Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.30. 22:47 Tévésámán

Desperation (Kétségbeesés vagy Sivatagi rémálom, 2006)

 

Boldog, Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok Minden Olvasónknak!:)

 

Horror, Stephen King írta, Ron Perlman a gonosz benne. Aki ezek után nem nézné meg, az nem tudja, mi a jó:D A legutolsó King-adaptáció, amit néztem, az A köd volt, ami eszméletlen jó film, erre viszont nem az író, hanem a főhős személye miatt voltam kíváncsi. Anno a Hellboy után elkezdtem megnézegetni Ron Perlman filmjeit és erre még a Fangoria hasábjain bukkantam - igaz, most nem találtam meg a cikket róla. Szóval 2006-2007 táján írtam fel a listámra a Desperationt, most pedig belebotlottam, úgy, hogy nem is tudtam, hogy ez az. Mindenesetre egyel kevesebb megnéznivalóm lesz 2011-re. Kis kedvcsináló:

 

Egy aranyéletet élő, idősödő író; egy fiatal stopposlány; egy vén, alkoholista állatorvos; egy lecsúszott színpad-technikus; egy négytagú család (apa, anya, kisfiú, kislány) és egy fiatal házaspár. Mi a közös bennük? Az, hogy mindannyian rátévednek egy útra a nevadai sivatagban és mindnyájukat megállítja egy rendkívül furcsa, sőt, őrültnek látszó sheriff (R.P.). Mindnyájan kapnak egy alapos verést és aztán a kihalt, kísérteties, hullákkal és vadállatokkal teli Desperationben találják magukat, egy kényelmetlen cellában. Senki nem érti, mi lehet a gyilkos indulatoktól fűtött fakabát motivációja, vagy hogy mi az, amit zagyvál, de tudják, hogy ha eljön az idő, meg fogja ölni őket. Amikor a négytagú család egyetlen még életben maradt nőtagját magával hurcolja valahova, a többi túlélő a vallásos látomásokat látó kisfiú vezetésével szökési kísérletbe kezd. Útjuk során megosztják egymással félelmeiket, titkaikat és lerántják a leplet a kisváros pusztulását okozó szörnyűséges rejtélyről is. De vajon legyőzhetik-e a bomlott elméjű zsarut, megmenekülnek-e a sivatag ragadozóitól és kijutnak-e élve Desperationből?

 

 

Nem olvastam ezt se Kingtől, de akik látták már egy-két feldolgozását, vagy olvasták a műveit, azok tudhatják, hogy az esetek nagy többségében valami természetfeletti, megmagyarázhatatlan vagy ilyesmi van a háttérben - hogy itt is ez-e a helyzet, azt nem árulom el, nézzétek meg! Perlmant eddig csak egyszer nézhettem meg negatív szereplőként, a Penge II-ben, de itt valami kurva jól nyomja. Ha én lettem volna valamelyik autóban, rám is a frászt hozta volna, nagyon őrült dumát lök és tudjátok, hogy néz ki (segít a kép, aki nem tudná, de azoknak ejnye-bejnye), szóval minden adottsága megvan, hogy tökéletes Collie Entragian legyen (ez a sheriff neve). A többiek közül ismertebb arc még Tom Skerritt (pl. az Alienben ő Dallas, játszott a '83-as Holtsávban is), aki az író; és Matt Frewer (a Watchmenben Moloch, a Töketlenekben meg a diri); valamint a kitűnő Charles Durning (a vén piás). Meg kell még említeni Steven Webert (a színpad-technikus), aki a Drakula halott és élvezi Jonathan Harkerje.

 

Az író maga készítette a forgatókönyvet saját regényéből, ezen felül pedig pénzelte is a projektet. A rendező és a másik producer az a Mick Garris, aki a Hókusz Pókuszt jegyzi, valamint már hat alkalommal dolgozott King-feldolgozáson (pl. A golyó, Ragyogás-miniszéria). A film két órás, az első óra nagyon izgalmas; azonban a közepén Perlman eltűnik és onnantól elveszik a hangulata. Hamarosan kiderül, mi a motivációja a gyilkosnak, hogy mi történt Desperationnel, mielőtt a hősök odakerültek volna, de bevallom, ez sem volt valami érdekes. Az egész igazán csak addig működik, amíg mindent befed a homály, amíg csak nézünk, hogy mi ez a beteges borzalom, mit művelt ez az őrült ember - utána viszont kliséhalom lesz belőle.

 

Érdekességek: Két magyar címe is van: Kétségbeesés (ez a szó szerinti fordítás) és Sivatagi rémálom (ezen a címen adták tegnap). A főszereplő kisfiú húgát Pie-nak hívják (magyarul Pitét jelent), de a regényből kiderül, hogy ez csak a beceneve és igazából Kirsten. A film rendkívüli alapossággal követi a regény cselekményét, de egyesek szerint éppen ez az, ami a kárára válik. A forgatás során az egyik bányabeli jelenet felvételekor tűz ütött ki, öt ember megsérült (kettő súlyosan) és a produkció színhelyéül szolgáló Tucson Convention Center nevű hely szintén tűzkárokat szenvedett. Később itt úgy reklámozták: A film, ami lángba borította Tucsont:) Cikkem tárgya egyenesen tévére készült, eredetileg két részletben mutatták volna be, azonban az ABC csatorna egyben vetítette le és pont egy olyan napon, mikor a konkurens csatornán az American Idol ment. Ez bizony csúnyán betett a nézettségnek, hiszen a buta amerikaiak inkább nézik azt a fost, mint a horror nagymesterének egyik művét megfilmesítve... King nagyon felháborodott ezen, utólag a rossz nézettségi mutatókért ezt a körülményt tette felelőssé. A legdurvább viszont az, hogy a Desperationnek otthont adó Bisbee város lakosságának is csak alig a fele volt kíváncsi a náluk forgatott filmre...

 

Szóval egy remek alapanyag és egy kitűnő színész (meg persze pár jó mellékszereplő) mellett a Desperation kb. a 80-90. perctől elvérzik, de addig nagyon feszült hangulatú, ijesztő alkotás. Ron Perlman rajongóinak kötelező darab, a Kingeseknek viszont asszem nem fog tetszeni.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.3 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 4/5 (Egyszerűen nem tudok egy ilyen remek alakítást lepontozni:D)

 

Hírek:

 

- Steven Webert hamarosan láthatjuk a The Fairly Odd Parents című filmben, ami az azonos gagyi sorozaton alapszik, valamint a Son of Morning névre hallgató, vallási témát feszegető vígjáték-drámában.

 

- Stephen King műveiből az alábbi feldolgozások készülnek: Cain Rose Up (rövidfilm), Creepshow (újrázás), The Talisman (tv-s minisorozat, mint a Ragyogás vagy A rózsa vére) és Bag of Bones (sorozat).

 

Mozsárágyútól várható (lehet már holnap) a Macska-jajról szóló bejegyzés, én pedig legközelebb maximum elsején vagy azután jelentkezem.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr862549453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása