Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.09. 21:48 Tévésámán

Star Wars III. rész: A Sithek bosszúja (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith, 2005)

 

Már lassan 4 napja el vagyok maradva ezzel, de hát sokat kellett utánajárni:) Szóval itt van a nagy 6-os széria befejezése, amiből kiderül, hogy lesz egy szerelmes ifjúból a galaxis legrettegettebb gonosz hadura.

 

Javában dúl a Klónháború, aminek célja a Szeparatista Mozgalom lefejezése. A lázadozó seregeket még mindig Dooku gróf (Christopher Lee) vezeti, új alárendeltje pedig a félelmetes android, Grievous tábornok (Matthew Wood a hangja). Anakin Skywalker (Hayden Christensen) és mestere, Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) részt vesznek egy gigászi csatában a Coruscant felett, ahol rajtaütnek Grievous zászlóshajóján, a Láthatatlan Kézen. A harcban Anakin kiszabadítja Palpatine kancellárt (Ian McDiarmid) a fogságból és megöli Dookut, ezek után azonban már nem érzi magát Jedinek és egyre inkább Palpatine befolyása alá kerül... Közben a Jedi Tanács megpróbál nyomára bukkanni a rejtőzködő droid-vezérnek és az őt irányító Sith nagyúrnak, de a dolgok kezdenek kicsúszni a kezeik közül. Padmé (Natalie Portman) pedig gyereket vár, de kapcsolata Skywalkerrel kezd egyre feszültebb lenni a világ és az egymás előtti titkolózás miatt. A véres csaták és a magánélet kis háborúi közepette Anakin egyre zavartabb lesz, és végül eluralkodik rajta a félelem, hogy elvesztheti szerelmét - érte pedig bármire képes, így hamarosan szörnyű tettekre szánja el magát. Vajon a Jedik össze tudják majd tartani a széthulló Köztársaság romjait, legyőzni a lázadókat és helyreállítani a békét?

 

 

A válasz nyilvánvaló: nem. Mert ha ez sikerült volna nekik, akkor az eredeti Csillagok Háborúja meg sem történik... Az eddigi monumentális méretű űropera most kamaradrámai szintre szűkül be. Anakin és Padmé, Anakin és Obi-Wan, Obi-Wan és Yoda, Yoda és Mace Windu (Samuel L. Jackson), Anakin és Palpatine - körülbelül ezek a viszonyok határozzák meg az egész filmet. Sajnos Dooku már a legelején meghal, mellette pedig a mozi első felében ellövik az óriási űrcsata ütőkártyát és az egyetlen új, igazán eredeti szereplőnek, Grievous-nak se engednek elég terepet. Amit izgalmasnak és érdekesnek lehet tekinteni, az mind lezajlik az első órában.

 

 

Ezek után főleg a Fény és Sötétség kis személyes küzdelmeit láthatjuk. A főhős döntése kihat az összes többi szereplőre, de valójában már mindent előre elrendeztek számára. Egyszerűen nem dönthet másként, ez a sorsa, de ami mégis számomra széppé és érdekessé teszi ezt a tragédiát, az a szerelem. Merthogy Darth Vadert a szerelem hozza létre, ez az ok, amiért Anakin a Sötét Oldalra áll, nem a hatalom, a pénz vagy a világuralmi vágy, hanem hogy gondoskodjon Padméról, hogy megvédje őt a haláltól. Szerintem a még ember Vader elég jól sikerült, a film végén pedig már láthatjuk az emblematikus fekete maszkot is. Padmé most háttérbe szorul, viszont a kezdetben elég béna Palpatine több időt kapott. Onnantól, hogy felteszi a csuklyát a fejére, nagyon király lesz, még fényszablya-párbajt is vív! Rajta kívül Yoda, Obi-Wan és Mace Windu szintén párbajozik, sőt Grievous is.


Róla azért külön megemlékeznék. Rohadtjól néz ki, 216 centi magas, köpenyt visel, 6 ujja van, nagyon gyors, és a karjait meg tudja duplázni. Igazán ördögivé az aranyszínű szemei teszik, ő ugyanis nem droid, hanem android. Bár testileg gép, élő, organikus szív és agy irányítja. Komikus értéke is van viszont, ugyanis félelmetes külsejéhez társul egy jó kis kártánytüdős láncdohányos köhögése:) A köhögést maga Lucas adta, aki csúnyán meg volt fázva a forgatás alatt. Grievous előrevetíti Darth Vader létrejöttét, és az Expanded Universe-ben remek háttértörténetet faragtak hozzá - vagyis hogy ki volt ő, honnan jött, mit tett, mielőtt ilyen szörnyeteggé vált volna. Sőt, bemutatják, hogy miért, mitől lett ilyen - vagy, hogy ezért ki a felelős. Amit viszont nagyon elcsesztek, az a legyőzése. Utálom, amikor legyőzhetetlennek látszó ellenfeleket pillanatok alatt lenyomnak a jófiúk... Grievous viszont olyan kitűnő figura, hogy a Klónháború rajzfilmsorozat legfőbb gonosza és főellensége lett, a karakterben még rengeteg lehetőség rejlik, én pl. szívesen megnéznék egy filmet, ami róla szólJ

 

 

A mellékszereplők közt ott van Jeremy Bulloch, az eredeti Boba Fett - ő Organa szenátor hajójának kapitánya. A Taxi 3-ból és A Hollóból ismert Ling Bai több jelenetet leforgatott, egy szenátort játszott, de végül kivágták a filmből. Nagyon fura, hogy uncreditedként egy Gene Bryant nevű muksót neveznek meg Darth Vaderként, holott Christensen maga játszotta a Sötét Nagyurat. A páncélzatot neki tervezték, így nem értem, ki ez a Bryant koma. További rejtély, hogy ki szólaltatta meg Vadert, ugyanis James Earl Jones nem vett részt a forgatáson, Lucas vagy az ő hangját használta fel a korábbi részekből, vagy valaki mást választott szinkronnak… Egy másik különös dolog Qui-Gon Jinnhez köthető. Bár szóba kerül a többi szereplő beszélgetésében, nem jelenik meg, pedig Liam Neeson azt nyilatkozta, hogy leforgattak vele egy jelenetet, és szöveget is vettek fel. Más források állítása szerint a Batman: Kezdődik! forgatása miatt a tervezett részeket sosem rögzítették. Így vagy úgy, de a III. rész egyetlen változatában sincs benne Qui-Gon. Viszont maga George Lucas szerepel, mint egy kék bőrű idegen, két jelenetben, a háttérben; a fia és a lányai is kaptak szerepet, az ügyes rajongók pedig megpillanthatják Anthony Daniels-t és a stáb több tagját az operaházas részben. A védjeggyé vált szörcsögést, R2-D2 csipogását és az összes droid hangját Ben Burtt adta, aki a hangok felelőse már a VI. rész óta. A régi alakok közül Chewbacca (Peter Mayhew) mellett felbukkan Tarkin nagymoff és Mon Mothma, igaz, alig pár pillanatra.

 

 

Saját magam két hibát vettem észre: az egyik az imdbn is említett kilőtt-ablak-mizéria. Grievous kitöri a Láthatatlan Kéz egyik üvegét, amin keresztül kirepül az űrbe, de ez az ablak néhány snittel később már teljesen ép. A másik dolog meg az, hogy mikor Yoda és Palpatine összecsap, akkor Mas Amedda látványosan kivonul a teremből. De nem úgy, mint aki menekülne, csak úgy, mintha éppen más dolga akadt volna. Hová a fenébe megy?:) Miért nem segít az urának? Ha pedig megijed Yodától, akkor mért nem menekül?

 

Végezetül néhány érdekesség:

v     115 figura hal meg látható módon a játékidő alatt, ez a hat rész közül a legmagasabb halálozási arány.

v    Több effektet használtak ebben az egy filmben, mint a II. és I. részben összesen. 

v     Eredetileg körülbelül 4 óra hosszú lett volna, a kezdő csata például legalább egy órás volt.

v     A Mustafar bolygó magmakitöréseit a lávát lövellő Etna felvételeiből készítették, és Organa szenátor hajója ugyanígy "valódi" - nem számítógéppel rajzolták, hanem megépítették.

v     A Csillagok Háborúi közül a legmagasabb korhatár-besorolást kapta (13 éven aluliaknak nem ajánlott) és az egyetlen, amelyiket nem jelöltek vizuális-effektek Oscarra, valamint az Arany Málnából is csak egy jelölést kapott (Christensen, mint legrosszabb szereplő, de az MTV Movie Awards-on legjobb gonoszként nyert).

 

 

A Revenge of the Sith 113 millió dollárból készül, 380 milliót hozott vissza (azóta, az inflációt nem számítva, 849 milliót), nagyrészt a kritikusoknak is tetszett, főleg összehasonlítva az előző két résszel. Azért sokan belekötöttek a szövegkönyvbe, amit Lucas bácsi írt és valóban van benne néhány megmosolyogtató pillanat.

 

Én szeretem ezt a részt, ahogy a nyitó trilógia többi epizódját is. Anakin sokkal szimpatikusabb, mint Luke, és tök király, hogy végül a gonoszok nyernek!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.6 (6 év alatt 0.2-t csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (A legvége már egy picit érzelgős lett.)

 

Hírek:

 

- Samuel L. Jackson hamarosan Heather Graham és Abigail Breslin oldalán szerepel majd az érdekesnek tűnő Vengeance: A Love Story névre hallgató thrillerben, amit ez év végén, vagy jövőre láthatunk majd.

 

- Keisha Castle-Hughes, aki az egy pillanatra feltűnő nabooi királynőt játszotta, jövőre a beszédes című Vampire-ben bukkan fel. Egyéb információ még nincs a filmről.

 

- Bruce Spence - aki Utapau vezetőjét alakította - benne lesz a készülő Narnia 3-ban. (Előbbi kettő nem készült el, amennyire tudom, utóbbi igen.)

 

Remélem olvastátok a JÖN!-t, azok mellett várható a Minden héten háború és legalább egy Star Trek-film is a közeljövőben. Sajnos egyre kevesebb a kedvem az íráshoz, mert gyakran sok időmet elveszi, de nem fogom abbahagyni. Max majd azután, ha már lesz egy kis hírnevem:) Most pedig bejátszás következik a Soul Calibur 4-ből a videojátékok szerelmeseinek. Itt ugyanis Darth Vader bőrébe bújhatunk és így lézerkardozhatjuk le a szörnyeket és a manga-szereplőket:) Darth Vader vs. Talim: 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr72284527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása