Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.14. 15:32 Tévésámán

Háború a Földön (Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000, 2000)

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem érdekelnek a nagy bukások színészek, zenészek, filmek esetében, ezért sokat tanulmányozom az ezekkel foglalkozó listákat. Például így akadtam rá a wikipedia szerinti Legrosszabb Filmek Listájára, ami évtizedekre lebontva tartalmazza a legnagyobb mozgókép-ipari ballépéseket. Ennek az összefoglalónak van/volt néhány közös pontja az imdb Bottom 100-as gyűjteményével, és ezek egyike a Háború a Földön. Nem olvastam utána túlságosan sokat, de azt tudtam, hogy mindkét összeállításban igen előkelő helyet foglalt el, így valami hihetetlen szarra számítottam - ám legnagyobb meglepetésemre ez a mozi korántsem volt annyira rossz - legalábbis számomra. Mivel viszont egy filmtörténeti darabról van szó, ezért most rendhagyó módon elsőként közlöm a saját véleményemet, aztán pedig a nemzetközi megítélést - csak tényeket. Nem vagyok filmkritikus, ezért ha elolvassátok ezt az írást, akkor majd eldöntethetik a végén, hogy nekem hisztek, vagy a hozzáértőknek. Vágjunk bele!

A 3000. évben járunk. Ezer évvel ezelőtt a Földet elfoglalták a psychlok, ezek a hatalmas termetű, ijesztő külsejű lények, akik aztán egyszerű bányász-kolóniává alakították bolygónkat, ahol az ember őskori körülmények közt, apró közösségekben vagy rabszolgaként élhet csak. Az űrlények technikája, de már puszta testi erejük is látszólag legyőzhetetlenné teszi őket. Egyik főszereplőnk Jonnie (Barry Pepper), egy fiatalember, aki megelégeli, hogy a mítoszok lényeitől várjon segítséget és elindul felderíteni, hogy kik is a Föld új urai, akikről az átlagember alig tudhat valamit. A másik "hős" pedig Terl (John Travolta), a psychlok biztonsági főnöke, aki bármit megtenne azért, hogy ótvar munkája alól felmentsék végre és hazatérhessen szülőbolygójára. A két teremtmény útja kereszteződik, mikor Jonnie-ból rabszolga lesz; Terl megbízatását pedig határozatlan időre meghosszabbítják, vagyis itt ragad. Az arrogáns, hatalommániás biztonsági főnök kieszel egy tervet, aminek segítségével rengeteg aranyhoz juthat, így megvásárolhatja szabadságát a feletteseitől. Ehhez viszont szüksége van emberi segítségre, mégpedig egy olyan emberére, aki képes lenne kezelni a bonyolult bányagépeket. Találjátok ki, kit választ ki erre a "megtiszteltetésre"? Pontosan, Jonnie-t, akinek rengeteg dolgot megtanít, ám az "emberállat" mégse lesz kezes bárány, hanem rögtön népe szabadságáért kezd harcolni. Vajon sikerül az embereknek újfent uralmuk alá hajtani saját planétájukat, vagy örök rabszolgasors és kihalás vár rájuk?

Elindult a film, és egy darabig suspense-elnek, vagyis nem láthatjuk az űrlényeket, még a nevüket sem tudjuk, csak az emberek babonáit halljuk. Aztán Jonnie-t követve eljutunk a világvége utáni Washingtonba, ami bár elég irreális (1000 év alatt simán összedőlnek azok az épületek, a kocsikból se sok maradt volna és így tovább), de hangulatos. Aztán jön a kihalt bevásárló központos levadászás és megismerjük a psychlokat. A nyelvük nagyon tetszett, szerintem a külsejük is jó lett, főleg Travoltáé. Ripacskodik, de azt mondom, hogy Terl alapból egy nagypofájú, ripacskodó alak, szóval emberünk jól játszik. (Itt már az angol nyelvű kollégák biztosan körberöhögnének.) Tetszett még, hogy láthatjuk az űrlények életét, nem csak akkor szembesülünk velük, mikor az emberi hős találkozik egyikükkel. Sőt, Terl több időt kap, mint Jonnie és ez nem baj, mert Barry Pepper egyetlen szimpatikus vonása, hogy külsejében hasonlít a Rhapsody of Fire énekesére. Valahogy idekeveredett Forest Whitaker, aki az űrlény-góré jobbkezét alakítja, és felismerhetetlenül, de megjelenik Kelly Preston (vagyis John Travoltáné) is. Mellettük még ismerős volt valahonnan az egyik fókuszban lévő embert játszó Kim Coates, nos ő az Idegroncs-derbiben a Tom Arnoldot üldöző nyomozó.

A véleményem: Jók voltak az űrlények, a belső intrikáik, a külsejük és a hangjuk. A sztori eleje érdekes volt, de aztán onnantól kezdve, hogy az embereket magukra hagyják a bányánál, egyszerűen borzalmas az egész. A végső nagy csata mindennek a legalja, szóval ennél hülyébb, átgondolatlanabb ötletet ki sem találhattak volna. Ez egyszerűen olyan szar, hogy szégyellem leírni, akinek van bátorsága, nézze meg, azt' megtudja. A két órás játékidő első fele még a nézhető kategóriában van, az a sok dolog, amivel támadták, nekem fel se tűnt, de csak addig, ameddig el nem kezdődik a "bányászat", mert onnantól már számomra is gagyi lett:D Én csak egy dolgot nem értettem: Mi értelme van annak a jelenetnek, mikor Jonnie levágja egy hajtincsét és odaadja egy másik embernek? Még csak nem is egy nőnek adta, csak egy pali kapott, azt hittem, akkor már legalább mindenkinek ad, mint valami megváltó, de mégse. Totál baromság. Az imdbs adatlapján pedig annyi plot hole-t (történeti hiba) tüntettek fel, mint amennyit még egyetlen más filmnél sem láttam. Aki akar látni egy tényleg rossz filmet, az nézze meg, de más NE!:)

És most jönnek a tények, innentől csak azoknak, akiket tényleg érdekel:

Tudjuk mi Travolta úr vallása? Ugyanaz, mint Tom Cruise-nak, vagyis a szcientológia, amit az 1950-es években talált ki egy L. Ron Hubbard nevezetű egyén. Ő volt az, aki a Battlefield Earth alapjául szolgáló regényt megalkotta. A könyv 1982-ben jelent meg és rá egy évre Hubbard kijelentette, hogy készül belőle a film; saját kezűleg írt meg hozzá három különböző forgatókönyvet, egy évre rá pedig már ment is a kampány. A szcientológusok nagy feneket kerítettek a készülő alkotásnak, amihez mindenféle ajándéktárgy készült; '84-ben versenyt hirdettek, amiben ezeket a cuccokat lehetett megnyerni, a fődíj egy komplett túra lett volna a forgatáson; a Hollywood Boulvard-on meg felállítottak egy 10 méteres, felfújható Terlt:) A nagy erőlködés ellenére a produkció a forgatás kezdete előtt bedőlt.

De Ron bácsi dörzsölt volt és a megjelenése évében küldött egy dedikált példányt a könyvből a már jó ideje egyháza tagjaként működő Travoltának, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a pályája csúcsán lévő színész segít majd megvalósítani a vallásalapító filmtervét. Az évek múltak, a Szombat esti láz sztárja mindig emlegette a könyvet és hogy mennyire szeretné átvinni a sztorit a vetítővászonra. Állítólag olyanokat mondott, hogy "a 3000. év Ponyvaregénye", "a sci-fik Schindler listája" meg hogy "olyan, mint a Star Wars, csak jobb". Én nem olvastam a könyvet, de annyit tudok róla, hogy vegyes megítélése volt, ráadásul elég hosszú (1050 oldalas). Láttam a Battlefield Earth-öt és ezek után azon gondolkodtam, hogy lehetséges jónak mondani egy olyan írást, aminek csak az első felében ennyi hülyeség található? [A könyv megjelent magyarul, két kötetben, pár hónapja láttam egy antikváriumban Budapesten.]

Az alkotás elkészültének útjába több dolog is akadályt gördített. Egyfelől rengeteg speciális effektet igényelt, így a költségei elég magasak lettek volna; másrészt a narratívára azt mondták, hogy naiv és idejétmúlt. A harmadik részlet pedig az egész dolog kötődése ehhez a különös valláshoz - hiába volt ott Travolta hírneve, a stúdiók megijedtek, hogy ezt Hubbard mozgalmának negatív megítélése elnyomja majd. Egy stúdióvezető azt nyilatkozta: "Egy átlagos filmben van tíz dolog, ami miatt megbukhat, ebben pedig van egy tizenegyedik is: a szcientológia. Ez valami olyan, amibe senki nem akar belefolyni." Egy névtelenségbe burkolózó producer még durvábban fogalmazott: "A Háború a Földön dögszagot áraszt. Sohasem lett volna szabad elkészíteni. Ez Travolta 80 milliós hiúsági projektje."

És ezzel elérkeztünk a filmkészítés sarkpontjához, a költségvetéshez. Akkoriban létezett egy Franchise Pictures nevű független filmstúdió, ami arra specializálódott, hogy sztárok filmötleteit támogatja, amiket máshol nem hajlandóak pénzelni. Ők tehát beszálltak, melléjük pedig a német Intertainment is, akik cserébe a pénzért az elkészült mozi mellett még megkapták egyéb Franchise-alkotások terjesztési jogát. A főszereplőt játszó szcientológus sztár szintén részt vállalt a kiadásokból saját 5 milliójával, a pénz összejött, elkezdődött a forgatás. A 100 milliós büdzsé lefaragása érdekében Travolta lemondott szokásos 20 milliós gázsijáról, a felvételeket pedig Kanadában készítették, így fele annyiba került. De még így is ez volt a Kanadában addig forgatott legdrágább mű.

Ekkor történt egy kisebb kavarodás, mert a Szcientológiai Egyház először azt mondta, hogy az ebből befolyó összeg őket támogatja majd, később meg azt, hogy nem; Terl alakítójának ügynöke pedig kijelentette, hogy az egyház távol maradt a munkálatoktól. Sokan Hollywoodban attól féltek, hogy ha sikeres lesz a Battlefield Earth, akkor a pénzt Travolta új tagok toborzására használja majd fel. Erre ő megmondta, hogy azért akarja megfilmesíteni, mert egy király sci-fi, nem azért, mert Hubbard írta. Az utómunkálatok során a Mean Magazine nevű folyóirat megszerzett egy példányt a forgatókönyvből és azt egy másik író nevével, Sötét Erők címen körbeküldte pár stúdiónak. Csak negatív visszajelzések jöttek, olyanok, mint "a buta történeti szálat még ostobábbá teszik az elbaltázott párbeszédek és a nevetségesen sekélyes karakterek", meg olyanok, hogy "teljesen kitalálható történet, ami nem elég jó ahhoz, hogy kompenzálja az eredetisége hiányát". Valaki azt írta: "Olyan izgalmas, mint nézni, ahogy egy légy levegőt vesz."

Elkészült az alkotás és jöttek a bemutatók. Különös módon a promóció úgy nézett ki, hogy Hubbard könyvét újranyomták, ezúttal már a film plakátjára emlékeztető borítóval, Travolta meg körbejárta Amerikát és ezeket a könyveket dedikálta. Kiadtak akciófigurákat, köztük egy 28 centis beszélő Terlt:) Viszont gyorsan terjedt a mozi rossz híre, szájról-szájra, meg a kritikákkal is, így a bevétel rendkívül látványosan kezdett csökkenni. A bemutatás ideje véget ért, a 44 millió dolláros kiadások mellett kevesebb, mint 22 milliót hozott be. Ha ez nem lett volna elég, kiderült, hogy a Franchise átverte az Intertainmentet, mert azt állították, hogy 75 millióba került a Battlefield Earth, a 31 milliós különbséget pedig elsikkasztották. A német cég ezért beperelte amerikai társát, aminek az lett a vége, hogy utóbbira kiszabtak egy 122 milliós büntetést és így a Franchise csődbe ment.

A Háború a Földön pénzügyileg a világ 12. legnagyobb filmes bukása, a kritikusok katasztrofálisnak nevezték és tulajdonképpen minden aspektusába belekötöttek. Az egyik érdekes dolog, hogy egy kivétel az összes jelenetét ferdén vették fel - ez nagyon sokakat zavart, de nekem fel se tűnt:) Aztán írták még, hogy túl sok lassítás van benne (ez valamennyire igaz), sorakoznak benne a fölösleges párbeszédek, ezek mellett kifogásolták a trükköket és az elképesztően hülye fordulatokat tartalmazó sztorit. Kapott azért néhány elismerést, hiszen Travolta és Whitaker párosát, valamint a dizájnt dicsérték. Szinte tökéletes egyetértés van abban, hogy a valaha készült egyik legrosszabb film, az Arany Málnát kiadó szövetség elnöke beválasztotta a 10 Legjobb Rossz Film közé, a Dallas-Fort Worth Film Critics Association pedig 2001-ben megszavazta a legrosszabb filmnek. Az évek során összesen 9 Arany Málnát kapott: 2000-ben a Legrosszabb Film, Legrosszabb Főszereplő (Travolta), Legrosszabb Mellékszereplő (Barry Pepper), Legrosszabb Mellékszereplő Színésznő (Kelly Preston), Legrosszabb Rendező (Roger Christian) és Legrosszabb Forgatókönyv (Corey Mandell és J.D. Shapiro) "díjait". Később megszavazták neki Az Utóbbi 25 Év Legrosszabb Drámája címet és 2010-ben Az Évtized Legrosszabb Filmjének járó "elismerést" is.

Következik egy pár idézet kritikusoktól. Jonathan Ross: "Minden szar a Háború a Földönben. Minden. A túlerőltetett zene, a hihetetlenül hülye díszletek, a borzasztó párbeszédek, a lapos alakítások, a béna speciális effektek, a kezdése, a közepe, de főleg a vége." Christopher Null: "A psychlok úgy néznek ki, mintha szteriod-függő raszták lennének." Mark Bunker: "Arra készült, hogy megismertesse L. Ron Hubbardot egy új generációnyi gyerekkel. Azért jött létre, hogy pozitív gondolatokat ültessen a gyerekek fejébe a szcientológiáról." Az egykor ebbe az egyházba tartozó Lawrence Wollersheim azt mondta: "Nagyon fejlett tudatalatti üzenetek vannak elrejtve a Battlefield Earth eredeti kópiájában, ezzel titokban új tagokat toboroznak a mozinézők közül, valamint ráveszik őket, hogy ódzkodjanak a pszichiátriától és a jelenleg működő mentálhigiéniás szervezetektől." Az újságíró Duncan Campbell erre azt válaszolta cikkében: "Az egyetlen tudatalatti hang, amit észrevettem ebben a 121 perces filmben, az úgy a 10. perc környékén jött és úgy tűnt, mintha azt mondaná: Haaaagyd eeeeel eeeeezt aaaaa mooooziiiiit mooooost.":D Azt én is megfigyeltem, hogy főleg a játékidő elején, de állandóan az isteneket emlegetik és a szcientológia erről szól, nem? Szóval csak van valami kapcsolat a vallás és a film között... Tavaly az eredeti forgatókönyvet megalkotó J.D. Shapiro levelet írt a New York Postnak, amiben elnézést kért az elkészült filmért, ami nagyrészt rajta kívülálló okok miatt lett olyan, amilyen, mert szkriptjét teljesen átírta a már szóba került Corey Mandell. Shapiro azt mondta: "Csak egyszer láttam a filmet, a premierjén, de az is túl sok volt."

Végül néhány egyéb érdekesség: Eredetileg tervezték egy folytatás elkészítését, merthogy a film csak a könyv első felét meséli el. Ez viszont nem készülhetett el, ráadásul Travolta 2001-ben azt nyilatkozta, hogy sose volt ilyen terv. Ugyanebben az évben bejelentették, hogy a tokiói székhelyű Pine Com International egy 13 részes, részenként egy órás anime-sorozatot készít a könyvből, ám ez a projekt megbukott és azóta sem lehet hallani róla. Barry Pepper azt mesélte a forgatásról, hogy igen rossz ellátás volt, ezért Travolta odautaztatta saját szakácsát és vele készíttetett ételt a stábtagoknak és a szereplőknek. Forest Whitaker megbánta, amiért szerepet vállalt ebben a műben. Egy átlagos psychlo 270 centi magas, nagyon szőrös és több mint 500 kilót nyom.

Ezek után én még mindig ki merem jelenteni, hogy láttam ennél sokkal rosszabb filmeket, de a hossza és a második felének agyatlansága miatt mégsem ajánlom senkinek.

Pontozás:

imdb: 2.4

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Roger Christian rendezi a tök jó ötleten alapuló Prisoners of the Sunt, ám ez már így korántsem tűnik olyan vonzónak:D

- John Travolta felbukkan majd a The Expendables II-ben. 

- Barry Pepper állítólag benne lesz a The Lone Rangerben, ami Johnny Depp címszereplésével készül.

- Forest Whitakert legközelebb a Vipaka című horrorban láthatjuk.

Mivel ilyen rendhagyó filmről van szó, ezért belinkelek két videót - mindkettő angolul van. Az első a tárgyalótermes jelenet, ahol Terl megtudja, hogy a Földön ragad élete hátralévő részére; a második pedig a 2010-es Arany Málna díjátadó, ahol J.D. Shapiro óriási sikert aratva átveszi a Battlefield Earth-nek járó Az Évtized Legrosszabb Filmje díjat:)

Várható írások: Piedone Afrikában, Wes Craven’s New Nightmare, The Texas Chainsaw Massacre.

7 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr323152689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vodka Narancs 2012.06.04. 12:55:43

Kérlek szépen, a szcientológiának köze nincs Istenhez, vagy bárminemű istenekhez. Igazából nem is vallás, mert semmi szakrális dolog nincsen benne, csak próbálják magukra erőltetni ezt a titulust, hogy jobban hangozzék agymosó és pénznyelő tevékenységük.

Hubbard ugyebár sci-fi író volt, annak is pocsék, és mikor kitalálta ezt a kamu-vallást, akkor számtalan ötletet korábbi munkásságából merített. A szcientológusok hiszik (vagy legalábbis híveikkel elhitetik), hogy sokezer évvel ezelőtt egy Xenu nevű galaktikus hadúr száműzött egy csomó ellene fellázadt űrlényt a Földre, ahol vulkánokba dobta őket. Az ő megmaradt lelkeik szállták meg aztán az őskori embereket és vannak jelen bennünk mind a mai napig. Ezeket kell kiirtanunk magunkból, hogy megtisztuljunk, persze folyamatos "auditálás" során, melyek egyre nagyobb és nagyobb összegekbe kerülnek...

Igen, és vannak akik ebben hisznek, többek közt Travolta és Tom Cruise... No comment.

A szcientológia a legfőbb ellenségnek a pszichológusokat/pszichiátereket és általában az orvostudományt tartja, nem véletlenül, hiszen ezek (talán) képesek az emberek lelkének valódi mélyébe látni, ellenben az efféle agymosó szektákkal. Ezen egyéneket, akik a gonoszt képviselik ők csak egyszerűen "pszichóknak" hívják, mely szó kísértetiesen emlékeztet eme film "psychlonjaihoz" - ugye, máris milyen csavaros?

Travolta amúgy több más kvázi-szcientológus projektet is pénzelt, lásd még a Csodabogár című, szintén elég gyengére sikeredett opust.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.05. 10:15:47

Ezeket én nem is tudtam, csak laikus vagyok a témakörben. Viszont a pszichó-psychlo hasonlat tényleg figyelemre méltó!

Gubb 2012.08.07. 17:51:31

"A szcientológusok hiszik ..." - azért a szcientológia sokkal bonyolultabb ennél. Rossz sci-fi-t pedig nem csak szcientológusok készítenek, hanem pl. Cameron, vagy Roddenberry stábja is.

Gubb 2012.08.07. 17:54:57

Egyébként én a könyvet olvastam, nekem nem tetszett, de igazából semmivel sem rosszabb, mint az amerikai mainstream ponyvairodalom (pl. Steven King, Ken Folett stb.) bármelyik hasonló könyve, akár sci-fi könyve. Ha jól megcsinálták volna, akkor lehetett volna belőle jó film is. Az is igazság, hogy ez a "gonosz, megszálló idegenek" téma kicsit már idejétmúlt, túl lett járatva, és nagyon sok rossz film készült e témában is (Függetlenség napja, pl.)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.08. 09:59:41

@Gubb: Kinget nem nevezném ponyvának. Az pedig természetes, hogy a szcientológia sokkal több ennél, egy vallást nem lehet pár mondatban összefoglalni, még ha ilyen is, akkor sem, de hát ez nem egy teológiai honlap, én pedig ettől függetlenül hálás vagyok Csempe-Pempe kommentjéért.

Gubb 2012.08.10. 11:59:30

Én Kinget abszolúte ponyvának nevezném Ebben egyébként semmi becsmérlő nincs részemről, Rejtő Jenő is szimpla ponyva (technikailag), mégis nagy kedvencem. Tényleg jó, hogy kommentelni lehet itt, de amit Csempe mondott, az nem teljesen igaz. A szcientológia áltudományos emberképe, a dianetika ugyanis javarészt nem misztikus alapokra és űr-álmitológiára épül, hanem egy meglehetősen összetett, filozófiailag részletesen kidolgozott gondolatmenet. Én átküzdöttem magam Hubbard Dianetika c. (elég vaskos) könyvén, és az űrlényekről gyakorlatilag szót sem ejt, inkább afféle elmefilozófia.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.10. 18:55:48

@Gubb: Én vajmi keveset tudok a témáról, szóval minden új információnak örülök:)
süti beállítások módosítása