Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.02.17. 11:15 Tévésámán

A piszkos tizenkettő (The Dirty Dozen, 1967)

Most először nem közvetlenül a film után írok róla, ez azért is van, mert 1:40-kor lett vége és akkor már mégse akartam bekapcsolni a gépet, meg sikerült megfáznom is, úgyhogy inkább pihentem. Lássuk miről szól A piszkos tizenkettő:

Reisman őrnagyot (Lee Marvin), az önfejű és parancsokat szívesen megtagadó tisztet felettesei megbízzák, hogy állítson össze egy tizenkét fős csapatot a legénységi elítéltekből egy fontos, de nagyon veszélyes misszióra. Az őrnagy kénytelen elvállalni a feladatot, majd hamarosan össze is szedi a díszes társaság tagjait egy katonai börtönből. Van köztük gyilkos, tolvaj és szatír, de a feladatra megfelelnek. Miközben felépítenek egy tábort és kemény kiképzésnek vetik alá őket, lassan összekovácsolódnak és csapattá válnak, aminek szerves tagja lesz Reisman is. Elindulnak hogy végrehajtsák a feladatot, ahol azonban nem várt fordulatok következnek be...

Majdnem két és fél órás alkotásról van szó, mégsem unalmas. A Jó, a Rossz és a Csúf esetében például úgy éreztem, hogy a végén a híd-felrobbantós jelenetet lazán ki lehetne vágni (szerkesztés: eredetileg ki is vágták), itt viszont nem volt ilyen rész. A sztori az 1965-ben megjelent azonos című bestseller regényből készült, nem akármilyen szereposztással. Háborús filmek kedvelői több hasonló alkotásból ismerhetik Lee Marvint, vagy Ernest Borgnine-t, és ki ne ismerné Telly Savalas-t (Kojak felügyelő), Donald Sutherlandet és Charles Bronsont, de itt van még a Dallas-ból és a Csupasz pisztolyból ismert George Kennedy is. Szóval a szereposztásra se lehet panasz. Az alkotás nagy részében az összekovácsolódást láthatjuk, majd egy próbát, ahol a csapatnak bizonyítania kell, végül magát a bevetést.

Néhány érdekesség: Az elsőként elesett katona (Jiminez) halálát nem láthatjuk, a sztori szerint ejtőernyővel dobják ki őket, fennakad egy fán és kitöri a nyakát. Ez amiatt van, hogy ezt a karaktert alakító színészt a rendező kiíratta a forgatókönyvből, mert az ügynöke hirtelen fizetésemelést akart neki. Telly Savalas karakterének neve Maggot (a filmben egy t-vel írják,az imdbn kettővel), aminek jelentése féreg, ez, és az "utolsó vacsora"-jelenetben az asztalnál elfoglalt helye (Júdás helyén ül, ha az eredeti képhez viszonyítjuk) előrevetíti árulását. Csak a két kiképző és Bronson karaktere, Wladislaw élik túl az akciót. (Szerkesztés: ezt a részt tök fölöslegesen írtam le, az imdbn bárki elolvashatja, aki tud angolul, de azért bent hagyom.)

Elkészült a folytatás is 1985-ben (Szerkesztés: nem is egy!), ez már közvetlenül tv-re, és Lee Marvin utolsó előtti filmje lett. Ha leadják majd, akkor megnézem.

Előző bejegyzésem szerint nem szeretem a nácis filmeket (Szerkesztés: pontosabban a drámákat...) vagyis az olyan nácis filmeket szeretem, ahol a németek az amerikaiakkal csapnak össze. A csúnya gonoszok által megkínzott és elhurcolt emberek szenvedésesét bemutatókat nem szeretem, ahol a polgárok, színészek, katonák, mittudoménkik elnyomását mutatják be, mert azokon a filmeken lehetetlenség szórakozni. Ebben viszont a komoly téma ellenére több remek poén is van. Egy dolgot nem értek: hogy lehet hogy az amerikai katonáknak is MP40-esük van a filmben? Merthogy az német fegyver, nekik Thompsonjuknak (nem tudom jól írtam-e le) kéne lennie. 

imdb felhasználói szerint: 7.8/10

Szerintem: 5/5

Ma volt a La Mancha lovagja végre egyszer olyankor, mikor nézhettem volna, de inkább nem keltem fel annyira korán ebben az állapotomban, és videokazettám se volt, amire felvegyem. Este lesz a Parfüm - Egy gyilkos története, azt valószínűleg megnézem majd.

2 komment

Címkék: vígjáték dráma háborús


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr52342533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.18. 21:57:31

Hát nem tudom. Most láttam először és nem lett olyan jó mint amilyet vártam. Mégegyszer biztos nem nézem meg.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.01.24. 13:30:34

Boldog Szülinapot Ernest Borgnine úrnak, aki ma lett 93 éves!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása