Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.04.01. 21:17 Tévésámán

A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel, 2014)

grand-budapest-hotel-2014.jpg

Engem elsősorban még mindig két dologgal lehet megvenni egy filmhez: egy jó címmel és általam kedvelt színészekkel/rendezőkkel. A Grand Budapest Hotelnél az előbbi adott volt és bár hamar kiderült, hogy csak icipicit van köze hazánk fővárosához, a stáblistán látható jobbnál-jobb színjátszók nevei egyre inkább felkeltették a figyelmemet. Aztán kiderült, a rendezője az a Wes Anderson, aki a remek Tenenbaum, a háziátok és a hasonlóan kitűnő, különösségében csodálatos Holdfény Királyság alkotója; ezekből meg már egy is éppen elég referenciának. Szóval tegnap végül Mozsárágyúval közösen megtekintettük – ezúttal pedig végre nem csak mi voltunk a vetítésen!

article-2553450-1B3C622C00000578-119_634x422.jpg

Egy fiktív, közép-európai állam, Zubrowka hegyeinek egyikén áll a Grand Budapest Hotel. A jövőből visszalépünk a múltba, hogy találkozzunk az Íróval (Jude Law - Tom Wilkinson), akinek könyvét egy kislány olvassa, és ebből tudhatjuk meg a mára elfeledett, egykor patinás és elképesztő luxusáról híres szálloda történetét, ahogyan azt a kifutófiúból milliárdossá vált tulajdonos, Zero Moustafa (Tony Revolori – F. Murray Abraham) elmeséli. A sztori pedig valójában a legendás főportás, Gustave H. (Ralph Fiennes) és egy felbecsülhetetlen értékű festmény kalandos utazásának meséje…

Tony-Revolori-011.jpg

Senkit ne zavarjon meg, amit az előbb írtam, a lényeg az utolsó mondatban van. A három idősík valójában alig észrevehető, a jelent, ahol a kislány olvas, mindössze a nyitó és a zárójelenetben láthatjuk; a közeli múlt a felvezetésben játszik komolyabb szerepet; a fennmaradó időben pedig 1932-ben maradunk. Aki látott már legalább egy Anderson-filmet, az tudhatja, hogy mindegyik egy fő téma köré szerveződik, ugyanakkor több kisebb szálat tartalmaz és a lényege emberi sorsok, érzelmek bemutatása. Az itteni eseménysort kétféleképpen is lehet értelmezni, hiszen nézhetjük úgy, hogy Monsieur Gustave életét mutatja be egy szemtanú szavaival, de akár úgy is értelmezhető, hogy ez Moustafáról szól, ám a főportás karakterének köszönhet mindent, ezért beszél olyan sokat róla. A cselekmény a rendezőhöz képest meglehetősen mozgalmas és gyors. Egyrészt egy rejtélyes gyilkossági ügy felderítése, másrészt az eltűnt kép utáni nyomozás elevenedik meg előttünk; a két főhős éppen ezek miatt kénytelen végigmenekülni egész Zubrowkán, mialatt a törvény emberein túl valaki más is a nyomukban van. De ez mégsem egy véres dráma, hanem elsősorban egy rendkívüli látványvilágú, morbid vígjáték, amin a sötét tónus dacára sokszor lehet felszabadultan nevetni.

grand_budapest_hotel_poster2_large.jpg

„Csodásan néz ki, kedvesem, még jobban, mint életében! Nem tudom, mit kentek magára a hullaházban, de én is kérek belőle!” 

A mindig elsőrangú teljesítményt nyújtó Ralph Fiennes totálisan átlényegül karakterévé, a biszexuális, piperkőc, udvarias, rendkívül művelt főportássá, aki minden nőnek udvarol, minden férfit úriemberként kezel és él-hal a parfümökért meg a szerelmes versekért. A kezdő Tony Revolori jó társának bizonyul, de legtöbbször csak az volt a dolga, hogy komolyan vagy meglepődötten nézzen. Nem lekicsinyelni akarom, csak éppen Fiennes mellett szinte fel sem tűnik, pedig sokszor egyedül van a vásznon. Zero másik alakja, az F. Murray Abraham által játszott idősebb kiadás sokkal érzelemdúsabb, érdekesebb, ő a narrátor, megosztva Jude Law Írójával. A további szereplők: Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Bill Murray, Edward Norton, a már említett Tom Wilkinson, Owen Wilson, Jason Schwartzman, valamint az Adéle élete miatt mostanában igazán ismertté vált Léa Seydoux és a Holdfény Királyság öreg mesélője, Bob Balaban.

grand-budapest-hotel-ralph-fiennes-saoirse-ronan.jpeg

„Maga Gustave H., a Grand Budapest Hotelból, Niedelstadtból?”

Van valami igazán vonzó abban, ha egy moziban a legkisebb szereplőket is Oscar-díjas színészek keltik életre. Nem a pompa vagy a csillogás, hanem a biztos tudat, hogy amit itt látni fogunk, az színvonalas lesz és az alakításokra biztosan nem lehet majd panasz! (Persze ez se mindig jön be, de azért általában működni szokott.) Nekem a legjobban Willem Dafoe játéka tetszett, ő a velejéig romlott, félelmetes gonosztevő, akinek a legjobb „fekete” poénok jutnak, egyszerűen fantasztikus. A hölgyek közül elsősorban Léa Seydoux tett rám nagy hatást, mert bár csak pár percet szerepel, a szépsége megfogott. Tilda Swintonnál inkább a maszkmesterek által megalkotott arc dominál, Saoirse Ronan meg háttérbe szorul, bár átható kék szeme kifejezetten jól jön az erős színekkel operáló látványvilághoz. És ha már itt járunk: a mesébe illő képeken sokszor a hatalmas terek, a monumentális díszletek szinte elnyelik a szereplőket, gondoljunk csak a hotel tágas belső tereire, a múzeum sötét folyosóira vagy a börtönkomplexumra! Ez és a tény, hogy egyetlen karakternek sincs valódi neve, mind azt mutatják, hogy igazából maga a történet a főszereplő. Pár helyen tényleg látszik, hogy az adott dolgot „rajzolták” (mondjuk a sífelvonónál), ám ez direkt van így; sokszor meg egyáltalán nincs zene a hatás fokozására. Egyébiránt egy orosz népi együttes játszotta fel a háttérben szóló, igazán hangulatos muzsikát, ami remekül illik a fura történethez.

grand-budapest-hotel-willem-dafoe-adrien-brody.jpg

„Vegye át!” 

Érdekességek: A sztorit Stefan Zweig német író művei ihlették, elsősorban az 1939-es Nyugtalan szív és az 1982-ben kiadott The Post-Office Girl. Az Író őt jelképezi, Gustave H. pedig hozzá hasonlít. Brit-német koprodukcióról van szó, amit teljes egészében Szászországban forgattak, német pénzből. Az ország neve egy lengyel vodka márkájának elnevezéséből származik. Mind a három idősíkon más felbontású a kép, ahogy mélyebbre merülünk a múltba, úgy szűkül be. 

A hotel épülete több elemből állt össze. A belsejét a használaton kívüli Görlitzer Vásárcsarnokban építették fel, a külseje pedig egy modell. A modell 3 méter magas, 4 méter hosszú és 2 méter mélységű volt; a mögötte látható hegy és a fogaskerekű vasút különálló, más-más méretű makettek. Tilda Swinton maszkját hosszú órákba tellett feltenni, és a legprofibb maszkmester-csapat készítette. Jeff Goldblum karakterét Kovács Vilmosnak hívják, ez főhajtás a két híres magyar operatőr, Kovács László és Zsigmond Vilmos előtt. Saoirse Ronan készítette a filmben látható, torony-formájú sütiket, elmondása szerint ez sokkal nehezebb volt, mint végrehajtani a Hanna – Gyilkos természet akciójeleneteit. A vége-stáblista utolsó felében egy kis rajzolt karakter orosz táncot jár a remek muzsikára. A 2014. februárjában tartott 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medvét nyert Wes Anderson rendezése. A Grand Budapest Hotel készítési költségét eddig még nem hozták nyilvánosságra, mostanáig viszont már 69 és félmillió dollárt hozott vissza, a kritikusok mindenütt elismerően nyilatkoztak róla. 

Nekem tetszett, igazi élmény volt, izgalmas, színes, abszurd és vicces. Szóval jó.

Pontozás: 

imdb: 8.1 (3 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Ralph Fiennes állítólag M lesz a Bond 24-ben. 

- Adrien Brody alakítja hazánk legendás fiát, Harry Houdinit a Houdini mini tv-szériában. 

- Willem Dafoe egy rendhagyó „életrajzi” drámában kelti életre a hírhedt olasz rendezőt, Pasolinit; majd szinkronizál a Finding Dory-ban, ami a Némó nyomában folytatása… (Ezekről biztosan tudom, hogy elkészültek.)

- Harvey Keitel a Neutron Zombies című állatságban bukkan fel legközelebb.

- Jude Law elvileg ismét Dr. Watson bőrébe bújik a Sherlock Holmes 3-ban. 

- Bill Murray következő érdekes munkája a St. Vincent de Van Nuys – akinek felkeltette az érdeklődését, keressen rá idézőjelben a Keresőben, egyszer már leírtam a szinopszisát. (Láttam, írtam róla.)

- Edward Norton a szuperhősösnek is nevezhető vígjátékban, a Birdmanben lesz Michael Keaton partnere. (Mégsem szuperhősös és inkább dráma, erről szintén írtam.)

- Saoirse Ronan egy érdekesnek látszó dráma főszerepét vállalta el, ez a Stockholm, Pennsylvania: „Egy fejlődésben visszamaradott fiatal nő története, akit egy gyermekrabló nevelt fel, és most megpróbál visszatérni a normális családjához, 20 év különélés után.” (Láttam, nagyon érdekes volt, bár az eleje a legjobb.)

- Léa Seydoux többek közt egy sci-fiben is játszik a közeljövőben. A The Lobster egy romantikus tudományos-fantasztikus mű, ami „egy disztopikus társadalomban játszódik, ahol az egyedülálló embereket összegyűjtik egy ijesztő hotelba. Az ide bezárt magányos lelkeknek 45 nap áll rendelkezésükre, hogy párra találjanak, ha ez nem sikerül, akkor állattá változtatják és szabadon engedik őket a vadonba.” (Borzasztó fura lett...)

- Tilda Swintont hamarosan remélhetőleg Székesfehérváron is lehet majd látni a Halhatatlan szeretőkben. (Sajnos nem lehetett...)

- Owen Wilson Ben Stillerrel karöltve újabb ostoba és értelmetlen folytatásokat készül elkövetni az emberiség ellen, konkrétan az Éjszaka a múzeumban 3-ról és a Zoolander 2-ről van szó… (Hát persze, hogy ezek is elkészültek, majd eltűntek a süllyesztőben!)

Hamarosan újból jelentkezem, addig az ez előtti bejegyzést nézzétek meg és szavazzatok a végén található szavazáson!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr525889792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása