Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.26. 01:11 Tévésámán

Elhúztak a felnőttek, miénk a pálya! (Les enfants de Timpelbach, 2008)

Egy ideje kinéztem ezt magamnak a műsorújságban, mert érdekes címe volt, ráadásként alá írták, hogy francia-belga-luxemburgi fantasy - ezt látnom kellett! Az elején arra gondoltam, hogy na, belefutottam valami igazi marhaságba, de aztán beindult a film és egy remek élményben volt részem!

Egy meg nem határozott időben, egy meg nem határozott helyen vagyunk, valami különös, alternatív világban. Helyszínünk Timpelbach falu, ahol a felnőtteket rettegésben tartják a gyerekek. (Persze nem gyilkosságokra kell gondolni, csak sorozatos csínytevésekre: szorozzátok be Dennis-t, a komiszt, mondjuk ötvennel.) A szülők megelégelik a dolgot és úgy döntenek, hogy feladják a leckét a kölyköknek azzal, hogy egy napra otthagyják őket. Ám az már lényegtelen számukra, hogy korántsem mindegyik fiatal bajkeverő, csak azok, akiket a hentes fia, Oscar (Baptiste Bétoulaud) vezet. Amint a felnőttek elhúznak, kitör a féktelen tivornya, ám a belátóbb, okosabb gyerekek összefognak, hogy megakadályozzák a káosz eluralkodását, élükön Marianne (Adéle Exarchopoulos) és Thomas (Léo Legrand). Ám Timpelbach túl kicsi a két gyereksereg számára és megkezdődik a harc a faluért! Háború, árulás, kémkedés, szerelem és egy város vezetése kerül a terítékre - mindez gyermeki szemmel, gyermeki léptékkel. Vajon visszajönnek valaha a felnőttek? És ha nem, melyik csapat lesz a település ura?

A papír-emberkék megelevenedése a nyitó stáblista alatt elég látványos, de az első fél óra nagyon béna. A jó csapat vezetői szép gyerekek, és mellettük is akad pár szimpatikus karakter, plusz egy jó kis verekedés meg némi marhulás színesíti azt a harminc percet, és valahogy a hangulat, a látványvilág megfogott. Amint eltűnnek a felnőttek, onnantól baromijó lesz a film! A háborúsdi picit emlékeztetett A Pál utcai fiúkra, de van még néhány hasonló sztori, mikor egy csomó gyerek valami fura helyre/helyzetbe kerül, és ott kell helytállniuk. Érdekes látni, hogy Oscar és bandája hogyan hág át minden szabályt, szivaroznak, isznak és vandálkodnak, de egymásnak is esnek. Marianne pedig megszervezi a falu teljes irányítását, ami vicces és tök jó:) Fura status quo alakul ki, merthogy az ellenség a kapukon belül van, hiszen az "anarchista" Sebzettek (Oscarék) a helység egyik felében, a többiek a másikban vannak - csak idő kérdése, mikor jön el a nagy csata időpontja!

Rengeteg jól kitalált karakterrel találkozhatunk. A szemüveges, kissé nyámnyila Manfred (Raphaël Katz) az idegenvezetőnk, hiszen ő az, aki minden fontos eseménynél ott van, mindenből kiveszi a részét, de totál átlagos - a néző képviselője. Marianne a fiús lány, nagyobb és érettebb gondolkodású a többieknél. A hétköznapokban a többi lány lenézi őt, mert nem szépítgeti magát, egyszerű ruhákban jár és a fiúkkal játszik, de a szükség idején aztán mindenki tőle vár segítséget. Ő lesz mindenki anyukája:) Thomas (ejtsd: Tomá) egyfajta bajnok, a többi gyerek mind felnéz rá, de ő inkább olyan magának való, introvertált típus. Azért kiáll a kisebbekért, az igazságért és még Oscarral is ölre megy, ha kell, de mégsem tökéletes, hiszen régen a rosszfiúkkal tartott. Ő a megváltást kereső hős, nekem szinte azonnal Szugimura Hiroki alakja ugrott be róla a Battle Royale-ból. Aztán ott vannak még a kisebbek: a két nagyon aranyos kislány, akik a rádiót üzemeltetik; a néma kisfiú, akit mindig bántanak a nagyobbak, de ennek ellenére vidám, okos gyerek; a repülőkért megszállottan rajongó kissrác; a feltaláló koma; a rókalelkű banda-alvezér; a csúnyán viselkedő, de aztán helyesen cselekedő nagylány; és az egyik legjobb figura, az arisztokrata fiú, aki kémnek áll (Leó Paget). Mindenki választhat magának kedvencet közülük.

Az ifjú színészpalántákra nem lehet panasz, mind remekül játszanak és azok a karakterek, amik egy átlagos amerikai filmben irritálóak lennének, itt ugyanolyan kedvesek lehetnek számunkra, mint a pozitív alakok. Mivel a színjátszók franciák, ezért alig találni ismert arcot közöttük, azt viszont mindenképpen meg kell említenem, hogy a tanárnőt életre keltő Armelle volt a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 2-ben Petronilla, a bögyös vászoncseléd:D És igazi meglepetésként, kis szerepben, a vége felé beugrik egy francia filmcsillag is - de nem mondom meg, kicsoda, ha megnézitek, megtudjátok:) A történet egyébiránt a német ifjúsági író, Henry Winterfeld 1937-es regényéből, a Timpetill - Die Stadt Ohne Eltern (Timpetill - A szülők nélküli város) készült; a rendező-forgatókönyvíró pedig a regény nagy rajongója, Nicolas Bary, aki kilencéves kora óta vászonra akarta vinni Winterfield művét. (A falu nevét talán szerzői jogok miatt változtatták meg.)

Érdekességek: Nicolas Bary és a producer Dimitri Rassam négy évig (!) dolgoztak ezen az alkotáson, ennyi idő alatt megszerezték a filmjogokat az író örököseitől, megírták a forgatókönyvet és le is forgatták. A látványvilágot Tim Burton és Guillermo del Toro munkái inspirálták, az egészet pedig még nyakon öntötték a rajzfilmekre jellemző külsőségekkel. (Egyébként tényleg baromijó a látvány, a kosztümök és a különleges tárgyak is, amik csak ott léteznek.) A vége stáblista után egy gyerekhang azt kérdezi: "Máris vége van?" - fura, mert végignéztem és nem hallottam, de lehet, hogy a hazai forgalmazó levágta? A Les enfants de Timpelbach 13 millió euróból készült, de csak alig 4 milliót hozott vissza (igaz, ez mindössze a franciaországi bemutatóra vonatkozó adat). Sajnos szinte semmit sem lehet róla találni a neten, így azt sem tudom, milyen kritikai fogadtatásban részesült, vagy hogy mennyit hozott be a nemzetközi piacon.

Egy nem mindennapi történet, fantasztikus látványvilággal, aranyos, szerethető szereplőkkel, izgalmas sztorival és az európai filmek nagyszerűségével. A gyerekekről szól, de nem csak gyerekeknek:) Negatívumként a kicsit lassú, unalmas első fél órát és a viszonylag hosszú játékidőt említhetném, de ezek kicsi hibák. Nekem nagyon tetszett ez a film, biztosan megnézem majd újra!

Pontozás:

imdb: 5.9 (Érdekes, hogy a port.hu-n ugyanennyit kapott.) (5 év alatt az imdbs pontszáma 0.2-t növekedett, a portos viszont már 7.3!)

Szerintem: 6/5 (Másodszori nézés után felhúztam a pontszámát, mert megérdemli.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr453412295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása