Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.14. 15:53 Tévésámán

Darkness Falls (A sötétség leple, 2003)

Régen a középiskolában volt egy pár srác, akik azt csinálták, hogy mindenféle filmet és zenét összegyűjtöttek, függetlenül attól, hogy szeretik-e vagy tetszik-e nekik, és azokat osztogatták - volt, aki pénzért... Egyiküktől szereztem ezt a filmet még akkor és emlékszem, hogy tetszett, meg is írattam magamnak cdn. Most nemrég rendet raktam és megtaláltam ezt, de sajnos nem játszotta már le a gép, mert olyan régi volt. Gondoltam, letöltöm: meglett, de aztán Mozsárágyút is érdekelte és sose tudtunk egy közös időpontot kijelölni hozzá, hogy együtt nézzük. Szerencsére tegnap adta a tv (Micsoda véletlen, nem? Pont mikor meg akarom nézni, akkor adják...), úgyhogy immár másodszor vagy harmadszor láthattam újra.

 

Kyle (Chaney Kley) fél a sötétben. Ez nem lenne gond, ha gyerek lenne, de ő már elmúlt 30... Szülővárosát, Darkness Falls-t régen elhagyta, mert az anyját megölték - a helyiek egy része őt magát gyanúsítja a gyilkossággal, hősünk pedig hosszú évek során megtanulta, hogy az emberek úgysem hisznek neki, ezért meg se próbálja megmagyarázni az esetet. Egy nap aztán megcsörren a telefon és 12 éve nem látott, gyerekkori szerelme Caitlin (Emma Caulfield) hívja, hogy segítsen kisöccsén, aki ugyanettől a fóbiától szenved - a két félelemben élő ember pedig hamarosan rádöbben, hogy mindkettejüket egy legendának tartott szörnyeteg, a Fogtündér kísérti. Kyle visszatérése felingerli a lényt, ami innentől fogva sorra gyilkolja az embereket, akik meglátják őt - egyedül a fény tarthatja vissza. A férfi, a nő és a kissrác együtt megpróbálják legyőzni a természetfeletti borzalmat, ami most már egész Darkness Falls számára valódi veszélyt jelent - de hogy lehet megölni valamit, ami már halott?

 

Ez a film egy klasszikus B-horror. Gyakorlatilag nincs sztori, az első 6 percben mindent megtudunk és mindenkit megismerünk, a szörnyet is azonnal megmutatják, és a teljes játékidőt az előle való menekülés és az általa elkövetett gyilkosságokon való rémüldözés teszi ki. Színészi játékról nem beszélhetünk, a főszereplőket akárki el tudta volna játszani, a mellékszereplőket szintúgy.

 

 

Egyetlen ismert arc a most nagyon felkapottá vált Emily Browning (Sucker Punch, Lemony Snicket), aki az első 15 percben a fiatal Caitlint kelti életre. A rémből alig látszik valami, a hangja viszont végig kísért. Tulajdonképp egy maszkot viselő árny, ami sikolt, nyög, hörög. A teste egy bábu volt, a hangért pedig Gary Hecker a felelős (ő készítette többek közt a Resident Evil Tyrantjének, a 300 Über-Immortaljának és a Sucker Punch kreatúráinak hangjait is). A rendező az a Jonathan Liebesman, aki olyan, ennél sokkal jobb filmeket tett le az asztalra, mint a Texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet, valamint a most futó Csata: Los Angeles (ezt nem láttam, de biztos jobb A sötétség leplénél). (Utólag az utóbbi megjegyzést már csak "talán jobb"-nak írnám...)

 

 

Néhány érdekesség: A Fogtündér eredetileg nem így nézett volna ki, ahogy most láthatjuk, hanem úgy, ahogy a McFarlane Toys figurája ábrázolja (lásd a képet). Ezt a lényt Doug Jones (Hellboy 1-2, A faun labirintusa) játszotta volna és csak a film legvégén rántják le róla a leplet - talán jobb lett volna így... A szellem hangját egy idős nő alvás közbeni nyögéseiből csinálták. Van egy ugyanilyen című dráma, ami 1999-ben készült - a kettő nem összetévesztendő. A stáblista egy ilyen rövid filmhez mérten rendkívül hosszú - 11 perc -, ez azért van így, hogy bemutathassák mozikban, mert csak eképp lett megfelelő hosszúságú. Chaney Kley 2007-ben, alvási apnoéban hunyt el, mindössze 34 évesen...

A Darkness Falls 11 millió dollárból készült, több mint 47 milliót hozott - a pénzügyi siker mellett viszont kritikailag megbukott.

 

Alapvetően egy szörnyes horrorral van dolgunk, ahol a főgonosz nem látható módokon öli meg az áldozatait, a hősök pedig menekülnek előle, majd végül megpróbálják legyőzni. A szellemes filmekhez elengedhetetlen suspense (meglepetés?) egyáltalán nincs meg, a főszereplőkért lehetetlenség szurkolni, a Fogtündér maga pedig korántsem olyan nagy szám. Mégis valami van ebben a filmben, mert ha elsőre nézed és kikapcsolod az agyad, akkor még tetszhet is - ezért gondoltam azt sokáig, hogy jó. Egyszer meg lehet nézni, de többször nem érdemes, valószínűleg a király angol címe nélkül sose kelti fel a figyelmem...

 

Pontozás:

 

imdb: 4.9 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Szerintem: 3/5 (Azért láttam már sokkal rosszabbat is.)

 

Hírek:

 

- Állítólag Jonathan Liebesman fogja dirigálni a készülő Wrath of the Titans-t. 

 

Ha minden igaz, ma elkészül az írás a Lugosi Béla-dokumentumfilmről, én pedig megpróbálom megnézni az Avatárt.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr192825952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása