Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.12.16. 18:11 Tévésámán

A fantasztikus Burt Wonderstone (The Incredible Burt Wonderstone, 2013)

1364402090_burtwonderstone_competition_atye.jpg

2013. nyarának végén, amikor a Kick-Ass 2 ment a mozikban, akkor figyeltem fel erre a filmre, amit ugyanekkor vetítettek. Nem mentem el megnézni, de a tévében szinte minden héten sugározzák, és hétfőn végre sikerült időt szakítani rá. A poszterek alapján nagyon érdekelt, mi lehet benne, plusz arra a kérdésre is választ akartam kapni, hogy miért tartják olyan rossznak A fantasztikus Burt Wonderstone-t… 

A kis Albert élete nem túl boldog, a többi gyerek csúfolja, piszkálja, édesanyja folyton dolgozik, és barátai sincsenek, ám minden egy csapásra megváltozik, amikor szülinapjára kap egy bűvészdobozt. Ezután összehaverkodik a hozzá hasonló szituációban lévő Antonnal és ketten együtt elkezdenek bűvészkedni, amivel egészen Las Vegas-ig jutnak, ahol ők lesznek a legnagyobbak: A fantasztikus Burt (Steve Carell) és Anton (Steve Buscemi). Tíz éven át ők a legnagyobb attrakció, ám akkor megjelenik a karizmatikus, sokkoló és lenyűgöző Steve Gray (Jim Carrey), az utcai mágus, aki hihetetlen sebességgel tör a csúcsra. A páros egy utolsó kísérlettel megpróbál valami újat, ám Burt arroganciája miatt a szám meghiúsul, a barátságnak vége szakad, és a címszereplő egyszer csak egy motelban ébred, üres zsebbel, munka és társak nélkül. Az egyetlen ember, akire még számíthat, az a korábbi egyik asszisztense, a csinos és tehetséges Jane (Olivia Wilde), aki bűvészi ambíciókat dédelget. De Burtnek sokat kell még tanulnia, hogy új esélyt kapjon – nem csak, mint előadó-művész, hanem mint ember is. Szerencsére a véletlen összehozza egykori példaképével, a visszavonult, magányos és beteg Rance Holloway-jel (Alan Arkin), az első igazi show-bűvésszel, aki végül rááll, hogy segítsen neki. Ám Steve Gray emberfeletti mutatványait nehéz lesz überelni, vajon sikerül, vagy a fantasztikus Burt Wonderstone örökre eltűnik a süllyesztőben?

f14948fc05c23c01_burt_xxxlarge_1.jpeg

Számomra rejtély, miért nem tetszett az embereknek ez a film. (Most majd jönnek a kommentek…) Nálam Jim Carrey és Steve Carell neve még azt jelenti, hogy legalább egyszer a játékidő során biztosan lehet nevetni és ehhez most asszisztál még Buscemi, Arkin, James Gandolfini meg a gyönyörű Wilde is. A poénok javarészt szóbeliek, ha Carelltől jönnek, Carrey az Ace Venturához hasonlítható testi humort prezentál, ám ez nem az a szokásos gusztustalankodás, inkább kicsit valóságosabb és élvezhetőbb vicceskedés. Külön szórakozást jelentenek a trükkök, amik nagy részét tényleg végrehajtják és csak a legszükségesebb esetekben használtak komputer-animációt hozzájuk. Persze, a történet nem új, de jól adják elő, csupa tehetséges színész dolgozik itt a nézőért, az egyetlen igazi gond talán csak a hangulat-ingadozással van. A szentimentalizmusra és a nevettetésre kihegyezett szekvenciák túl hirtelen váltakoznak, néha egy kissé erőltetett drámát kapunk, máskor meg egy őrült vígjátékot, és ha jobban belegondolunk, nehéz azt mondani, hogy a Burt Wonderstone csak simán vígjáték.

olivia-wilde-056.jpg

Lehet, hogy igazából nincs benne semmi ilyesmi, de nekem az jött le, hogy a megbukott, majd újjászülető páros története az emberiséggel egyidős szórakoztatóipar allegóriája. Gondoljunk csak a mai kor filmjeire, zenéjére, tévéműsoraira – tavaly meg tavalyelőtt még mind újnak számított, mostanra viszont sokan unjuk már őket, de egy jó kis régi alkotás elé még mindig szívesen ülünk le. Ahogy haladunk előre a sztoriban, úgy megyünk visszafelé az alapokhoz: Burt és Anton látványos, hatalmas showja után jönnek Grey kisebb, de félelmetesebb trükkjei, míg végül eljutunk Rance-hez, ahol az igazi bűvészet gyökerezik. Mert egy idő után kiderül, hogy a legrégebbi a leghatásosabb, a legjobb, mert ott még a szándék volt a fontos, nem az eredmény (hogy filmes példát mondjak, George Meliés, aki maga is bűvész volt, elkápráztatni, szórakoztatni akart a filmecskéivel, közben megalapozta a sci-fi meg a fantasy műfaját). És amikor az új zsánertől a közönség besokall, és a lelkes, nem csupán pénz hajtotta alkotók megérzik, hogy itt az idő, akkor visszanyúlnak a kezdetekhez és ezekből igazán nagyszerű művek jönnek létre (lásd például A némafilmes óriási sikerét). Vagy szintén Rance példázza, hogy a rég elfelejtett nagyságok visszatérése ugyanilyen vonzóerőt jelenthet. 

A rendező Don Scardino, aki elsősorban sorozatok rendezésével, pénzelésével és ezekben való szerepléssel foglalkozik; a sztori meg a forgatókönyv pedig a Jonathan M. Goldstein-John Francis Daley-páros (Förtelmes főnökök 1-2) munkája. Mindkét író felbukkan a filmben, Goldstein a Burt & Anton Színpadon lévő segéd, Daley meg az Izzasztónál megjelenő mentősök egyike. A színészek közül mindenki nagyon jó, de a legjobb egyértelműen Alan Arkin, mellette alig marad le Jim Carrey, aki érdekes módon valójában nem főszereplő és talán ez a titka annak, hogy miért tud ennyire király lenni. Steve Carell nevét megtalálhatjuk a producerek listáján és egy rövid jelenetig felbukkan a trükkök végrehajtásában segédkező David Copperfield, persze saját magaként. 

jim.jpg

Érdekességek: A Burt Wonderstone készítése 2006-ban indult, az eredeti forgatókönyv átírásán túl több mint 15 féle változat készült a történetből, négy különböző befejezéssel. Burt és Anton a híres Siegfried és Roy-pároson alapszik, ők is egy baleset miatt hagyták abba a közös munkát végül, szintén rájuk utal a két vesztes varázslóból az egyik, akit mindig megharapnak a tigrisei. Steve Gray ugyancsak egy valós mágus, Criss Angel paródiája – Angel szintén segédkezett a filmben. David Copperfield néhány titkot csak úgy árult el, hogy a készítőknek alá kellett írniuk egy szerződést, hogy soha, senkinek se adják tovább, amit megtudtak. A gyerek Burtöt Mason Cook játssza, aki több egyszerű trükköt megtanult egy valódi bűvésztől a szerepéhez. Carrey komoly diétát folytatott, hogy elérje az itt látható remek fizikumát, valamint egészen átformálta a karaktert ahhoz képest, amit a forgatókönyvben írtak neki.

the-incredible-burt-wonderston-poster-010.jpg

A fiatal főhőst inspiráló varázs-videókazetta az író John Francis Daley saját gyerekkori élményére épül. Az egyik producer, Chris Bender azt nyilatkozta, hogy direkt nincs több híres mágus a filmben, mert ezzel azt akarták sugallni, hogy a mozi nem a valóságban játszódik. Amikor a szereplőknek csak a kezét látjuk, akkor azok általában a tanácsadó praktizáló bűvészekhez tartoznak. Burt Wonderstone igazi neve Albert Weinselstein, Olivia Wilde második neve meg tényleg Jane. Van még két érdekes név a stábban: Tate Hanyok (ez egy hölgy, ő volt az első Nicole) és Freedom (ez pedig egy férfi, ő a második számú mentős, a freedom szabadságot jelent). A fantasztikus Burt Wonderstone 30 millió dollárból készült, de csak 22 és félmilliót tudott visszahozni. Vegyes értékeléseket kapott a hozzáértőktől. Wilde, Carrey és Arkin teljesítményét mindenhol kiemelték, a cselekményt viszont szétesőnek, kitalálhatónak és ódivatúnak titulálták. 

Nekem tetszett, mert más, mint a megszokott; csupa remek színésszel, pár kacagtató poénnal és izgalmas bűvész-trükkökkel operál, ráadásul a hibáit se találtam zavarónak. 

Pontozás: 

imdb: 5.9 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Steve Carell írja és pénzeli a Get Smart 2-t, aminek nyilván főszereplője is lesz; valamint Ellen Page és Julianne Moore oldalán játszik a megtörtént esetet feldolgozó leszbikusos drámában, a Freeheldben. 

- Steve Buscemi ugyanígy egy folytatáson, a Hotel Transylvania 2-n dolgozik. (Láttam, egész jó volt.)

- Olivia Wilde a The Lazarus Effectben Evan Peters-szel holtakat hoz vissza az életbe; játszik az HBO nagy durranásnak ígérkező rock ’n roll sorozatában, amit Martin Scorsese rendez és Mick Jagger támogat, a szereplők közt Juno Temple-lel; valamint állítólag készül egy újabb Tron, amiben megint Quorra lehet… (Az említett sorozat lett a Bakelit, amit végignéztem, a jobb oldali linkek közt a Juno Temple Rajongói Oldalon kiveséztem az egészet.)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr226988153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása