Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2017.03.22. 11:44 Tévésámán

2016. filmjei 4.

Itt a negyedik felvonása a tavaly általam látott mozik rövid elemzésének. A normál betűtípussal az egy évvel ezelőtti véleményemet olvashatjátok, dőlttel a most hozzáfűzött mondandómat. 

A Rózsaszín Párduc (The Pink Panther, 1963) 

Az eredeti film, nem a felújított borzalom. Azért ez se valami jó… A két órás játékidőnek kb. 70%-a tömény unalom; amikor Peter Sellers nincs a képernyőn, akkor röhögni se lehet. A poénok jelentős része ma már nem vicces, ugyanakkor például a zebráson hangosan nevettem. A jeleneteket egyébként fantasztikusan koreografálták, a zene kitűnő, a legjobb viszont talán a nyitó stáblista alatti animáció. Pozitívum még a szép Claudia Cardinale, mint indiai hercegnő. Plusz a befejezés igen meglepő, erre nem számítottam. Asszem a sorozat többi részét inkább kihagyom… 

Az említett rajzolt Párduc annyira jó lett, hogy pár évvel a film után önálló sorozatot kapott, a fő betétdal pedig szintén saját életét éli. 

imdb: 7.2 

Port.hu: 8.9 (Lehet, hogy túl fiatal vagyok ehhez az alkotáshoz?)

Longwood legendája (The Legend of Longwood, 2014) 

Érdekes és szép film, zavaros sztorival meg rengeteg klisével. Az azért elmond valamit egy történetről, ha az első pillanatban tudni lehet, hogy a gonosz nő által kihasznált pasi és a főhős kislány anyukája úgyis egymásra találnak a végén. A természetfeletti dolog nagyon egyedi módon jelenik meg, az ötlet se rossz, de minden túl gyorsan és eléggé logikátlanul történik, indokolatlanul sok szereplő van és irtó sok mellékszál. Azért a rejtély végig fenntartotta a figyelmemet és a végén nem szúrták ki a szemem valami baromsággal. 

Ez a történet tökéletes lenne egy tévésorozathoz. Minden adott benne a sikerhez, csupán pénzt kellene mögé tenni. Én szívesen megnézném! 

imdb: 5.6 

Port.hu: 3.3 (Ilyen nehéz meglátni benne a pozitívumokat meg a potenciált?) 

Fantasztikus Négyes (Fantastic Four, 2015) 

Az első két filmért nem voltam oda, egyrészt mert utálom Jessica Albát, másrészt (nagyobbrészt) mert elbaszták Galactus-t. Erre viszont kíváncsi voltam, mert a Whiplash-ben megkedveltem Miles Tellert, Kate Mara meg tetszik. Anno a rossz vélemények miatt végülis nem néztem meg a moziban, de kis híja volt. Most, hogy láttam, az a véleményem, hogy ez Fantasztikus Négyes-filmnek rossz, de egyébként egészen addig, amíg megkapják a képességeiket, tűrhető kis sci-fi. Toby Kebbell játéka nagyon tetszett, és érdekes volt, hogy A Lény meg az Emberi Fáklya másfajta megközelítést kaptak. Lassan folydogáló, drámai sztoriból épül fel, ami aztán egy logikátlan, számítógéppel megrajzolt végkifejlethez jut el – erre viszont magyarázatot lelhet az, aki utánajár a forgatáson történteknek. Természetesen itt is van propaganda, és az immár emberfeletti erejű főszereplők fejlődését túlságosan elsiették, de összességében korántsem annyira rossz, mint amennyire a rossz hírét keltették. Állítólag annak ellenére, hogy minden tekintetben bukta volt, jöhet a folytatása. Úgy látszik, a stúdiókat már a veszteség sem érdekli? 

Az utóbbi hír megalapozatlan… Itt annyi minden van, ami jól működhetne, de sok tényező játszott össze annak érdekében, hogy mégse működjön semmi. Összességében jobban jártunk volna, ha Josh Trank inkább készít egy Az erő krónikája 2-t, ezt a „szériát” meg hagyják végre kipusztulni… 

imdb: 4.3 

Port.hu: 4.1 (Itt már mindenki egyetért.) 

Hotel Transylvania 2 (Ahol még mindig szörnyen jó, 2015) 

Az első rész tetszett, de a története teljes egész, ezért nem tudtam, hogyan lehet folytatni. Nos, Drakula immár nagypapa, ám az unokája túlságosan emberi, úgyhogy a Drakpapi megpróbál igazi rémítőt faragni belőle koros cimborái segítségével. Szóval újfent a szörnyek és az emberek világa ütközik össze, amit a játékidő végén még az ősöreg Vlad dédnagypapa is tovább bonyolít. A képi poénok általában nagyon jók, a szóbeliek már kevésbé, ugyanakkor van pár erőltetett, visszatérő vicc, ami nem működik (pl. a Láthatatlan Ember barátnője). Sajnos a szar popzene nyomatását itt sem hagyták ki, de azért összesítésben remekül szórakoztam rajta. Ja és érdemes megnézni a stáblista elejét, ahol a háromszemű bűvész-szörny műsora hagyományos animációval elevenedik meg. 

Pár hónapja volt egy szavazás, amin ez nyert, így kellene írnom róla egy teljes egész cikket, csak fogalmam sincs, mikor fogom végre rávenni magam… 

imdb: 6.3 

Port.hu: 7.3 (Itt nem tudom, minek szól az az egy pontnyi különbség. Remélem, hogy nem a zenének…) 

Pénznyelő (The Money Pit, 1986) 

Jó öreg vígjáték Tom Hanks-szel. Úgy tűnik, a régi időkben központi téma volt a lakásnak, az otthonnak és az ezekre fordított időnek a kiparodizálása, hiszen Richard Pryor költözött, Hofi Majakovszkij-verset mondott a témáról, és ott van még a feledhetetlenül ostoba, irritáló Kitúr-lak is. Ezúttal az alapkonfliktust az adja, hogy a fiatal pár megvesz egy hatalmas házat, ami gyakorlatilag összedől alattuk (na, nem a súlyuk miatt, hanem mert olyan ócska), ők viszont kétségbeesés helyett inkább kölcsönöket vesznek fel és felújítják, de közben úgy látszik, rámegy a kapcsolatuk a dologra. (Közben eszembe jutott, hogy a Szomszédokban Alma és János hasonló cipőben jártak, csak ők renováltatás helyett fel akartak építtetni egy házat.) Mai szemmel érdekes, hogy a Pénznyelőben a csinos feleség (Shelley Long) „lép félre”, és az ő ex-férje a gaz csábító, ám ez a Max mégsem egysíkú gonosz, sőt tudatosan parodizálja a hozzá hasonló szemétládákat. A poénok egy része már sajnos nem üt, de ez betudható annak, hogy ezt a filmet legalább kétszer láttam korábban; valamint ugye a bemutató óta eltelt pár évtized... Az elején érdemes figyelni azt a kis lényegtelennek tűnő Rio de Janeiróban játszódó részletet, mert ez a végén még visszatér egyszer. (És a mondanivaló: csalóknak áll a világ? Vegyünk fel minél több hitelt?) 

imdb: 6.3 

Port.hu: 9.1 (Nosztalgia? Lehet, hogy nem érdemes értelmet keresni a portos pontszámok mögött…) 

Boszorkányvadászat (Season of the Witch, 2011) 

Már régen meg akartam nézni, hiszen nagyon bírom Ron Perlmant, kedvelem Nicolas Cage-et és a középkorról szóló történeteket. Viszont csalóka magyar címet kapott, mert tényleges boszivadászat egyáltalán nincs benne. Jók a jelmezek, a helyszínek és a hangulat, de a speciális effektek bizonyos része nagyon nevetséges, és csomó ostoba barmóság történik, főleg a harcoknál (a kardokra ráugró farkasos rész a mélypont). Továbbá rohadtul zavart, hogy a két főhős úgy viselkedett, mintha modern pofák lennének, akiket betettek egy középkori történetbe. Főleg Cage Behmanjének (milyen név ez egy lovagnak?) szövege hiteltelenítette az egész felállást. A postamesterből ismerős Claire Foy nagyon vonzó itt, a boszorkány addig igazán király, ameddig „benne van” és nem szabadul ki. Pozitívum még Perlman pár csúcs poénja és a közte meg a fiatal srác közti párbaj. Sajnos elég erőteljes egyházellenes mondanivaló van a háttérben, de szerencsére a sok gagyi dolog mellett korántsem egyszerű észrevenni. Azért egészen elszórakoztatott, a vége pedig majdnem meglepő. 

Ahogy korábban írtam a Fekete Halálnál, ott minden sokkal jobban működött, mint itt, pedig a két film ugyanarra az alapra épít. Hiába, no, Cage-nek még mindig van valamiféle megmagyarázhatatlan vonzereje, dacára a munkái színvonalának. (Elvileg megvan az írás a Fekete Halálról, de nem biztos.)

imdb: 5.4 

Port.hu: 6.7 

Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron, 2015) 

Előzetes megjegyzés: Még nem néztem meg a pontszámokat, de tuti, hogy a kedves honfitársak 7-es fölé húzták. 

Az első élményem ezzel kapcsolatban az, hogy a moziban láttam a bemutatóját és kb. rezzenéstelen arccal ültem végig. Egyáltalán nem érdekelt; most, hogy adta az HBO, mégis végignéztem. Voltak benne jó dolgok, például maga Ultron, akinek a külseje mellett a személyisége is tetszett. A HulkVerő Vasember irtó király, ezen kívül Skarlát Boszorkány szintén csúcs, mert emlékeztetett a regényem hősnőjére. A kb. 3 órás játékidő alatt négyszer nevettem és kétszer mosolyodtam el. Azért akadt egy nagy pillanat, Thor látomása az Infinity Gauntletről. A harcok szerintem bénák, a „Sokovia”-dolog kifejezetten irritált, a cselekmény egy része ismét csak úgy Japánban vagy azon a környéken történik, megint betettek egy teljesen indokolatlan ázsiait és három hasonlóan „fontos” néger szereplőt. A látvány rohadtul kevés, mert már jó egy évtizede alapvetően hozzátartozik ezekhez az alkotásokhoz, és azon túl alig van benne valami. Közepes film, amit csak az emlékezetes gonosza ment meg attól, hogy teljesen pocsék legyen. Örülök, hogy nem fizettem a megnézéséért… Utólagos szerkesztés: Az tök poén, hogy magyarban a Kapitány azt mondja Higanyszálra, hogy mutáns, pedig ezt nem szabad kimondani, mert a mutánsok a másik filmcég tulajdonai:D Pedig tényleg az! 

Divat már utálni a szuperhősöket, de tényleg elképesztő a dömpingjük. Gyűlöletes, hogy mióta a Marvel kitalálta az univerzum-építést, azóta minden más stúdió is erre törekszik, így most mondjuk a Disney Star Wars-univerzumot épít, a Warner DC-univerzumot és így tovább… De ez a törekvés kizárólag értéktelen, elsikkadó, kívül csillogó, belül üres izéket szül. Ki fog emlékezni 10 év múlva A Hangyára? 

imdb: 7.4 

Port.hu: 7.6 (Röhögnöm kell.) 

Jövő héten folytatódik a lista az 5. cikkel, illetve hamarosan jön egy igazán provokatív mű elemzése is!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr6912361593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása