Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.06.30. 14:16 Tévésámán

Sparks (2013)

sparks-dubai-poster.jpg

Tegnap éjjel úgy gondoltam, megnézek valami filmet és elővettem az aktuális listámat, ami viszont tele van horrorral, de ahogy végigszaladtam rajta, megakadt a szemem ezen. Felmentem az imdbre és még azután se jöttem rá, honnan vagy miért került a megnézendőim közé, de aztán gondoltam, üsse kő, ez legalább nem valami mészárlásos, nézzük meg! Aztán rögtön az elején rájöttem, hol találtam, a nézése közben meg azon tanakodtam, hogy vajon milyen kategóriába lehetne betuszkolni? A Sparks ugyanis minden, csak nem az, aminek első blikkre tűnik… 

1920: Amerikában meteorit talál el egy kisvárost. A katasztrófát túlélők radioaktív mutáció miatt sorra pusztulnak el, de 13-an mégis megmaradnak közülük… Ezalatt, távol innen, egy vasúti balesetben meghal egy házaspár, a szerencsétlenséget azonban túléli hatéves fiuk, Ian, akit egy rendőr ment ki a roncsból…

1948: A felnőtt Ian Sparks (Chase Williamson) immár 28 éve harcol a gazemberek ellen, akik miatt a szülei meghaltak a balesetben. Karrierje csúcspontjára ér, mikor társul a szép és rendkívül erős Lady Heavenly-vel (Ashley Bell), majd együtt veszik fel a harcot a rosszfiúkkal. Szépen lassan összemelegednek, ám ekkor jön a sosem látott brutalitással gyilkoló, titokzatos Matanza, akit nem sikerül megállítaniuk. A végzetes éjszakán, mikor a két hős szembenéz a szörnyeteggel, Ian elveszti az eszméletét és képtelen megakadályozni, hogy Heavenly-nek baja essen… Szerencsére a város harmadik „supere”, Sledge (Jake Busey) épp időben érkezik ahhoz, hogy végezzen a gyilkossal, mielőtt az elvehetné a Lady életét.

Ian körül összeomlik a világ, miközben szerelme otthagyja. Felhagy a hősködéssel, de a múltja minden alkalommal utoléri. Aztán felbukkan a mindenre kész Archer (Clancy Brown), a rendőr, aki annak idején megmentette és felajánlja neki, hogy csatlakozzon „superekből” álló csapatához, hogy bosszút álljanak az igazi bűnösökön. Sparks elfogadja az ajánlatot, de nem tudja, mibe keveredik ezáltal: hamarosan sorozatgyilkosnak kiáltják ki, és a zsaruk üldözőbe veszik. Utolsó mentsvárként egy újság szerkesztőségébe menekül, ahol egy fiatal zsurnalisztának magnószalagra kezdi diktálni az életét, és hogy miként jutott idáig. De vajon tényleg ő a rém, akit keresnek, és ha nem, akkor ki áll az események mögött?

8cjn7qd.png

Marhanehéz megmondani, hogy a Sparks tulajdonképpen micsoda. Kicsit Watchmen, kicsit Sin City, miközben igazából egyik sem. A szuperhős-vonal nem a központi elem, elég gyorsan eltűnik a történetből, de ez adja meg a keretet; inkább lehetne egy izgalmas és fordulatos nyomozásnak tekinteni. A sztori folyamatosan újul meg, miközben a néző ráébred, hogy amiket eddig láttunk, azok miért voltak lényegesek, de a nagy kérdés, amire az összes szereplő keresi a választ, az a közismert „ki a gyilkos?”. Bár vannak figurák, akik már a legelső felbukkanásuktól kezdve gyanúsak, a remek fordulatoknak hála mégis meglepetés lesz, hogy ki áll a háttérben. Ez a Sparks legjobb tulajdonsága, a kitűnő történetvezetés. Az emberfeletti erőket minimálisan beleszőtték a cselekménybe, de ha átgondoljuk, az egész enélkül is működhetne, és egy klasszikus detektív/bosszú-történetet kapnánk. 

Amikor pedig ilyen jó eseménysor bontakozik ki, akkor nem fogok fennakadni az „olcsó” vizuális effekteken vagy a ronda maszkokon. A különbség eközött és mondjuk a Bosszúállók között az, hogy míg utóbbi elképesztően látványos, a hihetetlent is reálissá tevő, de üres mese, addig ez egy elgondolkodtató és izgalmas sztori, amit nem a külsőségekkel akarnak eladni. Sajnos viszont az összelopkodott motívumok/látványelemek könnyen felismerhetőek, és van egy csomó dolog, ami érdektelen. Például érthetetlen, hogy Ian miért nem elégszik meg az alakváltó Dawnnal, aki alapból sokkal szebb és érdekesebb, mint Heavenly? Jó-jó, szerelem meg minden, de Heavenly-ben mi akkora nagy szám, hogy minden pasi őt akarja? Sparks magánélete különben unalmas, a Matanza-eset után jó fél órán keresztül gyakorlatilag nem történik semmi érdekes, majd jön a nagy akció Archerrel. Itt bukkan fel ez a Jason Driver nevű ürge, aki 28 évvel ezelőtt ugyanígy nézett ki és ugyanezt a ruhát hordta, ami még a film végén is megvan (aki megnézi, érti, hogy ez miért nevetséges). A sokszor újból felhasznált, nagyon béna hangeffektek (pl. ugyanaz a klisé női sikoly háromszor) rontanak az összképen, viszont a zene legalább jó – a visszatérő Nat King Cole-szám azonban még tovább növeli a Watchmen-hasonlatosságot. 

sparks-04-saint-pauly-wtf.jpg

Szpojler itt 

Folyton megjelenik a Red G nevű vörös folyadék, amiről már az elején nyilvánvaló, hogy valamiképpen hatással van Ianre. Ez Rozsomák/Deadpool-szerű regenerációt ad a használójának. A vicc az, hogy van egy alkalom, amikor a hős nem adja be magának ezt a szert, de mégis feléled, ez pedig az akasztás, tehát ténylegesen van szuperereje, de valamiért mégis szüksége van a Red G-re minden alkalommal. Viszont érthetetlen, hogy ha ez a katyvasz ennyire erős és tényleg működik, akkor hogyhogy ilyen könnyű hozzájutni? Archer zsaru, oké, neki könnyebb egy fokkal, de Sparks nem az, akkor hogy kerül hozzá? Még egy dolog van, amire utólag jöttem rá: Dawn azt mondja, az apjától örökölte a képességét, aki egyike a 13-aknak, de az anyja normális ember. Ez viszont lehetetlen, mert ha visszagondolunk a nyitójelenetre, Dawn akkor már ott van az anyja hasában, a mama meg látta, mikor becsapódott a meteor, tehát vagy meg kellett volna halnia, vagy meg kellett volna kapnia az erőt. És apuka akkor még nem is volt mutáns, amikor a leányzó megfogant… Ugyanakkor az se teljesen világos, hogy mi Sledge hatalma? Az meg kissé nevetséges, ahogyan a címszereplőt kivéve már mindenki tudja, hogy mi a saját szuperereje, ő pedig csak a legvégén jön rá. 

Szpojler vége

marina-squerciati-e1378022374106.jpg

Pár szót a készítőkről: A Sparks az író-rendező-producer Christopher Folino és William Katt (szintén producer és ő játszotta Matanzát) 2008-as grafikus novelláján alapul, ami teljesen eredeti ötlet volt. [Azért sejthető, mit honnan szedtek össze.] A másik rendező az emellett semmi egyebet nem csináló Todd Burrows. A társproducer és címszereplő Chase Williamson a John Dies At The End központi alakja volt, nála találtam meg anno ezt a filmet. Clancy Brown mellett ismert arc még Clint Howard (a főszerkesztő, pl. A Grincs), Jake Busey meg a Kapcsolatban volt a fura pasi, aki merényletet követett el. Ki kell emelnem Marina Squerciatit, aki Dawn bőrébe bújt, szerintem nagyon szép és remekül alakított – erősen hasonlít Rebecca Hallra. 

Érdekességek: Folino és Katt a Mythology Wars című képregényen dolgoztak együtt, mikor megismerkedtek egymással, ezután együtt ötölték ki a Sparks-ot. A wikipedia szerint a szuperhős noir kategóriába tartozik ez a film. Ring Master Jesus-t Emerson Katt alakította, aki William Katt fia. A stáblista alatt paneleket láthatunk a képregényből. A 13-ból csak négy embert ismerünk meg, szóval még akár a folytatás lehetősége is benne van a sztoriban. Költségekről/bevételről nem találtam semmit. 

Összesítésben: Szuperhős is, meg nem is; új is, meg nem is; jó is, meg nem is. Különleges mozi a Sparks, de egyelőre még én sem tudok mit kezdeni vele, ezért pontszám nélkül marad. 

Az imdbn 6.1-et kapott. 

Hírek: 

- Clancy Brown benne lesz a nyilvánvalóan elképesztő sikerre számítható Warcraftban. (Nahát, és tévedtem! Ez a baromság megbukott és csak a kínai piac húzta ki a szarból.)

Ma este talán megnézek még valamit a listámról.

Szólj hozzá!

Címkék: akció szuperhős bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr97585596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása