Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.08.18. 10:50 Tévésámán

Dom Hemingway (2013)

dom-hemingway-dvd.jpg

Bírom Jude Law-t, bár nem sok helyen láttam eddig, de még sosem okozott csalódást. Mikor anno felröppent a Dom Hemingway híre, valahogy éreztem, hogy na, ez jó lesz, majd lehet röhögni rajta. Plusz ugye Emilia Clarke is benne van, az még jobbá teszi. Vasárnap éjjel pedig pont jó időben adták, egy unalmas munkanap és weboldal-szerkesztgetés után tökéletes volt. No, de mi is ez? 

Dom (J.L.) tizenkét év után szabadul a börtönből. Elindul, hogy bevasalja a tartozásokat az adósaitól; megkapja a jutalmát, amire már túl régóta várt és ismét közel kerülhessen a lányához (E.C.). Azonban semmi se jön össze neki, úton-útfélen keresztbe tesznek neki és úgy látszik, hiába a nagy önbizalom meg a nagy arc, a nagy lóvé valaki másé lesz. De talán vannak fontosabb dolgok is az életben, mint a pénz… 

Mindenki látott már legalább egy brit gengszteres filmet, ezeket főleg Guy Ritchie-vel azonosítjuk, de a műfaj nem csak belőle áll. Mindenesetre ezúttal egyfajta kifordítását nézhetjük meg ennek az egésznek, hiszen a főszerepben ezúttal 20 és 30 közötti pasasok helyett az ötödik X-en túljutott, idősödő „nehézfiúk” vannak; a címszereplő pedig úgy viselkedik, mintha még mindig csak feleannyi éves lenne. Rögtön az első jelenetben van egy durva poén, és már ekkor hallhatjuk, hogy Dom igazán nagyon mocskosan beszél – ehhez még hozzájön az erőszak meg pár félpucér hölgy is, a karika viszont csak 16-os mert a vér nem fröcsög. Ameddig kijön a börtönből, addig kissé erőltetettnek tűnik a mozi, onnantól viszont beindul; ám amikor már azt hisszük, minden oké, a rendező-író Richard Shepard olyan csavart csinál, ami nem csak a hőseinek fájdalmas. Domra viszont még egy csúnya meglepetés vár a sztori vége felé, ami szintén eléggé váratlanul jön – ez a két esemény határozza meg az egész filmet, de mivel annyira eltérnek az alaphangulattól, így sajnos a Dom Hemingway eléggé hullámzó alkotás lett. De legalább a befejezés pozitív. 

maxresdefault_2.jpg

Emellett viszont egy kiváló vígjáték, hiszen izgalmas történetét remek zene kíséri, sokszor lehet jókat röhögni a főhős tahó magatartásán meg az elképesztő szövegein, és dacára, hogy ez a figura mentes szinte mindenfajta pozitív tulajdonságtól, mégis szurkolni fogunk neki, mert csak azért harcol, ami jár neki. Persze van egy rendkívül fontos dolog, amit a nézőnek el kell fogadnia, mégpedig hogy a címszereplőt alakító színész jóval fiatalabb, mint a karakter maga. Ám ugye a színészet lényege abban rejlik, hogy egy fiatal is el tud játszani egy időset, Jude Law pedig remekel itt – külön poén, hogy a börtönviselt alaknak a börtönviselt Stohl András a magyar hangja, bár valószínűleg nem emiatt választották őt. Ha elfogadjuk, hogy Law itt 50 felett van, akkor semmi gondunk nem lesz, de ha ezen képtelenek vagyunk túljutni, akkor inkább válasszunk más mozit! Persze ha továbblépünk, akkor is akad némi gond, mert legalább két alkalommal (az első jelenetnél meg az Ivana-monológnál) maga a karakter válik túlerőltetetté, és azt hiszem, Law meg Shepard nem igazán érezték, hogy mikor kellene egy picit visszavenni, vagy pedig direkt hagyták, hogy Dom elszabaduljon, hogy még inkább taszítóvá váljék a néző számára. Ez viszont visszafelé sül el, mert ugyan eléri a célját, de a film színvonalát rontja. 

jude-law-and-richard-e-grant-talk-dom-hemingway-video-interview-148264-a-1384115672-470-75.jpg

Három színészt emelnék még ki a már említett kettőn túl: Az első Richard E. Grant, aki Dickie-t, Dom legjobb barátját alakítja. Bár a fókusz nem rajta van, a karakterén érződik, hogy mennyire sokrétű, hány titkot rejteget magában, ő Dom lelkiismerete és a jelenléte hitelesebbé teszi a főszereplőt. A második Demian Bichir, aki a megbízó Ivant alakítja – nagyon hasonlít egy fiatalabb Brian Coxra, és remekül játszik. A harmadik meg Kerry Condon, aki Melody-t kelti életre, és nagyon cuki:) Az említett rendező és író Richard Shepard mostanában főleg sorozatokon dolgozik, régebben azonban több filmet is készített; a zenét Rolfe Kent szerezte. 

Érdekességek: A történet fejezetekre van bontva, mint egy könyv, mindegyik fejezet külön címmel bír. Visszatérő elem a vörös szín, a vörös falfelület/ajtó/stb. Az egyetlen dolog, ami hülyeségként feltűnt, az volt, hogy a nagyhatalmú, szupergazdag maffiafőnök Ivan villájában egyetlen testőr sincs, de még a környéken sincsenek emberei. Ez valahogy életszerűtlen. Jude Law 14 kiló hájat szedett magára a szerephez, ezt úgy érte el, hogy napi 10 doboz Coca-Colát ivott. Evelyn énekhangja tényleg Emilia Clarke-é. A Dom Hemingway készítési költségéről nem találtam adatot, viszont USA-beli bevétele mindössze 1 300 000 dollár lett. A kritikusoktól vegyes fogadtatásban részesült, a Rotten Tomatoes szerint „Jude Law-n látszik, hogy mennyire élvezi a Dom Hemingway címszerepét, de a nézők számára ez a direkt rámenős gengszter dramedy kevésbé szórakoztató a vászon túloldaláról nézve.” 

456032_1_1.jpg

Nekem tetszett, bár a hullámzó hangulata és a néha túlerőltetett központi alakja nem válnak a hasznára. Megnézése után meglepődtem, hogy vajon miért tűnt el ez a mozi ennyire gyorsan a süllyesztőben, hiszen korántsem annyira rossz; sőt, a műfaján belül üdítően hat. Talán egy hozzá hasonló, de a karakterrel ténylegesen egyidős főszereplővel operáló eszmei folytatás megérdemelné, hogy létrejöjjön! 

Pontozás: 

imdb: 6.2 

Szerintem: 4/5 (Lehet, hogy angolul mondjuk jobb…) 

Hírek:  

- Jude Law állítólag visszatér Dr. Watsonként a mozivásznakra a Sherlock Holmes 3-ban, valamint újból Guy Ritchie-vel dolgozik egy történelmi kalandfilmen, a Knights of the Roundtable: King Arthuron, ami a Kerekasztal Lovagjainak legújabb feldolgozása lesz. (Utóbbi lett a King Arthur, ami csúnyán megbukott.)

- Demian Bichir bejutott Quentin Tarantino The Hateful Eightjébe. (Ez nagy siker lett.)

- Emilia Clarke a nem túl jó eredményt produkáló ötödik Terminátor után más vizekre evez: következő munkája, a Voice from the Stone „egy hitchcocki tündérmese az 1950-es évek Toszkánájából”

Várható írások: Francia szépség.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr557714872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása