Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.03.05. 14:54 Tévésámán

Mazes & Monsters (Angyalok és sárkányok vagy Angyal és démon vagy Misztikus játék, 1982)

mazesand-cover.jpg

Tom Hanks egyike azon kevés színészeknek, akiket egyszerűen képtelenség utálni. Mindig szívesen nézek olyan filmet, amiben benne van, számomra a neve garancia arra, hogy legalább egyvalaki a szereplők közül biztosan tudja a dolgát. Úgy egy hónapja a Metro áruházban jártam, mert dvd-akció volt és végül, bár nem akciósan, de 2000-ért vettem 3 lemezt, köztük ezt is, mindössze 150 Ft-ért. Sosem hallottam még a Mazes & Monsters-ről, a borítón lévő beharangozó viszont azt súgta, hogy érdekes lehet. A történet ismertetése után elmondom, hogy tényleg az-e…. 

A ’80-as évek elején járunk. Amerikában hódít az új őrület, a Mazes & Monsters nevű szerepjáték, amiben a játékosok különféle hősöket testesíthetnek meg és egy általuk elképzelt világban kalandozhatnak, ahol szörnyekkel kell megküzdeniük a dicsőségért meg a mesés kincsekért. Történetünk egy kis játékos-társaság létrejöttét mutatja be, amelynek tagjai Robbie (Hanks), Daniel (David Wallace), Jay Jay (Chris Makepeace) és Kate (Wendy Crewson). A srácok remekül érzik magukat együtt, ám valójában mindegyiküket gyötri valami. Jay Jay ötletére új szintre viszik a játékot, mikor a helyi színháztól kölcsönkért jelmezekbe bújnak és a főiskolájukhoz közel lévő lezárt barlangrendszerben rendeznek egy Mazes & Monsters-estet. Ám ekkor történik valami Robbie-val, aki aztán pár nappal később felszívódik és az egyetlen nyom, amit maga után hagy, az egy fantasztikusnak látszó térkép. Lehetséges, hogy a fiú túlságosan beleélte magát a játékba? Vajon hová lett és megtalálják-e valaha?

mazesmonsters2.jpeg_1092710543-000.jpg

Az elején két dolog tűnt fel: A stáblista betűtípusa szinte hajszálpontosan megegyezik azzal, ami a Dallas-ban látható, a kellemes, melankolikus főcímzene pedig nem illik a fantasy műfajához. Az első fél óra elég uncsi volt, utána valameddig egy egészen normális sztorinak tűnt, majd alászállunk a barlangokba. A bizonyos szinten keretet adó nyitójelenet miatt azt gondoltam, hogy hajjajj, mi lesz itt és rögtön egyik kedvenc horroromra, A gödörre asszociáltam, de utána tök más irányba kanyarodott a cselekmény. Végülis az Angyalok és sárkányok semmiben se hasonlít arra, amit a dvd hátulján ígértek, se a The Hole-ra; amivé válik, az viszont unalmas és érdektelen. Itt hadd tegyek egy rövid kitérőt a címre: A korong dobozán az szerepel, hogy Angyalok és sárkányok, ha viszont a lemezt betesszük, azt a gép Angyal és démon néven jelzi ki és a menüben is ez a megnevezése. Az imdbn pedig Misztikus játékként szerepel. Miért van háromféle címe? 

Az eredeti neve viszont nagyon találó, elég gyorsan rájöttem, hogy a szerepjátékok apjáról, a Dungeons & Dragons-ról koppintották. Mikor megnéztem, nekem nem esett le a lényege, de az imdb meg a wikipedia szerint a mondanivalója az, hogy milyen veszélyesek ezek a játékok. Tehát egyenlő azzal, mikor anyád azt mondja, „ne ülj annyit a gép előtt fiam, mindig csak játszol, mozdulj ki, mert volt az a kínai fiú is, aki 3 napig egyfolytában ült a gép előtt és belehalt, nehogy te is úgy végezd”.  A fantasy-aspektus kimerül annyiban, hogy Robbie-nak álmában megjelenik „A Nagy Hall”, valamiféle istenség; ébren pedig két alkalommal lát egy szörnyet a játékból, a Gorvilt, ami leginkább Süsü meg a régi Star Trek egyik dínószerű űrlényének összemosása. Mikor lemennek a barlangba és ott jelmezben játszanak, az viszont baromijó ötlet, csak igazából irtó veszélyes. Ha már barlang, az ott játszódó meg a kinti sötétségben lévő részek annyira homályosak, hogy párszor semmi sem látszik, ez elég nagy negatívum. Az se tetszett, hogy a színészek mind nyilvánvalóan jóval idősebbek, mint amennyit a szerepeik megkívánnak, ráadásul nekem egyedül Jay Jay hiteles, a többiek közül még maximum Robbie-t tudnám elképzelni szerepjátékosként, ám a sármos Danielt meg a csinos Kate-et nem. A beszélő madár-klisé először baromságnak tűnt, később viszont már aranyos aprósággá vált, ami jól jön az alapvetően lehangoló fő eseménysor mellé. 

Ahogy már mondtam, a történet elég unalmas, sajnos a főhős fejében lejátszódó különös események mellett semmiféle izgalom nincs; de még az sem az igazi, mert ha megnézzük a Brazilt, ott leesik az állunk, amikor Jonathan Pryce karaktere egyik világból a másikba lép, itt azonban ilyen nincs, csak pár részlet változik, vagyis túl kevés energiát vittek bele a dologba. A színészek közül nekem Crewson és Makepeace játéka tetszett a legjobban, a többiek említésre se méltóak, Hanks pedig valahogy fura, főleg a végén, mikor a tetőn állnak.

supermazesandmonstersshow2.jpg

Érdekességek: A rendező Steven Hilliard Stern, aki számtalan tv-filmet és sorozatok epizódjait rendezte, a történet pedig Rona Jaffe 1981-es regényén alapszik. Jaffe társproducer is volt. A vezető operatőr feltehetően magyar származású, a neve Laszlo George. Ez Tom Hanks első főszereplése. Wendy Crewson nem más, mint az anya a Télapuból, a Gorvilt meg az a Kevin Peter Hall játssza, aki az eredeti Predator. A készítők el akartak kerülni egy esetleges pert, ezért nevezték át a filmet, eredetileg ugyanis Dungeons & Dragons lett volna – ennek ellenére Robbie szobájában ott van a falon egy teljesen kivehető Szárnyas fejvadász-plakát, a jelmezbálban meg kiszúrhatunk egy elég gyagyán kinéző, de egyértelmű Darth Vadert, vajon ezeknél nem féltek a tulajdonosok jogi lépéseitől? 

Jeffe könyve a ’70-es években felröppent városi mítoszon, a „fűtőcső incidenseken” alapult. Egy James Dallas Egbert III. nevű 16 éves fiú 1979. végén eltűnt és mivel D&D-zett, így elkezdtek pusmogni róla, hogy a sulija alatt lévő fűtőcső-hálózatban veszett el, ahová szerepjátékozni járt a haverjaival. Valójában nem erről volt szó, de ez és más negatív pletykák anno elég sok embert a szerepjátékok ellen fordítottak, mondván sátánista/okkultista szertartások. Az írónő néhány nap alatt befejezte munkáját, mert félt, hogy valaki más lecsaphat a sztorira előtte. A könyvet a témában totálisan járatlan közönség jelentős része pontos ábrázolásként értelmezte, az általa vázolt negatív képet felhasználták egy propaganda-kampányban, és több oldalról ráerősítettek. A szenzáció miatt vette meg a CBS a filmjogokat. 

Összefoglalva az eddigieket: Furcsa, unalmas, nem a legjobban megcsinált mozi ez, a mondanivalója elveszik, plusz a neten a szerepjátékosok felháborodva adnak hangot annak, hogy csak egy rosszindulatú propagandafilm. Nekem se tetszett. 

Pontozás: 

imdb: 4.2 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 2/5 (A jó főcímzene, Tom Hanks és Kevin Peter Hall miatt kap +1-et.) 

A dvdről: Egyszerű állóképes menüt kapunk, ahol az említett dal ugyanazon részlete szól minden almenüben, mindenütt ugyanazzal a képpel. Kétféle hang, magyar felirat és jelenetválasztás van, az extraként ígért trailer nincs a lemezen. A hátuljára írt ajánló teljes baromság, semmi köze a történethez és igazából azt se értem, miért adnak ki dvdn tv-filmeket? 150 Ft elég olcsó, de ez sajnos nem ér ennyit. Akinek kell ez a dvd, az írjon emailt a jasonx@chello.hu-ra és ingyen elküldöm neki postán! (Az ajánlat már nem érvényes, úgy 2 éve a városi könyvtárnak ajándékoztam ezt még számos más lemezemmel együtt.)

Hírek: 

- Tom Hanks megint egy Dan Brown-regény-feldolgozásban vállalt főszerepet, az érkező film címe The Lost Symbol lesz. (Megbukott...)

Várható írások: Sötétségben – Star Trek.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr125844575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása