Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.07.28. 13:07 Tévésámán

Állj, vagy jövök! (Blue Streak, 1999)

0004339604011_500X500.jpg

Régen a kedvenc filmem volt a Nekem 8, amit ma is szívesen megnéznék, csak sosincs kedvem hozzá, mert már tényleg kívülről tudom. Kihagyhatatlan klasszikus még az Életfogytig, amit viszont újra meg újra képes vagyok végigülni. Mi a közös a két alkotásban? Martin Lawrence. A ’90-es években ő volt a vígjátékok egyik ásza, rengeteg moziban szerepelt, ám ahogy a 2000-es évtized jött, szép lassan eltűnt. Elgondolkoztam, miközben néztem a Blue Streaket és rájöttem, mi lehet ennek az oka, de először lássuk, miről szól ez az alkotás: 

Miles (M.L.) két társával kiterveli, hogy elrabol egy hatalmas gyémántot, azonban az akcióba hiba csúszik, amikor egyikük, Dick (Peter Greene) úgy dönt, egyedül akarja learatni a babérokat és megpróbálja likvidálni a partnereit. Miles menekülőre fogja és egy építés alatt álló ház szellőzőrendszerébe rejti a zsákmányt, mielőtt elkapják a rendfenntartó erők… Két évvel később emberünk kiszabadul és első útja az akció helyszínére vezet, ám balszerencséjére az elkészült házba a Los Angeles-i Rendőrség költözött. Miles egy merész ötlettől vezérelve hamisított papírokkal nyomozónak adja ki magát, hogy bejuthasson, ám képtelen elkerülni a feltűnést, és ami még furcsább, egyre jobb zsaru lesz belőle, miközben a kő után kutat. Ám ezalatt Dick újból felbukkan, mert neki is kell a gyémánt. Vajon kié lesz a vagyonokat érő drágaság és az időközben Melon nyomozóvá vált tolvaj képes lesz-e visszaalakulni gazfickóvá, vagy végleg a törvény őrévé válik? 

„A francba!”

Úgy emlékeztem, hogy az Állj, vagy jövök! tök vicces, de sajnos mégse így van. Azt hiszem, ahogy egyre öregebb leszek, úgy változik a humorom is, ez a film pedig összesen négy alkalommal tudott megnevettetni a teljes játékidő alatt. Olyan az egész, mint a Corky Romano, ám miközben abban csupa ostoba, fárasztó, de tényleg humoros jelenet van, addig itt a cselekmény nagy része abból áll, hogy Lawrence föl-alá pattog és ordibál, amihez társnak kapja Dave Chappelle-t, aki a Robin Hood: A fuszeklik fejedelmén kívül csak ezt az egyetlen karaktert képes előadni. Szerencsére maga a sztori izgalmas és Miles van annyira szimpatikus, hogy szurkolhattam neki, szóval a röhögés helyett ez kárpótolt. Különös, de ebben a moziban nincs szerelmi szál, ami üdítőleg, ritkaságnak hat. Néhány ismerős arc megjelenik a főbb szereplők között: Peter Greene volt a főgonosz A Maszkban, itt van még Luke Wilson, valamint William Forsythe a Rob Zombie-féle Halloweenből. A rendező Les Mayfield (Ki a faszagyerek?) volt.

ibiu7RCXRA7IQm.jpg

Érdekességek: Észrevettem, hogy amikor Miles a volt barátnője házánál beszél az ablakban álló lánnyal, akkor a jelenetben végig egy biciklis srác áll mögötte. Azt hittem, lesz vele valami, de nem, viszont tök feltűnő, ahogy ott várakozik. Eredetileg 18-as karikás alkotás lett volna a Blue Streak, ám hosszas gondolkodás után átalakították a sztorit, a szövegkönyvet és a karaktereket is, hogy 12-es karikát kaphasson, és így szélesebb közönséghez juthasson el. A betétdalokat tartalmazó CD hatalmas sikert ért el, platinalemezzé vált. Tervezték, hogy lesz folytatása, de ez sosem készült el. Végül egy vicces név a statiszták közül: Rocco Salata (mentőautó-sofőr). Az Állj, vagy jövök! 65 millió dollárból készült és majdnem 118 milliót hozott vissza, a kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott. 

Sajnos (?) tény, hogy az a humor, amit Martin Lawrence képvisel, mára már erősen kikopott, a mostani nézőknek nem vicces a karate-mozdulatokat imitáló, utcán táncoló, ordibáló klisé-néger. Azt hiszem, emiatt láthatjuk egyre kevesebb vígjátékban Martint, aki viszont még így is jobban járt, mint Életfogytig-beli partnere, Eddie Murphy, akit manapság teljesen leírtak és az összes filmje megbukik. Röviden: eljárt az idő a Lawrence által képviselt humor felett, pedig emberünk egyébként jó színész! Cikkem tárgyáról meg annyit, hogy régebben viccesebbnek tűnt, ma már csak egy középszerű mozi… 

Pontozás: 

imdb: 6.3 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Martin Lawrence megint zsaru lesz a Bad Boys 3-ban, ahol újfent Will Smith oldalán csap le a gazfickókra. Kérdés, hogy ez tényleg szükséges folytatás-e? (Nem, erre bizonyíték, hogy 2017-ig ötlet maradt.)

- Luke Wilson író, rendező és főszereplő lesz a Juarez 9 című vígjátékban, aminek a történetét viszont egyelőre még nem ismertették. 

- Peter Greene a 3 Solitude névre hallgató horrort erősíti ebben az évben. 

- William Forsythe lesz az új Jake LaMotta a The Bronx Bullban, ami a Dühöngő bika előzménye és egyben folytatása. Vajon erre is mi szükség van?

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr176551607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása