Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.11.01. 13:42 Tévésámán

St. Vincent (2014)

St.Vincent_FinalPoster.jpg

Egyre inkább úgy érezem, hogy jobban járok, ha az „átlagos” filmekre szakítok időt, mert az utóbbi néhány esetnél kiderült, hogy azok a művek, amik se nem természetfelettiek, se nem látványosak, felüdítőbben hatnak és jobban elérik a céljukat, mint "nagy testvéreik". Kivétel ez alól a John a végén padlót fog, ám az pedig arra mutat, hogy a nagy stúdiók CGI-szörnyetegei helyett érdemes a kisebb produkciók felé fordulni. A St. Vincent mellett az is szólt, hogy már amikor először megláttam a címét, jött a megérzés, hogy „ez jó lesz”, úgyhogy feljegyeztem magamnak a bemutató dátumát, megnéztem egy trailert, pedig nem szokásom és aztán csütörtök este Mozsárágyúval közösen megtekinthettem a szóban forgó alkotást. Hogy bejött-e a jóslatom, azt majd a sztori ismertetése után!

279ff3845d008705d730ab87836cb6da1f55f03a.jpg

Első ránézésre minden adott, hogy az ember utálja Vincent MacKennát (Bill Murray). A fickó öreg, zsémbes, szarkasztikus, iszákos, rendetlen, adósságai vannak és még csúnyán is beszél. Ám a sors úgy hozza, hogy a közvetlen szomszédságába költöző anyuka (Melissa McCarthy) túl sokat dolgozik, így kisfia, Oliver (Jaeden Lieberher) a „mogorva öreg pasinál” keres menedéket, mikor a többi gyerek elbánik vele. Vincent rájön, hogy a pesztrálással akár pénzt is kereshet, ezért elvállalja a bébiszitterkedést, miközben magával viszi a kissrácot a lóversenyre, a kocsmába és egyéb hasonló helyekre. Egy idő után a különös páros mindkét tagja rettentően élvezni kezdi a másik társaságát, de az anyuka és annak volt férje, na meg a pénzbehajtók állandóan beleszólnak az életükbe. Az egyre növekvő gondok közepette az idős férfi mindent megtesz, hogy elidegenítse magától a körülötte lévőket, de a tiszta szívű kisfiú átlát rajta. Szerinte ugyanis Mr. MacKennában minden megvan ahhoz, hogy akár szentté is avathatnák!

st_vincent_off.d0b45094624.original.jpg

Ha elolvassátok a történetet, láthatjátok, hogy az alap nem újdonság: a mogorva öregember, akit a felnőttek utálnak, összebarátkozik egy nála sokkal fiatalabb illetővel és kiderül, mitől lett olyan, amilyen; meg hogy valójában jó ember, stb. Amiért mégis megéri megnézni a St. Vincentet, az elsősorban Bill Murray jelenléte, mert fantasztikusan alakít és hát ki az, aki utálja őt? A figurát mintha csak rá szabták volna és jó, hogy a sztoriban a tragédiák, meg a miértek csupán árnyalva jelennek meg, a hangsúly inkább a főszereplő kapcsolatain van. A kisfiút alakító Jaeden Liberher aranyos, könnyen megkedvelhető, viszont a Vincent párjául rendelt Dakát alakító Naomi Watts kiválasztása előtt értetlenül állok. Korához képest jó nő és remek színész, de ha a karakter orosz, akkor miért nem kértek fel egy orosz színésznőt? Úgyis Murray a húzónév, az, hogy ki van mellette, „sztársági” szempontból lényegtelen. (Lásd pl.: Heatstroke, ami hasonlóan kis költségvetésű, és mégis tudtak egy orosz színésznőt keríteni a ruszki szerepre.) Melissa McCarthy szerepeltetése viszont jó választás volt, mert itt legalább bebizonyíthatja, hogy nem csak ugyanazt az egyféle „vicces” figurát tudja eljátszani. A mellékalakok közt ott van még Chris O’Dowd (a tanár-pap-osztályfőnök), aki Dr. Csótány hangja a Szörnyek az Űrlények ellen sorozatban, valamint Terrence Howard (a bukméker). Az író-rendező-producer Theodore Melfinek ez az első nagyobb kaliberű alkotása, korábban csupa rövidfilmet készített; a producerek közt pedig megtalálhatjuk Don Cheadle-t. 

Pici szpojler 

Mozsárágyúval mindketten észrevettük, hogy a címszereplőt ért agyvérzés után a mozi kicsit elindul lefelé a lejtőn, ami végül a nagyon érzelgős, de ezért felemelő „szentté avatásban” csúcsosodik ki. Ezen kívül a cselekményben elsikkadnak mellékszálak, hiszen például nem derül ki egyértelműen, hogy mi lesz a 2700 dollárral vagy miként sikerül a bukmékert kifizetni, és bár ezek tényleg lényegtelen dolgok, nekem azért feltűntek. 

Szpojler vége

bill-murray-bob-dylan.jpg

Érdekességek: Bill Murray-t nem könnyű megnyerni egy filmhez, ugyanis nincs ügynöke. Állítólag fel kell hívni és több üzenetet hagyni neki, aztán, ha tetszik neki a rendező dumája, meg amit ajánl, akkor hajlandó találkozni vele. Ebben az esetben Murray levélben válaszolt Melfinek, akivel aztán egy repülőtéren találkoztak, ahol egy gyorsétteremben grillezett sajtos szendvicset ettek. A színészt a megbeszélés és a korábban Melfi által írt válaszlevél győzte meg, hogy elolvassa a forgatókönyvet és elvállalja a szerepet. Mivel más érdekes adatot nem találtam, elmesélem nektek, hogy itt a székesfehérvári moziban a vetítés úgy kezdődött, hogy a mozigépész elméretezte a képet és a felirat lelógott - bár ez nekünk nem jelentett gondot a megértésben, a többi nézőnek igen, úgyhogy egy hatvanhoz közelítő úr kiment és szólt, hogy gond van, ezért aztán a második jelenetnél megszakították az előadást, aztán újrakezdték. (Ami mellesleg nem baj, mert a vicc, amivel a film kezdődik, angolul és magyarul teljesen máshogy szól, így mindkét nyelven élvezhettük.)  A St. Vincent 13 millió dollárból lett, eddig már több mint 10 milliót hozott vissza, de még nincs egy hete a mozikban, szóval ez a szám biztosan nőni fog. A kritikusoktól csupa pozitív visszajelzést kapott, a Rotten Tomatoes-on ezt írták róla: „A St. Vincent azzal kecsegtet, hogy újra láthatjuk benne a vicces Bill Murray-t, de út közben a szentimentalizmus tekintetében kicsit átesik a ló túloldalára.” 

Végülis egyetértek velük. Ez a film szórakoztató és jópofa, de néha elfeledkezik önmagáról és megpróbál átmenni drámába. Ezek a részletek viszont olyan gyorsan elsikkadnak, mintha meg sem történtek volna, ezért a végeredmény kicsit olyan, mintha kacskaringósan haladnánk egy nyílegyenes úton. Ettől függetlenül ajánlom azoknak, akik akarnak egy jót röhögni és nem bánják az érzelmesebb pillanatokat sem! 

Pontozás:

imdb: 7.3 (3 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Bill Murray szinkronhangként hallható majd az animációs B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations-ben, ahol egy szellemnek vissza kell térnie a szellem-iskolába. Erősen Szörny Rt. klónnak tűnik, itt Bill újból együtt játszik Melissa McCarthy-val. 

- Jaeden Lieberher következő munkája egy egyelőre cím nélküli Cameron Crowe-projekt, amiben ismét Bill Murray-vel dolgozik majd, bár lehet, hogy ezúttal nem lesz közös jelenetük… 

- Melissa McCarthy ismét zsarubőrbe bújik a Női szervek 2-ben. (Szerencsére ez 2017-ig csak ötlet maradt...)

- Naomi Watts-ot sikerült berántani az ifjúsági fantasy-feldolgozások hullámai közé, ugyanis A beavatott mindhárom folytatásában felbukkan – ez ugye igazából kettő, de az utolsó két részes lesz, jó szokás szerint… 

- Don Cheadle pénzelés helyett harcolni fog az Avengers – Age of Ultronban. (Ez meg egy közepes, felejthető izé lett.)

Ja és még valami: Maradjatok a stáblista alatt!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr246854083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása