Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.28. 10:56 Tévésámán

Taplógáz - Ricky Bobby balladája (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006)

Kezdeném azzal, mielőtt rátérek erre az alkotásra, hogy ezt a nyomorék Postalt egyszerűen nem lehet angolul letölteni. Németül 1000x fent van, de angolul csak 2 verzióban: az első egy olyan .zix formátumban, amit csak a WinZix nevű ismerten adware-es program tud kibontani - magyarul ha telepíted, akkor betörnek a gépedre, ennyit meg nem ér meg. A második verzió pedig csakis a DomPlayer nevű fizetős lejátszóprogrammal nézhető. És nem fogok, sőt nem is tudok érte fizetni. A lényeg az, hogy még elég sokat kell várni, amíg itt olvasható lesz. (Szerkesztés: Ez a nap is eljött...) Nade térjünk a tárgyra, azaz lássuk, miről szól Ricky Bobby balladája:

1971-ben, egy száguldó '69-es Chevrolet Chevelle Malibu hátsó ülésén megszületik Ricky (Will Ferrell), aki már ekkor megtapasztalja a sebesség mámorát, sőt 10 évesen már autót vezet. Ekkor barátkozik össze Callel (John C. Reilly), aki a legjobb haverja lesz. Életéből azonban nagyon hiányzik apja, Reese (Gary Cole), aki születése után nem sokkal elhagyja őket. Majd az iskolai karrier-napon egyszer csak feltűnik, beszól a tanárnak, káromkodik és cigarettázik a gyerekek előtt, majd kidobatja magát. Ekkor mondja ki azt a mondatot, amely Ricky-nek hitvallása lesz: Ha nem vagy első, vesztettél. Hősünk innentől fogva eszerint éli az életét, miközben egy vesztes NASCAR-csapat tagjaként keresi kenyerét. Mikor a pilóta lelép, Ricky Cal tanácsára jelentkezik helyettesítésére - és harmadikként ér célba. A siker és csillogás hihetetlen gyorsan jön: Bobby minden versenyét megnyeri, lesz egy gyönyörű felesége (Leslie Bibb) és két mosdatlan szájú gyereke, rengeteg pénze - egyszóval mindent megkap, amit csak akarhat. A főszponzor Dennit Jr. (Greg Germann) viszont szívből utálja őt, ezért Európából áthívja a csapathoz a Forma-1-es sztárt, Jean Girard-t (Sacha Baron Cohen), aki rögtön első versenyén kenterbe veri nagyképű főszereplőnket. Ricky ezek után pszichés bajoktól kezd szenvedni, amiket tetéz, hogy kirúgják a csapatból, neje összeáll Callel és még felbukkan a 20 éve nem látott apja is. De Reese most azért tért vissza, hogy segítsen fián, hogy együtt elérjék a nagy célt: Ricky Bobby-nak indulnia kell a Talladega-futamon...

 
Most, harmadik alkalommal tudtam csak megnézni ezt a mozit, és úgy ültem le elé, hogy egy kellemes éjjeli röhögés lesz. Nem egészen ilyen volt. A történet néhány helyen elég abszurd, rengeteg a szexre utaló poén, a cselekmény kitalálható. De mégis megéri megnézni, mert remek színészeket kapunk. A képen látható Ferrell szokott formáját hozza, embere elég sablonos karakter, a tipikus nagyképű amerikai sztár, aki azt hiszi, hogy jobb mindenkinél, legyőzik, aztán később visszatér, lenyom mindenkit és jobb ember lesz. A mellette álló John C. Reilly ugyanígy remek teljesítményt nyújt, a szintén tipikus amerikai emberként, akit megcsap a siker szele, ezért képes legrégibb barátját is cserben hagyni, de a végső összecsapásban természetesen melléáll.

Kezdem nagyon megkedveli Sacha Baron Cohent. Annak idején Ali G-ként halálra röhögtem magam rajta, aztán láttam a Sweeney Toddban, ahol majdnem lejátssza Johnny Deppet is a vászonról, és szintén nagyon vicces, itt pedig homokos francia versenyzőként szerepel. A karaktere klisészerű, viszont utánozhatatlan akcentus-imitáló tehetsége és remek karakterszínészi mivolta miatt tökéletesen játszik. Miatta már érdemes megnézni.

És ki kell még emelnem az apát, Gary Cole-t. Ő már együtt komédiázott egyszer Ferrellel a Kidobósban (igaz nem emlékszem rá, hogy hol volt benne). Most egy öreg, narkós és iszákos fickót játszik, de ő az, aki végülis hozzásegíti fiát a visszatéréshez. A legjobb poénok az ő szájából hallhatóak a filmben, és bár elég keveset van képernyőn, de nagyon tetszett az alakítása. És itt van még egy mellékszerepben Michael Clarke Duncan, valamint megjelenik több NASCAR-os sportoló (köztük Dale Earnhardt Jr.), és valahol Elvis Costello, a zenész is feltűnik (igaz rá sem emlékszem). Kitűnő zenékkel festik alá a pörgős jeleneteket, nagy pluszpont a végső csatában a Monster Magnet Space Lordjáért, de elhangzik még az AC/DC TNT-je is (ezek csak azok, amiket én szeretek és ismertem már őket a film előttről).

Kifogásom azért akad, mert egyébként elég unalmas film, a pumás rész vicces, de olyan sok nevettető jelenet szerintem nem volt benne. Viszont mindenképpen jobb, mint a Lúzer SC, és bár az imdbn azt írja egy kolléga, hogy ez Ferrell legjobb szerepe, azért ezt megkérdőjelezném.

imdb.com felhasználói szerint: 6.6/10 (8 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (Szerkesztés: Inkább 3, az életbe nem nézném meg újra...)

Láttam a mozicsatorna bemutatóját, elvileg egy csomó jó film lesz, csak lehet hogy a felét a Cinemaxon adják majd és így nem láthatom... Ma pl. talán megnézem a Terminátor 3-at, de valószínűbb, hogy nem, mert a család másik fele mást akar majd megtekinteni, plusz a 2-t se láttam. Szerkesztés: Terminátor 1-4 azóta már olvasható, keressen rájuk, akit érdekel!

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr75400332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása