Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.11.14. 18:31 Tévésámán

Hóból is megárt a sok (Snow Day, 2000)

a70-6663.jpg

Itt egy mozi, amit először gyerekként láttam, és emlékeztem rá, hogy nagyon tetszett. Mivel észrevettem, hogy megint adni fogják, ezért úgy alakítottam a napom, hogy megnézhessem. Szerencsére ezúttal az emlékek nem csaltak meg és remekül szórakoztam! Nézzük is, mit takar ez a cím: 

Helyszínünk egy amerikai kisváros. Beköszönt a tél, és mint mostanában olyan gyakran, inkább nyárias idő van. Ám kis főhősnőnk, Natalie (Zena Gray) bízik benne, hogy hamarosan havazni fog. Vágya pedig valóra válik, amikor egyetlen éjszaka alatt annyi fehér áldás hull az égből, hogy hószünetet rendelnek el az iskolákban. És egy hószüneti napon bármi megtörténhet! Natalie elindul barátaival, hogy megfékezze a környék rémét, a Hótolót (Chris Elliott); a leányzó bátyja, Hal (Mark Webber) mindent bevet, hogy meghódítsa Clare-t (Emmanuelle Chriqui), a suli legszebb lányát; közben pedig meteorológus apjuk (Chevy Chase) megpróbálja elérni, hogy az ő időjárás-jelentése legyen a legnézettebb a városban. Vajon melyikük éri el végül a célját?

zgsd26.jpg

„Következő hírünk: Az ember, aki beperelte önmagát, és nyert!” 

Minden gyerek szereti a havat, de azt hiszem, hogy azok a felnőttek, akik nem felejtették el teljesen a gyerekkorukat, szintén várják, hogy mikor kezd hullani a téli csapadék. És mint ilyen, a hó áldásos háttér, remek helyszín számos filmhez. Itt most az ifjúság három képviselője jelenik meg, akik három különböző problémát tárnak elénk (a harmadik a legkisebb tesó, de őt nem érdemes név szerint kiemelni). A nagyfiú a szerelmet kergeti, ami valójában már egy ideje ott kopogtat az ajtaján, csak ő elsiklik felette. A kislány elhatározza, hogy megmenti a világot, ami számára erre a kisvárosra korlátozódik; a legkisebbik tesó meg csak ki akar jutni a szabadba, hogy végre együtt havazzon az anyukájával. Mindegyiküknek le kell gyűrniük valakit, hogy győzzenek: Halnek Clare korábbi udvarlóját, Natalie-nak a Hótolót, a picinek meg az anyukáját – vagy inkább az anyuka munkáját. 

A Snow Day felhívja a figyelmet arra, hogy erős akarattal, kellő elszántsággal és néhány jó baráttal még a legelérhetetlenebb cél is megvalósítható! Valamint arra, hogy az életben számos egyszerű örömforrás van, amik mellett rohanó világunkban elmegyünk, pedig milyen jó együtt játszani a tesóval, vagy valami nagy kalandot átélni egy kedves személlyel! Továbbá, hogy a becsületes, lelkiismeretes munka elnyeri méltó jutalmát, illetve, hogy egy napra bárkiből lehet szívrabló, szuperhős vagy remek szülő. Klisék? Azok, de ettől még igazak…

294282_1020_a.jpeg

„Készülj, ázsiai habzóbor-piac!” 

Szerintem a legjobb történetszál Natalie-é. Izgalmas, látványos és gyerekként ki ne szeretett volna ehhez hasonló hőstettet végrehajtani? Külön kiemelném azt a részt, amikor a kislányt elkísérő akciófigura társaival együtt életre kel, és lelkesítő beszédet mond. Itt nagyszerű stop-motion-jeleneteket láthatunk, ahol a figura jelképezi azt, akiről mintázták; azt, akinek Natalie gondolja őt és közben egy percre sem válik túl valóságossá, végig játék marad. Hal hadjárata akár egy önálló szerelmes tinifilmnek is beillene, annak minden sziruposságával együtt, a befejezése viszont aranyos. Jól kifigurázza a kívül szép, de belül üres lányokat és fiúkat, plusz a koripályás rész fergeteges, hiszen az üzemeltetőt Iggy Pop kelti életre, aki wct takarít és „kripta-zenét” nyomat, óriási!:D Chevy Chase mint húzónév került ide, bár a karrierje akkoriban már elindult lefelé a lejtőn. De hát ilyen a világ, változik a humor, változik az emberek ízlése, és hát Chase bácsi sem lehet örökké fiatal. Sajnos az ő szála a leggyengébb, itt ütközik ki leginkább az az erőltetett amerikai humor, amire a normális európai egy bizonyos életkor fölött egyszerűen nem vevő. Az anyuka szála elsősorban a felnőtteknek szól, aranyos, de feledhető. 

Nézzük most a készítőket! A rendező Chris Koch (Pete és kis Pete, Modern család), az írópáros Will McRobb és Chris Viscardi (Cincin lovag, Ren és Stimpy, Pete és kis Pete) voltak, róluk még lesz szó. A már említettek mellett kiemelném még a szereplők közül Schuyler Fisket (Lane - cuki), Katharine Isabelle-t (Clare egyik barátnője – ismert sikolykirálynő), és Damian Youngot (az igazgató – egy visszatérő poén-elem rá épül).

snow_day_001.jpg

„A szerelem az, ha valakit akár 10 percig is elviselsz magad mellett.” 

Érdekességek: Koch, McRobb és Viscardi nem véletlenül dolgoztak együtt ezen a munkán, ugyanis a Hóból is megárt a sok eredetileg a Pete és kis Pete-sorozat mozifilm-változata lett volna. Ám aztán ez mégse jött össze, így az ötletet megtartották, de új karaktereket írtak hozzá és önálló történetté varázsolták. A magyar szinkronban két nagyon béna dolgot fedezhetünk fel. Az egyik, hogy az igazgató angolul principal, ezt azonban a fordítók érthetetlenül principálisnak fordították. Gyerek legyen a talpán, aki tudja, mi az a principális – ettől azt hiszem a visszatérő poénja is gyengül, mert érthetetlenné válik, miért dobálják őt állandóan. A másik, hogy Clare-t a volt palija Klári macinak szólítja. Igazán adhattak volna az angol nevű szereplőknek angol becenevet… 

Chris Elliott sokaknak ismerős lehet, nos, ő a szintén havas tájon játszódó Idétlen időkigben az operatőr. Meg kell még említenem, hogy az apuka „ellenfelét” alakító John Schneider Hazárd megye egyik eredeti lordja volt anno. Chevy Chase azt nyilatkozta a forgatásról, hogy elviselhetetlen volt a hideg, +1 fokban kellett dolgozniuk – hah, itt Magyarországon mi ezt meg sem éreznénk! A "nagy fagy" viszont elégtelennek számított az igazi hóhulláshoz, így a trükkmestereknek kellett havat előállítaniuk. Ez később kapóra jött, ugyanis a forgatási helyszín közelében bankrablás történt, viszont a két tolvaj nem tudta, hogy arrafelé film készül. Menekülés közben, legnagyobb meglepetésükre, belehajtottak egy hatalmas műhóbuckába, ennek „segítségével” a nyomukban lévő zsaruk – a filmesek csodálkozó pillantásaitól kísérve – hamar elkapták őket. Chase karakterének munkahelye egy valódi stúdió, ami a kanadai Edmontonban található. Akkoriban a helyi meteorológus ugyanezt a táblát és hasonló módszereket alkalmazott az időjárás-jelentéshez, sőt, a két hírolvasó nem is színész, hanem valódi tévés. A Snow Day 13 millió dollárból lett, összesen 62 500 000-et hozott vissza, azonban a kritikusok utálták. 

chevy_chase_snow_day_001.jpg

Nekem viszont tetszett, évekkel ezelőtt meg most is, mert egy jópofa vígjáték, elsősorban gyerekeknek. Bárcsak esne már a hó! 

Pontozás: 

imdb: 5 (Azért ennél jobb volt!)(2 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Vannak gyengébb részei, de ezek nincsenek túlsúlyban, így megbocsáthatóak.) 

Hírek: 

- Iggy Pop két figyelemfelkeltő moziban játszik jövőre. Az első a The Sandman, amely egy látszólag a halálból visszatért sorozatgyilkosról szól; a második a Gutterdammerung, amiről nem tudom elmondani miről, szól, de a trailerje nagyon brutális és lehengerlő, érdemes rákeresni a youtube-on! 

Várható írások: Interkozmosz – exkluzív extrával!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr728078438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása