Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.01. 17:43 Tévésámán

A Karib-tenger kalózai: Holtak Kincse (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Annak idején a Disney és Jerry Bruckheimer producer óriási kockázatot vállaltak, mikor úgy döntöttek, elkészítik a Pirates of the Caribbeant. Hogy miért? Az emberek fantáziáját régóta izgatják a 18. század vakmerő tengeri rablóinak romantikus történetei, így készült pár remek kalóz-film is, hogy egy konkrétat említsek, a Walter Matthau nevével fémjelzett Kalózok. [2016-os megjegyzés: Remeknek nehezen nevezhető, de érdekes mű.] Azonban 1996-ban bemutatták a Cutthroat Islandet, ami szintén ezt a témát járja körül és a valaha legyártott legnagyobb pénzügyi bukássá vált - 98 milliós költségvetés mellett csak 18 és fél milliót hozott vissza. Az akkori viszonylatokban ez hihetetlenül nagy összegnek számított, a gyártó Carolco bele is bukott e mű összehozásába. Szóval 1996 óta senki nem mert nagyszabású, mozikba szánt kalóz-filmet csinálni.

Viszont Gore Verbinski, a már említett Bruckheimerrel és egy remek készítő csapattal karöltve ötvözte a vízi útonállók romantikus világát a fantasy-vel, így létrehoztak egy olyan elegyet, ami kitűnő karaktereket szült, szupersztárt csinált egy csomó színészből és máig megállja a helyét, mint önálló alkotás. A készítésekor mindenki arra számított, hogy vagy óriási siker lesz vagy hatalmas bukta - és mivel az előbbi lett, így egyértelművé vált, hogy folytatást csinálnak neki. Fölmerülhet a kérdés: hogyan lehet egy ennyire jó, komplex, izgalmas, látványos és vicces alkotást folytatni? A válasz nagyon egyszerű: minden maradjon ugyanígy, csak legyen belőlük még több! Így 2006-ban másodszor is felhúzta fekete vitorláit a Gyöngy, Johnny Depp, Orlando Bloom és Keira Knightley pedig ismét kardot ragadott, hogy egy újabb kincs nyomába eredjenek!

A történet ismét több szálon fut: Jack Sparrow kapitány (Depp) különös módszereivel felderít egy mitikus ereklyét, ami egy nem kevésbé mitikus férfihez kapcsolódik - ám mégsem tudja, hová induljon ennek a tárgynak a megszerzéséért, mert legendás önbizalma érthetetlen módon megcsappan. Ezalatt Port Royale Elizabeth Swann (Knightley) és Will Turner (Bloom) esküvőjére készül, ám a ceremóniát megszakítja a Kelet-Indiai Társaság feje, egy bizonyos Lord Beckett (Tom Hollander), akinek királyi parancsa van mind az ara, mind a vőlegény letartóztatására és kivégeztetésére. Azonban kiderül, hogy ez csupán egy eszköz: a két megvádoltnak útra kell kelnie, hogy megszerezzék régi barátjuk, Jack mágikus iránytűjét. A tét az életük! Viszont mialatt mindenki a maga útját járja, felbukkan a mélységből a tengerészek közt félve emlegetett Bolygó Hollandi, fedélzetén egy csapat iszonyatos kreatúrával, akiknek egyik főszereplőnk hosszú évek óta tartozik - a lelkével. Így hamarosan az események új irányt vesznek, de megint a szerelem, a megváltás, a hatalom és a gazdagság motivál minden hőst és anti-hőst. Vajon kinek mi jut osztályrészéül?

Emlékezzünk egy picit vissza a Curse of the Black Pearlre! Ott végig egy és csak egy dolog irányított mindenkit: maga a címszereplő hajó. Ezen volt Elizabeth, akit a kovácsinas Will meg akart menteni; ez volt az, amit Jack olyannyira vissza akart szerezni egykori első tisztjétől; és az is, aminek fedélzetén az elátkozott kalóz-csapat végigfosztogatott mindent, hogy aztán beteljesítsék sorsukat. Minden út ide vezetett és már a legelejétől fogva erről volt szó. Itt azonban egészen a film negyedéig vagy feléig mindenféle mellékszálak futnak. Mit keres Jack? Miért kell Beckettnek az iránytű? Hogy jönnek ide a kannibálok?:) Amíg az ember a moziban üldögél, addig jól elszórakozik ezeken a dolgokon és várja, hogy mikor áll össze minden a nagy egésszé - ám így harmadszorra az egész első fele, annak a bizonyos mitikus alaknak a felbukkanásáig, abszolút érdektelen. Kit izgat, mi lesz Turnerrel, kedvenc kapitányunk meg úgyis kivágja magát a csávából... Na jó, azért Swann kisasszony érdekelt, de ő sem a motivációi miatt:D

Ennek ellenére nem panaszkodhatok, hiszen kalandfilmről beszélünk - az első órában csupán egy természetfeletti esemény történik, és ez egészen kimegy az ember fejéből. Aztán jön a váltás, mikor felbukkan a Flying Dutchman - innentől fogva tényleg kurvajóvá válik az egész, mert az utóbbi idők egyik legkirályabb "gonoszát" és hasonlóan remek csapatát vonultatják fel előttünk! Davy Jones (Bill Nighy) és legénysége szellemek, vagy valami hasonlók: halhatatlanok, ocsmány mutánsnak néznek ki, erősek, gonoszak és legyőzhetetlennek tűnnek. Ha pedig ez még nem volna elég, Jones rendelkezésére áll egy iszonyatos méretű polip, a Kraken is, ami egész hajókat tud lerántani a mélybe, ha gazdája így akarja. A polip-rák-ember kapitánynak csak egyetlen gyenge pontja van és ezt a gyengeséget akarja kihasználni Jack, Beckett és a kocsmaasztalok alól felbukkanó Norrington (Jack Davenport).

Láthatunk kardpárbajt, tömegverekedést, szerencsejátékot, hajócsatát és számtalan, A Fekete Gyöngy Átkára utaló kis pillanatot. A komputer-animáció mellett a lehető legtöbb dolgot makettekkel és kaszkadőrökkel próbálták eljátszatni, de a főszereplők is részt vettek a mutatványok előadásában. Amit még mindenképpen meg kell említenem: ezt a filmet együtt forgatták a harmadik résszel és az elképesztően sok hátráltató tényező ellenére remekül sikerült! Ez is egy dupla dvdn, speciális kiadásban van meg, amit karácsonyra kaptam pár éve, így rengeteg dolgot megtudtam a sok-sok extrából, de ezekről majd később.

Pár szót a színészekről: Depp brillírozik, Knightley most is gyönyörű és királyul kardozik, Bloom pedig még mindig a forrófejű, vakmerő ifjú kitűnő megformálója. Az ismert legénységből visszatér Mr. Gibbs (Kevin R. McNally), a néma Cotton (David Bailie), Pintel (Lee Arenberg) elmaradhatatlan társával, Ragettivel (Mackenzie Crook) és az apró termetű Marty (Martin Klebba). Az eddig a törvény másik oldalán álló Norrington csatlakozik hőseinkhez, Jack Davenport pedig megmutathatja, hogy ugyanazt a figurát tudja abszolút más módon megformálni. A "jófiúk" oldalát erősíti még a boszorkány Tia Dalma (Naomie Harris), az előző részből ismert Swann kormányzó (Jonathan Pryce) és a Jones legénységébe került "Bocskor" Bill Turner (Stellan Skarsgard).

Érdekességek: A cím egy szójáték: a chest láda, de ugyanakkor mellkast is jelent, így utalva rá, hogy mi a Holtak Kincse (Dead Man's Chest - halott ember mellkasa). Kis híja volt, hogy nem készült el ez a film, ugyanis a legutolsó pillanatban született csak meg a forgatókönyv, de gondok voltak a kellékekkel meg az időbeosztással, a költségek ezalatt pedig csak nőttek és nőttek. A forgatás Los Angeles-ben, Dominika szigetén, az Exuma-szigeteken és a Bahamákon történt. A stáb sokszor képtelen volt forgatni a szeszélyes időjárás miatt, sőt, az egyik helyszínre hurrikán csapott le, ami miatt szintén napokig állt a munka. Dominika lakossága a munkálatok alatt megkétszereződött, a film miatt utakat kellett építeni, hogy bizonyos helyek elérhetővé váljanak, és ez a kis, gyönyörű sziget éppen hogy ki tudta szolgálni az ötszáz fős forgató-csoportot, akik járműveikkel az utak 90%-át elfoglalták. A Fekete Gyöngy és a Bolygó Hollandi működőképes, közlekedésre alkalmas módon épült meg - a hajókat régi olajoshajókra építették rá, így motorjuk is volt.

Amikor a Kraken leköpi Jacket, az nem trükkfelvétel, hanem tényleg beterítették Johnny Deppet valami ragacsos szmötyivel:D Keira Knightley-nak vendéghaja volt a forgatás idejére, mert az ugyanekkor készülő Dominohoz nagyon rövidre vágatta frizuráját. Azt a jelenetet, amikor Elizabeth megcsókolja Sparrow kapitányt, Orlando Bloom forgatókönyvéből kihagyták, így a reakciója még életszerűbb lett. A színészeknek rendkívül nehéz volt a feladtuk, mert kánikulában és jeges vízben is teljes jelmezben, parókával, stb. kellett játszaniuk. Az élőholt majom attól halhatatlan, mert az előző rész végén, a stáblista utáni jelenetben benne van, hogy ellop egy érmét az azték kincsből - én speciel ezt még sosem láttam. (2016-ra megváltozott ez a helyzet.) Itt viszont szintén van egy viccnek szánt stáblista utáni jelent, amiből kiderül, mi a kannibálok közt rekedt kutya sorsa:) A Gyöngy valójában sosem állt a kannibál-sziget partján, makett segítségével tették oda később. Amikor Sparrow átugrik egy szakadék felett, összekötözött kézzel, a hátán egy bambusz-rúddal, az sem animáció, hanem egy kaszkadőr pontos számítások után hajtotta végre a trükköt, pont úgy, ahogy látjuk. A kagylófejű kalóz kantoni nyelvjárásban beszél, a Kraken első áldozatául szolgáló két matróz pedig ciprusi török és ciprusi görög nyelven szólal meg. A Dead Man's Chestet Kínában betiltották az emberevés ábrázolása miatt. Az utolsó jelenetben a lépcsőn lejövő személy kilétéről nem tudtak a színészek, a meglepődésük valódi.

A kissé nehezen érthető játék, amit a Hollandi fedélzetén játszanak, az a Hazug Kockája. A szabály az, hogy mindenki 5 kockával kezd, és miután lecsapják poharaikat az asztalra, mindenki mond valamit - pl. három kettes, négy ötös, stb. A licitálás addig tart, amíg valakit hazugnak nem neveznek, ekkor mindenki felfedi a dobását, és aki hazudott, vagy alaptalanul vádolt meg egy másik játékost a hazugsággal, az veszít egy kockát. A játék addig megy, amíg valaki el nem nyeri az összes többi kockát. Legalábbis, ha jól értelmezem, így van.

Davy Jones-rovat

A polipfejű kapitánynak negyven csápból áll a szakálla, a bőre színét pedig egy kávéfoltos műanyagpohárról vették:D Bill Nighy arcán kifestették a szeme és a szája körüli részeket, hogy ha esetleg nem lenne elég idő vagy pénz, akkor beleépíthessék őket a figura pofázmányába. A forgatás során a színész egy pöttyökkel telerakott ruhát viselt és az arcát is egy csomó helyen megjelölték, sőt, az egész testét beszkennelték. Mindössze egyetlen alkalommal kellett néhány műanyag csápot viselnie, ahhoz a jelenthez, amiben Will a kulcsot próbálja megszerezni. Ha jól megnézzük, Davy Jones arca hasonlít Nighy-éra, a szeme és a jellegzetes magas pofacsontjai könnyen észrevehetőek. Ennek élethű létrehozásához a színész minden egyes arckifejezését, mimikai játékát digitalizálták. Nagyon ritkán a kézként funkcionáló csápokoz mégis bábjátékkal jelenítették meg. A szellem-kapitány által az orgonán játszott dal kissé más hangnemben, de ugyanaz, mint amit a felhúzható szív-medál zenedobozából hallhatunk. A teljes legénység számítógéppel rajzolt figurákból állt, ám mindegyik szörnyet egy-egy színész játszotta - őket szintúgy beszkennelték. Az egyetlen kivétel Stellan Skarsgard, az ő külsejét maszkkal hozták létre, amit napi négy órába tellett felrakni. A Hollandin szolgáló kreatúrák rangját a mutációjukból lehet megállapítani - minél szörny-szerűbb, annál magasabb posztot tölt be a hajón.

Miután sikerült magamat végigrágnom A Karib-tenger kalózainak kétlemezes dvdjén, úgy döntöttem, megnézem az általam birtokolt két folytatást, a Holtak Kincsét és A világ végént. Mikor megvoltam velük, kicsit utánajártam kedvenc főgonoszomnak, Davy Jones-nak és megtudtam róla néhány érdekességet, amik a filmből nem derülnek ki vagy csak sokadszorra lehet őket észrevenni. Most ezeket fogom megosztani veletek.

Jones skót akcentussal beszél, amit módosítottak, hogy pontosan olyan legyen, mint egy orr és orrüreg nélküli személy beszéde. A külsejét Lovecraft Cthulhu-leírása inspirálta. Elvileg csak éjszaka képes teleportálni (azért ezt a filmben megcáfolja), 46 csáp van a szakállában (akkor 40 vagy 46?), a vére fekete és emberként nem volt falába, ezért nagyon fura, hogy a rákláb miatt mégis lett neki. Természetfeletti képességeinek forrása az, hogy szabadon kelhet át bármikor a holtak világából az élőkébe. A Fekete Jelet a legénységének bármely tagja ráteheti egy emberre, de csak ő tudja levenni arról, akin rajta van. Jones egyfajta látnok, érzékeli mások jelenlétét; tud olyan dolgokat, amiket nem tudhatna, stb. Olyan dohányt használ, ami a víz alatt se alszik el, szóval ott is tud pipázni. A lelkek révészeként Kháronhoz hasonlít, a hajóját és a ruháját kígyóminta díszíti, valamilyen módon kötődik hozzájuk. A régi kardját jobb oldalon hordta, a Norringtontól elvett másikat viszont a balon, ebből kifolyólag lehet, hogy eredetileg balkezes volt.

A Holtak Kincse 225 millió dollárból készült és több mint 1 milliárdot (!) hozott be. Ez a valaha készült negyedik legnagyobb bevételt hozó film, 2006 legtöbbet kaszáló alkotása és a mai napig a Disney-stúdió legnagyobb sikere. A kritikusokat megosztotta, ám több pozitív visszajelzést kapott, mint negatívat. A speciális effektjeit mindenhol elismerték, viszont a sztorit és a hosszú játékidőt sokat szidták. Mindezek ellenére Legjobb Látványeffektek kategóriában Oscart nyert, a sorozat eddigi egyetlen darabjaként.

Szerintem remek film, vicces, izgalmas, látványos, ám a teljes kannibálos részt simán kivágnám belőle, mert a későbbiekben semmi szerepe nincsen és valószínűleg a mozi működött volna nélküle is. Hogy jobb-e az első résznél? Jobb, de csak a hárommal együttvéve, mivel a Holtak Kincse és A világ végén szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Akinek az első tetszett, annak ez is fog, aki szereti a fantasy-t és a kalandot, annak szintén bejön majd.

Pontozás:

imdb: 7.3

Szerintem: 5/5

A dvdről: Ez egy fantasztikus kiadás! Kívül vastag papír dísztok borítja, belül a szokásos műanyag tokban két dvdt és egy kis prospektust találhatunk, ami bemutatja, mit tartalmaznak a lemezek - ilyet se láttam eddig! Az első diszken van a film, nagyon szép minőségben, valamint egy audiokommentár és egy bakiparádé:) A menüt Jack iránytűje navigálja, és ha áttérünk az extrákra, akkor a háttérben a kocsmai verekedés hülye zenéje és hangjai mennek:D A második lemezen csupa extra kapott helyet, itt a kincsesláda a navigáció központja, a legtöbb extrát a kulcslyukon keresztül nézhetjük meg, ha pedig lapozunk, a láda kinyílik és benne van az a bizonyos kincs, aminek még a hangja is hallható. Mindkét oldalon az alap extrák mellett találhatunk 2-2 rejtett videót, összesen négyet: az egyiket keressétek a levelek, a másikat pedig a fűcsomók közt:) A lemez berakása után 10 percnyi ajánló jön Disney animációs filmekhez, de ha ezt áttekerjük, akkor az alábbi kisfilmeket láthatjuk: A film megtervezése, A Kraken elkészítése, Jack kapitány felszerelésének teljes bemutatása, A kardforgatás tudománya három főszereplő (Knightley, Bloom és Davenport) szemszögéből, Davy Jones elemzése (avagy hogyan lett egy angol úriemberből polipfejű hajós), A Disney-kalandpark látványosságának találkozása kedvenc kalózainkkal, A csontkalitkás jelenet felvételének kulisszatitkai, Bruckheimer fotókollekciója a forgatásról, A hollywoodi premier dokumentálása és az According to Plan című egy órás dokumentumfilm a forgatás legjobb, legérdekesebb, legfontosabb pillanatairól.

Ezekből többek közt megtudhatjuk, hogy hogyan lehet egy 500 fős tömeget étkeztetni, miként készültek el a kellékek vagy hogy a kannibál törzs tagjait helyi bennszülöttek játszották. Verbinski és emberei minden helyet bejártak, ahol később forgatni akartak; a kalitkás jelenet felvétele nagyon vicces módon történt; a bemutató pedig elképesztő volt! Sparrow kapitány külsejét olyan szinten át lehet vizsgálni, hogy megtudhatjuk, melyik kelléknek milyen sztorit talált ki Depp; a karakter mit miért választott vagy honnan szerzett; melyik tárgynak mi az anyaga,, hány darab és hogyan készült belőlük, stb. Nagyon érdekes! Aztán pedig a filmsiker hatását megtekinthetjük egyenes adásban: a DisneyWorldben lévő, több mint 30 éves Pirates of the Caribbean nevű látványosságból lett ugyanis az első rész; később viszont maga Jack és Barbossa kapitány élethű, mozgó és beszélő másai is részeivé váltak ennek a néznivalónak. Egy szó, mint száz: ez egy hihetetlenül jó kiadás, az extrák együttes játékideje hosszabb, mint maga a film; érdekes, vicces és nagyon-nagyon összetett! Akinek lehetősége adódik a 2 lemezes speciális verzió beszerzésére, az ne késlekedjen, csapjon le rá!

Hírek:

- Gore Verbinski, Jerry Bruckheimer és Johnny Depp ismét együtt dolgoznak, a jövőre látható The Lone Rangerben - az urak rendező, producer és főszereplő posztokat töltenek be ebben az alkotásban. (Megbukott.)

- Orlando Bloom nemes lesz A három muskátás 3D-ben, majd elfbőrbe bújik A hobbitban. (Előbbit láttam, írtam is róla.)

- Keira Knightley a Pán Péteren alapuló, tévére készülő Neverlandben játszik, valamint Steve Carrellel komédiázik a romantikus/világ végés Seeking a Friend for the End of the Worldben:) Ezeken kívül állítólag Steven Spielberg szerződteti a hölgyet a Jurassic Park 4-hez, ez viszont még nem biztos. (A hír kacsának bizonyult.)

- Bill Nighy a Karácsony Artúr című animációs/karácsonyi/sci-fi valamihez adja a hangját és - maradva a tudományos fantasztikum területén - benne lesz az új Total Recallban. Ezek mellett a sánta kovácsistent, Héphaisztoszt formálja meg a hamarosan érkező Clash of the Titans 2-ben. (Ebből lett A Titánok Haragja, amiről olvashattok a Filmrajongón.)

- Jonathan Pryce a Junk névre hallgató thrillerben bukkan fel, ami egy olyan világban játszódik, ahol legális a drogfogyasztás. Emellett látható még a Hysteriaban  ("Egy romantikus komédia a vibrátor feltalálásáról":D, a női főhős Maggie Gyllenhaal) és az általam már várt G.I. Joe 2.-ben is. (Utóbbit megnéztem, nagyon szar volt, akit érdekel, az olvassa el a véleményemet alátámasztó írást!)

- Lee Arenberg szintén sci-fin dolgozik most, melynek címe Nuclear Family.

- Mackenzie Crookkal a nagy durranásként beharangozott Tintin kalandjaiban találkozhatunk legközelebb.

- Stellan Skarsgard ismét eljátssza a Thorban látott figuráját 2012-ben az Avengers-ben, valamint ő lesz A tetovált lány amerikai újrájában Martin Vanger. (Mindkettőhöz volt szerencsém az utóbbi 5 évben, cikket is készítettem róluk.)

- Naomie Harris a legújabb 007-es filmben, a Bond 23-ban alakítja Ms. Moneypenny-t.

- Martin Klebba a Hófehérkén alapuló sötét világú fantasy-ban, a The Brothers Grimm: Snow White-ban szerepel egy év múlva - valószínűleg a hét törpe egyikeként.

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 5, A Karib-tenger kalózai: A világ végén.

Ja és még valami: Készüljetek fel az utolsó jelenetre, az valami hatalmas, a világ egyik legjobb filmbefejezése!

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr353117701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása