Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.10.04. 22:34 Tévésámán

John a végén padlót fog (John Dies At The End, 2012)

John-Dies-at-the-End-poster.jpg

Most mondjátok, hogy nem néznétek meg egy filmet, aminek ez a címe!

john-dies-at-the-end-trailer.jpg

Dave (Chase Williamson) hajnali háromkor arra ébred, hogy legjobb barátja, John (Rob Mayes) hívja telefonon és valami szörnyről hadovál, ami elszabadult a lakásában. Emberünk felkerekedik és begyűjti cimboráját, aki láthatóan magán kívül van, az állapotáért pedig valószínűleg egy fura, fekete anyag a felelős, ami egy fecskendőben hever az asztalán. Kocsiba ülnek és útnak indulnak, ám Dave véletlenül megszúrja magát a fecskendővel és így a „szójaszósznak” nevezett elképesztő hatású drog a szervezetébe kerül, innentől pedig elkezdődik a két srác pokoljárása, hiszen mindenféle gusztustalan szörny meg őrült ember bukkan fel a semmiből, akik egy másik dimenzióból érkeztek, és ha valaki nem állítja meg őket, akkor teljes káoszt hoznak a világra! Szóval a jövő sorsa két átlagos pali kezében van, úgyhogy reméljük, hogy a „szósz”-készletük kitart, és nem vesztik el a fejüket – vagy valami más végtagjukat…

Marhanehéz visszaadni ezt a filmet papíron, mert annyira pörgős, kaotikus és elborult, ugyanakkor baromi király, de közben még vicces is. Dave szemén keresztül látjuk az eseményeket, aki a jelenben egy újságírónak (Paul Giamatti) meséli az egész sztorit, ami lépten-nyomon újabb véres és előreláthatatlan fordulatot vesz. Nem tudom, mihez lehetne viszonyítani, kicsit a Knights of Badassdomot idézte elém, de a kettő csak a sötét hangulatú humorban hasonlít egymásra. Tetszett, hogy ez egy drogos film, de mégsem az, a „szósz” csak az események elindítója, a középpontban inkább az áll, hogy Dave mennyi elképesztő állatságot él át. A poénok jók, a fordulatok elképesztőek, a szörnyek ocsmányak és mindig történik valami képtelenség, ami fenntartja a figyelmet, a rövid megállókat csak azok a pillanatok jelentik, amikor a jelenben az újságíró feltesz néhány kérdést, ám még ilyenkor is jöhet izgalmas dolog. A számítógépes animációba talán bele lehetne kötni, csak minek? Ez nem A Gyűrűk Ura vagy az Avatar

John_Dies_At_The_End_Big4_7_31_12.jpg

Szpojler itt 

Egy dolog van, amit nem értek, az, hogy John mitől éled fel? Amikor ugyanis azt mondja, hogy halott, akkor utána Justin elrabolja Dave-et és egyszer csak John ott ül Dave mellett a teherautóban, de semmiféle magyarázat nincs, hogy címszereplőnk miként került vissza a földi világba. És még egy dolog: A cím végülis hazugság, bár engem nem zavar. 

Szpojler vége

John-Dies-At-The-End.jpg

A relatíve ismeretlen fiatalok mellett akad pár ismert karakterszínész a szereplők között: a produceri feladatokat ellátó Paul Giamatti mellett felbukkan Clancy Brown és ezúttal maszk nélkül Doug Jones, valamint egy kis szerepben láthatjuk Angus Scrimmet, a The Tall Mant a Phantasm-szériából. Utóbbi azért érdekes, mert az író-rendező-vágó-producer Don Coscarelli a Phantasm atyja, valamint hozzá fűződik A vadak ura-trilógia és a Bubba Ho-Tep is. A történet David Wong regényén alapszik – nem véletlen, hogy a neve egyezik a főszereplőével, ahogy John Cheese szintén egy létező ember, Wong barátja és szerzőtársa. 

Érdekességek: A regény először internetes folytatásos formában jelent meg 2001-től kezdődően, majd 2004-ben egyben, kéziratos formában, végül 2007-ben könyv alakban. Don Coscarelli zombis regények olvasása révén jutott el a John Dies At The Endhez, amit egy Amazonos reklám-email ajánlott neki: „Elolvastam a kis ajánlót és lenyűgözően fura volt. Azt gondoltam ’Ebből akár még egy jó film is lehetne.’ És ennél jobb címet nem is tudnál találni!” A regény szerzője írta a film elején hallható Camel Holocaust című szám szövegét. A stáblista közben zajló jelenetekben látható Emberi Felszabadító Hadsereg tagjai a Galaxy Questből szerzett egyenruhákat viselik. A John a végén padlót fog kevesebb, mint 1 millió dollárból készült, ám mivel csak pár helyen mutatták be, ezért mindössze 141 ezret hozott vissza. A kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott, de a premier óta eltelt két év alatt kult-státuszba került, amit meg is értek. 

John-Dies-at-the-End-2012-Movie-Image-280x200.jpg

Ez a film kurvajó, de úgy érzem, hogy képtelen vagyok visszaadni, mitől tetszett ennyire. Nézzétek meg, ilyet garantáltan nem láthattatok még; külön ajánlom a szörnyes/démonos horrorok és az alternatív valóságokkal operáló mozik kedvelőinek! 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (3 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Meg kellene nézni újból!) 

Hírek: 

- Don Coscarelli írja és pénzeli a Phantasm: Ravagert, ami az eddig négy részt megért széria záró darabja lesz, valamint ő készíti a forgatókönyvet a Bubba Ho-Tep folytatásához, a Bubba Nosferatu: Curse of the She-Vampires-höz. (Az utóbbi 2017-ig nem készült el.)

- Paul Giamatti is színesíti A kis herceg animációs filmet szinkronizáló illusztris névsort. 

- Clancy Brown két igen nagy kaszálásnak ígérkező moziban játszik jövőre, az első a Spongyabob: Ki a vízből!, ami a sárga vízi izé félig számítógéppel rajzolt, félig élőszereplős kalandja; a következő pedig a Warcraft, amiről azt hiszem, mindenki tudja, mi lesz. (Érdekes módon a Warcraft kis híján megbukott.)

- Doug Jones újból Guillermo del Toroval dolgozik együtt az H.P. Lovecraft írásain alapuló Crimson Peaken, valamint állítólag visszatér Abe Sapienként az elvileg készülő Hellboy 3-ban. (Előbbiből lett a Bíborhegy, a másikról minden évben felröppen hogy mégis elkészül-mégse készül el.)

3 komment

Címkék: horror vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr746759803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ludwigvan 2014.10.05. 16:14:56

Az utóbbi idők legjobb filmje. 10/10 szerintem is.

Többször meg kellett állítanom, amikor először néztem (például az Agnus Scrimm jelenetnél is), hogy egy kicsit pihentessem az agyamat!

SPOILER: Ki mondta, hogy John feléledt? Más halott személyek is szerepelnek a filmben, nem? :-)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2014.10.06. 10:09:35

@ludwigvan: SPOILER: De amikor a film végén átmennek az újabb dimenzióba, ott többesszámban beszélnek róluk, sőt, már Korroknál is, amikor várják őket. John beszél a maszkos pasival és a végén mindketten harcolnak a maszkos embereivel. Szerintem vissza kellett hogy jöjjön, különben ezt hogy magyarázod meg?

ludwigvan 2014.10.06. 13:32:21

SPOILER Nem tudom. Egyrészt lehet, hogy tényleg nem halt meg. Annál a résznél, amikor feléled, egyébként is lehet egy ks hiányérzetünk. Hiszen John már tök felkészült: van bibliával bevont baseball-ütője meg hegesztő-sisakja is. Másrészt az újságíró sem csak az ő fejében létezett. Hitt benne, ezért létezett ténylegesen, és csak akkor tűnt el, amikor ő maga jött rá, hogy nem létezik.
süti beállítások módosítása