Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.03. 15:08 Tévésámán

Álmok Birodalma, avagy így készült a Csillagok Háborúja (Empire of Dreams: The Story of the 'Star Wars' Trilogy, 2004)

 

Miután végignéztem az eredeti Csillagok Háborúja-trilógia összes epizódját, felkészültem a hátra lévő Extrák-dvd megtekintésére. A filmeket tartalmazó lemezeken mindössze a csodaszép, animált menük, a rengetegféle felirat és az audiokommentárok vannak, mint plusz, az összes többi cuccot erre a 4. lemezre tették rá. A 4 dvd együtt, papír díszdobozban volt 2000 Ft, és hogy még inkább kedvet csináljak hozzá, felsorolom, mik vannak az Extrákon: Minden egyes szekcióba egy külön animációval juthatunk el, mindnek saját mozgó háttere és külön zenéje van!

 

Videójátékok és képgalériák

- A Star Wars Battlefront játék trailere és XBOX-demoja

- A III. részhez készült játék létrehozásáról szóló dokumentumfilmecske

- A három részhez tartozó poszterek, több országból, több verzióban

- Galéria: exkluzív, máshol eddig sosem látott fényképek a forgatásokról, hozzá választható nyelvű feliratokkal

 

A Sithek bosszúja dokumentumfilm

- Rövid "Hogyan készült?" bemutató, ami nem lő le semmilyen poént a moziból, de mégis érdekes (leginkább Darth Vader-rajongóknak ajánlom)

 

Trailerek és tv-reklámok

- A három filmhez készült bemutatók kollekciója, köztük az eredeti Revenge of the Jedié, teaser-trailerek és tv-s kedvcsinálók

 

Kis- és nagy dokumentumfilmek

- A Star Wars karaktereinek megszületése

- A fényszablya létrejötte

- A Csillagok Háborújának hatása a filmvilágra

- Empire of Dreams

 

 

Az Álmok Birodalma egy két és fél órás műsor, amely azt tárja elénk, ahogy a kezdő, újító szellemű ifjú rendező, George Lucas papírra veti Luke Starkiller kalandjait; majd a folyamatot, ahogy Starkillerből Skywalker lesz; ahogy kialakulnak a főbb szálak; megszületnek a makettek; elkészülnek a filmek és máig tartó hódító útjára indul a Star Wars SagaRendkívüli hosszúságát egyáltalán nem érezni, mert érdekes - olyanokat tudhatunk meg belőle, hogy pl. mi inspirálta Chewbacca karakterének létrejöttét, hogyan kelt életre a rancor vagy hogyan sikerült elkészíteni a legendás végtelenbe tartó szöveget, ami mindegyik mozi elején ott van.

 

Ebben a 2004-ben készült műben sikerült megszólaltatniuk az akkor még élő készítők nagy többségét. Lucas mester mellett többek közt látható a mára már 96 éves Stuart Freeborn (a lények tervezője), Lawrence Kasdan (az V. és VI. epizód forgatókönyvírója), Ben Burtt (a hangeffektek létrehozója), John Dykstra (látványtervező), Phil Tippett (modellkészítő), Howard Kazanjian (producer), Alan Ladd Jr. (a Fox akkori vezetője), Ralph McQuarrie (Darth Vader és a többi karakter külsejét ő találta ki) és John Williams (zeneszerző). A színészek közül Carrie Fisher (Leia hercegnő), Mark Hamill (Luke), Harrison Ford (Han), Peter Mayhew (Csubi), Kenny Baker (R2-D2 és Paploo ewok), Anthony Daniels (C-3PO) Warwick Davis (Wicket ewok), James Earl Jones (Vader hangja), Frank Oz (Yoda) és Billy Dee Williams (Lando) nyilatkozik, mellettük pedig archív felvételeken látható maszk nélkül David Prowse (Vader teste), valamint Sir Alec Guiness (Ben Kenobi) is.

 

 

Szomorú apropója a filmnek, hogy november 27-én, alig egy hete hunyt el A Birodalom visszavág rendezője, Irvin Kershner - 87 éves volt, tüdőrák vitte el. Nagyon durva, hogy amikor elkezdtem nézni a filmet, akkor még élt, mikorra befejeztem, addigra már meghalt...

 

Az Empire of Dreams-t Edith Becker és Kevin Burns rendezték és szintén ők voltak a producerek. Burns egyéb Star Wars-projektekben is részt vett már, ő dirigálta a Star Wars: The Legacy Revealed és a Star Wars Tech című dokumentumfilmeket, valamint a mostanában futó A Playboy-villa lányait. (Ugyan ez nem idevágó, de azért érdemes tudni:D) Az egyetlen, nem önmagát alakító ember Robert Clotworthy szinkronszínész, aki a narrátor (őt hallhatjuk megszólalni a StarCraft-játékokban Jim Raynorként).

 

Érdekességek: A kész mű két óra negyven perces lett volna, de 10 percet kivágtak belőle, amiben Lucas a Star Wars Holiday Specialről beszél, mert a készítők úgy érezték, ez a rész nem illik oda. Egy kilencven perces verzióját leadta az A&E csatorna még 2004-ben.

 

Nekem az összes extra nagyon tetszett, az Empire of Dreams pedig nagyszerű dokumentáció egy mára már letűnt korról, annak filmkészítési technikáiról, a nagy stúdiók monopóliumáról és egy ember álmáról, ami végül valóság lett. Rajongóknak kötelező darab - 2000 Ft-ért pedig a hülyének is megéri!

 

Pontozás:

 

imdb: 8.4 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 - a lemez maga megérdemel egy 6-ost, csak ajánlani tudom, bár minden filmhez ennyi és ilyen minőségű extra járna!

 

Hírek:

 

- Robert Clotworthy-t 2011-ben láthatjuk majd a Green Hornet egyik mellékszereplőjeként.

 

- John Williams egyik legújabb munkája hallható a HP 7/I.-ben (Hedwig's Theme); valamint a jövőre elkészülő Star Wars: The Old Republic videojátékban és az egyelőre cím nélküli 2011-es Star Wars-tévésorozatban benne lesz a híres Csillagok Háborúja főcímzenéje. Ezen kívül szerepel a Superman címzenéje a 2012-es Superman: Man of Steelben, Williams pedig maga komponálja a szintén jövőre látható Tintin-mozi muzsikáját.

 

Egy óra múlva kezdődik a Star Trek, most már senki nem állíthat meg, hogy megnézzem:D Úgyhogy az erről szóló írást hamarosan olvashatjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr522490686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása