Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.09.29. 09:29 Tévésámán

Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

ee4160a56b5f9ed458684ec8b3f452d6.jpg

Tavaly marha nagy felhajtás volt ekörül a film körül, és bár se David Fincherért, se Ben Affleckért nem vagyok annyira oda, azért érdekelt, hogy vajon mi lehet ez? Egy jó kis csavaros történet mindig jöhet, pláne ha ilyen jó címe van (az eredetire gondolok, persze lefordítva már nem olyan izgi, annyit tesz, hogy „Elveszett lány”). Vasárnap volt az HBO-n a premier, úgyhogy megnéztem és most mesélek róla nektek… 

A jóképű Nick Dunne (B.A.) és szépséges neje, Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek. A külvilág számára tökéletesnek látszó párt alkotnak, ám akad, aki úgy tudja, számos probléma vet árnyékot boldogságukra. Egy napon Nick hazaérkezve a városból nem találja feleségét, a házukban pedig több jel is arra mutat, mintha a nőt elrabolták volna. Hamarosan rendőrségi nyomozás és médiakampány indul az elveszett Amy megtalálására, ám ezalatt a férj minden egyes nappal gyanúsabbnak, ingerültebbnek tűnik – a nyomok pedig gyilkosságra utalnak. Vajon Nick megölte élete párját, és ha igen, miért tette? Ha viszont nem, akkor mi történt igazából és hová lett Amy? 

303045_065.jpg

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Gone Girl jó film, de nem kiemelkedő. Persze most jöhet a rendezz hasonlót, írj hasonlót komment – a lényeg az, hogy nincs itt semmi, amit még nem láttunk korábban, kivéve a fura befejezést. A történet az első egy órában megfogott, hiszen izgalmas, ahogy egyre újabb és újabb nyomok kerülnek elő; ahogy Nick egyre jobban besározódik – 

Pici szpojler 

- valahogy pedig vagy Affleck remek alakítása vagy Fincher rendezése következtében a néző érzi, hogy nincs ez rendjén. Szerintem elég sokan meg leszünk győződve a nézés közben arról, hogy Nick ártatlan, legalábbis Amy eltűnését illetően. 

Szpojler vége

gone-girl-2.jpg

Három nézőpontból tekinthetjük meg öt nap eseményeit, utána pedig nagyobb időbeli ugrásokkal haladunk előre. Először azt láthatjuk, ami a férfi főszereplő körül történik, az eseményeket az ő szemszögéből, de mégis úgy, hogy a gondolatai, az érzései valamennyire rejtve maradnak előlünk. Ezt meg-megszakítják szemelvények Amy naplójából, a két nézőpont pedig egy irányba tereli a tv előtt ülőt, mégpedig a férj bűnössége felé. És aztán az első óra végén, mikor előkerül a fáskamrába zárt ajándékcsomag, akkor mondtam Mozsárágyúnak, aki itt volt a szobában, hogy „Most mi a túró lesz? Nyilvánvaló, hogy a pasi a gyilkos, de még egy óra hátravan.” Naná, mivel ekkor Fincher rendező úr előhúzza a kalapból a számomra leginkább a Mulholland Drive-ból ismert trükköt: felejtsd el, amit eddig láttál és tekintsd meg a valóságot! 

NAGY SZPOJLER ITT 

Akkor kb. 5 perc alatt bemutatják, hogy Amy megrendezte az eltűnését, mert bosszút akart állni Nicken – miért is? De mindegy, nem ez a fontos, hanem az, hogy innentől még mindig van 50 percnyi esemény… A férfi elkezdi harcát a manipulatív média és a nő ellen, mialatt utóbbi saját csapdájába sétál bele a gazdag középiskolai szerelménél. Ekkor jön az igazán váratlan fordulat, arra nem számítottam, hogy miként kerül ki ebből az aranyrácsos kelepcéből, utána meg következik a végjáték és a lezárás. 

SZPOJLER VÉGE

2014-10-01-gonegirl02.jpg

A legnagyobb hiba számomra a befejezés. Ameddig eljutunk oda, már nem tudjuk, kiben bízhatnánk, és az, akinek valószínűleg az oldalára állunk, semmit se tesz – tényleg nem tehet semmit? Ez a végkifejlet a nézőnek csalódás, nekem legalábbis az volt. 

Szerencsére a karakterek és az őket életre keltő színészek remekelnek. Nincs olyan közöttük, aki érdektelen lenne, mindannyian titkokat rejtegetnek, amiket meg akarunk ismerni. Ben Affleck és Rosamund Pike nagyszerűek, mindketten kettős alakítást nyújtanak, le a kalappal előttük! Jó volt még Neil Patrick Harris (a vagyonos Desi) és Carrie Coon (Margot); előbbinél egy pillanatra sem gondoltam, hogy ez az a pasi, aki abban a sorozatban játszik, amit mindenki imád. Ugyanez már nem mondható el a sztárügyvédet játszó Tyler Perry-ről, akiről azonnal az ugrott be, hogy ez az a surmó, aki a világot a Madea-szériával mérgezi önnön szórakoztatására. Ennél fogva nem tudtam őt komolyan venni, de ez az én hibám… Néhány ismerős arc a mellékszereplők közül: Sela Ward (Dr. House – itt Sharon, a „talkshowmadár”), Missi Pyle (pl. Galaxy Quest – a szőke nő a tévéből) és Patrick Fugit (Majdnem híres – a nyomozó társa). Az Andie-t alakító Emily Ratajkowsinak külföldön jelentős rajongótábora van, pedig még csak nemrég kezdte a színésznő-szakmát – elsősorban vonzó külseje miatt kedvelik, valószínűleg nem a tehetségéért. David Fincher volt a rendező, a forgatókönyvet saját 2012-es regényéből Gillian Flynn (az illető egy hölgy) írta, a producerek közt meg ott találhatjuk Reese Witherspoont. A zenét, amely nekem igazán csak a végefőcím alatt tűnt fel, ismét a direktorral együttműködő Trent Reznor-Atticus Ross-páros szerezte.

screen-shot-2014-08-26-at-2_23_40-pm.png

Érdekességek: Reese Witherspoon produkciós cége már a megjelenéskor megvásárolta a Gone Girl-regény filmjogait másfél millió dollárért. Reese úgy gondolta, a későbbiekben nem csak producerként vesz majd részt a munkálatokban, hanem főszereplőként is, ám aztán a David Fincherrel való beszélgetések során rájött, hogy nem ő a megfelelő ember erre a feladatra, ezért visszalépett. Van olyan, hogy az írók maguk készítik a műveikből a kezdeti forgatókönyveket, de aztán tapasztaltabb filmes szakemberek folytatják helyettük a munkát. Ezúttal viszont Gillian Flynnt nem cserélték le, mivel egyeztek az elképzelései a rendezőével. Flynn szkriptekből adaptált regényeket olvasott, Fincher és a Harry Potter-filmeken dolgozó Steve Kloves pedig tanácsokkal segítették őt. Az írási folyamat alatt Gillian a szövegeket elküldte Davidnek, aztán telefonon megbeszélték, hogy átdolgozzák-e őket, és ha igen, akkor hogyan. Volt olyan részlet, amit számos alkalommal átalakítottak, valami viszont már elsőre elnyerte végső formáját. 

Az egyik producer, Ceán Chaffin azt nyilatkozta, hogy a rendező minden jelenetet vagy 50 alkalommal rögzíttetett. Rosamund Pike-ra azért esett a választás, mert Fincher szerint az arca kortalan, ezzel eljátszhat a valódi koránál fiatalabb és idősebb nőket is. Ben Afflecket egy jellemző mosolya alapján választotta ki: képeket keresett róla a neten és ez a mosoly többször visszatért, David bácsi meg úgy érezte, ez jól visszaadja Nick Dunne karakterének esszenciáját. Ez Carrie Coon első moziban bemutatott filmje. Az ügyvédet eredetileg „egy Alec Baldwin-szerű” fickóként írták le, de nyilván a híres amerikai sokszínűség jegyében lett belőle fekete szereplő. Tyler Perry viszont azt mesélte a New York Magazinnak, hogy korábban sosem hallott sem a regényről, sem Fincherről, szóval úgy vállalta el a felkérést az ügynöke javaslatára, hogy nem is tudta, miről van szó. Ezt azért elég nehéz elhinni, hiszen a direktor úr készítette a rendkívül népszerű Hetediket és a Harcosok Klubját is, de ezek szerint Perry úr ezekről sem hallott még… Emily Ratajkowskit Affleck ajánlotta, referenciaként egy videoklipet (Robin Thicke: Blurred Lines) adott meg és úgy tűnik, ennyi elég volt.

gone-girl-poster-where-1000-1200.png

Ben, mivel maga is rendező, egy nap le akarta tesztelni Finchert és picikét állított a kamera lencséjén, a direktor azonban észrevette, miután belenézett a felvevőgépbe. A Holtodiglanban volt az első alkalom, hogy Affleck teljesen meztelenül, szemből felvett jelenetet vállalt, mivel elmondása szerint európai hangulatú filmet akartak, ahol a szereplők nem tudják elrejteni a hibáikat. A forgatási szünetekben Nick életre keltője ’80-as évekbeli dalokat énekelgetett. Tyler Perry ezt hallva kitalált egy játékot kettejüknek: ő elkezdett egy véletlenszerűen eszébe jutó számot énekelni, Bennek pedig folytatnia kellett – és nem sikerült kifogni rajta, mindent tudott! Rosamund Pike és Neil Patrick Harris kettesben, két órán át próbálták el az ominózus ágyjelenetüket. Pike korábban egy Dóra, a felfedező-babát használt a gyakorláshoz. Rosamund hat kilót szedett fel és adott le három alkalommal, hogy érzékeltesse a karakterében végbemenő változásokat. Rengeteg hamburgert és malátát evett a hízáshoz, a fogyáshoz meg napi négy órát edzett egy profi ökölvívó segítségével, valamint szintén naponta negyvenkét perc alatt lefutott nyolc kilométert. Hozzá hasonlóan Affleck is láthatóan izmosabb lett a játékidő során, mivel ekkor már készült a Batman v Supermanbeli szerepére. Végül két érdekes név a stáblistáról: Buda (ő egy néger pasi, akit a repülőtéren láthattunk) és Joel Shock (biciklis/motoros hírvivő, a neve sokkot jelent). 

A Holtodiglan 61 millió dollárból készült és több mint 368 milliót hozott vissza. Ez lett David Fincher eddigi legnagyobb bevételű műve. A kritikusoktól nagyrészt pozitív visszajelzést kapott; huszonnyolc különböző díjat ítéltek oda neki. 

Jó volt, de korántsem érzem annyira kiemelkedőnek, mint amennyire mondják – de ugyanígy vagyok Fincher többi alkotásával is, szóval lehet, hogy bennem van a hiba? 

Pontozás: 

imdb: 8.1 (Irreálisan magas pontszám.)(2 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5 (A közepétől minden feszültség kihal belőle, legalábbis számomra.) 

Hírek: 

- Az amerikai A tetovált lánynak jön a folytatása, amit ismét David Fincher rendez. (2017-ig nem készült el.)

- Gillian Flynntől mostanában jött ki a Sötét helyek, ami dacára a Gone Girl sikerének és a parádés szereposztásnak, elég gyorsan elsikkadt, itthon például semmit nem hallottunk róla. A következő Flynn-írás alapján létrejövő mozgókép, a Sharp Objects már csak tévére jön ki – lehet, hogy az írónő leszállóágba került? 

- Ben Affleck az elkövetkezendő 3-4 évben 5 különböző filmben alakítja Batmant; a most még cím nélküli önálló Batman-újrát pedig rendezi, írja és pénzeli is. (Vagy mégse.)

- Rosamund Pike egy izgalmasnak tűnő világháborús kalandfilmet, az HHHH-et erősíti majd. 

- Sela Ward A függetlenség napja 2-ben az amerikai elnök bőrébe bújik – női elnök? Csak nem bújtatott kampány Hillary Clintonnak? (Aki elbukott, ahogy ez a szemét is...)

- Tyler Perry bekerült a teljeséggel felesleges Tini nindzsa teknőcök 2-be (kit érdekelt egyáltalán az első a trailerek után…), viszont közben szintén szerepet nyert a Brain on Fire-ben, ami már sokkal izgibbnek tűnik: Ez az igaz történeten alapuló dráma egy fiatal nő megőrülését mutatja be, a főszerepben Chloë Grace Moretz-cel. (Előbbi behozott némi pénzt, talán az ifjú közönség miatt, utóbbi meg most is ott melegedik a Tesco polcain dvdként...)

Ezen a héten még biztosan jön tőlem egy újabb írás, de még nem döntöttem el, miről.

1 komment

Címkék: thriller dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr37861548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2015.10.02. 10:21:28

Nálam csalódás volt a film: izgalmas kezdés rendben, kiderül az igazság oké, majd utána (SPOILER) A Nagy Terv, hogy szaros motelban húzzam meg magam életem hátralevő részére?! WTF?! Utána az inkognitóban lévő "zseniális tervű" nőt kirabolja két senki! MI VAN?! Ezután "A nagy intrikus" pánikol, utána megint intrikázik egy sort, amitől jön egy nyakatekert befejezés, aminek meg nincs meg a vége! Hát ez finoman szólva is max közepes: megnézted, kicsit vakarod a fejed, pipáltad, és léphetsz is tovább! Inkább megnézek újra egy Poirot!
süti beállítások módosítása