Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.09.26. 18:49 Tévésámán

Machete gyilkol (Machete Kills, 2013)

machete_kills_ver17.jpg

Pár éve láttam a Machetét, amit szerintem lehetetlenség utálni, mert annyira eszement és szórakoztató! Már akkor a végefőcímnél olvashattuk, hogy „Machete visszatér a Machete gyilkolban” – anno ez félig-meddig poénnak készülhetett, de miután a film elég szépen kaszált, egyértelművé vált, hogy tényleg lesz Machete Kills. Amikor a mozikban játszották, nem volt kivel elmennem rá, így maradt a várakozás. Majdnem két hete megnéztem ismét az első részt, hogy azért nagyrészt képben legyek a dolgokkal, majd tegnap éjjel végre leültem megtekinteni a másodikat.

machete-kills-amber-heard.jpeg

Az elpusztíthatatlan Machete Cortez (Danny Trejo) ismét visszatér az ezüst vászonra, azonban rögtön az első akciója meghiúsul, ráadásul elveszti szépséges társnőjét, Sartanat (Jessica Alba). A letört harcost hamarosan maga az elnök (Charlie Sheen) hívatja, mert szerinte ő az egyetlen, aki ki tudja iktatni az őrült mexikói felkelő-vezért, Mendezt (Demian Bichir). A helyszínre érve viszont kiderül, hogy a helyzet korántsem egyszerű, ha ugyanis Mendez meghal, egy interkontinentális rakéta automatikusan elindul Washington felé. Ahhoz, hogy a katasztrófát megakadályozza, a marcona mexikóinak közel 600 mérföldet kell megtennie a határig, nyomában a drogkartellek embereivel, egy csapat feldühödött prostival és egy arcát váltogató bérgyilkossal, hogy megtalálja Vozt (Mel Gibson), az egyetlen embert, aki hatástalaníthatja a bombát. Szerencsére a Hálózat és Luz (Michelle Rodriguez) ismét a segítségére siet, valamint ott van még a gyönyörű Miss San Antonio (Amber Heard), aki szintén próbálja a helyes útra terelni Machetét. De vajon sikerrel járhat-e a bajszos késforgató, életben tudja-e tartani a lázadó-vezért, ameddig célba érnek és Voz tényleg segít majd neki? 

Michelle-Rodriguez-is-She-in-Machete-Kills-733x1100.jpg

„Tudod, mi vagy? Te vagy a Bosszú. És a bosszú soha nem hal meg!” 

Már a stáblistával sikerült megfogni és a számomra antipatikus Alba gyors kiiktatása szintén tetszett, utána meg a lehengerlő, ötletes gyilkolások plusz a fordulatos történet tartotta fent a figyelmemet. A számos ismert arcot és jó csajt nézni szintén remek volt, és annak ellenére szurkoltam a címszereplőnek, hogy nyilvánvalóan nem lehet őt megölni. A csúcs viszont az, hogy kb. az ötvenedik perctől kezdve szép lassan átmegy sci-fibe az egész cselekmény, ezzel is visszautalva a kezdő Machete Kills Again… In Space! trailerre, de mindent megmagyaráznak és a néző egyszerűen semmin nem tud már meglepődni. Sajnos (?) sok dolog megismétlődik az első részből, például a belek kitépése, a főellenséggel vívott kardpárbaj, vagy a végén lévő nagy lövöldözés; egy pár dolog pedig csak a játékidő második felében nyer értelmet. Addig viszont akad némi Star Wars-utalás, de felfedeztem egy kis Jason X-et is. Belekötni nincs mibe, végig szórakoztató volt, és lekötött, dacára a kis híján két órás időtartamnak. A már említett színészek mellett még az alábbi ismerős arcokkal találkozhatunk: Sofía Vergara (Desdemona), Lady Gaga (A Kaméleon egyik arca), Vanessa Hudgens (Cereza), Antonio Banderas (A Kaméleon másik arca), Cuba Gooding Jr. (szintén az álcázott bérgyilkos), Tom Savini (Osiris) meg William Sadler (a sheriff). Plusz felbukkannak Robert Rodriguez állandó szereplői: Alexa PenaVega (KillJoy), valamint Electra és Elise Avellan (nővérkék); sőt, az egyik gerilla Mendez házában elvileg maga Bruce Campbell, bár én nem vettem észre. 

A történetet a rendező mellett annak tesója, Marcel Rodriguez alkotta meg, a forgatókönyvet pedig a korábban még csak egy rövidfilmet készítő Kyle Ward írta. Robert Rodriguez a korábban említett funkciói mellett íróként, producerként, vágóként, operatőrként, zeneszerzőként, no meg zenei és látványeffekt-producerként vett részt a Machete Kills létrehozásában.

machete_kills_ver18.jpg

Érdekességek: Ez volt Lady Gaga első filmszerepe. Robert Rodriguez és Danny Trejo ezzel együtt már tizenegy mozgóképen dolgoztak közösen. Mel Gibson hosszú karrierje során korábban még sosem játszott gonosz karaktert. Charlie Sheent eredetileg tényleg Carlos Esteveznek hívják, de korábban egyszer sem használta születési nevét színészként. Az ő ötlete volt, hogy a spanyolos hangzású Estevezt írják ki az angolosabb Sheen helyett. 101 embert ölnek meg a filmben. Desdemona pénisz-alakú pisztolya korábban felbukkant a Desperadoban és az Alkonyattól pirkadatigban. A stáblista végén van két pici extra jelenet. A Machete gyilkol 20 millió dollárból lett és 15 milliót hozott vissza, a kritikusoktól vegyes és negatív értékeléseket kapott. 

Machete-Kills-22.jpg

Nekem tetszett, remekül kikapcsolta az agyamat. Minden benne van, ami egy férfinak kellhet: puskák, kocsik, szexi csajok, vérontás, poénok és még a sztori is lekötött. Egyetlen pont van benne, ami miatt mégis lehet rossznak nevezni, ez a folytatás jellege, mert, ahogy a Sin City: Ölni tudnál érte esetében, itt se az a gond, hogy rosszabb lenne, mint az előzménye, csak éppen túlszárnyalni se képes azt. Ami 2010-ben még nagyon nagyot ütött, az mára már megszokottá vált, de aki szerette a Machetét, az ne hagyja ki ezt se!

Pontozás: 

imdb: 5.6 (3 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- A harmadik részről egyelőre nem hallani semmit. Tekintve a pénzügyi bukást, valószínűleg sosem készül majd el… 

- Danny Trejo rezüméjén 25 új film vár bemutatásra. 

- Kyle Ward írja a Kane & Lynch és a Hitman: Agent 47 forgatókönyveit, bár, hogy milyen alapon esett éppen rá a választás, az érdekelne! (Utóbbi elkészült és fergeteges lett!)

- Amber Heard következő érdekesnek látszódó munkája a London Fields, melyben egy nő előre látja, hogy meg fogják ölni, ezért viszonyt kezd 3 férfival, akik közülük az egyik a gyilkos. De vajon melyik? 

- Michelle Rodriguez ismét száguldozni fog a Halálos iramban 7-ben. Sajnálom Paul Walkert, de legalább a halála talán most megállítja ezt a csilli-villi látvány-macsó-lavinát. (Tévedtem...)

- Antonio Banderas a Spongyabob: Ki a vízből! című 3ds, animációt meg élő szereplőket vegyítő mozicskában bukkan fel legközelebb. 

- Cuba Gooding Jr. állítólag szerepelni fog a Space Jam 2-ben (ha egyáltalán lesz ilyen), plusz két rabszolgás filmben, amiket valószínűleg a Tizenkét év rabszolgaság Oscar-díja ihletett. 

- Tom Savini a producere és főszereplője a hamarosan elkészülő, beszédes című The Sadist (A szadista) slasher horrornak. 

- William Sadler egy izgalmas alapokra épülő mozgóképet erősít, a The Final Curtain: The Last Days of Ed Wood, Jr.-t. A legendás „világ legrosszabb rendezőjének” utolsó három napját bemutató alkotásban ő lesz Criswell, Udo Kier alakítja Lugosi Bélát és Matthew Tompkins bújik Edward D. Wood Jr. bőrébe. 

Hamarosan megpróbálok még pár cikket írni, csak mindig közbejön valami, vagy egyszerűen túl álmos vagyok, hogy fent maradjak éjjel…

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr276734917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása