthatunk, éppen 300 évvel korábban játszódik. A Világtörténelem - 1. kötetből származik a "Királynak lenni jó!" című szállóigévé vált kifejezés, amivel találkozhatunk például még a Robin Hood: A fuszeklik fejedelmében, sőt hip-hop dal is készült belőle, amit Brooks énekelt:) Végül két vicces név: Robert Zappy (zap=elektromos kisülés, római polgár) és Geoffrey Larder (Éléskamra György, francia katona). A History of the World - Part 1. 11 millió dollárból készült, 31 és fél milliót hozott vissza, a pontos kritikai fogadtatásáról nem találtam adatokat.

Mára eléggé eljárt fölötte az idő, de azért néhányszor még így is lehet nevetni rajta, sosem unalmas és végülis elszórakoztatott. Aki kedveli a rendező munkáit, annak biztosan tetszeni fog!

Megjegyzés 2016-ból: Bizony, ma már tilos Isten választott népének tagjaival viccelődni, úgyhogy ez a film ezért máris kuriózum-számba megy!

Pontozás:

imdb: 6.9 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (A Men in Tights jobb nála.)

Befejezésül pedig a Senki sem számít a spanyol inkvizícióra-rovat:

Szólj hozzá!

Címkék: paródia vígjáték történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr833476567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása