Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.10.18. 18:29 Tévésámán

Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak (2012)

Hotel Transylvania Poster1.jpg

Aki a ’90-es években nőtt fel velem együtt, annak még biztosan mond valamit Genndy Tartakovsky neve, ha pedig nem ugrik be, segítek egy kicsit: Ő találta ki az akkori kor egyik meghatározó rajzfilmjét, a Dexter Laboratóriumát. (Milyen jó idők is voltak azok, mikor a Dexter név említésére még nem az a sorozatgyilkos pasi ugrott be mindenkinek…) Szóval ez a Tartakovsky nevű úr rendezte a Hotel Transylvaniát, ami a Szörnyek az Űrlények ellennel elkezdődött remek trend következő darabja: ebben a szörnyek a hősök, a rosszak a jók, vagyis kedvenc „gonoszainkért” szurkolhatunk humoros környezetben. Ezúttal az ismert rémek nem ijesztgetni, hanem nevettetni akarnak minket, szóval készüljünk fel egy halálian vicces túrára a ködös Erdélyben!

Hotel-Transylvania-2012-poster-film.jpg

Drakula gróf (Adam Sandler az eredeti szinkronhangja), a világ legismertebb vérszopója, egyedülálló szülőként kitalálja, hogy építtet egy nagyszerű menedéket a magafajta szörnyetegek számára, ahol aztán a rémek kipihenhetik magukat és garantáltan ember-mentes környezetben szórakozhatnak. Itt tölti víg napjait lányával, Mavis-szel (Selena Gomez), aki azonban 118. születésnapján úgy érzi, hogy most már tényleg ki akar szabadulni apja túlságosan oltalmazó denevérszárnyai alól. A gróf viszont mindent megtesz, hogy elrettentse gyermekét a külvilágtól, ami sikerül is, egészen addig, amíg teljesen véletlenül egy fiatal ember, Jonathan (Andy Samberg) bejut a Hotel Transylvaniába. Drakula nem akarja megölni az ifjút, így kénytelen szörnynek maszkírozni Jonathant, akiből Jonastein lesz és rábízzák Mavis születésnapi partijának megrendezését. A borzalmas társulat pedig egyre jobban szórakozik, miközben a fővámpír azon izgul, nehogy lebukjanak – és hogy Mavis nehogy beleszeressen az emberbe… Vajon sikerül Drakula terve, vagy a váratlan látogató fenekestül felforgatja élőholt életüket?

Hotel-transylvania-Movie-Poster-2.jpg

Röviden: Ez egy vicces animációs mozi, amiben úgy láthatjuk kedvenc klasszikus horror-szereplőinket, ahogy még soha! A Farkasembernek például megszámlálhatatlan gyereke van; Frankenstein darabokra tudja szedni magát, a Láthatatlan Emberről meg megtudhatjuk, hogy vörös, göndör hajkoronával bír és nagyon béna a mutogatós játékokban. A figurák mind aranyosak és viccesek, kivéve Drakulát, aki bár komikus külsővel bír, de komoly szereplő – néha elsüt pár poént, ám ebben a formában el tudnám képzelni egy sötétebb hangvételű alkotásban is. No, de térjünk vissza a tárgyra: Mavis cuki, a rémek viccesek, a poénoknak pedig csak nagyon pici százaléka buta, fingós-böfögős amerikai Adam Sandler-filmes poén. A látványvilág tök jó, a sztori egyszerű, könnyen követhető és időtlen, mint egy vámpír: Az apáról szól, aki fél elengedni a lányát; a lányról, aki meg akarja ismerni a világot; a szerelem szépségéről és arról, hogy rossz dolog az embereket pusztán a külsejük vagy a „fajuk” alapján megítélni. Az olyan apróságok, mint az utalások a klasszikus horrorokra, a Twilight kifigurázása vagy az amerikai fogyasztói társadalom humoros formában történő pellengérre állítása garantálják, hogy a felnőtt nézők is jól szórakozzanak a nézése alatt. Külön viccesek a gyagya zombik, az élő lovagpáncélok meg a csontvázak:D Az egyetlen részlet, ami nem tetszett, az a manapság oly divatos, zenének csak nagyon nehezen nevezhető, autotune-ra épülő „popmuzsika” nyomatása, de ez meg egyértelműen a kor lenyomata, ami ellen aligha lehet tenni. 

A teljesség kedvéért álljon itt az ismertebb szinkronhangok listája: Kevin James – Frankenstein; Steve Buscemi – Wayne, a Farkasember; David Spade – Griffin, a Láthatatlan Ember; CeeLo Green – Murray, a Múmia és Jon Lovitz – Quasimodo. Rajtuk kívül a teljes Sandler-család is szerephez jutott: Adam felesége, Jackie volt Drakula feleségének, Marthanak a hangja; lányaik, Sunny és Sadie pedig kisebb mellékszereplőkként hallhatóak.

the_characters_in_hotel_transylvania.jpg

Érdekességek: A film már 2006-ban a tervezés fázisában volt, de hat év kellett hozzá, hogy megvalósuljon. Ez Genndy Tartakovsky első egész estés filmje – bár a Dexterből anno készített egy nagyon hosszú, időutazásos, tv-filmnek felfogható részt. Genndy a hatodik rendező, akinek felajánlották a munkát, ő pedig nemcsak elvállalta, de átdolgozta a forgatókönyvet is, a Hotel Transylvania innentől a Bolondos dallamok felé kezdett tendálni. Mavis szobájában a falon lévő egyik poszter egyértelmű utalás Selena Gomezre, az őt megszólaltató színésznőre; a többi szereplőről elmondható, hogy valamennyire hasonlítanak a szinkronhangjaikra. Drakula halottaskocsijának román rendszáma van. A városkát, aminek közelében a hotel található, Segesvárról mintázták, ahol Vlad Tepes született. Mavis zsugorított feje angolban női, magyarban férfi hangon szólal meg. A társproducerként is működő Sandler kettő, Andy Samberg pedig egy dalt írt a filmhez. A nagyobb mozihoz jár egy kis kiegészítő filmecske, a Goodnight Mr. Foot, amit Tartakovsky írt, rendezett és rajzolt. Ebben a hagyományos rajzfilmben a jeti a főhős, aki nem tud aludni egy túlbuzgó szoba-boszorkány miatt - a dvd-kiadáson megtekinthető, sajnos az HBO nem adta. A Hotel Transylvania 85 (más forrás szerint 104) millió dollárból készült és kis híján 347 milliót kaszált. A nézők szerették, a kritikusoktól vegyes értékelést kapott – az animációt meg a rendezést kedvelték, a forgatókönyvet már nem. Ez tartja a legnagyobb szeptemberi hétvégi premier bevételének rekordját; Adam Sandler pluszban elnyerte a Kid’s Choice Awardon a Kedvenc Animációs Film-Szereplő Hangjának járó díjat. 

Aranyos, humoros szereplők, jó viccek és szép, igényes látványvilág jellemzik ezt a művet. Nekem tetszett; a mai animációs dömpingben felüdítően hatott, mint vámpírnak a vérátömlesztés:) 

Pontozás: 

imdb: 7.1 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (A kicsit gyenge kezdés meg a béna befejező koncert-rész ellenére nem fogok pontot levonni.) 

Hírek: 

- Nagy valószínűséggel készül Hotel Transylvania 2, mégpedig 2015-ben, bár valószínűleg ez kevésbé lesz jó, mivel Genndy Tartakovsky nem vesz részt benne, helyette ugyanis a Popeye legújabb, egész estés verzióján dolgozik. (Tényleg meglett, láttam is.)

Ja és még valami: A stáblistát érdemes végignézni, az első felében ugyanis a karakterek 2D-ben ismét életre kelnek és ők rakják ki a stábtagok neveit így vagy úgy; később pedig a filmhez készült rajzokat láthatunk, amik nagyon hangulatosak. 

Holnap nagy eséllyel hullafáradt leszek, de ha mégsem, akkor mindenképpen megnézek valamit! 

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr485584673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása