Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.10.07. 20:19 Tévésámán

Byzantium (2012)

byzantium_ver4.jpg

Elérkeztünk a harmadik Saoirse Ronan-filmhez, amit az utóbbi időkben láttam. Már tavaly felírtam a listámra mind ezt, mind a Violet & Daisy-t, de ehhez is csak most juthattam hozzá – anno ugyanis a székesfehérvári Cinema City-ben nem vetítették, mert a forgalmazó elgondolása szerint úgysem hozta volna vissza a bele fektetett pénzt. Később aztán egy VOX-os kritikát elolvasva úgy gondoltam, talán mégse baj, hogy lemaradtam róla, de továbbra is kíváncsi voltam rá. Valami egészen másra számítottam, de a véleményemről majd csak a történet ismertetése után!

316225_original.jpg

Eleanor (Ronan) és Clara (Gemma Arterton) kénytelenek elhagyni az otthonukat, mikor utóbbi meggyilkol egy férfit, ám az ő életükben az ölés nem megy ritkaságszámba, ugyanis vérivó élőholtak. Útjuk egy tengerparti kisvárosba vezeti őket, ahol egy magányos férfi révén menedéket lelnek, Clara pedig rögtön bordélyházzá alakítja a lakásukul szolgáló, lepusztult, Byzantium nevű hotelt. Ellie viszont mégsem akar beletörődni a sorsába és megpróbál kitörni a hazugsággal teli mindennapokból. Összeismerkedik a különös Frankkel (Caleb Landry Jones), aki talán kiutat jelenthet neki az ördögi körből, ám ekkor újból veszélybe kerülnek. A fiatalabb vérszívó ugyanis sok dolgot nem tud még az idősebbről és arról, hogy mások is vannak, akik hozzájuk hasonlóak. Olyanok, akik bármit megtennének, hogy eltüntessék őket a föld színéről…

byz.png

Szerintem a Byzantiumot rendező Neil Jordan legendás vámpírmozija, az Intejú a vámpírral elég szar. Vannak benne jó dolgok, például Stephen Rea őrült karaktere meg Kirsten Dunst örökké gyermektestbe zárt szenvedő alakja, de összességében szinte semmit sem tesz hozzá az éjszaka gyermekeinek mozis mítoszához. Azt hittem, ez ugyanolyan rossz lesz, de pont az ellenkezője sült ki belőle, bár itt is akadt olyan, ami nem tetszett. De ennél végre azt lehet érezni, hogy volt értelme elkészíteni, mert a néhány klasszikus klisé mellett rengeteg újdonságot találtak ki, ezzel újrateremtve a vámpírokat. Itt nehéz szörnyeteggé válni, alig jár valami emberfeletti képesség az átok mellé, a két főhős pedig az öröklét két különböző megélését tárja elénk. Clara élvezi a gyönyöröket és mások manipulálását, de közben szívén viseli a prostituáltak sorsát; Ellie pedig nagy körültekintéssel választja ki áldozatait, mialatt szeretne végre őszintén élni, úgy, hogy felvállalhassa, kicsoda valójában.

Thure-Lindhardt-Sam-Riley-and-Gemma-Arterton-in-Byzantium-2013-Movie-Image.jpg

„- Ne tedd!”

„- Nem fogom.” 

Ezeken túl a hangsúly végre nem a romantikán meg a drámán van – ezek is bele kerültek, de fontosabb kérdéseket toltak előtérbe, például a nők elnyomását; és mivel ez egy igazi horror, csak úgy fröcsög a vér. Van benne lefejezés, különféle vérszívások, erőszak, de az igazán király jelenet a véres zsebkendős. A sztori érdekes és szurkoltam a hősnőknek, csak a befejezés nem tetszett – na jó, bevallom, féltékeny lettem Frankre:D

byzantium_large.jpg

Ronan és Arterton csodásak – előbbi cuki és mégis ijesztő, utóbbi pedig baromi szexi, de korántsem olyan egyszerű karakter, mint amilyennek látszik; Caleb Landry Jones (X-Men: Az elsőkben Banshee) viszont idegesített, egyrészt irtó furán néz ki, másrészt alig lehet érteni, amit mond. Őket egészíti Sam Riley (Franklyn), Jonny Lee Miller (Éjsötét Árnyék), Tom Hollander (Karib-tenger kalózai 2-3, a stáblistán nincs feltüntetve) és a durva külsejű Uri Gavriel (A Sötét Lovag: Felemelkedésben a vak börtönlakó, aki arabul magyaráz). Közülük főleg Riley emelkedik ki és különös, hogy Miller megint negatív szerepet kapott. 

x143.jpg

Érdekességek: A forgatókönyvet Moira Buffini írta 2008-as színdarabja, az A Vampire Story nyomán; és korábban már együtt dolgozott Gemma Artertonnal a Tamara Drew-n, amit szintén ő írt. A „vér” valójában egy nagyon édes ételszínezékes szirup volt, Saoirse-nak nem ízlett:) Ms. Ronan egyébként ténylegesen megtanulta azt a két zongoradarabot, amit Ellie játszik, intenzív zongoraleckéknek köszönhetően. Ő és Tom Hollander együtt szerepeltek a Hanna – Gyilkos természetben is. A Byzantium 8 millió fontból készült és csak az USA-ban 85 millió dollárt hozott vissza, a kritikusok pozitívan értékelték.

315145_original.jpg

Különleges és újító mozi, ami amellett képes horror maradni, hogy egyben dráma és icipicit romantikus film. Megreformálja a borzongatós műfaj egyik legősibb kreatúráját úgy, hogy nem válik önmaga rossz paródiájává és már emiatt elismerésre méltó. 

Pontozás: 

imdb: 6.5 

Szerintem: 5/5 (Látnom kell még egyszer, ez biztos!) 

Hírek: 

- Gemma Arterton a The Voices című horror-vígjátékban bukkan fel legközelebb, amiben egy gyári munkásnak a kutyája meg a macskája mondja meg, mit tegyen, és ez odáig vezet, hogy véletlenül megöli az egyik kollégáját… (Ez a kolléga a hölgy, amúgy nem láttam a filmet.)

- Sam Riley a Maleficentet erősíti többek közt Angelina Jolie, Elle Fanning és Juno Temple oldalán. (Ezt viszont megnéztem és írtam róla.)

Nem tudom, mi lesz a következő írásom tárgya, de legkorábban szerdára várható.

1 komment

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr155555863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.10. 13:54:01

Az Interjú a vámpírral folytatása, és modernizálása egyszerre.
Neil Jordan szerencsére nem tudta elengedni korábbi filmjét, és úgy csinált neki egy folytatást, hogy ahhoz nem kellett Anne Rice felügyelete/engedélye. Clara/Lestat és Eleanor/Louis ismét, itt is a végtelen hedonizmus, életigenlés, és lét elviselhetetlen szörnyűsége tengelyén járnak, hiába az együtt töltött évszázadok, a modern világ, nem tudnak elszakadni egymástól, nem tudnak megváltozni. Vagyis pont arról szól amiről egy jó vámpír (vagy más halhatatlanságról szóló) filmnek szólnia kell(ene). Persze van benne vér is, meg vámpírok egymás elleni csatája is, de azok csak körítések.
süti beállítások módosítása