Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.02. 23:37 Tévésámán

Az átok (The Haunting, 1999)

the-haunting-dvd-cover-27.jpg

Akárki akármit mond, ez gyerekkorom kedvenc horrorja

Az óriási, üresen álló, különös módon gyönyörű Hill House hosszú ideje lakatlan, csak a gondnok házaspár vigyázza ódon kincseit. Ám most a pszichológus Dr. Marrow (Liam Neeson) összegyűjt egy kis csapatnyi alvászavarost (Lili Taylor, Catherine Zeta-Jones és Owen Wilson), hogy a hatalmas kúriában próbálja megoldani a gondjaikat – de valójában nem az alvást, hanem a félelmet kutatja. A kísérlet megkezdődik, ám a doktor szándékaival ellentétben egyre rémisztőbbé válik a helyzet, hiszen éjjelente borzasztó hangokat lehet hallani a néptelen csarnokokban, és mintha valami mozogna a kongó folyosókon - valami gonosz. A négy ember hamarosan szembesül vele, hogy csapdába esett a Hill House-ban, ami egy évszázados sötét titok miatt szó szerint életre kel, hogy elüldözze vagy elpusztítsa nemkívánatos lakóit. Vajon sikerül kijutniuk vagy a múlt bűnei áldozatokat fognak szedni a jelenben is?

ht 2.jpg

Ismét egy olyan film, amit sokan utálnak, de nekem mindig tetszett. Maga a történet egy mondatban összefoglalható és igazából az akkoriban legmodernebbnek számító speciális effektek viszik el a hátukon az egész Hauntingot, de éppen ezért élvezetes. Nem akar mást, csak megrémiszteni és szerintem ez sikerül. 

A szereplők a tulajdonképpeni főhősnő kivételével mind A-listás sztárok (voltak): Catherine Zeta-Jones-t, aki Michael Douglas nejeként és a Chicago sztárjaként vonult be a köztudatba, még tavaly is megpróbálták bombanőként eladni a Red 2-ben, és bár ’99-ben még tényleg jól nézett ki, nekem sose volt az esetem. Owen Wilsont utálom, de eredeti szinkronnal kevésbé irritáló és érdekes módon mind ő, mind Zeta-Jones olyan karaktereket játszanak, akiket mintha csak rájuk szabtak volna - a szexi jócsaj és a kissé bunkó, átlagos srác. Neeson és Taylor jól teljesítenek, bár utóbbit sem ezelőtt, sem ezután nem láttam sehol… (Talán mert se a Sírhant Műveket, se az Emberi tényezőt nem követtem figyelemmel.) A rendezést az elsősorban operatőr Jan de Bontra (Twister, Tomb Raider 2) bízták, a forgatókönyvet egy kezdő író, David Self (A kárhozat útja, Farkasember) hozta össze; a történet alapja pedig Shirley Jackson 1959-es regénye, a The Haunting of Hill House. (Szintén ezen alapszik a ’63-as A ház hideg szíve.)

the_haunting_1999_1.jpg

Mivel ki tudja, hányadik alkalommal láttam tegnap (de ezúttal először angolul), feltűnt néhány dolog: Nem értem, minek az asszisztensnő meg az a harmadik pasi, ha úgyis eltűnnek az első 20 percben? Ők egyébként megígérik, hogy visszajönnek, de mégsem így tesznek. A rossz szövegkönyv főleg akkor válik nyilvánvalóvá, mikor a gondnoknő előadja a feltételeit, meg akkor, mikor Eleanor a szellemekkel beszélget, de a többi résznél inkább annak tudható be, hogy Zeta-Jones és Wilson közepes tehetségű színészek. Apró szpojler, de nem lényeges, hogy a gonosz entitás első megjelenésekor mindenkinek látszódni kezd a lehelete a levegőben, a későbbiekben viszont még ha testközelben vannak hozzá, akkor sem ismétlődik meg ugyanez. 

Térjünk rá az érdekességekre: A ’63-as The Haunting nagy sikernek örvendett, ezért évekkel később Wes Craven tető alá akart hozni egy remake-et, de aztán kiszállt a munkálatokból a Sikoly érdekében. Tőle Steven Spielberg vette át a stafétát, akinek maga Stephen King írta volna a forgatókönyvet (King egyébként bevallottan inspirációt merített munkáihoz Shirley Jacksontól). A két István viszont nem tudott együttműködni, szóval Király úr kiszállt a buliból és átdolgozta az írását, ebből lett A rózsa vére. Mivel a DreamWorks Spielberg cége, ezért azt rebesgetik, hogy a Jurassic Park és a Cápa legendás direktora aktívan beleszólt a munkálatokba, sőt, pár jelenetet maga dirigált, ám ezeket a mai napig hivatalosan senki sem erősítette meg. A ház külsejét és néhány szobáját az Angliában álló, amerikai tulajdonban lévő Harlaxton Manor adta; a főbb belső helyszíneket viszont egy hatalmas hangárban építették fel. A kandallóban lévő kéményzáró oroszlánfej számítógéppel rajzolt modell, a felvételek idején egy nagy zöld labda helyettesítette. Az éjjeli zajokat és a többi rémisztő hanghatást előre felvették és a díszletekben bejátszották a színészeknek, akik így élethűbben tudtak reagálni. Liam Neesonnek tériszonya van, ezért a csigalépcsős résznél látott félelme igazi. A mellékszereplők közt akad néhány ismertebb arc: Virginia Madsen (Eleanor húga), M.C. Gainey (férfi a televízióban, csak néhány pillanatig látható, de könnyű felismerni) és Bruce Dern (a gondnok). Hugh Craint Charles Gunning jelenítette meg, róla mintázták mindegyik formáját.

the_haunting3.jpg

Szpojlerek 

Az a két karakter, aki a játékidő alatt ténylegesen meghal, kinyitja a hatalmas, faragott ajtót, a többi szereplő nem lép kapcsolatba ezzel az objektummal, ami a Túlvilágra vezet. A két hősnő között volt egy szerelmi jelenet, amit kivágtak, mára ebből mindössze a hangsáv van meg – köztük különben végig érezhető a szexuális feszültség… 

Szpojlerek vége 

A dvdn lévő kisfilmből az alábbiakat tudtam meg: Wilson karakterének már van tapasztalta ezekkel a kísérletekkel kapcsolatban, mert főiskolás, aki így keresi a pénzét. A Harlaxton Manorban tényleg kísért egy állítólagos szellem, az egykori tulajdonosnő férjének kísértete, akit az özvegye szeánszokkal hívott vissza. A producernők egyike Susan Arnold, Jack Arnold (A Fekete Lagúna Szörnye, A hihetetlenül zsugorodó ember) lánya; a másik pedig Donna Arkoff Roth, Samuel Z. Arkoff (A rettegés háza, A kút és az inga) gyermeke. Arkoff maga is pénzelte a produkciót. A speciális effektekért Phil Tippett, a Jurassic Park számítógépes animátora felelt.

maxresdefault.jpg

Az átok 80 millió dollárból készült, összesen 177 milliót hozott vissza. A kritikusok szinte egyhangúan elkaszálták, mondván a gyenge forgatókönyv, a horror-klisék alkalmazása és az erőltetett számítógépes animáció elrontották a végeredményt. Állítólag ez az egyik legnagyobb nyitó hétvégi bevételt produkáló film, ami mégsem érte el a 100 milliós hasznot. 

Én viszont a hibáival együtt szeretem, úgyhogy maximális pontszámot adok rá, mert bármikor szívesen megnézem! 

Pontozás: 

imdb: 4.9 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Liam Neeson mára az akciófilmek új koronázatlan királyává vált, most is éppen egy ilyen alkotáson, az Elrabolva harmadik részén dolgozik. 

- Owen Wilson szintén egy harmadik folytatás, az Éjszaka a múzeumban 3 munkálataiban segédkezik; valamint állítólag folytatja az együttműködést Ben Stillerrel a Zoolander 2-ben. (Mindkettő érdektelen, felejthető folytatás lett.)

- Bruce Dern Quentin Tarantino újabb westernjében, a The Hateful Eightben lesz látható legközelebb a mozikban. (Ez a rendező a szarból csinál aranyat, mindenki divatból nézi a filmjeit, de gondolom, neki így is jó...)

A következő alany, amit elemezni fogok, szintén egy dvd, amit egy hónapja vettem Az átokkal együtt, aztán jön még a Hellraiser 3 is!

3 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr116261604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macropus Rufus 2014.06.03. 13:39:04

nem volt ez a film akkor olyan rossz.. Ráadásúl ez volt az első filmem amit otthon dolby surround-ban néztem. Nagyot ütött.
Nekem tetszik a film. Viszont az olvastam anno, hogy a háznak egy része votl cgi segítségével mozgatva, egy része ténylegesen mozgott.

exilis 2014.06.03. 15:01:30

Sokadik bőr a témáról, de egy újszülöttnek minden vicc új :)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2014.06.04. 20:02:18

@Macropus Rufus: Ez igaz, tényleg egy része valóban fel volt építve és mozgott, de például a szellem arca a plafonban meg a mozgó szobrok, azok számítógéppel voltak meganimálva.
süti beállítások módosítása