Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.03.16. 11:05 Tévésámán

Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)

98878_large.jpg

A múltkor nagyon belelovalltam magam a Péntek 13-ba, de most egy hónappal később megismétlődött, és úgy voltam vele, hogy a Friday-szériából az összes epizódot láttam már legalább kétszer, úgyhogy inkább megnéztem a dvdt, amit a hónap elején vettem. Ez a remek korong mindössze 100 Ft volt, és kétoldalas, két filmmel, a Halloween 4 és 5 van rajta. Se menüje, se extrái nincsenek, de amit akartam, azt megkaptam tőle, és ennél gyakorlatilag keresve se lehetne jobb nem-Péntek 13-horrort találni péntek tizenharmadikára, hiszen Michael Myers 1978-as színre lépése nélkül Jason Voorhees sosem születhetett volna meg. 

Különben elég érdekes a viszonyom Michaellel. Jasont egyből megkedveltem a Jason X-ben, Freddy Kruegert lehetetlenség nem imádni, Bőrpofa meg egyszerűen annyira brutálisan beteges, de Myers bácsiban szinte semmi érdekes nincsen. Ahogy azt egy korábbi cikkemben írtam, John Carpenter műfaj-teremtő A rémület éjszakája című alkotása felett igencsak eljárt az idő, és míg mondjuk az első Rémálom az Elm utcában még ma is izgalmas és mérsékelten félelmetes, addig az már korántsem. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy bár láttam a Halloween II-t, semmire nem emlékszem belőle, a következő Boszorkányos időszak pedig rohadtul tetszett, de ugye semmi köze a konyhakéses, fehér álarcos őrülthöz. Ezért aztán picit kétkedve tettem be a korongot, és az ismeretlen rendező nevét meglátva se lettem bizakodóbb, ám aztán felbukkant Danielle Harris és onnantól tudtam, hogy mégiscsak jó lesz! Na de mi is van benne? 

tumblr_m1z72xrlct1qdrixbo1_400.jpg

A második rész elvileg egy szörnyű tűzesettel ér véget, ám anno sikerült elérni, hogy a haddonfieldi mészáros ne tudja megölni egyetlen élő rokonát, a húgát, Laurie-t. Hosszú évekkel később Michael Myers (George P. Wilbur) kómában fekszik egy börtönkórház elmeosztályának zárt részén, ám valaki valahol eldönti, hogy át kell vitetni egy másik intézménybe. Miközben úton van új otthona felé, Michael megtudja, hogy még mindig létezik egy életben lévő rokona, mégpedig Laurie lánya, Jamie (Harris); így újfent megindul, emberfeletti erejét latba vetve véres rendet vág az átlagpolgárok között, hogy elérje a kislányt. Pont Halloween éjszakájára jut el Haddonfieldbe, nyomában ott jár a szörnyen megégett dr. Loomis (Donald Pleasence), aki már tudja, mire képes az elszabadult elmebeteg. Ám hiába minden, a Gonosz látszólag megállíthatatlanul tör célpontja felé. Vajon sikerül megmenteni az ártatlan gyermeket és a többi szerencsétlent Michael haragjától? 

„Úgy beszél róla, mintha ember lenne. Az a része évekkel ezelőtt meghalt.” 

Nem akarok sokat kertelni, ahogy az alcím mutatja, a lényeg az, hogy az ikonikus fehér maszkos mészáros visszatér, és noha az első két epizód korántsem tartozik a kedvenceim közé, ráadásul egy negyedik felvonásról beszélünk, a Halloween-széria itt teljesedik ki leginkább – számomra legalábbis mindenképpen. Minden adott, ami egy igazán jó slasherhez kell: itt a remek szörny, természetfeletti testi erővel; a megszállott „lovag”, aki próbálja megállítani (Loomis) és a „királylány”, akit meg kell menteni (Jamie). Ehhez hozzájön a ’80-as évek utánozhatatlan hangulata, az elmaradhatatlan szexjelenet, a durva gyilkosságok sora meg a korhoz képest igen látványos pirotechnikai trükkök felvonultatása. A sztori nagyon izgalmas, szorítottam az imádnivaló Jamie-ért és az őt védelmező Rachelért (Ellie Cornell), drukkoltam Loomis-nak meg a többi felnőttnek, hogy megállítsák a rémet, közben megértettem Michael nagyságát is. Ő a megtestesült halál, az emberben lakozó ördög, nincs oka, hogy miért van, nem lehet eltörölni a Föld színéről és pontosan azt teszi, ami a feladata, amit ebben a műfajban kell. Öl, öl és öl. [Most jöttem csak rá igazán, hogy miért utálják az eredeti széria rajongói Rob Zombie újráit, mert ott megmagyaráznak mindent, pedig erre Myers-nél nincs szükség.] 

h4gallery2.jpg

Danielle Harris játéka fantasztikus, nem hiába lett belőle sikolykirálynő felnőtt korában. Donald Pleasence is hozza a formáját, immár harmadszor bújva a doki bőrébe. Még hárman érdemelnek kiemelést: Kathleen Kinmont – a sheriff lánya (mint látványelem), Carmen Filpi – a pap (mint poén) és Tom Morga (a Péntek 13. V. részének Jasonje), aki kaszkadőrként elvileg a Michaelt játszó George P. Wilburt helyettesítette. A történetet négyen dobták össze, a forgatókönyvet eme fickók egyike, Alan B. McElroy (Spawn, az ivadék; Spawn-rajzfilmsorozat) írta, akinek ez volt az első ilyen jellegű munkája. A rendező az esősorban sorozatokat (köztük Freddy’s Nightmares és X-akták) valamint állatos filmek második részeit (Anakonda 2, Szabadítsátok ki Willy-t! 2) dirigáló Dwight H. Little volt. 

Saját megfigyeléseim, szpojlerekkel tarkítva: 

Imádnivaló az áruházas jelenetben a fiúk külseje és tök poén, hogy ami 30 éve menő volt, az most ciki és ami ma annyira divatos, az majd 30 év múlva ismét nevetséges lesz. A Halloween 4 megerősíti, hogy Michael sokkal intelligensebb a hasonszőrű kollégáinál, hiszen tud autót vezetni, gondosan elveszi a segélykérés lehetőségét az áldozataitól és gyakran megtévesztő manővereket hajt végre. Közben viszont ugyanúgy „teleportál”, mint Jason és látszólag hozzá hasonlóan élvezi a félelemkeltést. Elgondolkodtató, hogy vajon Jamie víziói mennyire valóságosak, pláne a letaglózó befejezés láttán. Megkérdőjelezhető, hogy ez a záróakkord mennyire logikus, de az garantált, hogy mellbe vágja a nézőt! Ugyanilyen meglepő, amikor Loomis besántikál a rendőrőrsre, ahol már hallomásból úgy ismerik, mint a szokásos klisé „flúgos öreg akinek végül mégis igaza lesz”-muksót, de amikor bejelenti, hogy Myers megérkezett Haddonfieldbe, a yard rögtön hisz neki és a fegyveres járőrök azonnal útnak indulnak. Sőt, mi több, kihirdetik a városban, hogy mindenki zárkózzon be és hihetetlen módon az emberek szót fogadnak, miközben a szokott fordulatok szerint a „flúgosnak” sosem hisz senki (Péntek 13. VI. rész), az ünnepségeket meg csak azért sem halasztják el (A Cápa). Azért az összes klisét mégsem bírták elkerülni a készítők, hiszen ahogy az elő van írva, a csapat a biztonságos tömeg helyett inkább a szétszéledést választja... A sztori még egy elképesztő fordulatot tartogat, amikor a rendőrautót hirtelen körbeveszik a Michael-klónok. Na, az kurvanagy volt, még akkor is, ha utána kiderül, hogy csak egy kamasztréfáról van szó. Itt megint gondolkodhatunk, mert egyrészt ezek a fiúk feltehetőleg helyben szerezték be a maszkjaikat, másrészt az igazi gyilkos szintén a helyi áruházból csórja el az álarcát – miért árulnak ilyesmiket Haddonfieldben? 

danielle-harris-1.jpg

Végül két hiba, ami feltűnt: Az őrsön nincs áram, de a félrerakott telefon adja a nincs válasz jelzést (jó, talán van egy vészhelyzeti generátor az alagsorban). Na de azt végképp nem értem, hogy senkit sem izgat Loomis rémes külseje? Oké, hogy a zsaruk hallottak róla, tudják, hogy néz ki és talán már láttak nála rondább pofákat is, de az egyszerű tinik meg ez a megfélemlített gyerek mind eltekintenek attól, hogy akár csak megbámulják? Szerintem jó lett volna egy aprócska jelenet, ahol valamelyik a házban lévő három lány közül megkérdezi Loomis-t, hogy mi történt az arcával, vagy félelemmel vegyes kíváncsi pillantásokkal vizslatják, egyszerűen természetesebben hatott volna. 

Szpojlerek vége 

Érdekességek: A harmadik Halloweennél az alkotók próbálkoztak a sorozat megújításával, de ez a nézőknek nem tetszett, ők megint Michaelt akarták látni. Ezt felismerve 1986-ban a Menahem Golan-Yoram Globus producer-páros meg akarta szerezni magának a filmjogokat, így felkérték az eredeti rendezőt, John Carpentert, és az őt segítő producer Debra Hillt, hogy írjanak egy új sztorit Myers-nek. A szkript elkészült, ám nem nyerte el a pénzemberek tetszését, mert arról szólt volna, hogy az első két rész eseményei milyen hatást gyakoroltak Haddonfieldre, és pszichológiai horror, egyfajta kísértet-történet lett volna. Carpenter és Hill az elutasítás és az előző epizód sikertelensége miatt ekkor kiszálltak a produkcióból és eladták a jogokat Moustapha Akkadnak, aki egy másik forgatókönyvet íratott, visszaterelve a Halloweent a klasszikus slasher-műfaj vizeire. Ennek folyományaképpen ez volt a sorozat életében a legelső alkalom, hogy John Carpenter nem vett részt a következő felvonás készítésben.

halloween4trailerpic3.jpg

„A végzetet nem ölheted meg.” 

A forgatókönyvben a kislányt Brittany-nek hívták, de megváltoztatták Jamie-re, Jamie Lee Curtis előtt tisztelegve. Curtis nem vállalta a visszatérést, mert addigra beindult a karrierje, így karakterét egy autóbalesettel iktatták ki a történetből. Rachel a szkriptben ötször gázolja el a gyilkost, a felvételek alatt ebből három lett, a vágásnál pedig csak egy maradt meg. Mivel a forgatás márciusban zajlott, nem voltak hulló falevelek, amiket így a helyszínre kellett hozatni, és sütőtökök se akadtak, úgyhogy normál tököket festettek át narancssárgára. Az első Myers-maszk valójában egy átalakított 1975-ös Star Trek-álarc, ami Kirk kapitányt ábrázolta, de ez az évek során eltűnt, ezért vettek egy újat, amit módosítások nélkül próbáltak ki. Az összhatás nem volt elég meggyőző, ezért csináltak egy saját maszkot, de egyetlen jelenet az iskolai szekvenciában benne maradt, ahol Michael „haja” szőke. (Ezt észrevettem és azt hittem, hiba vagy ilyesmi, de nem.) A korábban általam elemzett ’80-as évekbeli horrorokkal ellentétben itt egyenesen kevesellték a vért meg az erőszakot, így néhány speciális effekttel megspékelt gyilkosságot utólag tettek hozzá a kész műhöz. A filmből készült egy regény, ami két kiadást is megért, a szerzője Nicholas Grabowsky. 

Szpojler 

A befejezésnél elég egyértelműnek tűnik a helyzet, ám véletlenül megtudtam, hogy a következő részben kiderül, hogy Jamie mostohaanyja csak súlyosan megsérül, de életben marad. Most majd úgyis megnézem az 5. részt is, úgyhogy megírom az arról szóló cikkben, hogy mi történt! 

Szpojler vége 

ie4xr.png

Dwight H. Little behatóan tanulmányozta a Halloween ünnepét, a nyitó képsorok az aratási jellegre utalnak. Alan B. McElroy feltűnik a képernyőn a mentőautó roncsának vizsgálatát végző egyik zsaruként. Donald Pleasence A rémület éjszakája előtt csupa negatív szerepet játszott (például ő volt Blofeld, James Bond egyik legendás ellenfele); utána viszont kizárólag pozitív alakok életre keltésére kérték fel, barátainak gyakran viccelődött ezen a fura tényen. George P. Wilbur hokis védőfelszerelést viselt a jelmeze alatt, hogy Michael elég izmosnak látszódjon. A papot játszó Carmen Filpi állandóan elfelejtette a szövegét, így a rendezőnek kellett felolvasnia neki a sorokat, amiket aztán ő elismételt. Ez Danielle Harris első filmje. A forgatás idején mindössze 9 éves volt, ezért a stáb és a többi színész mindent megtettek, hogy a kislány jól érezze magát és tisztában legyen vele, hogy amit átél, az nem valóságos. Wilbur például gyakran levette előtte az álarcot, hogy emlékeztesse rá, hogy Michael igazából nem létezik és senki sem fogja bántani. Az éjszakai felvételek során több baleset történt: Az egyik gyártásvezető, Garlan Wilde elejtett egy fényszórót, amit összetört és elvágta vele a csuklóját, emiatt kórházba kellett szállítani. A tetőn zajló üldözés alatt egy kiálló szög felvágta Ellie Cornell hasát, ám a színésznő hősiesen végigcsinálta a jelenetet, és csak utána kért ellátást, pedig eléggé vérzett a sebe. A hideg miatt Pleasence sapkát húzott és így dolgozott, ám ez nem volt benne a forgatókönyvben, ezért az összes részt, amikor fejfedő volt rajta, újból fel kellett venni. 

halloween-4-michael-myers-8960115-1024-768.jpg

A The Return of Michael Myers 5 millió dollárból készült és majdnem 18 milliót hozott vissza, a kritikusoktól azonban csak negatív véleményeket kapott/kap még a mai napig is. Pedig nekem marhára tetszett, az ideális B-kategóriás slasher iskolapéldája, egy borzongatós éjszakára kitűnő választás! 

Pontozás: 

imdb: 5.9 

Szerintem: 5/5 

Várható írások: Halloween 5.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr187274523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása