Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.02.02. 18:41 Tévésámán

Érzéki csalódás (One Night at McCool’s, 2001)

movie_33943.jpg

A múlt héten elugrottam a helyi Intersparba és miközben az ott vásárolt cuccokat rakosgattam el a zsebeimbe, meg öltöztem, olvasgattam a kirakott Adok-veszek-hirdetéseket és megakadt a szemem az alábbin: „Dvdk eladók, érdeklődni itt és itt, listát küldöm”. Gondoltam, ez jól hangzik, fel is vettem a kapcsolatot az illetővel és kaptam egy hosszú listát az eladó filmjeiről, amik közül ez volt az egyetlen, ami érdekelt. 700 Ft-ért kínálta, extrákkal, mindennel, ennyit pedig simán megért, pláne úgy, hogy erről már többször akartam írni, de mindig alkalmatlan időpontban adták és képtelen voltam leülni elé. Mindketten jól jártunk, a dvdről majd később beszámolok, előtte lássuk magát az Érzéki csalódást!

001ONM_Liv_Tyler_057.jpg

Ismeritek a régi Hofi-viccet? „Egy hölgynek szerelmi kapcsolata van (…) három fiúval... de egyszerre!” Valami ilyesmiről van szó itt is. Az angyali szépségű Jewel (Liv Tyler) belibeg a McCool’s bár csaposának, Randy-nek (Matt Dillon) az életébe, és ezzel nemcsak az addig unalmasan tengődő fickónak, de két másik férfinak is teljesen felborítja a megszokott mindennapjait. Randy után a második az unokabátyja, a menő ügyvéd, Carl (Paul Reiser); a harmadik meg az együgyű, istenfélő detektív, Charlie (John Goodman). Ők mind csak azt akarják, hogy az övék legyen egyedül ez a csodanő, akinek azonban más tervei vannak. A bárpultos egy bérgyilkosnak (Michael Douglas), a jogtanácsos egy pszichológusnak (Reba McEntire), a zsaru meg egy papnak (Richard Jenkins) meséli el, hogy mi történt vele, mi pedig azon gondolkodhatunk, hogy melyik sztori igaz és melyik nem? Végül aztán a három szál összefut és Jewel hullákkal, rablással és rengeteg szexszel kikövezett útja fordulóponthoz ér. Vajon melyik lovag nyeri el a hercegnő kezét és melyik lesz az, amelyik megszerzi neki az áhított dvd-lejátszót?

325967.1.jpg

A remek amerikai Aerosmith rockzenekar kifejezetten csúnya frontembere, Steven Tyler az apja a még ma is gyönyörű, természetes szépségű Liv Tylernek, akinek szerintem ez az egyik legjobb filmje, amiben szó szerint ragyog. Mióta az eszemet tudom, tetszik nekem, így előszeretettel nézem a mozijait, köztük pedig ez mindenképpen kiemelkedik, elsősorban a férfiak számára. (Elég csak az autómosós jelenetre gondolni…) Túl Tyler lenyűgöző külsején ott van a csavaros, izgalmas történet és a remek színészi játék, bár elsősorban a mellékalakok életre keltői viszik a prímet. A főhősök közül John Goodman színészileg a legjobb, Paul „Megőrülök érted” Reiser viccesnek mondható, Matt Dillon viszont közepes. Michael Douglas az elképesztő frizurájával meg a király dumájával mindenki mást lemos a színről, és Richard Jenkins szolgáltatja a legjobb poénokat. Külön említést érdemel a kettős szerepben megjelenő Andrew Dice Clay (maga Ford Fairlaine), az ő alakítása nagyon tetszett. 

A történet rengeteg humoros helyzetet rejt magában. Először is, a három férfi vallomása a három hallgatóhoz egy második valóságszintet képez, ahol a múltban történt eseményeket remek kiszólásokkal tarkítják. Carl szála nem valami izgalmas, de szerencsére ezt ellensúlyozza a Randy-ében lévő rablásos mellékvonulat és Charlie nyomozása, ám itt le kell szögeznem valamit. A wikipedián olvastam, hogy anno Roger Ebert, a neves kritikus azt írta: „(az Érzéki csalódás) annyira el van foglalva a keresztbe-kasul futó szerkezetével meg az egymásba csatlakozó szálaival, hogy közben nem ad nekünk egyetlen figurát sem, akiért szurkolhatnánk”. Sajnos, jobban belegondolva, ez teljesen igaz, a legszimpatikusabb alak Douglas fejvadásza, a többiek mind vagy túl sok negatív tulajdonsággal bírnak, vagy nincsenek eléggé megrajzolva ahhoz, hogy megértsük őket. Utáltam Randy-ben, hogy annyira tehetetlen (bár nyilván én is, meg mindenki más is ugyanígy viselkedne Jewellel szemben), Carl perverziói és házasságtörése sem lopták be őt a szívembe, Charlie-ban meg azt gyűlöltem, hogy mennyire igazságtalan mindenkivel, miközben fogalma sincs arról, hogy mit művel. Ez egy súlyos hiba, de a kész mű szórakoztató értékéből mégse von le.

one_night_at_mccools1.jpg

Érdekességek: A rendező az a Harald Zwart, aki az új Karate kölyköt meg A Végzet Ereklyéi: Csontvárost dirigálta, a producerek egyike Michael Douglas. Az író Sam Seidel volt, aki a bemutató előtt halt meg, az ő emlékének szentelték a mozit. Seidel saját bárpultosként szerzett tapasztalataiból építette fel a cselekményt. A McCool’s tényleg létezik, ám annyira lepusztult volt akkoriban, hogy nem tudtak ott forgatni. Liv Tyler válltömésekkel bélelte ki a melltartóját a szerepéhez. A bérgyilkos karakterének külsejét Dennis Hopper Kék bársonybeli figurája ihlette, Elmot pedig az Összeomlás főszereplője. A parfümériában, ahol Jewel dolgozik, a másik eladónő Veslemoy Ruud Zwart, Harald Zwart felesége és társproducer. Helen Hunt eredetileg kamionsofőrként szerepelt volna, ám a jeleneteit kivágták. A One Night at McCool’s 18 millió dollárból készült, de csak kevesebb, mint 13 és félmilliót hozott vissza. Vegyes, elsősorban negatív kritikákat kapott. 

Férfiként érdemes megnézni, engem a poénok is elszórakoztattak, szóval kedvelem ezt a művet. 

Pontozás: 

imdb: 6.1 

Szerintem: 4/5

001ONM_Liv_Tyler_010.jpg

A dvdről: Ez egy kb. 13 éves korong, így mai szemmel nézve viccesnek hat, hogy az olyan dolgok, mint az animált, magyar nyelvű menü meg a jelenetválasztás még extrának számítanak, bár ha ehhez hozzávesszük, hogy Jewel álma egy dvd-lejátszó, ami a filmben még akkora, mint egy videomagnó, akkor ez a dolog teljesen érthető. A menü maga rendkívül színes, a film jelenetei peregnek a hátterében és tök jó zenék szólnak. Minden almenüben más képsorok mennek és más muzsika hallható, még a jelenetválasztásnál is. Nézzük az extrákat!

A trailer remek, rendkívül figyelemfelkeltő, bár több kis részletben különbözik a filmtől. Az olvasópróbát sajnos elég amatőr módon tárják elénk, én jobban élveztem volna, ha csak a próbát mutatnák, ehelyett összevágták a tényleges jelenetekkel, csak baromi rosszul. Van két videoklip, két számhoz, amiket a játékidő alatt hallhattunk: Az A-Ha Velvetje elég hátborzongató, Joan Osborne Love Is Alive-ja viszont tök jó és teljesen a filmhez készült, abból épül fel. A Storyboardoknál megnézhetjük a nyitó meg a zárójelenet tervét, utóbbinál láthatóak érdekes változtatások, valamint kiderült, hogy az eredeti szinkronban feltehetőleg több poén van, amiknek jó része a magyarban elsikkad. (Magyarul néztem, kivételesen, a nosztalgia miatt, mert régen így láttam többször is.) Van egy rövidke videó, ahol jelmezeket/hajstílusokat próbálnak Tylerrel, miközben a sminkes beszél a forgatásról. Láthatjuk Carl utolsó szekvenciájának készítését; megnézhetünk egy hosszabb filmecskét a forgatásról és elénk tárnak egy kimaradt jelenet-csokrot. Az utóbbiban mindössze egy van, amelyik jó lett volna, ha bent marad, ez pedig az alternatív befejezés, amikor Randy-t elviszik a zsaruk, de még látja, mi lesz Jewellel.

Utólag teljesen érthető, hogy az életmentő lövést végül miért nem az adja le, aki a storyboardban szerepelt, bár megmutatják, hogy ezt a változatot is rögzítették. Mindegyik extrához van magyar felirat, ami azt mutatja, hogy a kiadó elég sok munkát belefektetett ebbe a lemezbe. Összesítésben ez egy igen jó dvd, színvonalas, sokféle, bár elég rövidke extrával. Látszik, hogy a 2000-es évek elején még jobban megerőltették magukat a kiadók és nem szúrták ki a nézők szemét olyan szörnyűségekkel, mint például a Kick-Ass 2 vagy az Álomháború magyar példányai. Csak ajánlani tudom, aki szereti ezt a filmet, mindenképp szerezze be, én pedig külön jól jártam, hiszen előző tulajdonosa mindössze egyszer játszotta le, és már a plusz tartalmak miatt megérte azt a 700 Ft-ot. 

Hírek: 

- Harald Zwart készíti A Végzet Ereklyéinek következő részét, a Hamuvárost is. (Szerencsére 2017-ig nem készült el.)

- Michael Douglas benne lesz a magyarul Hangyának keresztelt Ant-Manben. (Gyorsan elsikkadt a szuperhős-dömpingben.)

- John Goodmant hamarosan láthatjuk a Műkincsvadászok csapatában. (Megbukott.)

- Liv Tyler következő filmje a Space Station 76, ami egy a ’70-es évek stílusában készülő sci-fi/vígjáték. 

Sajnos a másik dvd, amit meg akartam nézni, az nem működik, mert van benne egy repedés, amit csak most fedeztem fel, így lehet, hogy az azon lévő Don’t Look Now-t kihagyom és továbblépek a listámon, de az is lehet, hogy letöltöm, és mégis megnézem. Majd kiderül. (Kihagytam...)

És még valami: Jövő héten lesz hat éves az oldal, ennek okán egy különleges bejegyzést tervezek, amiben legalább két filmről fogok szólni; plusz jön a tavalyi év összegzése is!

Aki pedig szeretne kifogástalan minőségű, eredeti dvdket vásárolni, az érdeklődjön itt vagy a szukkulens@freemail.hu címen!

Körözött férfi-rovat:

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr315794485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása