Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.28. 23:25 Tévésámán

Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction, 2014)

BqBs9yEIgAAlbWO.jpg

Szerintetek mi a jobb? Elmenni és megnézni egy filmet úgy, hogy tudod, hogy rossz lesz vagy egyáltalán nem mész el megnézni, mert azt hiszed, hogy rossz lesz? Én az elsőre szavazok, mert így ültem be a Transformers negyedik felvonására. Az elsőt még rajongásból néztem meg, a másodikat azért, mert az első tényleg élmény volt számomra a moziban, a harmadikat viszont már csak azért, mert a korábbiakat láttam és benne volt az egyik kedvenc Álcám, Sokkoló. A legújabb rész ugyanazt a sémát követi (elvileg), mint az X-Men: Az eljövendő múlt napjai, vagyis folytatás, de egyben újrázás. Annak ellenére, hogy se a robbanás-buzi, kocsitörésre élvező Michael Bay-t, se a vele dolgozó urakat és hölgyeket nem cserélték le, mindenütt azt hangoztatták, hogy mennyivel jobb lett az Age of Extinction az eddigi epizódoknál. Hát, Shia „Botrányhős” LeBeouf és Megan „Plasztikcica” Fox már nincsenek benne, ez tényleg csak jobb lehet!

A film szerint 5, az internet szerint 4 év telt el a Chicagoban lezajlott óriási csata után, amiben a hősies Autobotok legyőzték az áruló Őrszem Fővezért és a vele szövetséges Álcákat. Az eltelt időben az emberiség hozzáállása megváltozott a robotokhoz (és visszatért oda, ahonnan az eredeti képregény kiindul), eszerint nincsenek barátságos és ellenséges Transformerek, mindegyik rossz és pusztulniuk kell! A háttérben azonban sokkal több van ennél, mert egy ex-CIA-ügynök (Kelsey Grammer) és egy milliárdos feltaláló (Stanley Tucci) összefogtak, hogy lopott földönkívüli technológiával saját Alakváltó-hadsereget hozzanak létre – ehhez azonban szükségük van az űrlények testét alkotó speciális fémre, amiből pedig nagyon kevés van… Ebben a helyzetben történik, hogy a szintén feltaláló, ám nincstelen Cade Yaeger (Mark Wahlberg) egy évtizedek óta bezárt moziépületben ráakad a földiek elől bujkáló, roncsnak álcázott Optimus Fővezérre (mint mindig, Peter Cullen hangján szólal meg).

Cade és lánya, Tessa (Nicola Peltz) élete egy csapásra felborul, mikor megpróbálnak segíteni a megviselt állapotú fémóriáson, akinek a pénzéhes gazemberek mellett egy fejvadász Alakváltó, Vesztegzár (Mark Ryan) is a nyomában van. Miközben a maroknyi megmaradt Autobot megpróbál rájönni, hogy ki Vesztegzár megbízója és megkísérelik megállítani a gonosz embereket, még egy fenyegetéssel kell szembenézniük, ugyanis a halott Megatron új testben, új erővel, Galvatronként (Frank Welker) tér vissza, hogy bosszút álljon! Vajon ennyi veszély közt képes lesz helytállni a túlságosan aggódó apa, a lázadó tinilány, annak pasija (Jack Reynor) és az Autobotok csapata, vagy elbuknak és a Földet fémes temetővé változtatja a velejéig romlott Galvatron?

 Transformers 4 plakát shop előre.jpg

„Manapság má’ semmi jó nincs a mozikban, csak remake-ek, meg folytatások…” 

Talán picit hosszúra sikerült a sztori ismertetése, de maga a mű irtó hosszú, közel két és fél óra. A legjobbat persze nem mondtam, mert az csak az utolsó fél órában jön, ez pedig a minden rajongó által imádott Dinobotok szerepeltetése! Gyerekszemmel nézve el sem tudok képzelni annál királyabbat, mint egy rohadtnagy dinoszaurusz, ami robot-lovaggá alakuljon át – Bay papa itt kijavította a hibát, amit Pusztító elkótyavetyélésével csinált a kettőben. Ezzel és a „rejtőzködő módban” az eredeti kamion-alakjában látható Optimus-szal fejet hajt az Első Generáció rajongói előtt (ide tartozom én is). A sztori igazából alig komplikáltabb az előzőeknél, mindössze rendkívül hosszúra nyúlik a felvezetés – a lényeg megint az, hogy a csúnya, fémszínű gonosz és személyiség nélküli serege meg akar szerezni egy tárgyat, ezt a jóknak meg kell akadályozniuk, aztán a végén mindenkit, aki az előbbi táborba tartozott, vasreszelékké kell zúzni, majd elsétálni a naplementébe…

r_voyager-hound-159.jpg

SZPOJLEREK ITT 

Miközben gondolkoztam, eszembe jutott, hogy hasonlít a nyitány az 1986-os, egész estés The Transformers: The Movie-ra, hiszen ugyanúgy leszámolnak a régi robotokkal, láthatjuk, ahogy Racsnit és Leadfootot (mittudoménmi a magyar neve) kinyírják az emberek, a megmaradó Űrdongó és Optimus pedig újfajta alakot kap. A rendező ezek után megadta nekünk azt a hatalmas ajándékot, amire kb. a ’90-es évek eleje óta, azt hiszem minden normális moziba járó vágyott: megölte a hűdeviccesnek szánt gyagya mellékszereplőt. Komolyan el tudom képzelni, hogy néhány helyen tapsot vagy üdvrivalgást kapott ezért. Az eddig felépített mitológia itt megbomlik, mert Optimus már nemcsak az utolsó Fővezér, de egyike a Lovagoknak (igazából nem tudjuk, kik ők), a többiek a Dinobotok. Ha már náluk tartok, akkor meg kell említenem, hogy csak négyen vannak, pedig az Első Generációs csapat öt, a mozihoz kiadott filmes banda pedig hét tagot számlál. (Erről még lesz szó.) Lockdown képességei kicsit nevetségesek, Drift altmódjára meg nincs magyarázat. Ez kölcsönvett gondolat, de tényleg, miért változik egy kínai akcentussal beszélő szamuráj-külsejű robot Bugatti Veyronná? Ráadásul egy Veyron rohadtul feltűnő, ha akarna, se tudna elbújni így, a másik alakját (merthogy ő tripla változó) meg csak kétszer használja. Vajon miért? Cade hősködése és lövöldözése egy karddal (!) borzalmas, meg hát a poénok egy része se működik, de ez azért van, mert nem amerikaiak vagyunk. Ők biztos élvezik. A csúcs viszont az, hogy Optimus megöl egy embert a végén, ami teljesen idegen tőle. 

SZPOJLEREK VÉGE 

Nézzük a főhősöket, először a számomra kedves Alakváltókat és alt-módjaikat:

0_1.jpg

Autobotok: Optimus Fővezér (Peter Cullen, két különböző kamion), Űrdongó (most is soundbite-okkal beszél, egy régebbi és egy újabb Camaro izomautó), Vadászeb (John Goodman, páncélozott katonai teherautó), Célkereszt (John DiMaggio, Chevrolet sportkocsi), Drift (Ken Watanabe, futurisztikus helikopter és Bugatti Veyron). Kisebb szerepekben: Racsni (Robert Foxworth, mentő-Hummer), Leadfoot (nem tudni, ki a hangja, módosított versenyautó) és Agy (Reno Wilson, notebook). Utóbbi kettő nem változik át egyszer se.

hqdefault.jpg

Álcák: Galvatron (lapos elejű kamion), Vesztegzár (Lamborghini sportkocsi), Stinger (Pagani Huayra sportkocsi), Junkheap (szemetes autó) és Traxes-ek (ők többen vannak és mind Chevrolet terepjárók lesznek). Közülük csak a másodiknak említettet dolgozták ki, a többiek háttéralakok.

strafe.png

Dinobotok: Mogorva (vagyis Grimlock, T-Rex), Scorn (Spinosaurus), Strafe (kétfejű Pterarodon) és Slug (Triceratops). Mindegyik Dinobot mutáns űr-dínó-alakot ölt. [Az eredeti csapat: Mogorva – T-Rex, Acsargó – Stegosaurus, Iszap – Brachiosaurus, Salak – Triceratops és Roham – Pterarodon. A mozis csapatnak van még 3 tagja, akik csak játékként jelennek meg: Sludge – Brachiosaurus, Slash – Velociraptor és Snarl – Stegosaurus.] Ők különben csak ordítanak és hörögnek. 

Az emberek közül a már említetteken kívül felbukkan még Sophia Myles (Underworld), Li Bingbing (Resident Evil) és Richard Riehle (Kőkemény igazság), valamint ott van még a Tom Sizemore-ra rendkívül hasonlító Titus Welliver, aki a gonosz Savoy-t alakítja, elég jól. A rendező-producer továbbra is Michael Bay, a forgatókönyvet ismét Ehren Krueger írta (ő egy férfi amúgy és dolgozott már a 2. meg a 3. felvonás szkriptjénél), a pénzelők között meg ott találhatjuk Steven Spielberget. 

nicola-peltz-instagram-hot-photoshoot_1.jpg

Érdekességek: Bay eredetileg visszautasította a negyedik felkérést, de aztán látva a Universalnál felépített Transformers-hullámvasútra várakozó hatalmas tömeget, úgy döntött, mégis vállalja a rendezést. A hong kongi forgatás során a környező épületeken/ben rengeteg nézelődő verődött össze, Michael bácsi pedig megafonnal felkiabálta nekik, hogy hiába akarnak részesei lenni a filmnek, úgyis leradírozzák őket a felvett anyagról a digitális utómunka során:) Ugyanezen a helyszínen az éppen hazafelé tartó Bay-t megtámadta egy útonálló testvérpár, akik pénzt akartak tőle, és a kiérkező rendőröknek is nekimentek. A fiúk azóta börtönben csücsülnek… A Transformers 4-ben látható Hong Kong jókora részét Detroitban építették fel. A díszlet annyira nagy volt, hogy belelógott egy metróvonalba, ezért a forgatást úgy kellett időzíteni, hogy a munkálatok ne zavarják a közlekedést és vica versa. Mark Wahlberg maga hajtotta végre a karaktere majdnem minden kaszkadőr-mutatványát. A nagy amerikai autógyár, a General Motors vezérigazgatója látható valahol a játékidő során. Racsni meneküléséhez a Columbia és a St. Clair gőzösök szolgáltatták a helyszínt, amiket a stáb részben felújított. Bay azt nyilatkozta, hogy Vesztegzár hajója él, van háttértörténete és fontos szerepe lehet az elkövetkezendő filmekben. (Kérdés rajongóknak: Ez lenne a legendás Bárka?)

Transformers-Age-of-Extinction-Poster-Optimus-and-Grimlock-Crop.jpg

Kis robothatározó-rovat 

A Vesztegzárat megszólaltató Mark Ryannek ez már a harmadik Alakváltó figurája, ugyanis ő volt a megjavult hangú Űrdongó az egyben és Röptűz a kettőben. A kiborg farkasokat Steeljaws-nak hívják. (Van valami magyar nevük, de a háttérzajtól érthetetlen.) A Dinobotok hangjának készítéséből és a hangeffektek megtervezéséből Skrillex is kivette a részét. Az itteni robotok küllemét az IDW-képregények és a Transformers: Prime animációs sorozat ihlette. 

Optimus első alakjáról már esett szó, a másodikról még nem, ez a Második Generációs Optimus-figura és a Prime-beli forma küllemét idézi; robot-alakban meg lovag-szerű külsőt kapott és extra képességként tud repülni. Drift tripla változó mivoltát Springertől kölcsönözte (helikopter és páncélozott kocsi), szamuráj-öltözetét meg a Transformers: Animated Yoketronjától kapta. Vadászeb gyakorlatilag az Animatedben megjelent Bulkhead „felnőttesebb” változata, a szakálla és a szivarja lövedékekből áll. Stinger szintén a Prime-ból származik, ahol Űrdongó gonosz változatát Darázsnak hívták (asszem Stinger neve ez volt magyarul, de nem emlékszem, mert csak egyszer mondták). A repülő Dinobotot eredetileg Swoopnak nevezik, itt viszont annyira másmilyen lett a dizájnja, hogy kapott egy másik nevet: a régi Strafe egy kétágyús űrhajóvá alakuló harcos az Első Generációban, a két cső-két fej allegória miatt a kettőnek ugyanaz a megszólítása. Galvatron a képregényekben ágyú vagy tank formátumot tud ölteni, ám Optimus rosszindulatú másolata, Nemesis Prime mindig is kamion volt, az ő nyomdokain haladva vált Galvatron kamionná. 

A kihalás kora 165 millió dollárból lett és eddig 121 milliót hozott vissza. A kritikusok mindenütt leszólták, ám a sok negatív vélemény mellett néhányan kiemelték Stanley Tucci és Mark Wahlberg teljesítményét. (Kelsey Grammer se volt rossz, amúgy.) 

Összefoglalás: Az emberi „vicces” pillanatok és a rengeteg pofátlan reklám szarok, a Dinobotok kurvajók, az Autobotok is; az utolsó fél óra rombolása pedig odabasz. A nyár ideális popcorn-mozija, bár készüljön fel, aki megnézi, mert megfájdulhat a szeme/feje a hatástól! 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (3 év alatt 1 teljes pontnyit csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Másodszorra biztosan fele ennyire se tetszene, ezért a levonás.) 

Hírek: 

- Michael Bay pénzeli a hatalmas kritikai bukásnak ígérkező, fertelmesnek látszó Tini Nindzsa Teknőcöket, valamint a 2016-ra várható Transformers 5-öt. Sőt, állítólag lesz Bad Boys 3, amit majd ő rendezhet… (A világ elfajzására jellemző, hogy a TMNT-ből folytatás is született és elődjével karöltve tekintélyes pénzt hoztak be. A ötödik Alakváltós mozi most, 2017-ben debütál, a Bad Boys 3 viszont még mindig nincs kész, nem mintha sajnálnám...)

- Ehren Krueger írja a Transformers 5-öt, valamint A talizmán tévé-sorozatot, amibe pénzt is fektet. 

- Mark Wahlberg ismét a káromkodó játékmaci haverját alakítja a Ted 2-ben, valamint felbukkan a bődületes marhaságnak hangzó The Romanben, ami nem más, mint Julius Caesar eredettörténete… (Utóbbi végül fiókban maradt, az előbbiről azt se tudom, hogy elkészült-e vagy sem.)

- Stanley Tucci újabb két Az éhezők viadala mellett egy érdekesnek hangzó drámában látható legközelebb: az A Little Chaos két kertépítőről szól, akik XIV. Lajos kegyeiért versenyeznek, hogy szökőkutat építhessenek Versailles-ban. (Ez se lett meg.)

- Kelsey Grammer csatlakozik a harmadszor is összeálló Feláldozhatókhoz. 

- Li Bingbing megint Ada Wong lesz a Resident Evil: The Final Chapterben. Ez gondolom úgy Final Chapter, ahogy a Péntek 13.-ban a negyedik rész… (Borzaszóan rossz mozi ez, és az említett színésznő nincs is benne.)

- Peter Cullen egy új animációs sorozatban, a Transformers: Robots In Disguise-ban szólaltatja meg ismét Optimus Fővezért.

Bárcsak mind összefognánk, avagy Marky Mark-rovat Mozsárágyú kedvéért: A videót levették

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr656446575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása