Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.12.12. 20:52 Tévésámán

Újból Szörnyek az Űrlények ellen

Minden évben december 6-án, vagyis Szent Miklós ünnepén (Mikuláskor) megnéztem a Szuper havert, mint kedvenc rajzfilmemet, ám most egy nappal korábban beugrott, hogy pár hónapja adta a tv a Monsters vs. Aliens-t és sajnáltam, hogy éppen nem tudtam megnézni. Tehát gondoltam egyet és ezt választottam esti szórakozásul, ám fura módon sehol se találtam a saját kópiámat, úgyhogy kénytelen voltam gyorsan letölteni egyet. Ekkor vettem észre, hogy a karakterek története időközben folytatódott, nemcsak a már elemzett A mutáns tökök támadásában, hanem még két rövidfilmben és egy mostanra 40 részt megért animációs sorozatban is, amit az amerikai Nickelodeonon sugároznak. Ebben az írásban szót ejtek a két kisfilmről, amiket a youtube-on bárki megnézhet, majd (rendhagyó módon) a sorozatról. Kezdődjék hát a szörny-csapat újabb kalandjainak sora! 

Bobs_Big_Break__scaled_300.jpg

1. B.O.B.’s Big Break (2009) 

Ez a 13 perces kis animációs szösszenet a nagyfilm előzménye. 

Ekkor a csapat még háromtagú (ha nem számoljuk az ekkor még életben lévő Láthatatlan Embert), Dr. Csótány (ismét Hugh Laurie) pedig mindenféle szökési tervet próbál kieszelni, amivel ő és Hiányzó Láncszem (Will Arnett) végre elhagyhatják az 51-es körzetet. Az új ötlet B.O.B. (Seth Rogan) élő bombává változtatása, ami kudarcba fullad, ám a kék zselény mellékhatásként képessé válik telepátiára: akihez hozzáér, annak tud olvasni a gondolataiban, mindezt úgy, hogy még csak észre sem veszi. Társai megpróbálják elérni, hogy B.O.B. beleolvasson az itt még csak kapitány Monger (Kiefer Sutherland) agyába és így megtudják, hol vannak a titkos kijáratok. Ám az elpusztíthatatlan kocsonya közben azt hiszi, hogy mindez a születésnapjára rendezett parti része. Vajon mi sülhet ki a dologból?

bobsbigbreakkortfilmpic2.jpg

A B.O.B.’s Big Break a Monsters vs. Aliens dupla dvdhez és a blu-rayhez járt extraként, egyszer pedig az említett Nickelodeon is vetítette. Érdekes benne, hogy a dokinak világuralmi tervei vannak, továbbá, hogy a szereplőket ugyanazok a színészek szólaltatják meg, akik az egész estés kalandban. Nekem tetszett, aranyos volt és valamennyire segít megérteni a karakterek motivációját.

Pontozás: 

imdb: 6.4 

Szerintem: 5/5

hWqK35TyUlScmYnI1oXgEID0ixV.jpg

2. Night of the Living Carrots (2011) 

Ismét egy Halloweeni rövidfilm, ami a Mutant Pumpkins from Outer Space folytatása.

2Xkf4J.png

Miután az űrből jött tökfejek legyőzetnek, egyikük nedve megfertőz egy répát, amiből zombi-zöldség lesz. Az apró veszedelem harapásával agyatlan rémmé változtathat bárkit, így Hiányzó Láncszem (David Kaye), Dr. Csótány (James Horan) és B.O.B. (Seth Rogan) felveszik a harcot vele és a fertőzöttekkel, ám kiderül, hogy egyetlen esélyüknek, a kék szörnynek a répa a gyenge pontja. Márpedig csak úgy mentheti meg barátait és a Halloweent, ha megeszi az összes rém-növényt! Vajon sikerül neki vagy a zombi-répák átveszik a hatalmat Modesto felett? 

Ez már nem volt annyira érdekes, mint a Mutant Pumpkins... A helyszín és az esemény ugyanaz, ráadásul fura, hogy az „együnk sok zöldséget” mondanivalót pont a cukorka-zabálás ünnepén közvetítik. Susan/Drabália a Big Breakhez hasonlóan ezúttal sem szerepel, de nincs magyarázat rá, hogy miért nem, ugyanígy Rovaroszaurusz sem bukkan fel. A játékidő 13 perc, a központi figura B.O.B., Láncszem háttéralakká válik, Dr. Csótány meg csak másodlagos. A poénforrásként jelenlévő Monger és az egyszemű főhős mellett a pár mondattal rendelkező Murphy-szülőknek ugyanaz a szinkronjuk, mint a nagyfilmben, az őrült tudósnak meg a hal-majomnak már más a hangja. Ez a rövidfilm a Nintendo DS-rendszerben került először bemutatásra, a nagyközönség pedig két DreamWorks animációs dvdn, a Shrek's Thrilling Tales-en és a DreamWorks Spooky Stories-on juthatott hozzá. Az egyetlen igazi pozitívumnak talán az a visszaemlékezés tekinthető, amiben a kocsonyás jófiú feleleveníti, hogy miért utálja a répát. 

dreamworksspookystories-05.jpg

Néhány érdekesség, amit észrevettem: Bob jelmeze ugyanaz, mint amit a sorozatban visel, mikor személyiséget cserél. A lányszoba (feltehetőleg Susan szobája) falán lévő plakát egyértelműen a fiúbandák kifigurázása szolgál, a felirat szerint az együttes neve Boy Band (fiú banda):) Az oroszlán a Madagaszkárból az egyik plüss, amit B.O.B. magával visz a tetőre. 

Annyira nem volt jó, mint A mutáns tökök támadása, inkább azt ajánlanám. 

Pontozás: 

imdb: 6.3 (4 év alatt 0.6-ot emelkedett!)

Szerintem: 3/5 

1378840858-MVAS002DMUBR2546.jpg

3. Monsters vs. Aliens (2013) 

2009-ben a Nickelodeon megrendelt egy pilot-epizódot, majd egy egész szériát, ami az akkor bemutatott mozifilm karakterein alapul. A sorozat végül 2013-ban indult el, és ahogy említettem, 40 részt ért meg eddig, amikből az első 15 megjelent dvdn is. A gyártója az Oktobor Animation cég, amely a Madagaszkár pingvinjei és a Kung Fu Panda rajzfilm-szériák készítésével vált ismertté.

738096.jpg

Azért gondoltam, hogy írok pár szót erről a sorozatról, mert nagyon tetszik. Az alapja az, hogy a Szörnyeket (új hangjuk van és Rovaroszaurusz már nincs köztük) az Ötven-Valahányas körzetben Monger tábornok mindig valamilyen új feladattal látja el, vagy éppen hétköznapi dolgokból alakulnak ki az egész bázist vagy a bolygót veszélyeztető helyzetek, miután a cselekmény előrehaladtával négy Űrlény kerül a szupertitkos létesítménybe. A telekinézissel rendelkező, magát békenagykövetnek álcázó Coverton valójában a Föld leigázását tervezi; az apró, aranyos és hihetetlenül intelligens Sqweep még csak gyerek és a planéta domináns fajáról készít házi dolgozatot az iskolájának; a veszedelmes harcos Sta’abi pedig az Antarktiszon jégbe fagyva talált Vornicarn miatt érkezik, akit házi kedvenccé és vadásztárssá akar képezni, ám Coverton közbenjárása miatt mindketten itt ragadnak…

monsters-vs-aliens-post-2.jpg

A humoros helyzeteket minden karakternél valami más okozza: Susan például gyakran rendre akarja utasítani a társait, akik vezetőjükként kezelik és a testében lévő kvantónium sokszor bajok forrása. Dr. Csótány zseniális találmányai általában maguktól vagy külső behatástól hibásodnak meg, Láncszem pedig a lustasága és rámenőssége miatt kerül kalamajkába. B.O.B.-ról szinte minden lepereg, éppen ezért a konfliktusokat leggyakrabban ő teremti, úgy, hogy nem is tud róla. Plusz érdekesség, hogy mindegyik szörnynek megfeleltethető egy az űrlények közül: Susannek Coverton (béke-harc), Láncszemnek Sta’abi (hatalmas testi erő és túl nagy egó), a dokinak Sqweep (elképesztő elme gyenge testben), B.O.B.-nak meg Vornicarn (elpusztíthatatlan, megállíthatatlan, agyatlan poénforrások). A legtöbb vicc ezeknek az eltérő vagy nagyon hasonlatos személyiségeknek az ütközéséből sarjad és a negyven rész közül mindössze kettő, a vérfarkasos meg a zombis nem tetszett egyáltalán, a többi jó vagy fergeteges volt.

monsters-vs-aliens-post-3.jpg

Néhány érdekesség, amiket innen lehet megtudni: B.O.B. „hivatalos” neve Robert lenne, Dr. Csótány keresztneve Herbert, Mongeré Warren. Susannek a pilotban hyperium kerül a testébe, így innentől kezdve akaratával tudja befolyásolni a saját méretét. A haja immár permanensen hátrafogja, hogy könnyebb legyen meganimálni. Drabália fogainak mosása rengeteg vizet emészt fel és fülzsír-problémája is van:D Láncszem testi ereje jóval nagyobb és már a kora sem látszik meg rajta, ráadásul lett mellszőre, hogy még férfiasabbnak tűnjön. B.O.B.-nak nincsenek hangsúlyos ajkai a szériában, viszont kettőnél több kezet képes növeszteni. (Itt különben sokkal cukibb, mint a filmben.) Rovaroszaurusz eltűnésére nincs magyarázat. Coverton a helyi gravitáció miatt nem bírja el a saját súlyát. Sqweep több mint 700 éves, de még mindig gyerek, a nemi identitását meg elég nehéz meghatározni, mert a hangja egyértelműen női, egyszer tényleg mintha „she”-ként utalnának rá, a neten viszont „he”-ként vagyis férfiként nevezik meg, további nehezítő körülmény, hogy rózsaszín a bőre. Sta’abit talán a Predatorról, Vornicarnt meg nyilvánvalóan az Alienről mintázták. Monger allergiás a macskaszőrre.

Összesítésben ez a sorozat kitűnő és felnőttként is élvezhető, ráadásul jól jön, mert 2011-ben a DreamWorks kijelentette, hogy a Szörnyek az Űrlények ellen néhány társával (Megaagy, Cápamese) együtt önálló mű marad, vagyis mozis folytatásuk sosem lesz, de ezek a kedves és hősies figurák még bőven tartogatnak meglepetéseket/lehetőségeket, szóval tök jó, hogy ezek kiaknázásra kerülnek. Remélem egyszer majd itthon is fogják adni a sorozatot!

Remélem megjött a kedvetek valamelyik rövidfilm vagy a sorozat megtekintéséhez - ezek egyelőre, ha minden igaz, csak angolul elérhetőek.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték sci fi animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr205688392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása