Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.11.14. 21:38 Tévésámán

The Tall Man (2012)

tall_man_ver6_xlg.jpg

Egy beszédes cím, egy jó poszter és egy szép színésznő – ezzel engem már meg lehet venni. Ha csak rápillantunk az eredeti plakátra (nem arra, amit betettem), akkor látunk egy magas, kapucnis alakot, aki előtt Jessica Biel szinte eltörpül, a cím pedig The Tall Man, ami szó szerint nem túl izgalmas, de így egyértelműen Slendermanre utal, vagyis azt sugallja, hogy nézd meg! Majdnem egy héttel a beszerzése után lett csak időm rá, de nem azt kaptam, amire számítottam. Hogy a csalódás pozitív vagy negatív volt, azt a sztori ismertetése után megosztom veletek…

the-tall-man-img04.jpg

Egy apró észak-amerikai városka a színhely, ahol az élet nehéz, mert a bánya bezárása után nem maradt munka, nincs pénz, nincs semmi, az emberek csak tengődnek. A bajokat tetézendő az utóbbi időkben rengeteg gyermeknek veszett nyoma, ráadásul mintha a föld nyelte volna el őket, semmi sem maradt utánuk. A helyiek közt terjengő szóbeszéd a Magas Férfinek nevezett rémet tartja felelősnek a gyermekrablásokért: egyesek szerint nem is földi halandó, mások azt állítják, csak városi legenda. Azonban az ápolónő/orvos Julia (J.B.) hamarosan első kézből kerül kapcsolatba vele, mikor a házából elrabolják a kis Davidet. Vajon mi az igazság, ki vagy kik állnak a rejtély mögött és mi lesz az eltűnt gyerekekkel?

the-tall-man.jpg

Jómagam kedvelem az olcsó, hatásvadász szórakoztatást, ezért vagyok oda az olyan mozikért, mint a Halloween-széria, a Péntek 13-sorozat; vagy a természetfeletti gonosszal kecsegtető alkotásokért, például a Vidocq vagy az Aki bújt, aki nem. Itt is ezt éreztem: lesz egy király, félelmetes szörny, akiért rajonghatok, aki megborzongat majd gaztetteivel. És innentől muszáj szpojlereznem, mert különben nem tudok érdemben nyilatkozni a műről, szóval csak az olvasson tovább, aki nem akarja megnézni! 

A felvezetésnél megteremtik a titokzatos légkört, ám utána jó negyed órán át semmi sincs. Az első dolog, ami számomra gyanús lett, az a Christine nevű karakter (Eve Harlow): ki ő? Julia lánya vagy rokona, esetleg egy helyi tini, aki vigyáz a gyerekre? Ez a részlet olyan apró, hogy nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, de azért érdekelt. Szóval az első felében úgy tűnik, a Magas Ember egy valós személy, de mégse természetfeletti lény, bár tény, hogy eszembe juttatta Freddy Kruegert a gyerekek és az Aki bújt, aki nem Bitangját a kocsija miatt. Aztán viszont jön egy fordulat és egy ideig elhitetik velünk, hogy valamiféle összeesküvés van a háttérben, amiben Julián kívül mindenki más benne van – na, ez a legjobb rész, mert ekkor nagyon érdekelt, hogy mi folyik itt. Erre jön még egy fordulat, mert lassan körvonalazódik, hogy talán pont fordítva áll a dolog és valójában a hősnő maga az antagonista! Amikor bizonyossá válik ez a tény, akkor viszont a film leülepszik, hirtelen érdektelenné válik a motiváció, meg minden egyéb – de várjunk csak, hátra van még több mint fél óra! Marhára nem tudtam, mi jöhet még, de közben volt egy elméletem, amit már korábban felállítottam a Tall Man személyazonosságáról és ez a végén bejött. 

Szpojlerek vége 

Az utolsó negyed órában fény derül mindenre, többek közt arra is, hogy ez bizony mégse horror. Ez még alapvetően oké lenne, de az elvárt rém és a remek befejezés is elmarad, ezekért nem kapunk elég kárpótlást. Biel szerepét bárki más eljátszhatta volna, sőt, valahogy az érzelmei megjelenítése se sikerült igazán, emiatt képtelen voltam szorítani Juliáért. Ezen az sem segít, hogy a fordulatok miatt nehéz megítélni, melyik oldalon áll a hősnő, és hogy az a jó oldal-e? Jodelle Ferland, a Silent Hill első részéből ismert kislány helyes tinivé cseperedve egy pici, ám a végére fontossá váló mellékszerepben látható, nekem ő volt az igazi főszereplő, de a karaktere túl fura, és nincs a képernyőn eleget ahhoz, hogy azonosulni tudjon vele a néző. Ismerős volt még a felügyelőt játszó Stephen McHattie, aki a Watchmenben az eredeti Éji Bagoly; meg a sheriff bőrébe bújó William B. Davis, aki az X-akták legendás Cigarettás Férfija, de mindkét jeles férfiú csak apró mellékszerepben látható. Továbbá megemlíteném még, hogy a Magas Férfit a kaszkadőr Rene Mousseux alakította. Jessica Biel producer is volt, a rendezést meg az írást pedig a Mártírokat jegyző Pascal Laugier vállalta magára.

the-tall-man-picture02.jpg

Érdekességek: Ez a mozi francia-kanadai koprodukció eredménye, nem amerikai gyártmány. Úgy tűnik, hogy egyes országokban The Secret címen ismerik, vagy lehet, hogy ez volt az első címváltozata? (2017-ben az imdb szerint magyar címe tükörfordításban A magas ember.) A The Tall Man valamivel több mint 18 millió dollárból készült, ám csak 5 milliót hozott vissza. A kritikusok dicsérték Biel játékát, de a történet fordulatait már nem kedvelték. 

Számomra csalódás volt, mert hiába a csavaros történet, ha kimarad belőle az, amit látni akartam. Aki horrorra vágyik, az válasszon valami mást, aki viszont rejtélyes thrillert szeretne, az adjon neki egy esélyt – talán jobban tetszik majd neki, mint nekem… 

Pontozás: 

imdb: 5.9 

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Jodelle Ferland a 400 Boys című akciómoziban Maria Valverde-vel játszik együtt, majd egy ifjúsági fantasy-t, a The Peppercorn Chronicles-t fogja erősíteni. 

- Stephen McHattie két valódi horrorban bukkan fel jövőre: Az egyik a twilight-utánzatnak tűnő vérfarkasos Wolves, a másik a Hellmouth, ahol producer is lesz. 

Ma este megnézzük Mozsárágyúval a Thor: Sötét Világot, valamint a közeljövőben megtekintem a Szellemhajó dvdjét, ennek a meglévő cikkét kiegészítem az extrák tartalmával. Még sikerült szereznem egy újabb klasszikus, fekete-fehér mozit is, aminek egyelőre nem árulom el a címét, de előbb-utóbb kiderül!

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr655634594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása