Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.18. 18:42 Tévésámán

Superman/Batman: Közellenségek (Superman/Batman: Public Enemies, 2009)

Újabb, egyből videóra készült, DC-szuperhősökről szóló animált kaland az HBO-n. Ezúttal az Igazság Liga két legismertebb tagja, Batman és Superman fog össze Lex Luthor és egy világűrből érkező csapás ellen. A címet pedig az magyarázza, hogy Luthort megválasztják az USA elnökévé, majd miután rendbe teszi a gazdaságot és felbérel magának pár "hőst", elhiteti a világgal, hogy Superman rossz útra tért, ezért vérdíjat tűz ki a fejére! Batmant is ugyanez a veszély fenyegeti, mindkettejükre elkezd vadászni a többi emberfeletti erejű harcos.

Mi az ami tetszett benne? A rajzok stílusa tök jó, mindössze Power Girl és a titkosszolgálatos asszonyság néznek ki kicsit furán (utóbbi NAGYON furán), viszont a férfiak ábrázolása marhajó, itt még az egyébként aligha érdekes külsejű Superman is jól néz ki, fekete köpenyes társa pedig még inkább! A főgonosz remekül fest, mellette pedig pár pillanatra megjelenik még Gorilla Grodd, Giganta, Cheetah, Copperhead, Mongul, Grundy, Átok, Marvel Kapitány, Hawkman és egy pofa, aki nagyon úgy fest, mint Mr. Fagy. Az első nagyobb ellenfél Metallo (rohadtjó lett), a kormány által alkalmazott hősök között pedig újból találkozhatunk az előzőleg megírt Justice League-moziban szereplő Black Lightninggal és a sorozatból ismert Atom Kapitánnyal. Szóval rengeteg már ismert rosszfiú (és lány:D) van itt újra, a rajzok stílusa kicsit komolyabb, picit sötétebb, a történet pedig szintúgy kicsit nyomasztóbb. Az alapot Jeph Loeb és Ed McGuinness képregénye szolgáltatta, amit azonban pár helyen  megváltoztattak.

Most pedig jöjjenek azok a dolgok, amik nem tetszettek. Az első, hogy a Major Force nevű pofa gyakorlatilag teljesen ugyanaz, mint Atom Kapitány, csak más a színük (a képességeik megegyeznek). A legtöbb megjelenő ismertebb arc nem jut szöveghez, ráadásul az olyan szupererős ellenfeleket, mint Bane, Mongul és Grodd nagyon gyorsan kiütik a címszereplők. A következő dolog, amiről muszáj beszélni, az Superman gyengéje, a kriptonit. Mikor az elején Metalloval harcol (akinek tudvalevőleg ez a hajtóanyaga), akkor rohadtul gyenge, később Luthor ellen pedig mintha akaraterővel és dühvel legyőzné ezt a hátrányát - ilyen azért nincs... Plusz, az említett katasztrófának nagyon is köze van ehhez az adottsághoz, viszont ez semmilyen módon nem befolyásolja Clark Kentet. A befejezés az eredeti sztoriban egész másmilyen, itt pedig már-már a nyálas, szirupos irányba megy el - ez egy kicsit erőltetett volt.

A készítőknek egyébként sikerült összehozniuk a figurák eredeti rajzfilmes szinkronhangjait: Tim Daly-t (Superman a '96-os rajzfilm-sorozatban), Kevin Conroy-t (Batman a '92-es szériából) és Clancy Brownt (Luthor, szintén a '96-os animált szériából). Ismertebb színészek, akik még megszólaltattak figurákat: Ricardo Chavira (Major Force - ő a Született feleseggekben a törpe nő pasija), John C. McGinley (Metallo - pl: Nekem 8, Azonosság), LeVar Burton (Black Lightning - a Star Trek Új Nemzedékének Geordija) és a producer Bruce W. Timm (Mongul, de ő nem is beszél, csak nyög:D). A rendező pedig az a Sam Liu, aki a Két Földi válság társrendezője volt.

Érdekességek: A szinkronszínészek a közös jeleneteik alatt egy stúdióban voltak mind, így lehetőségük nyílt a valódi interakcióra. A Public Enemies nem tartozik a DCAU (DC Animated Universe) világába, csupán a szinkronhangok egyeznek - ez látszik, de ettől lesz végülis olyan jó! A Superman/Batman: Közellenségek 3 és fél millió dollárból készült, majdnem 8 milliót hozott. Nagyon kevés kritikát kapott, így nem lehet megmondani egyértelműen, hogy szerették vagy támadták. De pénzügyileg mindazonáltal sikeres volt, így elkészült a folytatása, a Superman/Batman: Apocalypse - ezt is szívesen látnám!

(A képen Power Girl, a filmben sajnos máshogy néz ki:P) Ha túltesszük magunkat azon, hogy tulajdonképpen semmilyen magyarázat nincs arra, hogy miért pont Batmannel (és csak vele) fog össze Superman, valamint a néhány furcsa apróságon (pl. a befejezésen), akkor egy remek szuperhős-kalandot láthatunk! Nem volt annyira jó, mint a Crysis on Two Earths, de tetszett!

Pontozás:

imdb: 7.2 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Sam Liu rendezte a legújabb Marvel animációs filmet is, a Thor: Tales of Asgardot, ami a Thor-film szereplőit mutatja be.

- Clancy Brownt hamarosan láthatjuk a mozikban, a Cowboyok és űrlényekben; valamint két készülő horrorban is játszik majd - a Hellbenders-ben, Dan Foglerrel és a John Dies At The Endben Paul Giamattival. (Utóbbiról írtam cikket, akit érdekel, keressen rá!)

Várható írások: Druidák.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr472914552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása