Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.04. 20:09 Tévésámán

Push (Az energia, 2009)

push_2009_4754_poster.jpg

Egy külföldi ismerősöm mutatott képeket ebből a filmből, aztán mikor megláttam a turkálóban 100 Ft-ért, gondoltam, beruházok rá. Chris Evans és a színes hajú Dakota Fanning szuperhősöknek kikiáltva? Naná, hogy érdekel! Lássuk, mi lett belőle!

Chris-in-Push-chris-evans-11895047-1024-426.jpg

Hongkongban járunk, itt él főszereplőnk, Nick (Evans), egyike azon különleges képességekkel bíró embereknek, akikre a kormány vadászik, hogy élő fegyvert faraghassanak belőlük. Nick ugyanis tárgyakat tud mozgatni az elméjével. A Részlegnek nevezett ügyosztály rábukkan a srác rejtekhelyére, így el kell menekülnie, de ekkor betoppan hozzá a jövőbe látó tizenéves Cassie (Fanning). Ő tudja, hogy nekik kettejüknek kell megtalálniuk egy lányt (Camilla Belle), de ezt az illetőt a Részleg is keresi, élén azzal a Carverrel (Djimon Honsou), aki anno megölte Nick apját. A két paranormális erejű ember útra kel hát, hogy segítséget kérjenek a hozzájuk hasonlóktól céljuk eléréséhezn, ám közben bujkálniuk kell, mert nem csak a titkosügynökök, hanem a helyi Triád is keresi őket. Vajon ki ér el előbb a lányhoz és mi van nála, ami annyira kell mindenkinek? 

Semmilyen elvárásom nem volt, de már az elején elkapott a nagyszerű hangulata. Mindkét hős szimpatikus, a társaik érdekesek, ezért szorítani fogunk értük, pláne úgy, hogy Cassie megjósolja, hogy mindannyian meghalnak. Az ellenfeleket már nem lehet ennyire komolyan venni, bár tény, hogy Honsou jól alakít, de a vele lévő telekinézist gyakorló fickó Neot és Darth Vadert megszégyenítő trükköket ad elő; az üvöltöző triádosok meg valahogy nevetségesek. Ennek ellenére a veszély valós, van kiért aggódni és a történet mindvégig fenntartja a figyelmet. Számos fordulat akad, ám ezek között néhány sajnos igen ostoba, most ezekről ejtek pár szót.

Push-2009-dakota-fanning-4147278-630-420.jpg

SZPOJLERVESZÉLY! 

Most láttam először ezt az alkotást, de máris feltűntek a benne lévő hibák, ami mindenképpen negatívumnak számít. Először azt vettem észre, hogy amikor Nick a feje felett lebegteti a két pisztolyt, akkor azok nem látszódnak a tükröződő mennyezeten. Ez apróság, végülis túl lehet lépni rajta, ám az utolsó fél órában történő dolgok felett már kevésbé egyszerű átsiklani. Mikor Cassie bemegy abba az étterembe, és ott eléri a végzet, megjelenik a semmiből az emléktörlő-fickó és megmenti. De vajon honnan a francból tudta, hogy hová kell mennie? Nyilván a levélből, amit a főhős adott át neki, de ez baromság, mert egyedül a kínai csaj tudta, hogy hol lesz ez a hely, Nick egyszerűen nem tudhatta! Plusz a színes hajú leányzó csak a tigrist látta, fogalma sem volt, mit jelent, tehát lehetetlen, hogy Nick mindezt előre kitalálta volna. De nem csak ezt, hanem az összes többi eseményt is, hogy a túróba jósolta meg? Még ha Cassie segítette, akkor sem tudhatott mindent. Az ügynökök szintén jó nagy hülyeséget csinálnak, amikor az első trükk után másodszorra véletlenül sem ellenőrzik, hogy tényleg az igazi táska van-e a srácnál és miután magába fecskendezi az anyagot, simán elfogadják, hogy halott, se légzést, se pulzust, se semmit nem ellenőriznek. És ami még baromi fura volt, az a helyszínek váltakozásakor észrevehető RPG-szerű mászkálás: A szereplők bárhová bemehetnek, senki se állja útjukat, csak kétszer van mutatóban egy-egy „őr” az ajtókban. Ezt nem tudom elképzelni a valóságban… 

SZPOJLEREK VÉGE

push27.jpg

Érdekességek: A rendező Paul McGuigan főleg sorozatokat és lényegtelen akciófilmeket készített korábban, az író-producer David Bourla pedig tv-filmekhez írt sztorikat. A Push alapját valós események képezik, az USA és a Szovjetunió ugyanis sokáig kísérletezett feltételezett paranormális képességekkel bíró embereken, az ezzel foglalkozó amerikai Csillagkapu Programot pedig csak 1995-ben állították le. A cím szerintem egyrészt jelenti azt a folyamatot, amikor egy gondolatot elültetnek valaki fejébe, másrészt pedig a telekinetikus lökést is. Mivel Hongkongban mindig óriási tömeg van, így a képsorokat gerilla-módszerekkel vették fel, rejtett kamerákkal, a jeleneteket egy snittben rögzítették. Az utcán mozgó tömegek tehát nem voltak beavatva; ám amikor Camilla Belle karakterét a két Nyomkereső elrabolta az utcáról, miközben pisztolyt fogtak rá, még az sem váltott ki reakciót a járókelőkből. Az említett színészek mellett két ismerős arcot fedeztem fel a mellékalakok között: Ming-Na Went a Vészhelyzetből és Hal Yamanouchit a Farkasból. A Push alkotói a lehető legkevesebb speciális effektet használták, csak az autós üldözéseket hajtották végre zöld háttér előtt, mert a kínai főváros forgatagában lehetetlenség lett volna ilyet felvenni. A DC Comicshoz tartozó WildStorm kiadásában megjelent egy előzmény-képregény-sorozat a mozihoz. 

Pici szpojler: 

Az alábbi különleges típusú embereket láthatjuk a filmben: Mozgatók (telekinézissel bírnak), Motiválók (uralják mások elméjét), Figyelők (jövőbelátók), Sikoltók (magas hangú támadásaikkal megrepesztik a vérereket a testben), Szimatolók (nyomkeresők, szag és érintés alapján dolgoznak), Váltók (bizonyos időre átalakíthatnak egy tárgyat), Törlők (emlékeket tudnak törölni), Árnyak (el tudják rejteni magukat és másokat) és Felcserek (gyógyítani vagy ártani tudnak érintésükkel). A fordítást én csináltam, és mivel külföldi a dvdm, ezért nem tudom, hogy magyarul is így vannak-e. 

Szpojler vége

Paul+McGuigan+Premiere+Summit+Entertainment+8u_aXv3Bq2cl.jpg

A Push (ezt a hülye hazai címet nem akarom használni) 38 millió dollárból lett és kis híján 49 milliót hozott vissza, a kritikusoktól csupa negatív értékelést kapott. 

Nekem tetszett, mert hangulatos, fordulatos és izgalmas; szimpatikus hősökkel meg tök jó zenével, viszont tény, hogy szuperhősös mozinak nem lehet nevezni. 

Pontozás:

imdb: 6.1 

Szerintem: 5/5 (A hibák ellenére.) 

Hírek:

- Paul McGuigan rendezi a Frankensteint James McAvoy-jal és Daniel Radcliffe-fel. [Elkészült és csúnyán megbukott.]

- Djimon Honsou az alábbi mozikban tűnik fel hamarosan: A hetedik fiú (fantasy), The Vatican Tapes (horror), A Galaxis Őrzői (szuperhősös), Air (sci-fi) és Halálos iramban 7 (nemtommi). [Az első, a harmadik és az utolsó tényleg elkészült: nagy bukás, nagy siker, siker.]

- Chris Evans, ha jól számolom, akkor ötödször lesz Amerika Kapitány a Bosszúállók: Ultron korában, valamint rendezőként és producerként is kipróbálja magát a 1:30 Train című romantikus vígjátékkal. (Előbbiről van egy kis jegyzet a blogon.)

Jövő héten remélhetőleg meg tudom nézni a Demónát a moziban, valamint hamarosan jövök a Hellraiser 3-mal. [Utóbbit máig sem néztem meg...]

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr866278609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása