Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.06.01. 17:24 Tévésámán

Vadnyugati Casanova (Si puo fare… amigo, 1972)

51qa6h4itbl.jpg

Bud Spencer filmjei két szempontból is jók: egyrészt szórakoztatóak, másrészt nincs hozzájuk 50 oldalnyi érdekesség a világhálón, így gyorsan lehet róluk cikkeket készíteni. Jelen írásom alanyát már kinéztem egy ideje magamnak, de csak most értem rá megnézni. Ez volt az első alkalom, hogy láttam, ami tök fura, mert a legtöbb Spencer-mozit már legalább egyszer biztosan megtekintettem, csak néha nem emlékszem rájuk. Na, de vágjunk inkább bele, lássuk, hogy lett Budból Vadnyugati Casanova

Coburn (B.S.) lótolvajlással keresné a kenyerét, ha nem fognák el. Ám szerencséjére egy arra járó öregúr és az unokaöccse kimentik a pácból, de mit sem tudnak arról, hogy valójában emberünk még korántsincs kint a vízből, hiszen a nyomában van a kissé eszelős Sonny (Jack Palance), aki azonban nem megölni, csak elkapni akarja. És hogy miért? Mert szerinte Coburn hírbe hozta a húgát, akit ezért büntetésből el kell vennie feleségül. Amikor az öregúr meghal, a lótolvaj az egyetlen, akire rábízhatja a kisfiút, Chipet (Renato Cestié), és meghagyja nekik, hogy menjenek a Westland nevű kisvárosba, ahol egy tanya és a meggazdagodás várja őket. Westland viszont igen különös hely: a pap, a bíró és a sheriff ugyanaz az ember (Francisco Rabal), a tanya igen lepukkant, a kút iszapos, és még egy földet evő, látszólag elmeroggyant pasas is rontja az összképet. De hogy lehet itt megtollasodni, pláne úgy, ha az ember nyomában van egy feldühödött báty meg a hugica, egy csapat bankrabló és még a lovát se hagyhatja magára az utcán?

si-puo-fare-amigo-557131l.jpg

Ezzel a filmmel egyetlen gond van, mégpedig hogy rendkívül hasonlít az Aranyeső Yuccábanra, de az sokkal jobb nála.  

Szpojlerek itt  

Mindkettőben ugyanúgy egy városszéli, nagy tanyán húzza meg magát a főhős. Közös pont a gazember sheriff, a kútban rejlő kincs és a társ, aki Spencer karakterét kíséri. Mindkettőben van egy fényes pisztolyú ürge, aki Budot üldözi egy múltbéli sérelem miatt, a végén meg mindkettőben ugyanúgy egy óriási vigasságot/verekedést láthatunk. 

Szpojlerek vége

De azért a Si puo fare… amigo önmagában egész jó, bár van benne néhány elég unalmas rész. A sztori rendkívüli, hiszen nem egy vérszomjas bérgyilkos üldözi a hőst, és a kincsvadászat csak mellékszál, ezen kívül a gyerek meg a „rosszfiú” (itt Sonny-ra gondolok) is eltérnek a megszokottól. Jack Palance remek ebben a szerepben, a kiskölyök aranyos és az szintén pozitívum, hogy nem csak úgy van és meg kell védeni, hanem agyafúrt, talpraesett kis fickó, aki többször kihúzza a nagydarab szakállast a pácból éles elméje révén – magyarul: szükség van rá. A történetben rögtön két fordulat akad: az a pillanat, amikor kiderül, miért követi Sonny Coburnt, és az, mikor a gazdagság forrása felszínre kerül (szó szerint). Ezek közül az egyiket lelőttem, de a második viszont nem az, aminek mindenki gondolja. Külön érdemes megemlíteni a szemüveg motívumot: Budról köztudott, hogy erős rövidlátó, itt viszont azt mondja, csak azért veszi fel a szemüveget, mert jobban tud vele gondolkodni. És mikor teszi fel az okulárét? Hát akkor, amikor bunyózni kell. (Ha amerikai film lenne, biztos ellőtték volna a „meg akarsz ütni egy szemüveges embert?”-poént, de az olaszok ettől szerencsére eltekintettek.)

renato-cestie-and-bud-spencer.jpg

„A nagybátyám sosem tévedett!”  

Érdekességek: A rendező Maurizio Lucidi volt, az írók Rafael Azcona és Ernesto Gastaldi, utóbbi készítette a szintén elég szokatlan Egy zseni, két haver, egy balek című Terence Hill-film forgatókönyvét. Láthatunk három ismerős arcot az …és megint dühbe jövünk!-ből a  rosszfiúk között: James-t Luciano Catenacci, vagyis Paragulis játssza; az egyik sheriff-helyettes Salvatore Borghese, vagyis Nynfus; valamint felbukkan az elmaradhatatlan Riccardo Pizzuti, a „fogas” is. A Vadnyugati Casanovának három különböző angol címe van: It can be done… amigo (Meg lehet csinálni… amigo, ez az eredeti cím lefordítva), Saddle Tramps (Csavargók a nyeregben), valamint Buldozer Goes West Again Amigo (Bulldózer ismét nyugatra megy, amigo). A magyar fordítók pedig fura módon a Hiram Coburnnek nevezett főhőst átkeresztelték Coburn Thompsonná, ezzel a vezetéknevéből keresztnevet csináltak.

Ha jobban belegondolunk, akkor Spencer figurája temetetlenül, úgy, ahogy van, otthagyja a halott öregurat a sivatagban… A ház, amit Chip örököl ugyanaz, mint a Volt egyszer egy Vadnyugatban látható McBain-farm. A svéd Bert Fridlund doktori disszertációját a spegettiwestern műfajáról írta, és ő jegyzi meg, hogy párhuzam vonható a Vadnyugati Casanova és Az ördög jobb és bal keze 1-2 között: Coburn és Bambino eléggé hasonlítanak személyiségükben, Trinity azonban kettéosztódik Sonny-ra és Chipre. Valamint a vallásos figura szerepe pont az ellenkezője annak, mint amit Az ördög…-ben láthattunk. A Si puo fare… amigo készítési költségéről nem találtam adatot, viszont Spanyolországban kis híján 65 és félmillió pesetát hozott vissza, szóval a maga korában biztosan sikeres volt. 

Önmagában egészen jó, bár a poénjainak egy része mára már kevésbé vicces; ám az én szememben az Aranyeső Yuccában puszta léte árnyékot vet rá. Emiatt és a néhol unalmas történések miatt levonok egy pontot, de még így is azt mondom, hogy Bud Spencer-rajongóként érdemes megnézni! 

Pontozás: 

imdb: 5.8 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Bud Spencernek lesz egy új filmje, ez pedig a Keoma Unchained című western, amiben Franco Neroval játszik együtt. (2017-ig még nem készült el, új címe Keoma Rises és hát szegény Bud már képtelen szerepelni benne...)

Pont ma láttam egy Budos pólót, amin az …és megint dühbe jövünk!-ből volt látható, mikor fagyiárus, a kezében egy tölcsérnyi nyalánksággal, alá meg oda volt írva, hogy „A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt”:D Erre a hétre még egy írást ígérhetek, meglátjuk, hogy lesz-e ebből valami.

1 komment

Címkék: spencer


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr317509762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanRob 2015.06.02. 20:42:12

Na, ilyen póló nekem is kelleneE esetleg egy olyan, hogy "Én meg sirályul tudok."
süti beállítások módosítása