Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.10.19. 20:44 Tévésámán

A Szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen, 2003)

Újra itt! Utánajártam az imdbn, hogy Alan Moore mester mely képregényeiből készültek filmek. A válasz igen egyszerű: a blogon eddig már fellelhető A pokolból-ból, a Watchmenből, valamint az itt következő Ligából és a V, mint Vérbosszúból. Utóbbit november 5-én publikálom majd, de Mozsárágyú aljas módon már megnézte nélkülem:) Visszatérve Moore-hoz: készült a Watchmen mellé két kis kiegészítő filmecske az írásai alapján: az Under the Hood nevet viselő, a Minutemenről és a The Black Freigther című, amely az Őrzők képregényben szereplő kalózos képregényt dolgozza fel (aki itt összezavarodott, az ne ijedjen meg, a későbbiekben érthetőbb leszek:)). A Szövetség az utolsó film, amin a mester rajtahagyta a nevét és ez az, ami miatt a szerintem remek V-n és a kurvanagy Watchmenen se szerepel.

A Ligáról (mivel szó szerint ligát jelent a league) annyit érdemes tudni, hogy híres, 19. századi angol kalandorok/hősök fognak össze benne a világuk megmentésére egy alternatív valóságban. Az eredeti felállás szerinti tagok: Mina Murray, Jonathan Harker felesége (remélem ismeritek a Draculát); Allan Quatermain, a nagy vadász/kalandor; Nemo kapitány, a harcos tudós; Dr.Jekyll/Mr.Hyde (róluk gondolom mindenki hallott már); Griffin, a Láthatatlan Ember, és Orlando, aki nem öregszik. Mind valamilyen irodalmi alkotás hősei, személy szerint Nemo kapitány és Griffin kalandjait magam is olvastam. A képen ők láthatóak (Orlando hiányzik,a tagok később változnak).

A filmben ezzel szemben Skinnernek hívják a láthatatlant és ő nem "az a" Láthatatlan; Orlando helyett a szintén nem öregedő, de jelen esetben még halhatatlansággal is bíró Dorian Gray van; valamint az amerikaiság miatt kellett Tom Sawyer ügynök is. Sawyerről gondolom olvastatok, általánosban régen kötelező volt, Gray szintén irodalmi alak, Skinner pedig Griffint helyettesíti, mert ő egy másik stúdióé:) Most már rátérek a sztorira:)

1899-ben egy önmagát Fantomnak nevező pofa (aki mellesleg marhajó főgonosz lenne) hihetetlen technikai vívmányaival sorozatos csapásokat mér Európa városaira, a Brit Birodalom titkosszolgálata pedig vissza kíván vágni neki. Ezért az egyik titokzatos ügynökük, M (Richard Roxbourgh, a Van Helsing Draculája), összeszed néhány visszavonult, legendás kalandort, hogy szervezzen belőlük egy csapatot. A társaság vezetője Allan Quatermain (Sean Connery) lesz, aki régen kivonult a társadalomból, de szeretett Afrikájáért hadba lép. Mellette van még az indiai tudós/harcos, Nemo kapitány (Naseeruddin Shah, egy sokszor nagyon nevetségesnek tűnő műszakállban); Mina Harker (az egyetlen, nem is rossz csaj, Peta Wilson), a kémikus/vámpír; Rodney Skinner (Tony Curran, az Underworld 2. óriás denevére:)), aki láthatatlan; Dr. Jekyll és Mr. Hyde (Jason Flemyng); a halhatatlan Dorian Gray (Stuart Townsend); és Tom Sawyer amerikai titkosügynök (Shane "Vészhelyzet" West). A banda a Nautilus fedélzetén a Fantom nyomába ered, útjukat romba dőlő városok, halottak és titokzatosság kíséri.

Mint minden valamire való szuper-csapatról regélő filmben, sok idő megy el az egyes karakterek bemutatására. Saját maguk is beszélnek sorsukról és elmondják véleményüket a többi tagról, ám előzetes irodalmi tudás nélkül valójában nem sokat tudunk meg róluk. Mindannyiukról el kell fogadni, hogy ilyenek, mert azt, hogy mitől lettek azok, amik, csak szájbarágós, erőltetett utalásokból érezhetjük ki. A történet maga nem lenne rossz, de a megvalósítás sokszor elég béna; ráadásként, annak ellenére, hogy a játékidő majdnem 2 órás, a film maga mégis nagyon rövid lett, mert a sok történés közben az összes karakter elsikkad. A színészek fele ismert (lehet), a másik fele ismeretlen (számunkra). Sean Connery szerintem ripacskodik, ráadásul azok alapján, amiket olvastam, fel se fogta, kit alakít, és a való életben egy igazi seggfej lehet - vagyis nekem így annak tűnik. Townsend úr sminkben borzasztóan hasonlít Johnny Deppre, Peta Wilson pedig hol nagyon jól néz ki, hol pedig mégsem annyira. A figurákból a láthatatlan és a Fantom tetszik, de mindkettő rémesen kevés ideig van vásznon.

Minél többször látom az egész filmet, annál inkább tűnnek fel apróbb hibák; de hogy valami jót is mondjak róla, izgalmas. Unalmas pillanatok nincsenek, a látvány legtöbbször lehengerlő, emellett sok-sok irodalmi alkotásra utalnak benne.

Összefoglalva: Egy feltehetőleg kitűnő alapanyagból nagyon a látványra és Sean Connery-re épülő kalandfilmet hoztak össze, ami talán néhány nagyobb névvel (Monica Belucci lett volna az eredeti Mina:O) és jobban megírt forgatókönyvvel sokkal jobban sikerült volna. Terveztek neki folytatást (elvileg kettőt), de olyannyira bukás volt, hogy a rigolyás Connery azóta nem szerepelt egyetlen filmben sem, már csak szinkronhangként dolgozik. Pedig szerepet ajánlottak neki a Gyűrűk Urában és a Harry Potterben is...

Pontozás:

imdb.com felhasználói szerint: 5.8/10 (7 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Nem a legjobb képregény-feldolgozás, de elviselhető.)

Hírek:

- Stephen Norrington, a rendező, egy készülő The Crow című moziban, mint speciális effekt-mester vesz részt majd. Lehetséges, hogy Brandon Lee legendás, utolsó filmjét is utolérte a remake-láz? (Valószínűleg nem, ennek a filmnek most, 2016-ban az illető úr imdb adatlapján már nincs nyoma.)

- A már többször emlegetett Clash of the Titans-ban Jason Flemyng is szerepel majd, egy Arcrisius nevű karakterként.

És még egy érdekesség: Skinnert kivéve az összes többi figura köztulajdon - vagyis akárki felhasználhatja őket!

Itt egy remek, de beilleszthetetlen trailer, utána pedig Alan Moore beszél eredeti művéről, a League of...-ról:

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr741461632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása