Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.30. 12:36 Tévésámán

Vérbeli hajsza (Innerspace, 1987)

 

Gyerekkorom egyik kedvenc, régi sci-fije, ami annyi idős, mint én magam vagyok. 23 éve még nem volt "tökéletes" látványt eredményező számítógépes grafika, ezért a speciális effekteket modellekkel és trükkökkel érték el. Mégis egy Alien, egy Predator vagy Jason Voorhees sokkal ijesztőbb, mint pl a Legenda vagyok zombijai, a Harry Potter farkasembere vagy a többi rajzolt monszta. Itt most semmilyen szörny nincs, de annál több "retro" speciális effektet kapunk - ezek a megoldások '88-ban Oscar-díjat eredményeztek a Vérbeli hajsza alkotóinak. Nézzük, miről is szól:

 

Az ember kijutott a világűrbe, rendelkezik mindent elpusztító atomtöltetekkel, ezért új horizont felé kacsintgat: a miniatürizálás felé. Ez az eljárás nem mást jelent, mint emberek/tárgyak mikroszkopikus méretűre történő lekicsinyítését, majd visszanagyítását. A technológia már egy ideje létezik, de most először sikerül a Vectorscope laboratórium tudósainak kifejleszteniük az atomi méretből történő visszanagyítást! Hogy bizonyítsák a módszer tökéletességét, a tudósok csoportja miniatürizálja Tuck Pendeltont (Dennis Quaid), az egykori sikeres, mára kiégett katonát egy speciális járműben és felkészülnek rá, hogy egy kísérleti nyúlba fecskendezzék őt. Azonban erre a technológiára mások is fenik a fogukat, és mikor a laboron zsoldosok ütnek rajta, a kísérlet vezetője kétségbeesett menekülése közben Tuckot egy hipochonder, vesztes áruházi alkalmazottba, Jackbe (Martin Short) fecskendezi bele. A szerencsétlen fickónak pedig ezek után menekülnie kell egy félelmetes bérgyilkos (Vernon Wells) és megbízói (Kevin McCarthy és Fiona Lewis) elől - szerencsére viszont mellette van miniatűr társa és annak exbarátnője, a szép Lydia (Meg Ryan). A tét pedig már nemcsak egy nagy rakás pénz és egy csodálatos tudományos felfedezés, hanem mind Tuck, mind Jack élete...

 

 

A kissé vészjósló ajánlóm ellenére ez egy vicces film, ami emellett izgalmas és megfelelően fantasztikus is! Dennis Quaid csillaga mára lassan leáldozóban van, de itt még csúcson volt és ez a szerep pont ideális neki. Én végig szurkoltam érte, hogy kijusson és visszaszerezze a szerelmét. Meg Ryan már sajnos botoxarcú, lecsúszott sztárrá vált - bizony, felette is eljárt az idő, de ő sem tudta ezt elfogadni, ahogy számos álomgyári kolléganője sem. Martin Shortot sosem kedveltem igazán, szerintem túlzottan erőlteti az összes szerepét, de itt most egészen hihető, mert nem csak humorosnak kell lennie, hanem vesztesből akciósztárrá válnia - külön érdekesség, hogy Jack nem kliséfigura és a film befejezésekor sem lesz pl. nője, pénze, stb.

 

A mellékszereplők közt kiemelkedik Vernon Wells Mr. Igoe-ja, aki egy tényleg őrült, ijesztő pasi, ráadásul a film utolsó hányadáig meg voltam győződve róla, hogy robot, ami csak még inkább királlyá teszi. Fura módon ez a fickó csak 178 centi magas, pedig végig az összes többi szereplő fölé tornyosul. Kevin McCarthy ebben az évben hunyt el, 96 évesen, éppen szeptember 11-én; Fiona Lewis pedig érdekes módon az Innerspace óta nem szerepelt egyetlen filmben vagy sorozatban sem. A pénztáras jelenetben látható Kathleen Freeman (Csupasz pisztoly 33 1/3-ban Rocco anyukája), mögötte pedig megjelenik az a Chuck Jones, akinek kedves mesefiguráit mindannyian ismerjük, például ő találta ki a Gyalogkakukkot, a Prérifarkast és sok másik Bolondos dallamok-beli társukat:) A rendező Joe Dante (Szörnyecskék 1-2, Chipkatonák - egy jelenetben szerepel is, mint egy laborasszisztens), a producer Steven Spielberg volt.

 

Néhány érdekes dolog: Ryan és Quaid ezen a forgatáson ismerték meg egymást, '91-ben pedig összeházasodtak. A Vérbeli hajsza (Mennyire jó magyar cím ez egyébként! Szerintem óriási.) alapjául a '66-os Fantastic Voyage című sci-fi szolgált. 4 millió dollárból készült és 25 milliót hozott, regény-feldolgozása is született. Mozsárágyú kedvéért pedig elmondom, hogy a vértestek és egyéb belső organizmusok a Jell-O nevű kocsonyákat és zseléket magában foglaló márka termékeiből készültek.

 

Szerintem jó kis film, annak ellenére, hogy már elég réginek számít, még ma is megállja a helyét. Csak ajánlani tudom.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.7 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Martin Short mostanában szinkronizál: a 2012-ben érkező Frankenweenie-újrában és a hamarosan látható PiROSSZka 2-ben lesz hallható a hangja. (Előbbiről azóta született cikk.)

 

Rejtélyes módon nagy kedvencem, a tegnap esti Batman és Robin valamiért még nincs megírva, így ma ezen dolgozom majd, mozizás gyanánt pedig valószínűleg most már tényleg megnézem A mágia színét. (Ezek is elkészültek cikk formájában.)

Szólj hozzá!

Címkék: kaland sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr892409572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása