Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.14. 10:27 Tévésámán

Felforgatókönyv (Stranger than Fiction, 2006)

Megint úgy ültem le megnézni egy filmet, hogy szinte alig tudtam róla valamit. Ez így tök izgi, mert lehet, hogy valami szar lesz, de lehet, hogy valami nagyon jó. Jelen esetben csak annyit kellett volna tennem, hogy megnézek egy trailert, mert abban (ahogy itt alul majd látható lesz), minden benne van.

Harold (Will Ferrell) az adóhivatalnak dolgozik, élete pontosan kimért, magányos, semmilyen. Ő ezt észre se veszi, egészen addig, amíg egy napon el nem kezd hallani egy női hangot a fejében, ami kommentálja az eseményeket, amik vele történnek. Egyfajta narrátor ez a hang, kezdetben zavaró, aztán egyre kevesebbszer jön elő, de egyszer csak azt mondja, Harold meg fog halni... Ő pedig ezt hallva mindenféle módon próbál segítséget kérni, eközben fokozatosan megváltozik. Elkezd ÉLNI. Összejön egy lázadó sütődés lánnyal, Anával (Maggie Gyllenhaal), megtanul gitározni és nem hord többet nyakkendőt. Segítőjénél, Hilbert professzornál (Dustin Hoffman) aztán egy napon meghallja a hangot a fejéből, amint a tévében beszél - Karen Eiffel írónő (Emma Thompson) az. Hősünk ezek után megkeresi az írónőt, aki nagyon lassan halad új könyvével, amiről hamarosan kiderül, hogy valóság, mert Harold nem csak egy fiktív karakter. Karen könyveinek azonban van egy közös vonásuk: a végén a főszereplő mindig meghal...

Ez egy annyira jó ötlet! A magyar cím most is találó lett, bár egyfajta filmes utalást hordoz, mintha nem könyvről, hanem filmről lenne szó. A történettel semmi gondom nincs, úgy jó, ahogy van, teljesen magával ragadott. Lássuk a színészeket:

Will Ferrell itt megmutatja a drámai oldalát. Van persze néhány poénja, de attól függetlenül ez mégsem vígjáték, így nem ez a fővonal. Amikor halálfélelme van, azt nagyon jól alakítja, meg azt is, ahogy kiabál a semmibe a hangnak. Természetes és hihető a játéka. 

Maggie Gylenhaalt eddig nem sok helyen láttam, itt viszont ő is nagyon jó. Nem az a kifejezett szépség, de kellemes jelenség, baromijól játszik, mintha csak magát adná. A mellékszerepben lévő Dustin Hoffmanról meg tök elhiheti a néző, hogy egy irodalomprofesszor - szerintem ennyi elég is, mert róla aztán senki se mondhatja, hogy rossz színész. A plakáton feltüntették főszereplőként Queen Latifah-t, ő egyébként elég keveset látható, de most abszolút más figurát játszik, mint a többi filmjében, egy visszafogott segítőt. Amúgy valamiért nem is ismertem fel, tudtam hogy ismerős, de nem jöttem rá, honnan. 

És itt jön Emma Thompson. Elismerem, hogy csak néhány munkáját láttam, de itt valami elképesztően jó, sőt, a legjobb. Egyébként őt se ismertem fel, ez betudható annak, hogy a forgatás során nem viselt sminket. (Amúgy ezzel a hajjal nagyon hasonlít egy tanáromra:D) Bár nagyrészt csak a hangja hallatszik, mégis, amikor a képernyőn van, akkor magára vonzza a figyelmet. Kb. úgy képzel el az ember egy igazi írónőt, ahogy ő formálja meg Karen Eiffelt.

Kétszer is megnézhetjük, ahogy Karen elképzeli saját halálát, ami ahhoz kell, hogy el tudja képzelni Harold halálát. Minden alkalommal jelen van egy néger nő és egy biciklis kisfiú, ők a végén a valóságban is felbukkannak. Az elején a precíz életvitel alátámasztására Ferrell körül animált grafikonok és számsorok repkednek. Nagyon vicces, amikor először találkozik Hoffman karakterével és az megkérdezi: "Miért számolja meg a kéztörlőket?" és a kéztörlőkön felbukkan egy apró szám, aztán eltűnik. A történet vége nagyon tetszik. A film 3/4-énél úgy gondoltam, hogy "affrancba, nem lehet így vége". És nem is lett, aki megnézi, szerintem érzi majd, hogy ez milyen jó így, ahogy végződött. (Szerkesztés: Vagy nem...)

Rám nagy hatással volt, amit elvártam, egy jó vígjátékot, azt nem kaptam meg, de helyette megnézhettem egy érdekes filmet, felemelő befejezéssel, óriási színészi játékkal és néhány jó kis poénnal. Tudom ajánlani az elgondolkodtató alkotások kedvelőinek és Will Ferrell rajongóinak, hogy lássák, ennek a pasinak nemcsak a komédiázás megy.

imdb.com felhasználói szerint: 7.6/10 (8 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5

Ma este Dr. House, így nem valószínű, hogy bármit is néznék, viszont tegnap kihúztam a Doomsday-t a listámról (egy bizonyos filmkritika hatására) és helyette a Felforgatókönyvet néztem, így máris kettővel kevesebb cím sorakozik a papíron. Két héten belül kész leszek az összes vizsgámmal, így utána jöhet a filmdömping! Addig is itt egy trailer, ami gyakorlatilag mindent megmutat a műről, amit tudni érdemes:

Ez a videó nem létezik:D

1 komment

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr28467737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.14. 21:35:55

Na ez azon kevés filmek közé tartozik amiket nem bírtam végignézni. Ez kb háromnegyed óra után kapott cancelt. De lehet, hogy kéne adnom neki egy második esélyt :)
süti beállítások módosítása