Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.06.19. 15:37 Tévésámán

Amerikai botrány (American Hustle, 2013)

american-hustle-poster.jpg

Szégyen, nem szégyen, engem meg lehet venni olcsó trükkökkel. Jelen esetben adott Amy Adams, akit a Tiszta napfény óta nagyon kedvelek, és Jennifer Lawrence, aki szintén jó nő; és még meg is csókolják egymást ebben a filmben. Gondoltam, oké, vágjunk bele, de ekkor még nem sejtettem, hogy mire vállalkozom… 

1978, USA. Irving (Christian Bale) fineszes svindler egy problémás feleséggel (J.L.) és egy kisfiúval a hátországban. Kicsiben utazik, de biztosra megy, az üzlete pedig felpörög, mikor társul a gyönyörű és az átverésben tehetséges Sydney-vel (A.A.). Ám a jól menő munka/szerelmi kapcsolatba beleszól az élet Richie, az FBI-ügynök (Bradley Cooper) képében, aki bekasztlizza a nőt és leleplezi kettejüket. De mivel Richie nagy halakra pályázik, így alkut ajánl Irvingnek: ha ő és csodás partnere segítenek neki elkapni négy másik hasonló kaliberű svindlert, akkor szabadon távozhatnak. Más választás híján hőseink kénytelenek elfogadni az ajánlatot, de a küldetés a forrófejű ügynök miatt hamar váratlan fordulatot vesz, a tét pedig minden nappal egyre nagyobbá válik. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e kicselezni a korrupt politikusokat, az FBI-t és a maffiát, meg hogy kié lesz a pénz meg a Nő? 

Ennyiből akár vígjátéknak is beillene az Amerikai botrány, de ez igazából egy beépített emberekkel operáló dráma – viszont a műfaj nem zárja ki a vicces pillanatokat. Mielőtt belemerülnék, egy kérdés a magyar forgalmazókhoz: Mi az értelme annak, hogy egy olyan mozit, amiben állandóan káromkodnak és az egyik hősnő mellei szinte teljesen kilátszanak az összes ruhájából, 12-es karikával látják el; és ezzel együtt csak 23 óra után vetítik? Akkor legyen már 16-os, bár ez csak az én megjegyzésem, mert a végeredményen a besorolás - ezúttal legalábbis - nem változtat. A sztori valós eseményeken alapul, de mindössze nagy vonalakban követi a valós eseményeket, így erről annyit, hogy aki jól tud angolul, az keressen rá a wikipedián az „Abscam” szóra. Most pedig, Hofi után szabadon „jön az én hülye agyam”: 

american_hustle_film_still_a_l.jpg

SZPOJLEREK 

Szerintem tök fura, hogy két szereplőnek teljesen normális, európai neve van, de olyan furán ejtik ki, hogy lehetetlen rájönni: Az egyik a polgármester, akit Carmine-nek hívnak (ezt az olaszok, ha jól tudom, úgy ejtik, hogy Kármine), őt úgy nevezik, hogy Kármájn; a másik meg Sydney álneve az Edith, amit Idinek ejtenek. Jó, oké, ezeket tényleg így kell mondani amerikai akcentussal, csak szokatlan. Viszont az már feltűnőbb, hogy a hiteles dologgal hogy nem buknak le? Úgy értem, hogy azt mondják, elvesznek 5000 dollárt a delikvensektől, de nem adnak nekik semmit – vagy csak nem figyeltem? Az se esett le, hogy Irving szívbetegségének mi a jelentősége, merthogy sose kap szívrohamot, nem kerül kórházba az állapota miatt, stb., szóval minek kellett? 

SZPOJLEREK VÉGE 

Alapvetően ritkán nézek ilyen filmeket, mivel ebben a műfajban semmi olyasmi nincs, ami a valóságban ne történhetne meg, ráadásul egy amolyan „kémkedős” dolog áll a középpontban, és ez általában hidegen hagy. Viszont van egy csomó jó dolog: Bale, Adams és Jeremy Renner karakterei szimpatikusak, a zene remek (az a Delilah-jelenet óriási:D), de akad három valami, ami miatt mégsem lehet felhőtlenül élvezni az egész sztorit. Az első Bradley Cooper, aki társproducer is volt – a fickó egyszerűen seggfej, annyira tenyérbemászó… Azért van egy hatalmas jelenete, amikor felmegy Sydney-hez a szobájába és a nő ott elmondja neki az igazat, na, akkor megmutatja, hogy igazából jó színész, csak irritáló figurákat kap. A második maga az átverés, ami egyszerűen kellemetlen - a nézése közben pont úgy éreztem magam, mint Irving… A harmadik a rendkívül hosszú játékidő, hiszen több mint 2 és fél órás… 

„Nem szabad igazat mondani egy nőnek.” 

Jennifer Lawrence valahogy ide nem illőnek érződik. Számomra hiteltelen, hogy egy ilyen szép, fiatal nő összeálljon a dagadt, simlis főhőssel, aki még csak nem is milliomos. Az, hogy jó csaj, jelen esetben mellékes, mert Amy Adams ugyanúgy jó csaj és nagyszerű színésznő, mellette Jennifer eléggé elsikkad. Az már csak tovább ront az összképen, hogy a leszbikus csók teljesen felesleges kampányfogás, semmi jelentősége, semmi értelme, szóval Lawrence csalódást okozott. A már említett Jeremy Renner viszont marhajól alakít és tetszett a stand upos Louis C.K. komoly játéka is. A mellékszereplők közt ott van Said Taghmaoui (Balhé, G.I. Joe: A Kobra árnyéka) és nehezen felismerhetően, a stáblistában fel sem tüntetve a nagy Robert De Niro. Az író-rendező David O. Russell (Napos oldal, Sivatagi cápák) volt, írótársa pedig Eric Warren Singer (A bűn árfolyama), aki emellett pénzével támogatta a produkciót. A zenét Danny Elfman szerezte. 

 „tokától bokáig” 

article-2563945-1a98546e00000578-977_634x840.jpg

Érdekességek: Ahogy írtam, az Abscam tényleg lezajlott, azonban a készítők számos ponton változtattak a szereplőkön/eseményeken, de legalább a lényeg megmaradt belőle, ez a korrupt politikusok lebuktatása. A ’80-as évek elején már tervbe vették a történet megfilmesítését, a Moon Over Miami című mozival, amit a francia Louis Malle rendezett volna, a svindlert John Belushi, az FBI-ost Dan Aykroyd keltette volna életre, ám előbbi 1982-es halála miatt ez a mű sosem készült el. David O. Russell jelentős mértékben átírta Eric Warren Singer forgatókönyvét, elsősorban a karaktereket változtatta meg. Az eredeti címben található hustle szót sok nyelvben lehetetlen lefordítani, így lett belőle botrány, álom, blöff vagy éppen átverés néhány országban, természetesen a stúdió jóváhagyásával. A forgatás szünetelt, miután a helyszínt adó Bostonban elkövették a maratoni futók elleni bombamerényletet 2013 áprilisában. A főszereplők meglátogatták a kórházban fekvő túlélőket. A néző nem gondolná, de több mint 200 számítógépes trükk van az Amerikai botrányban, ezek arra szolgálnak, hogy az 1978-ban még nem létező épületeket/autókat eltüntessék. 

A dialógusok jelentős része improvizáció volt. Christian Bale megközelítőleg 18 kilót szedett fel a szerepéhez. A hosszú, átfésült haj tényleg az övé, a fejét leborotváltatta, és direkt görnyedten járt, ettől és a súlyfeleslegtől viszont gerincsérve lett. Buddha-szerű pocakja miatt kollégái és a stáb egyes tagjai szerencsehozó rituáléként megdörzsölték a hasát egy-egy jelenet előtt:) Christian átalakulása olyan jól sikerült, hogy Robert De Niro nem ismerte fel, még akkor sem, amikor név szerint bemutatták neki. A hájréteg miatt azonban Bale kis híján elvesztette Mózes szerepét az Exodus-ban. Bradley Cooper találta ki, hogy Richie göndöríti a haját és az ő ötlete volt a csavarók berakása is, ami különben elég vicces. Amy Adams ötlötte ki a leszbikus csókot. Jennifer Lawrence imádja a Doritos nevű chipset, ám sokszor összekente kedvenc rágcsájával a ruháit, így ilyen esetekre a jelmeztervezők kénytelenek voltak extra kosztümöket gyártani számára.

Visszatérő momentum, hogy Stoddard, Richie főnöke, megpróbál elmesélni egy gyerekkori lékhorgász-történetet a beosztottjának, aki azonban rendkívül bunkó módon állandóan félbeszakítja őt, a sztori végét nem is halljuk. Az egész improvizáció volt, és a főnököt életre keltő Louis C.K. azt nyilatkozta, hogy felvették a mese befejezését, de az végül a vágószoba padlóján végezte. A kisbaba, akit Jeremy Renner megpuszil, az a saját kislánya, Ava Berlin Renner, az őt tartó asszony pedig az anyukája, Jeremy barátnője, Sonni Pacheco. Rennert külön méltatták a figurájának inspirációul szolgáló valódi személy, Angelo Errichetti egykori barátai és munkatársai, mondván szinte tökéletesen lemásolta az igazi korrupt polgármester viselkedését és szokásait, főleg a drámai jelenetekben. A főszereplők mindegyike részt vett valamilyen szuperhős-mozi készítésében: Adams Lois Lane-t, Lawrence Mystique-et, Bale Batmant, Renner Sólyomszemet, Cooper pedig Mordályt alakította. Az American Hustle kb. 40 millió dollárból készült, bevétele meghaladta a 251 milliót; ráadásul még a kritikusok tetszését is elnyerte. 36 különböző díjat kapott, köztük Golden Globe-ot, BAFTÁt és Satellite Awardot. 

6c7494419-130520-hustle3_blocks_desktop_medium.jpg

Azt mondom, hogy érdemes megnézni, ugyanis a ’70-es évek végének hangulatát iszonyat jól éleszti fel, csupa híres és tehetséges színészt vonultat fel, plusz igencsak valóságosnak hat – viszont korántsem hibátlan. Azt hiszem, ami nekem hibának számít, az talán másoknak fel se tűnik, de egy pontot azért mégis levonok tőle.

Pontozás: 

imdb: 7.3 

Szerintem: 4/5 

Hírek:

- Christian Bale a Jungle Book: Origins-ben, ami A dzsungel könyvének előzménye, Bagirát szólaltatja meg. Újabb tök fölösleges film. 

- Jeremy Renner ismét íjat ragad az Amerika Kapitány 3. részében; valamint jön egy új Bourne-mozi és ha jól számolom, akkor az 5. Mission: Impossible, amikben szintén felbukkan. 

- Jennifer Lawrence-szel szintén folytatásokban találkozhatunk legközelebb, az egyik a végre a fináléjához érő Az éhezők viadala; a másik az X-Men: Apokalipszis, az egyetlen szuperhősfilm, amit várok. De ezek mellett főszerepet kapott egy érdekes sci-fi/drámában, a Passengers-ben: „Egy űrhajón, ami több ezer embert szállít egy messzi kolóniára, meghibásodik a hibernáló-rendszer és az egyik utas 90 évvel korábban ébred fel, mint kellene. A férfi, félve a magányos öregedéstől és haláltól úgy dönt, hogy felébreszt egy másik utast…” Ebben látok potenciált. (Az Apokalipszist láttam, írtam róla, nem rossz; a Passengers viszont megbukott.)

- Amy Adams még legalább kétszer bújik Lois Lane bőrébe, először a Batman v Superman: Dawn of Justice-ben, utána a The Justice League Part One-ban. 

- Danny Elfman szerzi az immár Tim Burton nélkül megvalósuló Alice Csodaországban 2 zenéjét, valamint egy jónak tűnő horror, a Before I Wake muzsikájáért is ő felel. A sztori szerint „egy fiatal pár örökbe fogad egy gyermeket, akinek álmai és rémálmai valósággá válnak, miközben alszik.” Fordított Rémálom az Elm utcában

Holnap Múzeumok Éjszakája, úgyhogy tessék kicsit kulturálódni! Ezen a héten még egy újabb DC-rajzfilm jön vasárnap, de asszem azt csak jövő hét hétfőre fogom tudni megírni.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr677557510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása