Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.11.12. 13:49 Tévésámán

Hokipalánta (Les Pee-Wee 3D: L'hiver qui a changé ma vie, 2012)

1651576-20141111-ew37co.jpg

Sportközvetítéseket sosem nézek, de nagyon szeretem a sportfilmeket. Ezekben annyi pozitív dolgot és izgalmat lehet találni! Viszont már idejét se tudom, mikor láttam utoljára ilyen mozit, úgyhogy most örülök, hogy találtam egyet. Senkit ne tévesszen meg a gyagya magyar cím, a Hokipalánta egy tök jó ifjúsági sport-vígjáték-dráma! 

A történet három jéghokis tini és az őket támogató három szülő körül forog. A tehetséges, ám magába forduló Janeau (Antoine-Olivier Pilon) apjával (Normand Daneau) új városba költözik. Viszonyuk elég rossz, alig beszélnek egymással, a srác dühös a világra, amiért az anyja meghalt. A második Julie (Alice Morel-Michaud), akinek minden vágya, hogy a legjobb női kapus váljon belőle. Anyja (Édith Cockrane) igyekszik támogatni, de úgy, hogy a lánya jövőjét is figyelembe vegye. Végül pedig ott van Joey (Rémy Goulet), a csapatkapitány, a legjobb játékos; akit pedig az apja (Claude Legault) hajszol a végsőkig, hogy tökéletes centert faragjon belőle. 

Julie beviszi Janeau-t a helyi Hiúzok névre hallgató csapatba, ahol azonban a többiek nem fogadják annyira szívesen. Az új fiú kétségkívül rendkívüli a pályán, de emiatt gyorsan ellenségre talál a miatta második legjobbá váló Joey-ban, aki főleg az otthoni nyomás miatt telepszik rá. Közben a Hiúzok kijutnak a Québec-i Ifjúsági Világbajnokságra, ám a belső viszályok a gyerekek és a szülők között kikezdik a csapatot. Vajon van így esély a győzelemre?

image_4556.jpg

Aki hozzám hasonlóan a ’90-es években gyerekeskedett, az biztosan látta a Kerge Kacsák-sorozat valamelyik részét. Ez hasonlít rá, de kanadai francia, és a fókusz egészen más ponton van, mint az amerikaiaknál. Itt elsősorban a gyerekek egymással meg a felnőttekkel való viszonya a fontos, az iskola teljesen háttérbe szorul, és csak helyszínként van jelen. Érdemes figyelni az ok-okozati összefüggéseket, meg a kis mellékszálakat. Például ott van a második kapus, Éric (Gabriel Verdiér), aki fél a korongtól: izgalmas nézni, ahogy a játékidő alatt fokozatosan győzi le a szorongását és egyre jobbá válik. 

Pici szpojlerek 

Nagyon tetszett, hogy nem csinálták meg azt az égbekiáltó baromságot, ami a Kerge Kacsák 2-ben van, miszerint a nagyon tehetséges kapust szinte alig szerepeltetik, helyette a tehetségtelenebb, nagypofájúbb, de az előző részből ismert srácot állítják be – a készítők, nem az edző. Itt a tehetségesebb kapus (Julie) tényleg lesérül, de aztán megkapja a lehetőséget, hogy védjen a nagy meccsen. Ő azonban tisztességes lesz önmaga és a másik hálóőr (Éric) felé; inkább a kispadon marad, bevallva saját gyengeségét és átengedi a lehetőséget társának, aki a csapattal együtt jutott el idáig. Szintén jó húzás, hogy teljesen kimarad a szerelmi szál: Bár érezni lehet, hogy Janeau és Julie nagyon kedvelik egymást, de csak jó barátok lesznek; meg az egyke szüleikből se alakul pár. Amint kiderül, hogy mi Joey apjának igazi motivációja, az is rögtön sokkal hitelesebb lesz, hogy miért gyötri a fiát; nem beszélve Joey pokoljárásról, amikor a többiek levegőnek nézik. Ez egy nagyon szépen felépített, remekül kivitelezett fejlődéstörténet. Nem egyik percről a másikra történik, hogy mindenki megbocsát neki, és ő se hirtelen válik jófiúvá a taplóból. 

Szpojlerek vége

alice8423.jpg

Bár a főszereplő lány és az anyja kapcsolata annyira nincs felépítve, a két fiú és a két apa közti viszonyt kitűnően csinálták meg. Lassan, fokozatosan lesz mindenki csak egy picit jobb ember, de nincsenek látványos pálfordulások vagy klisék. A drámai alaphangot ellensúlyozzák a vidám pillanatok, van egy csomó az ifjúságra tök jellemző dolog. Tetszett, hogy párszor káromkodnak, hogy a fiúk milyen bunkók, ahogy egymást cikizik, mert ez mind a valóság hiteles ábrázolása. És mindezek mellett még a sport rész se kutya! Edzésekből elég keveset látunk, a meccsekből a legfontosabb részeket nézhetjük meg, a játékidő második fele pedig a döntőé, amit teljes egészében elénk tárnak. 

Nagyobb szpojlerek 

Sajnos azt a klisét viszont mégsem bírták elkerülni, hogy az ellenfél ne az orosz válogatott legyen, akik, ahogy a Kerge Kacsákban a döntős ellenség, most is nagyobbak, erősebbek náluk. A digitális tabella, amely a csapatok előrejutását mutatja, utólag visszanézve a döntő után hiteltelen lesz, mert nem csak hogy a Hiúzokon kívül egyetlen másik brigád sincs, akiknek fantázianevük lenne (mindenkit a városa jelöl); hanem még az oroszok 14-3-as és több mint 20 gólos győzelmei után a végső megmérettetésen látott teljesítményük is megkérdőjelezhetővé válik. Ja, igen, itt jön még egy klisé, amit már láthattunk az USA-beli változatokban: Az ellenfél az első félidőt toronymagasan nyeri, de aztán a „jófiúk” összekapják magukat, „szívvel és lélekkel játszanak, élvezik a sportot” és hopp, megnyerik a meccset. Örülök, hogy végül győztek, de titkon sóvárogtam, hogy hátha itt is realisztikus lesz a Les Pee-Wee 3D és hőseink elbuknak… Érdekes lett volna. 

Szpojlerek vége

8d91f6af32414c4d5aa992b683ae77de.jpg

Még két dolgot akarok kiemelni, mielőtt továbblépünk. Az egyik a játékidő. Míg a Mighty Ducks-nál 3x1,5 óra állt a filmesek rendelkezésére egy sztori több részes elmesélésre, addig itt 1x2 óra van. Szóval ez a film hosszabb, de jóval részletesebb, szebben felépített élmény. A második Guy Nadon, az edzőt, Mike-ot alakító fickó. A gyerekek mind nagyon jók, a felnőttek közül viszont igazán csak ő emelkedik ki. Lássuk a készítőket! Különös csapat jött itt össze: A rendező Éric Tessier főleg tévésorozatok epizódjait dirigálja; a háromfős forgatókönyvírói társaságból pedig egyik tag sem főállású szkript-alkotó. Emmanuel Joly-nak alig van ezen kívül más kapcsolódása a mozgóképek világához, Jean-Sebastién Poirier színész, Martin Bouchard pedig technikusi feladatokat szokott ellátni. Mindhármuknak ez az egyetlen máig jegyzett forgatókönyvük. Fura, hogy hozzá nem értő mivoltuk ellenére mennyivel jobb végeredményt hoztak össze, mint USA-beli hasonszőrű kollégáik hasonló esetekben… 

Érdekességeket sajnos nem találtam, de azért ide is akad pár gondolatom. Feltűnt, hogy mennyire sok céglogó van az elején, egészen pontosan két percen át csak stúdiók és produceri kompániák jeleit bámulhatjuk a kezdésnél. A betétdalok marhajók, kár, hogy nincs adat róluk a neten… Végül egy megjegyzés az imdbn lévő egyetlen szöveges értékelésből. A kanadai tsimmen1868 írja: „Ez csak egy rendkívül pontos betekintés a hokis szülők életébe, bemutat mindent, ami jó és mindent, ami rossz benne.” Tehát akár így is lehet nézni. A Hokipalánta készítési költsége 8 300 000 kanadai dollár volt, bevételéről nem találtam semmit. 

Nekem nagyon tetszett: Érdekes, izgalmas, életszerű helyzetekkel és szereplőkkel, jó színészekkel, elsőrangú zenével meg pár vicces poénnal. Aki kedveli a sportfilmeket, az ne hagyja ki! 

Pontozás: 

imdb: 6.5 

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újra!) 

Hogy mi lesz a következő írásom témája, az még egyelőre nem biztos, de a közeli jövőben várható Bánhegyi Béla rövidfilmjének, az Interkozmosznak a bemutatása.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr128073342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása