Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.17. 10:31 Tévésámán

I.E. 10 000 (10 000 BC)

A Doomsday helyett inkább ezt néztem tegnap. (Szerkesztés: Nem biztos, hogy ahelyett.) Annyi helyen lehúzták, de a trailerje mégis olyan meggyőző volt. Látnom kellett. Először pár szót a sztoriról, aztán elmondom, hogy kell nézni ezt a filmet:

Az idők hajnalán egy mamut-vadász törzs tagjai rátalálnak egy kék szemű kislányra, aki egyedüliként élte túl valami "démonhorda" támadását. A törzs sámánja (Mona Hammond) rögtön a pártfogásába veszi Evoletet (Camilla Belle), akit kissé kitaszítottként kezelnek a többiek. Ugyanilyen bánásmódban részesül D'leh (Steven Strait), ő viszont azért, mert az apja elhagyta a népüket, ezért gyávának bélyegzik. Egyedül a nagy vadász, a törzs "világi vezetője", Tic'Tic (Cliff Curtis) tudja az igazat a fiú apjáról, ezért támogatja D'leh-t. A kívülállóként kezelt lány és a gyávának tartott fiú hamar egymásra találnak. Aztán egy különös végkimenetelű vadászaton a már férfivá érett D'leh egyedül öli meg a mamutot, ezzel kiérdemli Evoletet és a Fehér Lándzsát, ami a legnagyobb vadászé. Azonban lelkiismerete nem hagyja nyugodni, így visszaadja a megtisztelő címet Tic'Tic-nek és az ünneplők közt sem vegyül el - ez lesz a szerencséje. A sámán próféciája, amelyet a Kék Szemű Gyermek érkezésekor nyilatkoztatott ki, ezen a napon valósággá válik, a "négylábú démonok" eljönnek és elhurcolják a férfiakat, asszonyaikkal együtt. Csupán négy szerencsés (főhősünk és mestere, valamint egy rivális ifjú vadász és egy fiatal fiú) meg a sámán maradnak ott, mert őket nem viszik el. D'leh azonnal Evolet után indul, tanítója és a másik két harcos kíséretében. Útjuk során ősi lényekkel küzdenek, szövetségesekre lelnek és kiderül, hogy ellenségük egy isten. Elég lesz a vadászból lett vezér és a rengeteg lándzsa egy földöntúli lény legyőzéséhez? (Ha ugyan valóban az...) Vajon a szerelmesek végül egymáséi lehetnek?

Ez egy mese.  Ugyanis a kritikusok és mindenki más azt kritizálja, hogy "jaj a mamutok és a piramisok nem is voltak egy korban", "micsoda hülyeség, hogy angolul beszélnek" "mindenki máshogy néz ki, de szar". Nem így kell nézni! Úgy kell nézni, hogy nem kell elgondolkodni rajta. Sodródni kell a cselekménnyel, átélni a vadászatot, gyönyörködni a piramisokban, szörnyülködni a rabszolgák szenvedésein, izgulni a bestiák elől menekülő hősökért és szurkolni a szerelmeseknek. Mert ez a lényege: a Szerelem mindent legyőz. Arról van szó, hogy fiú szereti lányt, lányt elviszik rabszolgának, fiú meg akarja menteni és ez éppen kapóra jön egy csomó törzsnek, akik már régóta szenvedik az emberrablásokat. Külön-külön mit sem érnek a lovasok (merthogy azok a "négylábú démonok") ellen, de együtt, sok dárda sokra megy. A Szerelem nevében legyőzhetőek az "istenek", a lovasok, a szörnyek, minden.

Nekem tetszett Roland Emmerich munkája, ahogy a Függetlenség Napját is bármikor szívesen megnézem, a Holnaputánra meg csak azért nem vagyok kíváncsi, mert Jake Gylenhaal van benne. A színészekről:

A D'leh-t játszó Steven Strait csak egy évvel idősebb nálam, szerintem meggyőzően alakítja a világ első hősét. A tanítót életre keltő Cliff Curtis is jó, a főlovas Affif Ben Badra meg egyenesen remek. Mind a gonosz feje, mind pedig a mennydörgő hangja megvan ahhoz, hogy démonnak nézhessék:)

Camilla Belle pedig valóban gyönyörű. A szeme persze meg van buherálva, hogy ilyen kék legyen, de minden más valódi rajta:) Ő is csak egy évvel idősebb nálam, ha másért nem, de miatta megéri megnézni ezt a filmet.

Két apróság van, ami nekem nem tetszett. Amikor a havas hegyekről beérnek a dzsungelbe, az picit hamar van, át lehetett volna vezetni. A másik pedig, mikor a törzsek csatlakoznak. A legerősebb harcos odaáll D'leh elé, beszélnek két mondatot és máris szövetségesek. Ide a szokásos klisé kellett volna, mikor a fiatal fiú legyőzi a tapasztalt harcost, mert így kicsit furcsa az egész. Egyébként a történet engem meggyőzött, én elhittem, amiket látok, mert nem a történelmi hűség a mesék lényege.

Angolul érdemes megnézni, a narrátor Omar Shariff. Az, hogy angolul beszélnek a jók, az közelebb hozza őket, a gonoszok mind valami ismeretlen nyelven szólalnak meg. A bestiákat felturbózták, de ez lazán belefér.

Nekem tetszett.

imdb.com felhasználói szerint: 5.1/10 (8 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Ma lesz a Legyőzhetetlen című amerikai focis film, ha itthon leszek, megnézem. (Szerkesztés: Nem lett volna muszáj, azóta olvasható.) Éjjel Fűrész 3., amiről sok rosszat és csak néhány jót hallottam, talán megnézem (mondjuk fél 8-kor keltem, az meg 3-ig tart... Azért már azt is megnéztem, tessék elolvasni, akit izgat!). Itt pedig egy trailer, én egy másikat láttam, de ez is elég meggyőző - ha a film nem is (lenne) jó, azért eladni eladták - itt Fehérváron még most is megy a moziban.

A videót levették.

4 komment

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr20473623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.17. 23:16:56

Persze, hogy nem a történelmi hűség a lényege, de az a gáz, hogy ez még mesének is vállalhatatlanul szánalmasan gagyi :D Szerintem :)

Laly35 2017.12.03. 17:14:27

Nekem nagyon tetszett.

Laly35 2017.12.05. 08:59:09

@Tévésámán: De az is igaz, hogy most akadtam rá ismét.
süti beállítások módosítása