Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.05.02. 12:06 Tévésámán

Argo 2 (2013-2015)

argo-2-plakat.jpg

A filmnek alapvetően az a feladata, hogy szórakoztasson. Teheti ezt úgy, hogy elröpít egy másik országba/földrészre/bolygóra, elénk tár egy izgalmas sztorit, vagy lehetőséget ad, hogy másfél órára elfelejtsük a problémáinkat és nevessünk egy jót. Szerintem az utóbbi 15 évben magyar filmnek ezt nem nagyon sikerült elérnie, kivételt képez ez alól a Kontroll és az Argo. A kettőben közös, hogy külföldi hatásúak, hiszen az elsőt Antal Nimród, egy főként az USA-ban tevékenykedő filmes készítette; a második pedig egy honosított Blöff volt. De akkor haladjunk is tovább ezen a szálon!

Az Argot azért tartom az egyik legjobb hazai filmnek, mert Árpa Attila és társasága meg tudta csinálni, hogy az eredeti receptet magyar hozzávalókkal újraalkotva ne egy béna másolatot, hanem valami igazán egyedit, egy megismételhetetlenül szórakoztató mozit üssön össze! Ezért amikor felröppent a hír, hogy lesz Argo 2, a lelkesedésem szintje rögtön az egekbe szökött, hiszen az első epizód nagyon nagy kedvencem! De aztán teltek-múltak az évek, nem történt semmi, végül az Úr 2015. esztendejében az immár két (vagy inkább tíz?) éve készülő mozi végre napvilágot láthatott. Április utolsó napján el is ugrottunk gyorsan Mozsárágyúval az esti premiervetítésre, hogy első kézből tapasztalhassuk meg, vajon Árpának sikerül-e dupláznia, mint remek filmrendező. A véleményemről a sztori ismertetése után, elöljáróban még annyit, hogy sajnos a megismételhetetlen szót nem véletlenül használtam az előzményre… 

259762_1427989598_8193.jpg

Tíz évvel az Argo eseményei után járunk, amikor egy japán milliárdos elhatározza, hogy megszerzi cége számára a világ legelső adathordozóját, vagyis az első floppylemezt. Ez a küldetés viszont igazi profit kíván, ezért a rettegett Fekete Lótuszt (Kulka János) bízza meg, hogy térjen vissza egykori hazájába, mert a kincs ezúttal is Magyarországon van… Eközben Balog Tibi (Kovács Lajos) kiszabadul a börtönből, a kapuban pedig már várja őt régi beosztottja és barátja, Bodri (Scherer Péter), majd egy váratlan autós üldözés után csatlakozik hozzájuk a fejlövést csodás módon túlélő és éppen a kómából felébredt Tyson (Kiss József), valamint az elmaradhatatlan szótlan gyilkológép, Psycho (Bicskey Lukács) is. Hamarosan befut az első új megbízás, mégpedig pont a Fekete Lótusztól, hogy keressék meg az említett floppyt. Ám a helyzet korántsem könnyű, hiszen hiába a megbízó által biztosított rengeteg hi-tech felszerelés, ha hőseinknek fingjuk sincs a számítógép kezeléséről; ráadásul felbukkan egy újabb Hangyás Dzsoni (Nagypál Gábor), aki fel akarja koncolni őket. A sors viszont útjukba sodorja Fricit, a számtechtanárt (Bán János), aki némi pénzért hajlandó beszállni a küldetésbe. A tét 20 millió amerikai dollár, de vajon mi van azon a lemezen, ami ennyire kell a japánoknak? 

Nehéz helyzetben vagyok most. Egyfelől ez egy szórakoztató, vérgőzös ökörködés, amit egy pillanatig se kell komolyan venni; másfelől viszont a kedvenc filmjeim egyikének a következő része, ezért az elvárásaim baromi magasak voltak vele szemben. A csütörtök esti telt házas vetítésen a közönség remekül szórakozott, és az Argo 2 tényleg nem rossz, de lehetetlenség elkerülni az összehasonlítást az elődjével, és akkor már korántsem annyira király… Innentől jönnek a szpojlerek, tehát csak akkor olvass tovább, ha már láttad!

argo2_1.jpg

Az alkotók tisztában voltak azzal, hogy – tetszik, vagy nem tetszik – az Argo kultfilmmé nőtte ki magát, ennél fogva tisztelettel bántak az alapanyaggal, de amellett, hogy a korábbi epizód rajongóinak számtalan utalást, poént és kikacsintást adtak, megalkottak egy korrekt akció-vígjátékot, amit az is tud élvezni, aki nem látta az elsőt. Lehet, hogy nagy hibát követtem el azzal, hogy közvetlenül az új felvonás előtt megnéztem a korábbit, ezáltal észrevettem minden kis visszapillantást az Argora, de emiatt az élmény miatt túl sokat vártam el a 2-től. Árpa és a brigád szívüket-lelküket beletették ebbe, így képtelen vagyok nem imádni, de a nyilvánvaló problémái mellett se tudok elmenni – viszont, hogy ne legyen ilyen negatív a felütés, kezdjük inkább a jó dolgokkal! 

A poénok egy része kitűnő, de a többségük kitalálható, ezeken a tömeg és Mozsárágyú jól szórakozott, én már nem annyira - ettől még a film vicces. Kulka remekel és a végső harca Psychoval nagyszerű; a kerettörténetet adó Tejesember (Oszter Sándor) külön király; Frici, az egyetlen új pozitív karakter tényleg igazi ember ebben a bolondokházában; és nincsenek igazán idegesítő figurák, mint anno a Tézeusz-szálban, bár az ázsiai csajba meg a cigányokba azért bele lehetne kötni. Ismét vannak csupán természetfeletti magyarázattal érhető események, de ezek szinte mind Psychot veszik körül és a korábbi rész ismeretében nem zavaróak (azért olyan is van, hogy egy alkalommal az egyik pali vagy 20 métert zuhan, majd a padlón köt ki, de aztán nyugisan tovább megy).

A magyarság érdemeinek hirdetése és az azokon való poénkodás nekem tetszett. Itt most lehet hazaárulózni, ujjal mutogatni egyesek felé, de szerintem jelen esetben nem gyalázkodás történik, ráadásul a későbbiekben az értékek pusztításából új értékek születnek, csak figyelni kell. A mozi második felében szóba kerül a svájci frank hitel, utalás történik a magyar labdarúgás színvonalára, tehát ha nagyon kicsit is, de Árpa reagál a közélet fontos kérdéseire. (A benzinre való visszatéréssel és az egész Orfeusz körüli felhajtással a korábbi alkotásában szintén megtette ezt.) Úgy vélem, hogy az első rész a fogyasztói társadalomnak szólt be (Viva, McDonald’s), a második a bankoknak és a nagytőkéseknek. Valamint látható, hogy a „hősök” megöregedtek, kicsit lelassultak, de tetszett, hogy erre bizonyos mértékig a sztori rájátszik, így az Argo 2 picit az öregedés „paródiája” is lesz.

argo22.jpg

Most már rátérhetek a negatívumokra. Ezek önmagukban legtöbbször érdektelenek, de ha összehasonlítjuk a nagy előddel, úgy sokkal szembetűnőbbek. A nyitó akciójelenet, ami nem tartozik a filmhez, túl hosszú, a Sin City-ből lopott effektekkel operál és ellentétben a korábbi ókori csatával, olyan sokáig tart, hogy kizökkenti a nézőt. A japánok valahogy nem illenek ide – oké, a korábbi részben ugyanígy külföldiek voltak a rosszak, de mindenki magyarul beszélt és magyar színészek játszották őket, most viszont idegenek, akik idegenül is beszélnek. A japán szál végülis független a másik kettőtől, emiatt túl soknak érződik az idő, amit ráfordítunk. Az Argoban legalább folyamatos telefonos kommunikáció volt a rosszfiúk és a „jók” között, de itt ez se nagyon van. Talán Árpa így akart nyitni az ázsiai filmes piac felé? A cigány-vonal erőltetett és Hangyás Johnny nem volt cigány az első részben. A magyarázat, hogy most miért lett az, eléggé körmönfont (vagyis nincs). Ez az egész szál tulajdonképpen egy jó hosszú rasszista poén, ami nem nagyon kell, de nélküle kevesebb, mint 1 óra lenne a játékidő. Összesítésben a romák csak 4 jelenetben szerepelnek. 

A három szál (Tibiék, cigók, japók) igazából nem találkozik, ugyanis a lagzinál hiába vannak ott a japánok, köztük és a cigányok közt nincs interakció, egymás létezéséről se tudnak. (Az első részben a Tézeusz-szál független a másik kettőtől, de legalább a kincs megtalálásánál a három szál találkozik és interakcióba lépnek.) Úgy éreztem, hogy itt a káromkodás kicsit túl öncélú, erőltetettnek tűnik, de ami a legjobban fájt, az a road movie-jelleg eltűnése. Az Argoban számos várost és helyszínt láthattunk, körbeutazhattuk Magyarországot három különböző csapattal (bár Tézeuszék kirándulása nem valami látványos); itt azonban szinte végig Budapesten vagyunk, meg van néhány kitekintés Tokióba és végül megjelenik egy új helyszín a végén, de ezt a poént nem lövöm le. Utoljára pedig meg kell jegyeznem, hogy a hivatalos poszter nagyon béna, ezt simán fel lehetett volna dobni valahogy.

20130917-11-tum_lg.jpg

SZPOJLEREK VÉGE, jöhetnek az érdekességek: Árpa Attila a rendezés mellett producerként és íróként is részt vállalt a munkából. Láthatjuk is egy rövid ideig a filmben, a roma lagzin ő a gitáros. A forgatókönyvet az előző részért felelős Trunkó Bence és Huszár Péter írták. A számítógépes tanfolyamon az öreg néni Ganxsta Zolee anyukája, Kassai Ilona; a nyitó akció-szekvenciában a kémet meg Téglás Zoltán, az Ignite énekese játssza. Az első részt az RTL Klub, ezt a tv2 szponzorálta. Az éttermes részletben Kovács Lajoson jegygyűrű van, pedig Tibi elvileg nem házas. A szerverszobába való behatolást egyértelműen a Mission: Impossible ihlette. A stáblistában van két jelenet, az egyikben felbukkan két színész, akiknek a nevét előbb írják ki, mint hogy megjelennének (hogy kik ők, azt nem árulom el). Legjobb emlékezetem szerint SP, a vivás izé, szerepelt volna, mint a börtön köcsöge; valamint úgy emlékszem, hogy Hollósi Frigyesnek is szántak egy szerepet, de végülis egyikük sincs benne a kész moziban. Psycho elvileg gyerekkorában túl sok rajzfilmet nézett és ettől őrült meg (lásd a videót a cikk végén). Bicskey Lukács megtanulta színésztársai szövegét, neki nem volt egyetlen mondata sem, de így jobban tudta, hogy mikor hogyan reagáljon. A jellegzetes arcú, világítóan kék szemű színész ez év április 8-án hunyt el, 53 évesen, rákban. A díszbemutatót emiatt el akarták halasztani, de Bicskey családja és kollégái meggyőzték a rendezőt, hogy ő azt akarta volna, tartsák meg a premiert, ami így végül lezajlott.

argo2forgatas.jpg

Idézetek következnek a Cinemania 2015/4. áprilisi számából: "A Magyar Államtól kapott támogatással együtt mindösszesen 434 millió ment el az Argo 2-re, de tekintettel arra, hogy a magánszféra is beszállt, és különféle szponzorációs szolgáltatásokkal álltak a készítők rendelkezésére, igazából jóval többe került." Az első rész során történt balesetekről: "(Tizenegy évvel ezelőtt az egyik kaszkadőr szorult sürgős kórházi ellátásra félig levágott karja miatt, egy másik pedig háromszor szenvedett komolyabb fejsérülést.)" 

Végül egy informatív komment a port.hu fórumáról, Bigpapától: „A bemutatóban látszik, hogy Tyson lerúg egy gyereket. Nos, ő a Józsi (Tyson) fia :D és nagyon sokat próbálták a jelenetet. (…) Amit érdemes tudni a háttérről, hogy a Kovács Lajos 70 évesen vállalta be ezeket a jeleneteket :D és le a kalappal előtte. Nem kaszkadőr lógott a kötélen, hanem ő egy órán keresztül! A Kiss Józsi (Tyson) Lukács (Psycho) Lajos (Tibi) Peti (Bodri) Kulka (Lótusz) Young-Shin Kim (Yumiko), stb. végtelenül szerény, kedves emberek, akik az összes statisztával úgy beszéltek,mint egyenlő partnerrel, megmaradtak embernek. Lukács olyan nyugodt és kedves volt az éjjeli forgatáson, pedig egész nap színházban dolgozott, aztán jött éjfélre Rétságra, ami forgatás reggel 6-ig tartott.” 

Összefoglalás: Mivel imádom az Argot, ezért lehetetlen, hogy lepontozzam az Argo 2-t. Vannak nyilvánvaló hibái, de úgy érzem, ezek legtöbbje csak engem zavar. Aki egy jót akar röhögni, vagy szeretné viszontlátni Balog Tibit és csapatát, az mindenképp üljön be rá! 

Pontozás: 

port.hu: 7.4/10 (2 év alatt 0.4-et csökkent.)

imdb: 7/10 (2 év alatt 0.9-et esett vissza.)

Szerintem: 4/5 

Szerkesztés 2016. május 1: Ma volt a tv-premier. Így, másodszori megtekintésre sokkal jobban tetszett! Észrevettem egy érdekes hibát: A börtönnél Bodri autójának utánfutója van, és a keretet adó úriember ebbe az utánfutóba esik bele. Azonban később az autó megváltozik, és immár nincs utánfutója, ellenben a rakodótérben a pasas mégis ott van. Továbbá feltűnt, hogy Ganxsta Zolee-nak nem csak az anyukája van benne a filmben, hanem a zenéje is, két számát hallhatjuk a játékidő első felében. Ezen felül elhangzik pár szállóige az előző részből. Szóval összességében az idő mindenképpen megszépítette az élményt, de a hibák megmaradtak, ezért a pontszámon nem változtatok. Ja és a Psycho vs. Yumiko harc ezúttal jobban tetszett a Fekete Lótuszosnál.

Végül jöjjön egy Bicskey Lukáccsal készült interjú:

6 komment

Címkék: magyar akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr127421570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2015.05.02. 17:43:49

Én meg pont azt vettem észre, hogy engem az 1-ben idegesített helyenként a túl sok káromkodás, itt meg szerintem nagyon jól jött mindegyik :) És igaz, amiket említ a Kollega Úr, hogy sok minden elveszett úgymond az első hangulatából, de folytatásnak jó lett. És én külön örültem, hogy minden szereplő, akitől rosszul voltam, az nem jelent meg a 2-ben. Kulka játékára meg azt kell mondjam, le a kalappal, fantasztikus a Fekete Lófasz :D.
Amikor visszatér Tibi és Bodri mutatja neki, hogy megvan a ruhája, meg a "kecó", az egy annyira jól eltalált jelenet; ahogy nézi a Tinit, mint valami istent, a Scherer is egy zseni!

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2015.05.02. 17:45:06

Na persze én nem a Bródy Janira gondoltam az utolsó mondatban, hanem azt akartam írni, hogy TIBI. :)

Jegkoko 2015.05.02. 22:08:17

Hát számomra az első rész is nagyon messze van a kult filmtől.Emlékszem mennyi ideig húzták a második részt, vagy évekig ment a duma hogy most aztán már tényleg el fog készülni.

Vé.Té. 2015.05.03. 15:34:09

Kulka miatt nem nézem meg.

szbzs.2 2015.05.03. 18:34:05

"... valamint úgy emlékszem, hogy Hollósi Frigyesnek is szántak egy szerepet, de végülis egyikük sincs benne a kész moziban."

Hollósi Frigyes elhunyt 2012. decemberében, a forgatás pedig 2013 nyarának végén, ill. ősszel volt...

Psycho nevét "illene" jól írni, mert az első részben láthattad a filmben is: youtu.be/qEqNIsduVug?t=42s

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2015.05.03. 19:43:49

@szbzs.2: "Hollósi Frigyes elhunyt 2012. decemberében, a forgatás pedig 2013 nyarának végén, ill. ősszel volt..." - Kb. 3 percig ültem és néztem azt a mondatot, gondoltam, odaírom, hogy tudom, hogy meghalt, mielőtt a forgatás elkezdődött, de végül úgy döntöttem, meghagyom, ahogy van. Mégis valaki kiszúrta:D

Mivel 2004 és 2012 között még élt, ezért simán szánhattak neki egy szerepet, és én tényleg úgy emlékszem, hogy beszéltek erről.

A másik dologban meg igazad van, de ahány weboldalra felmentem, mindenütt másképp írják le. De akkor ezt javítom.
süti beállítások módosítása