Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.02.26. 13:36 Tévésámán

A Lego-kaland (The Lego Movie, 2014)

Lego Movie poszter.jpg

Mozsárágyú ötlete volt, hogy nézzük meg ezt, én viszont a múlt heti filmes projektek miatt húztam-halasztottam a dolgot, de aztán tegnap előbb eljöttem a melóból, hogy végre láthassuk. Nagyon megérte!

the-lego-movie-movie-poster-30.jpg

Egy Legoból készült világ Lego-városában él Emmet (Chris Pratt), a Lego-ember. Itt mindenki boldog és vidám, minden tökéletes, az életet segítő Útmutatónak köszönhetően. Emmet egy napon munkahelyén, az építkezésen megpillant egy gyönyörű Lego-lányt és mikor utána ered, bezuhan egy szakadékba, aminek az alján rátalál a legendás Ellenállás Elemére. Az Elem rátapad az egyszerű munkás hátára, aki innentől Kiválasztottá válik! Neki kell megakadályoznia, hogy a gonosz Lord Biznisz (Will Ferrell) elhozza a világvégét a félelmetes, titokzatos szuperfegyverrel, a Kriglivel. Emmet és az Építő Mesterek összefognak a győzelem érdekében, ám a valóságban nem csak tőlük függ, hogy mi lesz a Lego-világ sorsa. Vajon nyernek a jófiúk vagy a gonosz aratja le a babérokat?

lego-movie-1.jpg

Korábban el se tudtam képzelni, hogy mi lehet ebben a filmben. Minden rendes gyerek Legózik kiskorában - néhányan később sem hagyják abba – de annyiféle változata van ezeknek a kockáknak, emberkéknek, szörnyeknek, hogy képtelen voltam elgondolni, vajon hogyan lehet mindet egy történetbe összefogni? A készítőknek sikerült! A látványvilág elképesztő, minden igazi Legonak látszik, legtöbbször a figurák csak olyan mozdulatokat képesek végrehajtani, amiket a valóságban, az arcuk meg a karjuk kicsit több szabadságot kapott, a többi dolgot viszont a tényleges játékelemek korlátai közé szorították. A karakterek ötletesek és szerethetőek, a történet kusza, de izgalmas, a sok-sok eredeti, jól kigondolt poén meg a beugró szereplők felejthetetlen élménnyé teszik ezt a művet minden korosztály számára!

the-lego-movie-2-1.jpg

Kilenc főszereplő van. Emmet, a segédmunkás (ahogy már említettem, Chris Pratt a szinkronja, egyszerű Lego City munkás); Vadóc, a harcos csaj (Elizabeth Banks, menő nindzsa-lány); Vitruvius, a vak varázsló (Morgan Freeman, egy hippiruhás druida); Benny, a ’80-as évekbeli űrhajós (Charlie Day, kopott és törött régi Lego-ember űrhajós cuccban); Lego Batman (Will Arnett); Hercegnő (Alison Brie, egy rózsaszín, egyszarvú cica, aki kockákból áll) és Fémszakáll, a robot-kalóz (Nick Offerman, a kalóz-szettek mindenféle elemeiből összeépített, a többiekéhez képest óriás testen ülő kis kalózfej) alkotják a pozitív hősöket. A negatív szereplőket Lord Biznisz (Will Ferrell, középkorú, öltönyös Lego-úr, vagy hatalmas lábakon álló, palástot és lángoló fejdíszt viselő szupergonosz) és Jó Zsaru/Rossz Zsaru (Liam Neeson, egy két arccal rendelkező Lego City rendőr) képviselik. Mellettük megjelennek még ismert karakterek Lego-változatai, köztük Dumbledore, Gandalf, Abraham Lincoln, William Shakespeare, valamint a Warnerhez tartozó DC-szuperhősök: Superman (Channing Tatum), Wonder Woman (Cobie Smoulders) és Green Lantern (Jonah Hill). Nekem Benny a kedvencem Fémszakáll mellett, mert ő jelképezi leginkább a régi Legokat, amilyenekkel még én is játszottam.

The-LEGO-Movie-benny.jpg

SZPOJLER 

Az egyik legkirályabb jelenetben érkezik néhány látogató egy messzi-messzi galaxisból, ketten közülük az alábbi színészek hangján szólalnak meg: Anthony Daniels és Billy Dee Williams – remélem, mindenki tudja, kik ők:) Valamint még önmagát szinkronizálja a legendás kosaras, Shaquille O’Neal is.

SZPOJLER VÉGE

70807-metalbeard.jpg

Az alkotók annyira törekedtek a realizmusra, hogy még a speciális effekteket is Lego-elemekből hozták létre. Legoból vannak a felhők, a víz, a lézer-lövedékek, a tüzek és a robbanások. Szerintem minden korosztály megtalálhatja a számára ismerős figurákat, hiszen láthatunk cápát, krokodilt, világító szellemet, az ismerős építőelemek közt pedig még az Octan-logó is ott van, Lord Biznisz ugyanis ennek a cégnek az elnöke:) A közeli képeken lehet látni, hogy mennyi apróságra odafigyeltek, például Emmet arcán vannak aprócska felületi sérülések, a szemein némi kis kopás, Benny-nek törött a sisakja és még van egy pár ilyen kis kedvesség. Külön tetszett a remek humorérzék, amivel a készítők a társadalomról, a Lego-termékekről és a filmekről is aranyos formában mondanak kritikát. Felnőttként nézve félreérhetetlen a nem létező tökéletes államról alkotott „ítélet”, a tehetetlen szuperhősök kikarikírozása vagy a klisék poénokká alakított felhasználása. („Idézőjelet mutatok a kétujjú kezemmel.”) A gyerekeknek szóló viccek és az aranyos figurák pedig biztosan elszórakoztatják a fiatalabb generációt is. Fordulatokban nincs hiány, ezen felül rendkívül érdekes, hogy több valóságszinten játszódik az egész, ám mindegyik igazi! (Ezért fáj a szívem a régi játékaim iránt, nem tudom kidobni őket, hiszen nekik is „lelkük van”.) A végső mondanivaló pedig csodás, szívhez szóló, a Lego-játékok lényegét ragadja meg, azt, hogy ennek a csodálatos világnak csak a gyerekek fantasztikus képzelőereje szabhat határt!

the-lego-movie-liam-neeson.jpg

Érdekességek: A film 2008 óta formálódott a Warnernél. Elképesztő, de mindent számítógéppel rajzoltak, ám ez annyira élethű, hogy olyan, mintha stop-motion technikával mozognának a figurák. Építő Mesterek a valóságban is léteznek, ők azok az emberek, akik megtervezik a szetteket és akik a Lego-szobrokat készítik. Az Emmet és Vadóc által látott számok a kis elemek igazi azonosító számai. Vitruvius egy római építész-író volt az i.e. I. században. A figura kezében látható varázsbot egy félig megevett, összerágott nyalóka. Lord Biznisz köpenye egy hatalmas nyakkendő. Hercegnő országa a nevét Arisztophanész egyik verse A madarak után kapta, ebben szerepel egy ilyen nevű tökéletes világ. Angolban az Ellenállás Elemét Piéce de Resistance-nak hívják, ez egy francia kifejezés, jelentése „a legjobb darab/tulajdonság”. A Vadóc által kevésbé érdekesnek titulált világok közt van a Speed Racer mozihoz készült készletek sora és a Bionicle. Green Lantern Supermannel akar haverkodni, a hangjaikat adó Hill és Tatum ugyanebben a helyzetben lévő srácokat keltenek életre a 21 Jump Streetben.

the-lego-movie.jpg

A két rendező Phil Lord és Christopher Miller voltak, ők csinálták a Derült égből fasírtot és a 21 Jump Streetet. Miller a tévébemondó hangja és az egyik Lego-szett, az Űr-Falu az ő gyerekkori játéka (szerintem ez az, ami a Holdon van és kétszer elrepülnek mellette). Lord, Miller és Will Arnett együtt írták Batman dalát; a rendezők a forgatókönyv készítésében is részt vettek, amit egyébiránt Dan és Kevin Hageman írt (Hotel Transylvania). A gonosz robotokat a vágó, David Burrows szólaltatta meg. Nick Offerman és Chris Pratt együtt játszottak a Városfejlesztési Osztály sorozatban. Ez Morgan Freeman első animációs mozgóképe. 17 különböző producer volt. 17 szett és 16 minifigura került a boltokba, amik a filmben látható szereplőkön/helyszíneken alapulnak. A wikipedia szerint rendeztek egy versenyt az építőknek, amiben szuper járgányokat kellett összerakni és a legjobb bekerült a filmbe, ám azt nem találtam meg, hogy melyik lett az. A Lego-kaland 60 millió dollárból készült és 276 milliót hozott vissza eddig, a kritikusoktól elképesztően jó értékeléseket kapott.

emmet.jpg

Egy szóval le tudnám írni: csodálatos! Aki valaha is játszott Legoval, nézze meg, mert gyerekkorunk legkedvesebb játékainak vicces, izgalmas története az utóbbi évek legjobb animációs filmjét eredményezte! Az Iron Giant és Toy Story 3 mellett kiemelkedik napjaink silány, folytatásokkal és a 3D-s látványra kihegyezett, semmitmondó klisékkel teli izék tengeréből. Csak ajánlani tudom, nagyszerű élmény volt! 

Pontozás: 

imdb: 7.8 (3 év alatt 0.6-ot csökkent, nem értem, miért.)

Szerintem: 6/5 (Alig várom, hogy újra megnézhessem!) 

Hírek: 

- 2017. májusában jön majd a folytatás! (Megjegyzés 2017 júniusából: Nem jött...) [Megjegyzés 2022-ből: Aztán mégis, de nem néztem meg, mert állítólag nem jó.]

- Phil Lord és Christopher Miller rendezik a 22 Jump Streetet, Nick Offerman, Channing Tatum és Jonah Hill benne lesznek. (Ez bezzeg elkészült...)

- Dan Hageman és Kevin Hageman már készítik a Hotel Transylvania 2 forgatókönyvét. (Ez is, de ez legalább tűrhető volt.)

- Chris Pratt lett a hatalmas sikernek ígérkező A Galaxis Őrzőinek egyike, Star-Lord, valamint felbukkan még a régóta várt negyedik dínós moziban, a Jurassic Worldben is. (Első király volt, második megbukott, A Galaxis Őrzői 2-t nemrég mutatták be.)

- Elizabeth Banks Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1+2. részében ugyanaz a karakter lesz, mint a korábbi két epizódban. (Hála Istennek, ennek vége, de azóta még 1000 és 1 ilyen szemét került a mozikba és a könyvesboltok polcaira.)

- Will Arnettet a legújabb Tini Nindzsa Teknőcökben láthatjuk legközelebb. (Ebből is kettő van már...)

- Morgan Freemant jelenleg a Transzcendensben nézhetjük Johnny Depp oldalán, jövőre pedig érkezik egy érdekes filmje, a Lucy: „Egy drogcsempész véletlenül lenyeli a rábízott árut, ettől szuperképességekre tesz szert.” A főbb szerepekben Freeman mellett Scarlett Johansson és Choi Min-Shik (az eredeti Oldboy). (Az első csúnya nagy bukást produkált, a második nekem nagyon tetszett, másoknak már kevésbé.)

- Nemrég került a hazai mozikba Will Ferrell friss alkotása, a Ron Burgundy 2 (ezt asszem csak egy jó vaskos pénzkötegért cserébe nézném meg), soron következő említésre méltó munkája a Welcome to Me: „Alice, egy személyiségzavarral küszködő nő megnyeri a lottó főnyereményét, abbahagyja a gyógyszerei szedését és vásárol magának egy önálló talk showt.” Szerintem jól hangzik, Alice-t Kristen Wiig kelti életre. (Láttam, tetszett, de Ferrellre nem emlékszem belőle, asszem nincs benne.)

- Jonah Hill megint szinkronizál, ezúttal az Így neveld a sárkányodat! 2-ben. (Ebből van már 3. is.)

- Cobie Smulders újból belebújik a kőkemény S.H.I.E.L.D.-ügynöknő szerepébe az Amerika Kapitány: A tél katonájában és a Bosszúállók 2: Ultron korában. (Mindkettőt megnéztem, közepes, felejthető filmek...)

Egyébiránt a The Lego Movie végefőcíme után nincs semmi, viszont érdemes megvárni a stáblistát, mert egyrészt tök jól épül fel, másrészt meghallgathatjuk egészben Batman dalát és az Everything Is Awesome!-ot egy újabb változatban. 

Várható írás: Angyalok és sárkányok.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték kaland animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr705833704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása